×

Osipne bolesti u djece – najčešća briga za svakog roditelja

Osip predstavlja promjenu na određenom dijelu kože ili po cijelome tijelu koja je najčešće crvene boje te je uglavnom uzrokovana alergijom ili zaraznom bolešću. Osipi kod djece češće su uzrokovani infektivnim uzročnikom, zbog čega se osip pojavljuje uglavnom kao jedan od simptoma, uz povišenu tjelesnu temperaturu. Zbog visoke učestalosti među djecom, te se bolesti nazivaju dječje osipne bolesti. Iako su neke od njih poput ospica danas izuzetno rijetke zbog cjepiva, ostale osipne bolesti i dalje su prisutne. U ovom blogu vam donosimo sve o najčešćim osipnim bolestima, ali i o drugim uzrocima osipa kod djece!  

osipi kod djece

ŠTO SVE UZROKUJE OSIP PO TIJELU KOD DJECE?

Osip po tijelu kod djece može imati brojne uzroke. Treba istaknuti kako je većina osipa kod djece posljedica blagih bolesti koje prolaze bez komplikacija. Također, osip različitih uzroka može izgledati gotovo jednako ili slično, zbog čega je na temelju izgleda osipa često teško reći koji je njegov uzrok. Zbog toga je kod pojave osipa uvijek potrebno posavjetovati se s liječnikom pedijatrom. Osipi kod djece najčešće su posljedica:

 • zaraznih virusnih ili bakterijskih bolesti (vodene kozice, rubeola, ospice, infekciozni eritem, šarlah i drugih)
 • gljivičnih infekcija vlasišta
 • nekih autoimunih bolesti (poput psorijaze, lupusa ili vaskulitisa)
 • alergijskih bolesti (atopijski dermatitis)
 • iritacije, uboda kukaca ili opeklina
 • rjeđih uzroka (primjerice, Kawasakijeva bolest)

 

Ukoliko istovremeno postoji osip i temperatura kod djece, najvjerojatnije je uzrok neka zarazna bolest. Osip može imati različite oblike i zahvatiti različite dijelove tijela, ali isto tako njegov izgled može biti karakterističan i jasno upućivati na neku bolest. Prema vizualnim osobitostima, osipi kod djece mogu biti:

 • makulopapulozni, koji se sastoji od makula (mrlja) i papula (crvenih kvržica),
 • eritematozni, koji predstavlja ograničeno crvenilo kože,
 • vezikulozni, koji je specifičan po mjehurićima (vezikulama) na površini kože,
 • petehijalni, koji se sastoji od sitnih točkastih krvarenja.

 

Vezikulozni osip kod djece može se susresti kod herpesa ili vodenih kozica, dok se osip na licu kod djece može susresti kao posljedica lajmske borelioze, zarazne bolesti koju prenose krpelji ili atopijskog dermatitisa. Gljivične infekcije vlasišta, kao i lupus, uzrokuju eritem i opadanje kose. Osip po nogama kod djece najčešće je petehijalni, a može biti znak autoimune bolesti malih krvnih žila (vaskulitis) ili težih bakterijskih bolesti, poput meningokokne sepse. Laik će teško razlikovati vrstu osipa te je stoga važno posavjetovati se s liječnikom, budući da spomenuta stanja mogu životno ugroziti dijete

VIRUSNI OSIP KOD DJECE – NAJČEŠĆI TIP OSIPA

Virusni osipi kod djece čine skupinu od nekoliko bolesti koje, uz iznimku rubeole i ospica, dobije većina djece tijekom odrastanja. Najčešće postoji tipičan obrazac simptoma i pojavljivanja osipa po tijelu, pa ih je od svih uzroka često najlakše prepoznati. Glavni virusni osipi su:

 • ospice 
 • rubeola (crljenica)
 • vodene kozice (varičele)
 • infekciozni eritem (odnosno peta bolest, uzrokovana parvovirusom B19)
 • trodnevna vrućica

 

Sve spomenute bolesti, ali i šarlah, prenose se kapljičnim putem. To je glavni razlog zašto se ove bolesti pojavljuju u obliku epidemije, kada se veći broj ljudi zarazi u isto vrijeme. Međutim, postoji cjepivo za ospice i rubelu te je epidemija ospica i rubele danas rijetkost. Iako virusni osipi kod djece malokad uzrokuju komplikacije, u odraslih najčešće ove bolesti uzrokuju teže kliničke slike. Osim toga, za trudnice su neke od ovih zarazih bolesti opasne jer mogu uzrokovati komplikacije u trudnoći. Neke od komplikacija su: 

rubeola

OSPICE

Ospice su virusna zarazna bolest čiji je početak obilježen vrućicom i respiratornim simptomima, a potom i makulopapuloznim osipom. Zbog toga ova bolest najčešće ima dva stadija, koji se nastavljaju jedan na drugoga:

