×

Kožne promjene u trudnoći – svrbeži i osipi

Iako smo tijekom trudnoće najviše usredotočeni na odlazak na trudničke preglede i promjene u reproduktivnom sustavu, u trudnoći dolazi i do raznih kožnih promjena, od kojih neke zahtijevaju dermatološki pregled.

U ovom blogu pročitajte o normalnim kožnim promjenama u trudnoći, a zatim i o kožnim bolestima koje se javljaju tijekom trudnoće. Naglašavamo važnost njege kože u trudnoći. Također, saznajte što može uzrokovati svrbež i crvenilo te kako ublažiti svrab u trudnoći ovisno o njegovom uzroku.

 

Normalne kožne promjene u trudnoći

Promjene kože su jedna od promjena tijela u trudnoći. Ako primjećujete na svom tijelu neke promjene koje povezujete se mogućnošću trudnoće, osobito rane pokazatelje trudnoće, preporučujemo da učinite test na trudnoću.

Kožne promjene u trudnoći – svrbeži i osipi

U trudnoći se možete susresti s brojnim normalnim promjenama kože, kose i noktiju. Te promjene većinom ne trebaju biti zabrinjavajuće, te se povlače nakon porođaja. Česte promjene su:

 • hiperpigmentacija,
 • gubitak kose,
 • pojačana dlakavost,
 • suhoća i ljuštenje kože,
 • promjene noktiju,
 • strije,
 • promjene madeža,
 • crvenilo dlanova,
 • proširene vene,
 • krvarenje desni

Promjene kože i kose u trudnoći

Hiperpigmentacija, odnosno tamnija boja kože, često zahvaća uzdužnu liniju po sredini trbuha (lat. linea nigra), bradavice, genitalije, a kada se pojavljuje u obliku tamnih pjega na licu, naziva se melazma.

Gubitak kose može nastati pred kraj trudnoće ili nakon porođaja. Radi se o prolaznom gubitku, te se kosa obično vraća u prijašnje stanje unutar godine dana.

Kožne promjene u trudnoći – svrbeži i osipi

Pojačana dlakavost može zahvatiti lice, udove, leđa, genitalije i bradavice. Može doći i do razvoja pojačane dlakavosti muškog tipa, odnosno do razvoja crnih i debljih dlaka iznad gornje usne, na bradi, prsima, trbuhu, leđima ili udovima – ovo stanje nazivamo hirzutizam.

Nije neuobičajeno da u trudnoći ili nakon porođaja koža bude suha i ljušti se. Usne mogu pucati, a koža lica ili tijela može se perutati. Od pomoći je koristiti kožne pripravke poput krema za hidrataciju ili mlijeka za tijelo. Također, na noktima se mogu pojaviti oštećenja, zadebljanja, te nokti mogu biti pojačano lomljivi.

 

Strije su ožiljci koji nastaju rastezanjem kože. Izgledom su najprije linije tamno crvene ili ljubičaste boje, a kasnije blijede i postaju svijetle linije kože. U trudnoći najčešće nastaju na koži trbuha, stražnjice, nogu i grudi, odnosno ondje gdje se koža najviše rasteže. Budući da je to ožiljno tkivo, ne mogu nestati, već trajno ostaju na koži. Normalne su promjene, ali mogu predstavljati estetski problem.

Madeži se mogu mijenjati za vrijeme trudnoće, odnosno mogu se povećati ili promijeniti boju. Također, moguć je nastanak novih madeža. Ako primijetite da je neki madež neobičnog izgleda, a osobito ako se veličina, oblik ili boja mijenjaju, preporučljivo je učiniti dermatoskopski pregled madeža.

 

Crvenilo dlanova nastaje zbog utjecaja estrogena, povećanog volumena krvi u trudnoći i genetske predispozicije pojedinca. Ako nije praćeno subjektivnim tegobama, poput svrbeža, ne treba biti razlogom za brigu. Liječenje nije potrebno, a do povlačenja crvenila dolazi ubrzo nakon porođaja.

Ostale promjene u trudnoći

Proširene vene (varikoziteti) obično nastaju u trećem trimestru trudnoće. Uzrok je pretežito povećan tlak u trbušnoj šupljini, koji se prenosi na vene. Mogu se djelomično povući nakon porođaja, ali ne u potpunosti.

 

Krvarenje desni nastaje u velikog broja trudnica. Nestaje ubrzo nakon porođaja. Za sprječavanje valja održavati higijenu usne šupljine, ali ne pretjerano, kako se desni ne bi dodatno oštetile. Također, mogu se uzimati vitamini u obliku dodataka prehrani, osobito vitamini B i C. Međutim, s nekim vitaminima treba biti pažljiv tijekom trudnoće. Primjerice, vitamin A i njegovi spojevi (retinol i retinoidi), iako zdravi za kožu, u trudnoći su izuzetno štetni za plod! Zbog toga je iznimno važno prije konzumacije dodataka prehrani ili korištenja kozmetičkih proizvoda koji sadrže takve ili slične tvari konzultirati se s ginekologom i/ili dermatologom!

