×

Kako spriječiti opadanje kose nakon poroda?

Opadanje kose nakon poroda česta je pojava koja zabrinjava mnoge žene. Nakon razdoblja guste i sjajne kose u trudnoći, tijekom oporavka od poroda može doći do njezinog pojačanog opadanja. Zabrinutost i frustracija zbog opadanja kose mogu utjecati na svakodnevni život, samopouzdanje i zadovoljstvo svake žene, ali bez brige, najčešće je riječ o privremenoj pojavi. Kako bismo vas uvjerili da je vaša briga neopravdana, u ovom blogu vam donosimo informacije o tome zašto je kosa gušća i ljepša tijekom trudnoće, zašto se kosa mijenja nakon poroda te savjete kako ublažiti njezino opadanje!

opadanje kose nakon poroda

ZAŠTO JE KOSA GUŠĆA I LJEPŠA TIJEKOM TRUDNOĆE?

Trudnoća je stanje u kojem se tijelo mijenja pripremajući se za održavanje novog života i porod. Hormonske promjene su nužne jer omogućuju srcu, plućima, bubrezima i drugim organima da se prilagode novonastaloj situaciji i omoguće djetetu primjerene uvjete za rast i razvoj. Hormoni koji imaju glavu ulogu u prilagodbi tijela na trudnoću su spolni hormoni, estrogen i progesteron.

Osim u srcu, plućima i drugim organima, estrogen i progesteron uzrokuju i promjene na koži, kosi i noktima. Strije, hiperpigmentacije i suhoća kože najpoznatije su promjene koje žene ističu u trudnoći, no o promjenama kvalitete i izgleda kose ne govori se često.

Porast razine hormona tijekom trudnoće, a posebno estrogena, sprječava uobičajeno opadanje kose. Svaka vlas kose ima svoj životni ciklus, koji završava opadanjem. Tijekom života normalno je da vlasi kose svakodnevno opadaju, ali tijekom trudnoće opadanje je manje izraženo. Također, u trudnoći kosa postaje gušća te se povećava površina na kojoj ona raste (vlasište se širi u promjeru). Promjene u rastu dlaka primjećuju se i na drugim dijelovima tijela pa često dolazi i do pojave pojačane dlakavosti u predjelu trbuha, donjem dijelu leđa i bedrima. Pojava pojačane dlakavosti normalna je, ali i individualna pojava u periodu trudnoće.    Kada žena nije trudna, izražena dlakavost s nepravilnim menstrualnim ciklusima može upućivati na sindrom policističnih jajnika. U slučaju da postoji sumnja na sindrom policističnih jajnika, trebate učiniti ginekološki pregled i ultrazvučni pregled jajnika.

Osim hormona, smatra se da pojačan rad srca i povećanje ukupnog volumena krvi (za čak 50%) pridonosi boljoj opskrbi skalpa (vlasišta) kisikom te nutritivnim tvarima što za posljedicu ima deblju i sjajniju vlas.

jako opadanje kose nakon poroda

ZAŠTO DOLAZI DO POJAČANOG OPADANJA KOSE NAKON POROĐAJA?

Nakon što trudnoća završi tijelo žene se vraća u prijašnje stanje što je praćeno padom razine hormona i vraćanjem na prvobitne postavke. Uz spolni sustav, ostali organi također dobivaju signale da je trudnoća završila što dovodi do smanjenog rada srca i pluća te smanjenja volumena krvi u tijelu.

Faktori koji su poboljšavali izgled vaše kose nakon trudnoće nestaju zbog čega kosa gubi na čvrstoći i gustoći te počinje ubrzano opadati. Pad razine hormona i promjene koje on donosi ne događaju se kod svih žena istovremeno niti jednakim intenzitetom. Neke će žene primijetiti jako opadanje kose nakon poroda, dok će kod nekih opadanje biti jedva primjetno. Također, kod nekih žena ispadanje kose nastupiti odmah nakon poroda, a neke će ovu promjenu iskusiti tek nakon jednog ili više mjeseci. Ukoliko nastupi pojačano opadanje kose, ono je najizraženije tijekom četvrtog ili petog mjeseca nakon poroda te se na nekim dijelovima može činiti izraženijim nego na ostalima.

Nemojte se uplašiti, ponekad će vam se činiti kako velike količine kose ispadaju i možda čak pomislite da ćete ostati bez kose. Kosa ima svoj normalan ciklus rasta i ispadanja, koji će se uravnotežiti kada se tijelo vrati u balans koji je imalo prije trudnoće. S vremenom ćete, prilikom kopčanja ili vezanja kose u rep moći uočiti rast novih, mladih vlasi.

Iako je opadanje kose u svake žene drukčijeg trajanja, većini se žena u roku od jedne godine nakon završetka trudnoće gustoća kose vrati u prijašnje stanje. Iako se to možda čini kao dugi period, imajte strpljenja i pokažite razumijevanje za vlastito tijelo jer je ono u prethodnih devet mjeseci prošlo jedan psihički i fizički zahtjevan period.