 • kataralni stadij, u kojem dijete ima simptome virusne infekcije gornjih dišnih puteva
 • egzantemski stadij, u kojem se razvija osip

 

Osip se prvo pojavljuje iza uške, a potom se širi po ostatku tijela. Osim kožnog osipa (egzantem), za bolest je karakteristično i postojanje osipa na sluznici obraza (enantem) koji ima poseban naziv – Koplikove pjege. Ovakav tijek bolesti predstavlja klasičan tip ospica, ali postoje i druge vrste ospica, a to su:

 • blage ospice (mitigirane), koje se javljaju u prethodno cijepljenih
 • teški oblici ospica, koji se viđaju u osoba s težim poremećajima imunološkog sustava.

 

Ospice kod djece prolaze samostalno, no ponekad se mogu komplicirati bakterijskom infekcijom, virusnom upalom pluća ili infekcijom središnjeg živčanog sustava. Nasreću, cijepljenje protiv ospica dio je obaveznog programa cijepljenja, zbog čega su ospice i njihove komplikacije danas rijetkost. Ipak, treba znati kako se neka cjepiva, uključujući i ono protiv ospica, ne smiju primijeniti u trudnica. O cijepljenju u trudnoći i kontraindikacijama popričajte s vlastitim ginekologom!

šarlah

RUBEOLA (CRLJENICA, RUBELLA)

Rubeola ili ‘treća bolest’, virusna je bolest kod koje se javljaju povišena tjelesna temperatura, osip te povećani limfni čvorovi (limfadenopatija). Kožne promjene mogu sličiti onima u ospicama. Naime, i rubeola i ospice uzrokuju osip po dlanovima kod djece, koji započinje na licu i području uški. 

Kongenitalna rubeola poseban je oblik infekcije koji nastaje ukoliko dođe do zaraze trudnice. Naime, kada se trudnica prvi put zarazi, velika količina virusa se nalazi u krvi te virus može proći kroz posteljicu i inficirati plod. Što je infekcija ranije nastupila u trudnoći, to su posljedice za plod veće. Ovaj je virus jedan od virusa TORCH skupine zaraznih bolesti. Rubeola može uzrokovati malformacije srca, gluhoću i prijevremeni porod. Malformacije srca mogu se prikazati ultrazvukom tijekom ciljanog traženja poremećaja razvoja. Takav se ultrazvučni pregled naziva anomaly scan

Kongenitalna rubeola može se dokazati mjerenjem razine protutijela protiv virusa u krvi novorođenčeta, ali je potrebno izvoditi nekoliko mjerenja kroz određeni period. Ukoliko se pokaže porast količine protutijela u djetetovoj krvi, riječ je o kongenitalnoj infekciji. Istovremeno se treba odrediti i prisutnost protutijela u krvi majke. Prisutnost IgM protutijela u krvi majke znak je infekcije. Kongenitalnu infekciju također je moguće potvrditi i dokazivanjem virusa u amnijskoj tekućini, što zahtijeva izvođenje amniocenteze.

TRODNEVNA VRUĆICA 

Trodnevna vrućica je zarazna bolest uzrokovana herpesvirusom 6 ili herpesvirusom 7. Ovi herpesvirusi srodni su Herpes simplex virusu, ali za razliku od njega ne uzrokuju kožne promjene koje se viđaju kod genitalnog herpesa ili herpesa na licu. Osip kod trodnevne vrućice je makulozan i tipično se javlja nakon vrućice koja traje 3 do 5 dana, zbog čega je bolest dobila naziv ‘trodnevna’. Osip je najizraženiji na trbuhu, a manje na licu i udovima. Bolest se najčešće javlja kod male djece, odnosno u prvoj i drugoj godini života. Dakle, ukoliko se pojavi osip nakon temperature u trajanju od nekoliko dana, vrlo vjerojatno je riječ o trodnevnoj vrućici. Drugi nazivi za bolest su roseola infantum ili exanthema subitum. Bolest u zdrave djece prolazi bez komplikacija i liječi se simptomatskom terapijom, odnosno spuštanjem tjelesne temperature.