 

Kožne bolesti u trudnoći

Kožne bolesti mogu biti novonastale u trudnoći ili postojeće kožne bolesti koje se u trudnoći pogoršavaju. Primjerice, genitalne bradavice mogu ubrzano rasti za vrijeme trudnoće, genitalni herpes se može reaktivirati tijekom trudnoće i ugroziti dijete, a autoimune bolesti ponekad se pogoršaju.

 

Ovdje ćemo opisati neke značajnije kožne bolesti u trudnoći – atopijske erupcije, polimorfne erupcije te kolestazu u trudnoći. Međutim, nije moguće u ovakvom tekstu obuhvatiti sve moguće uzroke kožnih promjena u trudnoći. Stoga, najbolje je obratiti se specijalistu dermatologije u vezi bilo kakvih kožnih promjena koje vas zabrinjavaju kako bi se mogle poduzeti ispravne mjere.

 

Atopijska erupcija u trudnoći

Atopijska erupcija u trudnoći označava kožne promjene poput onih kod atopijskog dermatitisa. To je čest problem u trudnoći. Mogu biti udružene s alergijskim rinitisom ili astmom. Ne nose rizik ni za majku ni za dijete.

 

U manjeg dijela trudnica radi se o pogoršanju otprije postojećeg atopijskog dermatitisa, dok se u ostalih trudnica promjene po prvi puta pojavljuju u trudnoći. Ako se ne radi o otprije postojećem atopijskom dermatitisu, kožne promjene vjerojatno će se povući nakon porođaja, ali se mogu vratiti u sljedećim trudnoćama.

 

Koji su simptomi atopijske erupcije u trudnoći?

Mogući simptomi atopijske erupcije u trudnoći su sljedeći:

 • crvenilo (poput osipa),
 • suhoća kože,
 • svrbež,
 • pečenje,
 • prištići.

hiperpigmentacija-na-kozi-lica

Simptomi se obično razvijaju u prvom ili drugom trimestru trudnoće, ali mogu nastati i tek u trećem trimestru. Najčešća mjesta na kojima se razvijaju crvenilo, suhoća i svrbež kože su lice, vrat, prsa i bradavice, unutrašnje površine udova, trbuh i stražnjica. Kod atopijske erupcije u trudnoći mogu se razviti i promjene nalik prištićima, također praćene crvenilom i svrbežom. Nalikuju aknama, ali obično nastaju na trupu i udovima, a ne na licu.

 

Kako se liječi atopijska erupcija u trudnoći?

Radi ublažavanja simptoma koriste se lokalni pripravci koji se nanose na kožu. To mogu biti neutralne kreme, sredstva protiv svrbeža ili kortikosteroidi. Također, mogu se koristiti lijekovi za alergiju (antihistaminici) u obliku tableta. Međutim, potreban je oprez, jer se neki lijekovi ne smiju koristiti u trudnoći.

 

Polimorfna erupcija

Kod polimorfne erupcije u trudnoći nastaju područja crvenila i svrbeža na koži, najčešće nakon 35. tjedna trudnoće. Crvenilo i svrbež najprije se razvijaju uz strije na trbuhu, a zatim se šire i na ostatak tijela. Dok jedne promjene nestaju unutar nekoliko dana od pojavljivanja, druge za to vrijeme nastaju. Svrbež može biti tako intenzivan da uzrokuje nesanicu i veoma iscrpi trudnicu.

Bolest češće nastaje u trudnica koje imaju prekomjeran porast tjelesne mase, što podsjeća na važnost pravilne prehrane u trudnoći. Također, češće nastaje u prvorotkinja, odnosno žena koje nisu prethodno rodile. Smatra se da u nastanku ulogu igra rastezanje kože trbuha.

Bolest se može liječiti lokalnom primjenom sredstava protiv svrbeža ili kortikosteroida na zahvaćenu kožu. Spontano se povlači unutar dva tjedna prije ili nakon porođaja, te se ne mora vratiti u narednim trudnoćama.

 

Kolestaza u trudnoći

Kolestaza u trudnoći je poremećaj izlučivanja žučnih kiselina u jetri zbog utjecaja estrogena i progesterona za vrijeme trudnoće. Žučne kiseline nakupljaju se u koži trudnice uzrokujući svrbež, koji je vodeći simptom ove bolesti.

Nije  veoma čest poremećaj, ali je značajan, te ga treba imati na umu kada trudnica pati od svrbeža. Kolestaza je češća u blizanačkim trudnoćama.

 

Kada u trudnoći nastaje kolestaza i koliko traje?

Dok atopijska erupcija obično nastaje u prva dva trimestra, kolestaza najčešće nastaje u zadnjem trimestru trudnoće, ali nije neobično ni da nastane u prvom ili drugom trimestru. Nakon porođaja dolazi do spontanog nestanka simptoma, obično unutar jednog ili dva dana. Uobičajeno je da se isti simptomi javljaju i u narednim trudnoćama.

 

Koji su simptomi kolestaze u trudnoći?

