×

Cijepljenje i trudnoća

U želji da ne učine nešto što šteti njihovom djetetu, mnoge trudnice zaziru od cijepljenja. Međutim, kada se trudnica cijepi, ona ne štiti samo sebe, već i dijete stvarajući mu obranu od bolesti s kojima će se susreti nakon rođenja. Protutijela koja majka stvori po cijepljenju, preko posteljice dolaze do djeteta. Između ostaloga, cijepljenje služi kao prevencija nastanka različitih zaraznih bolesti te samim time predstavlja dodatnu mogućnost trudnicama da održe vlastito zdravlje i spriječe dodatan stres na organizam.

U ovom blogu saznat ćete čemu služe i kakva cjepiva postoje, koja su cjepiva sigurna tijekom trudnoće, kako cijepljenje uvrstiti u planiranje trudnoće.

cijepljenje i trudnoća

ČEMU SLUŽE I KAKVA CJEPIVA POSTOJE?

Cijepljenje je postupak kojim se unose živi, dovoljno oslabljeni ili mrtvi uzročnici zaraznih bolesti, ili njihovih izlučevina, u organizam čovjeka radi stvaranja specifične imunosti na određene zarazne bolesti. Na ovaj način čovjek bude spreman na susret s mikroorganizmom te se pomoću stvorenih protutijela može obraniti od infekcije.

Postoji nekoliko podjela cjepiva, a najčešće se koristi podjela prema tome kakav je mikroorganizam u njima:

 • Cjepivo sa živim mikroorganizmima– ovo cjepivo sadrži žive uzročnike bolesti koji su oslabljeni te ne mogu uzrokovati bolesti. Primjer tih cjepiva su oni protiv velikih boginja, tuberkuloze, ospica (morbila), zaušnjaka (parotitisa), rubeole, varičela (vodene kozice), žute groznice, tularemije i bruceloze.
 • Cjepivo s mrtvim mikroorganizmima – ovo cjepivo sadrži mrtve uzročnike bolesti koji ne mogu uzrokovati bolest. Primjer takvih cjepiva su oni protiv pertusisa (hripavca), dječje paralize (poliomijelitisa), gripe, krpeljnog meningoencefalitisa, pjegavca, bjesnoće.
 • Cjepivo koje sadrži toksine koje izlučuju mikroorganizmi – ovakva cjepiva ne sadržavaju uzročnika bolesti već samo toksoide – inaktivirane toksine. Primjer toksoidnih cjepiva su ona protiv difterije, tetanusa i antraksa.

 

Određena cjepiva se daju samostalno pa se nazivaju monovalentna, a druga se daju u skupinama pa se nazivaju polivalentna. (npr. Mo-Pa-Ru cjepivo protiv ospica, morbila, parotitisa-zaušnjaka i rubeole).

cijepljenje trudnice

KOJA SU CJEPIVA SIGURNA TIJEKOM TRUDNOĆE?

Cijepljenje i trudnoća itekako idu zajedno, budući da se na taj način pokušava izbjeći nepotrebna zaraza majke koja bi dodatno opteretila već iscrpljen organizam. Tijekom trudnoće se mogu davati cjepiva s mrtvim mikroorganizmima i toksoidima (inaktivirani toksini mikroorganizama), a kontraindicirana je primjena živih cjepiva.

Uobičajeno bi se trudnici trebali preporučiti dva cjepiva:

 • Cjepivo protiv gripe– cijepljenje protiv gripe u trudnoći je poželjno, a ne trebate se bojati da će naštetiti vama ili bebi jer se cjepivo sastoji o umrtvljenog virusa gripe koji ne uzrokuje bolest. U slučaju da obolite od gripe u trudnoći povećava se rizik za prerane trudove i prijevremeni porod. Također prijevremeno rođena djeca imaju više zdravstvenih problema i duže ostaju u bolnici, toga je cijepljenje najbolji način kako biste zaštitili sebe, ali i svoje dijete.
 • Toksikoid tetanusa, reducirani difterija toksikoid i acelularno pertusis cjepivo – Ova cjepiva preporučuju se trudnicama između 27 i 36 tjedna trudnoće. Primanjem ovog cjepiva tijekom trudnoće pomaže u zaštiti vaše bebe i nakon rođenja u periodu prije nego što ona primi cjepivo namijenjeno za te bolesti. Upravo tijekom prvih mjeseci života beba je najpodložnija i najugroženija tim bolestima ako se razboli.