Ukoliko se opadanje kose nastavi ili se uz to pojave neke duge promjene na kosi, koži ili noktima, potrebno je obavijestiti dermatologa i obaviti dermatološki pregled kako bi se odredio točan uzrok vaših problema.

ispadanje kose poslije poroda

KAKO UBLAŽITI POJAČANO OPADANJE KOSE NAKON PORODA?

Iako je ispadanje kose nakon poroda normalna pojava, donosimo vam nekoliko savjeta koji mogu doprinijeti ubrzanom oporavku vaše kose i njezinom dugoročnom zdravlju:

 • budite nježni sa svojom kosom prilikom češljanja i raspetljavanja
 • izbjegavajte frizure koje izazivaju napetost i zatezanje vlasišta i kose (primjerice, visoki rep, čvrste punđe i pletenice)
 • koristite šampone bez sulfata kako biste smanjili isušivanje kose i vlasišta
 • koristite lagane regeneratore bez silikona jer proizvodi za njegu kose na silikonskoj bazi kosu čine težom
 • vodite računa o prehrani, jedite raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu
 • možete nastaviti uzimati prenatalne vitaminske pripravke, jer osim folne kiseline, oni sadrže i druge minerale i vitamine bitne za zdravlje kose, kože i noktiju
 • masaža tjemena odličan je način za poboljšanje cirkulacije u vlasištu
 • ulja jojobe i peperminta odlični su kozmetički pripravci koji potpomažu rast kose

 

Dodaci prehrani i raznovrsni izbor namirnica spriječit će opadanje kose nakon poroda i osigurat će vam dovoljnu količinu vitamina i minerala koji su potrebni za njezin kvalitetan rast. Osim pogodnih učinaka na kosu, C i D vitamin te cink imaju niz pogodnosti i za zdravlje vašeg imunološkog sustava.

Ukoliko uzimate dodatke prehrani ili neke kozmetičke preparate, bitno je da se pridržavate preporučenih dnevnih unosa i načina primjene označenih na pakiranju. Također je od iznimne važnosti da provjerite sigurnost spomenutih preparata za zdravlje vašeg djeteta jer ćete ih primjenjivati u periodu dojenja!

Upamtite kako primjena ovih savjeta neće uvijek spriječiti ili smanjiti opadanje kose nakon poroda. Svako tijelo reagira drukčije te je moguće da u razgovoru s prijateljicama, kolegicama i drugim majkama čujete kako spomenuti savjeti nisu bili učinkoviti, ali nemojte se obeshrabriti. Iako možda nemaju trenutačni učinak na opadanje kose nakon poroda, ove preporuke sigurno će doprinijeti dugoročno zdravijoj i kvalitetnijoj kosi.

vitamini za kosu nakon poroda

OPADANJE KOSE NAKON PORODA – NA ŠTO PRIPAZITI?

Tijekom perioda ispadanja kose moguće je da ćete svugdje u domu nalaziti vlastite opale vlasi. Ne brinite radi nereda, ali pripazite: dojenčad u igri i istraživanju može naići na klupko kose te si zapetljati ručice ili prst, ali i  stavljati klupko u usta. Zbog toga nemojte nikada dijete dulje vremena ostavljati bez nadzora. U slučaju da primijetite da je došlo do zapetljaja, pažljivo pokušajte odmotati vlas ili odrezati sa škaricama. Nemojte povlačiti zapetljanu vlas kako ne biste ogrebali ili oštetili kožu bebe. Isto pravilo trebalo bi vrijediti ako imate i kućne ljubimce!

kako spriječiti opadanje kose nakon poroda

SAVJET ZA KRAJ – TREBATE LI SE JAVITI LIJEČNIKU?

Budite svjesni da opadanje kose nakon poroda može zahvatiti svaku ženu, ali i da je riječ o problemu koji najčešće prolazi nakon godinu dana. Savjetovanje s liječnikom potrebno je ako primijetite i neke druge promjene na vlasištu ili koži tijela te u slučaju nedoumica oko dodataka prehrani i kozmetičkih proizvoda. Upamtite, vrijeme babinja i prva godina odrastanja vašeg djeteta donosi niz novih briga i izazova vezanih uz majčinstvo. Za vrijeme tog perioda usredotočite se na dijete i vlastito opće zdravlje, a vaša će kosa narasti jednako brzo kao i vaš mališan!

 

LITERATURA:

 1. Motosko CC, Bieber AK, Pomeranz MK, Stein JA, Martires KJ. Physiologic changes of pregnancy: A review of the literature. Int J Womens Dermatol. 2017;3(4):219. – 224.
 2. The 4 Best Treatments for Postpartum Hair Loss
 3. Hair loss in new moms – American Academy og Dermatology Association
 4. Grymowicz M, Rudnicka E, Podfigurna A, et al. Hormonal Effects on Hair Follicles. Int J Mol Sci. 2020;21(15):5342.
 5. Piérard-Franchimont C, Piérard GE. Alterations in hair follicle dynamics in women. Biomed Res Int. 2013;2013:957432.
 6. The Truth about Postpartum Hair Loss
 7. Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicol Res. 2014;30(4):297.–304.
 8. How to use essential oils for hair growth

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.