Najčešći simptomi i znakovi su sljedeći:

 • svrbež,
 • žutilo kože,
 • tvrda i povećana jetra,
 • tamna mokraća,
 • blijeda stolica,
 • gubitak apetita,
 • mučnina i povraćanje.

 

Svrbež je glavni simptom ove bolesti, te je u velikog broja oboljelih trudnica i jedini simptom. Kod kolestaze u trudnoći svrbež obično najprije nastaje na dlanovima i tabanima, zatim na trbuhu i stražnjici, a konačno se širi na cijelo tijelo. Najintenzivniji je noću i može veoma iscrpiti trudnicu.

 

Žutica, odnosno žuta boja kože, nastaje u tek oko 10 % oboljelih trudnica. Ostali gore navedeni simptomi i znakovi također su mnogo rjeđi od svrbeža, ali mogu biti prisutni.

 

Kako se dijagnosticira kolestaza u trudnoći?

Postavljanje dijagnoze ove bolesti temelji se na prepoznavanju karakterističnih simptoma kod trudnice i laboratorijskim pretragama. Najvažniji simptom je svrbež kože u trudnoći, bez vidljivih kožnih promjena, osim onih uzrokovanih češanjem ili žutila kože. Među laboratorijskim pokazateljima najvažnija je povišena koncentracija žučnih kiselina u krvi.

 

Koji su rizici za majku i dijete?

 

Iako kolestaza u trudnoći sa sobom nosi povećan rizik za nastanak žučnih kamenaca u budućnosti, ishod bolesti za trudnicu najčešće je dobar, sa spontanim povlačenjem simptoma nakon porođaja. Međutim, mogu se razviti i ozbiljnije komplikacije, poput krvarenja nakon porođaja, osobito kod težih oblika kolestaze.

Za dijete kolestaza u trudnoći nosi povećan rizik prijevremenog porođaja i fetalne smrti. Takvu trudnoću nazivamo rizičnom trudnoćom. Kod rizičnih trudnoća, ali i kod svake druge trudnoće, preporučujemo stručno vođenje trudnoće.

4d pregled u trudnoci

Kako se može smanjiti rizik za opasne komplikacije kod kolestaze u trudnoći?

 

Budući da kolestaza u trudnoći nosi povećan rizik prijevremenog porođaja ili smrti djeteta, potreban je intenzivan nadzor djeteta, kako bi se smanjila mogućnost nastanka opasnih komplikacija. Pretrage (kardiotokogram, non-stress test, indeks amnionske tekućine, biofizikalni profil)  valja provoditi svaki tjedan od postavljanja dijagnoze pa do porođaja.

 

Na porodničaru je da izvaže rizike koje nosi prijevremeni inducirani porođaj s rizicima koje kolestaza nosi za dijete ako se trudnoća nastavi. Dakle, može biti potrebno da se porođaj inducira i trudnoća dovrši prije termina. U slučaju dovršavanja trudnoće prije termina, kortikosteroidi se daju u svrhu sazrijevanja fetalnih pluća.

 

Također, u težim slučajevima bolesti kod majke je potrebno nadzirati protrombinsko vrijeme, što je laboratorijska pretraga koja može ukazati na mogućnost težeg krvarenja nakon porođaja. Ako je protrombinsko vrijeme produljeno, rizik za krvarenje također je povećan. Tada je potrebno popraviti funkciju zgrušavanja krvi kako bismo spriječili obilna krvarenja. To se čini primjenom vitamina K i drugih lijekova.

 

Kako ublažiti svrab u trudnoći kod kolestaze?

Svrbež se može ublažiti korištenjem raznih lokalnih pripravaka koji se nanose na kožu te uljnih kupki. U težim slučajevima mogu se primijeniti određeni sustavni lijekovi, poput kortikosteroida. Ako vas muči svrbež, obratite se liječniku kako biste primili liječenje koje će biti najsigurnije, a istovremeno vam pružiti najveću korist.

 

Vaginalna kandidoza

Iako se ne radi o bolesti kože, nego gljivičnoj infekciji vaginalne sluznice, ovdje ćemo spomenuti i vaginalnu kandidozu. Infekcija vaginalne sluznice gljivicom Candida albicans općenito je česta, ali još je češća u trudnoći.

Ovdje navodimo moguće simptome vaginalne kandidoze i preporučujemo da se naručite na ginekološki pregled ako patite od ovih ili drugih tegoba:

 

 

Liječi se lokalnom primjenom lijekova protiv gljivica na vaginalnu sluznicu. Koriste se lijekovi protiv gljivica koji nisu štetni za dijete. Ako se gljivična infekcija ne liječi, često dolazi do zaraze djeteta pri porođaju. Posljedično, dijete može razviti gljivičnu infekciju usne šupljine ili pelenske regije, ali i težu infekciju.

 

Literatura:

 • Ivanišević M. Intrahepatična kolestaza u trudnoći. U: Fetalna medicina i opstetricija. Medicinska naklada. 2014. 353-7.
 • Ljubojević Hadžavdić S. Lipozenčić J. Ljubojević Grgec D. Kožne bolesti i trudnoća. U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada. 2014. 551-71.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.