osip kod beba
DRUGI VIRUSNI OSIPI

Bolest šaka, stopala i usta jedna je od bolesti koja se ne ubraja u spomenutih pet virusnih osipa, a uzrokuje je vrsta enterovirusa (Coxsackie virus). Kao i ostale virusne bolesti, javlja se u zatvorenim dječjim kolektivima (poput vrtića) i uglavnom se prepoznaje kao vezikulozni osip kod djece na šakama, stopalima i usnoj sluznici uz kojeg su prisutni opći simptomi, poput povišene temperature, gubitka apetita i slabosti.

ŠARLAH 

Od svih osipnih bolesti djece, šarlah (skarlatina) je najpoznatija bakterijska bolest kože. Šarlah nastaje tijekom zaraze streptokokom, a eritematozne promjene na koži posljedica su pretjerane reakcije imunološkog sustava na molekule koje proizvodi streptokok. Zato su najčešće tijekom šarlaha prisutni i znakovi upale grla. Bolest se tipično pojavljuje u jesen, a najčešća je među osnovnoškolskom i vrtićkom djecom. Šarlah kod djece može se prepoznati po:

 • općim simptomima (glavobolja, grlobolja, vrućica, mučnina i povraćanje),
 • eritematoznom osipu koji ne zahvaća dlanove i tabane,
 • jarkocrvenom jeziku izgleda poput maline (malinasti jezik).

 

Šarlah se liječi antibiotikom, jednako kao i streptokokna upala grla budući da je riječ o bakterijskoj bolesti. U rijetkim slučajevima streptokokna infekcija može značajnije ugroziti dijete i uzrokovati komplikacije poput reumatske vrućice pa ju je potrebno prepoznati i na vrijeme liječiti.

alergijski osip kod djece

ALERGIJSKI OSIPI KOD DJECE

Alergijski osipi kod djece mogu se javiti kao reakcija na neki alergen, a tada je najčešće riječ o nutritivnoj alergiji, alergiji na neki lijek ili ubod kukca. No, u neke djece postoji nasljedna sklonost alergijskim bolestima uz istovremenu sklonost astmi i alergijskom rinokonjunktivitisu. Ta se sklonost naziva atopija. Rinokonjunktivitis označava stanje nadražene sluznice oka (konjunktivitis) i nosa (rinitis) zbog čega se javlja crvenilo očiju, osjećaj peckanja i svrbeža u predjelu očiju i nosa te kihanje i šmrcanje.

Osip na licu kod djece, praćen svrbežom i suhoćom kože najčešći je znak atopijskog ekcema. Ova se bolest naziva i neurodermitis te je najčešći alergijski osip kod beba. Čak se polovica slučajeva atopijskog dermatitisa pojavljuje u dojenčadi!

Alergijski osip kod djece najčešće se liječi eliminacijskom dijetom (izbacivanjem nutritivnog alergena iz prehrane), korištenjem masti, a u starije djece i primjenom antihistaminika te drugih lijekova koji smanjuju alergijsku reakciju.

OSIP KOD BEBE

Koža novorođenčadi i dojenčadi ima neke osobitosti zbog čega je posebno osjetljiva. Zbog toga se u beba mogu javiti neke posebne promjene na koži, koje mogu, ali i ne moraju biti osip. Neke od takvih promjena uključuju:

 • pelenski osip, odnosno pelenski dermatitis,
 • rodin ugriz (nuhalni eritem),
 • tjemenicu.

 

Pelenski dermatitis je iritacijski dermatitis koji nastaje zbog kontakta kože s vlažnom pelenom, što složenim mehanizmima dovodi do razvoja upalnih promjena. Zbog trenja može doći i do razvoja abrazivnih oštećenja na površini kože. Prepoznaje se kao crvenilo kože u pelenskoj regiji, a tegobe se mogu otkloniti češćom izmjenom pelena te antibiotskih krema, ukoliko dođe do infekcije. 

Rodin ugriz je eritem na području vrata (šije – lat. nucha), koji je dobio naziv upravo zbog toga što se nalazi na vratu i simbolično se opisuje kao ugriz koji je nastao dok je roda donosila dijete.  Ova je kožna promjena bezopasna i najčešće se spontano povlači.