 

U slučaju da vam nadležni ginekolog ne ponudi cijepljenje svakako ga pitajte za tu mogućnost jer time štitite sebe, svoju trudnoću i što je najvažnije bebu bebu.

cijepljenje protiv gripe u trudnoći

CIJEPLJENJE I PLANIRANJE TRUDNOĆE

U slučaju da planirate trudnoću trebali biste posjetiti odabranog liječnika te nadoknaditi cjepiva koja ste propustili. Vađenje titra protutijela (govori koliko se vaše tijelo sjeća cijepljenja, odnosno koliko je zaštitnih protutijela protiv zarazne bolesti preostalo u vašem organizmu) pomoći će u donošenju odluke trebate li možda još jednu dodatnu dozu određenog cjepiva koje ste već primili tijekom života.

Kao što smo već naveli, preporučuje se cijepljenje protiv gripe tijekom ili prije trudnoće, ovisno kada započne sezona cijepljenja.

Cijepljenje protiv HPV-a (humani papiloma virus) nije preporučeno tijekom trudnoće. Zato ako se želite cijepiti ovim cjepivom napravite to ranije.

Cjepivo pod nazivom Mo-Pa-Ru djeluje na uzročnike ospica, zaušnjaka i rubeole, a njime se cijepimo još u dječjoj dobi. Vađenjem titra protutijela saznat ćete kako vaš imunološki sustav reagira na te mikroorganizme te ćete možda trebati booster dozu (doza da vaš imunološki sustav ojača odgovor na njih). U slučaju da primite to cjepivo potrebno je sačekati najmanje 4 tjedna prije trudnoće.

Cjepivo protiv vodenih kozica (varicelle) je potrebno onim osobama koje ih prethodno nisu preboljele. Vodene kozice se prezentiraju s osipom, svrbeži i povišenom tjelesnom temperaturom. U slučaju da dobijete vodene kozice tijekom trudnoće one mogu uzrokovati urođene mane. Kako biste prevenirali ovu zarazu u slučaju da niste prethodno preboljeli vodene kozice, cijepite se. Kad se cijepite pričekate najmanje 1 mjesec s trudnoćom.

trudnice i cijepljenje

KOJA CJEPIVA SE NE PREPORUČUJU TIJEKOM TRUDNOĆE?

Cjepiva koja se ne preporučuju tijekom trudnoće su ona koja sadržavaju žive, oslabljene uzročnike bolesti. U slučaju da se trebate njima cijepiti savjetuje se da to napravite prije ili nakon trudnoće. Živa cjepiva nose rizik da  prouzroče bolest kod nerođenog djeteta, ali nema dokaza da uzrokuju urođene mane.

Primjeri živih cjepiva koja trebate izbjegavati su:

 • BCG – cjepivo protiv tuberkuloze
 • Mo-Pa-Ru- cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole
 • Oralno cjepivo protiv poliovirusa (uzročnik dječje paračize)
 • Cjepivo protiv vodenih kozica (varčela)
 • Cjepivo protiv HPV-a

 

Iako živimo u dobu kada se cjepiva ponekad gledaju iz krive perspektive, savjetujte se s nadležnim liječnikom ili nam se obratite kako biste imali točne i provjerene informacije. Cijepljenje i trudnoća ne bi trebali biti kontroverzne tete, već dvije stvari koje idu zajedno i potpomažu jedna drugoj.

 

Literatura:

 1. VACCINATIONS AND PREGNANCY; Dostupno na: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/vaccinations-and-pregnancy.aspx
 2. Which vaccines during pregnancy are recommended and which ones should I avoid?; Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/vaccines-during-pregnancy/faq-20057799
 3. Vaccinations in pregnancy; Dostupno na: https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vaccinations/

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.