Tjemenica predstavlja ljuskavu kožu tjemena, koja se najčešće dovodi u vezu sa seboroičnim dermatitisom te je također bezopasna. Pri odabiru šampona ili drugih pripravaka za njezino liječenje, obavezno se posavjetujte s pedijatrom ili dermatologom. Dječja koža je izuzetno osjetljiva pa je pažljivi odabir dermatoloških proizvoda od velike važnosti

ospice kod djece

KAKO SE DIJAGNOSTICIRAJU I LIJEČE OSIPNE BOLESTI?

Ukoliko primijetite osip kod vašeg djeteta, obavezno se javite liječniku pedijatru. Pedijatar će na temelju drugih simptoma i znakova procijeniti je li osip opasan. Ukoliko niste istoga trena potražili liječničku pomoć, potrebno je pedijatru detaljno opisati tijek nastanka osipa i istaknuti:

 • Kada se osip pojavio?
 • Postoje li promjene samo na koži ili su prisutne i na sluznici?
 • Jesu li se boja i izgled osipa mijenjali kroz vrijeme?
 • Postoji li poznata alergija na neku namirnicu ili ste nedavno uveli novu namirnicu u djetetovu ishranu?
 • Postoje li drugi simptomi uz osip (povišena temperatura, grlobolja, proljev ili povraćanje, bolovi u mišićima, umor ili gubitak apetita)?
 • Osjeća li dijete svrbež ili peckanje kožnih promjena?
 • Jeste li boravili u prirodi i jeste li primjetili ugriz ili ubod kukca na koži djeteta?

 

Virusni osipi kod djece najčešće se dijagnosticiraju na temelju kliničke slike i podataka o tijeku bolesti. Ukoliko je riječ o šarlahu, uzimanjem brisa grla može se dokazati prisutnost streptokoka i tako potvrditi dijagnoza. U slučaju sumnje na alergijsku bolest, potrebno je pažljivim izbacivanjem i uvođenjem namirnica utvrditi o kojoj je namirnici riječ. Osim toga, moguće je i alergološko testiranje na alergene za koje se sumnja da su uzrok tegoba. Sastavni dio dijagnostike osipnih bolesti je i vađenje krvi jer uzorak krvi omogućuje liječniku određivanje:

 • parametara koji ukazuju na zaraznu bolest
 • protutijela protiv uzročnika bolesti
 • autoantitijela (protutijela protiv vlastitih stanica) i drugih molekula koji ukazuju na autoimunu ili alergijsku osnovu bolesti

virusni osip kod djece

OSIPI KOD DJECE – LIJEČENJE

Virusne bolesti nemaju specifično liječenje, već se uglavnom liječe simptomatski s ciljem da se ublaže simptomi poput povišene tjelesne temperature. Međutim, vodene kozice, herpes i drugi vezikulozni osipi, zbog nastanka mjehurića oštećuju površinu kože, koja se može dodatno inficirati bakterijom. U tom je slučaju opravdano korištenje antibiotske masti, o čemu će odlučiti liječnik na temelju nalaza i izgleda kožnih promjena.

Budući da je vrućica iscrpljujuća za dijete, potrebno je djetetu osigurati dovoljan unos tekućine. Ukoliko dijete ne može samostalno uzimati tekućinu ili zbog iscrpljenosti ne može dojiti, ponekad će biti potrebno dijete hospitalizirati kako bi moglo dobiti infuziju i nadoknaditi gubitak tekućine. Upamtite, zbog tanke kože i brzog metabolizma, djeca su izuzetno osjetljiva na manjak tekućine (dehidraciju) pa je hospitalizacija u navedenim slučajevima najsigurnija opcija za zdravlje vašeg djeteta.

SAVJET ZA KRAJ – KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU?

Osipi kod djece učestali su problem s kojim se svaki roditelj barem jednom susreo tijekom odrastanja djeteta. Iako je većina osipa bezopasna, sasvim običan osip može biti i znak nekog ozbiljnijeg stanja. Zbog toga, ukoliko primijetite pojavu osipa na tijelu vašeg djeteta, obratite se liječniku i poslušajte njegove upute!

 

LITERATURA:

 1. Allmon A, Deane K, Martin KL. Common Skin Rashes in Children. American Family Physician. 2015; 92(3): 211–216.
 2. Begovac J i sur. Klinička infektologija. Zagreb: Medicinska naklada. 2019.
 3. Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Najčešće bolesti školske djece
 4. Duško M i sur., Pedijatrija. Zagreb: Medicinska naklada. 2018.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.