×

Žutica kod novorođenčadi – zašto nastaje i kako se liječi?

Novorođenačka žutica je česta, ali uglavnom prolazna i benigna pojava koja se javlja u više od 50% djece.  Obilježena je  žutim obojenjem kože, bjeloočnica i vidljivih sluznica uslijed povećane razine žučnog pigmenta – bilirubina u krvi. U ovom blogu donosimo vam sve o žutici u novorođenačkoj dobi– uzroku, simptomima, načinu liječenja i mogućim posljedicama.

žutica kod beba

Zašto nastaje žutica u novorođenačkoj dobi?

Žuta boja kože i sluznica potječe od povišene razine bilirubina u krvi –  žučnog pigmenta prisutnog u tijelu svih ljudi.  Bilirubin najvećim dijelom nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica, točnije hemoglobina – bjelančevine koja prenosi kisik.. U zdravom organizmu postoji mehanizam zadužen za održavanje razine bilirubina u krvi – prerađuje se u jetri, odlazi u žučni mjehur odakle se izlučuje u tanko crijevo. Dio bilirubina izluči se putem mokraće i stolice, a dio se ponovno apsorbira u jetru putem krvi. Poremećajem ravnoteže stvaranja i otplavljivanja bilirubina raste njegova koncentracija u krvi, a  koža, bjeloočnice i sluznice poprimaju žutu boju. 

Podjela žutica kod novorođenčadi

Žuticu u novorođenčadi možemo podijeliti na fiziološku i patološku žuticu. Fiziološka žutica je bezopasan oblik žutice koji se javlja u velikom broju slučaja, najčešće 2 do 3 dana nakon rođenja, a traje najdulje 2 tjedna. Tijelo novorođenčeta ubrzano razgrađuje crvene krvne stanice i posljedično stvara bilirubin 2-3 puta brže nego odrasla osoba, a jetra ga zbog nezrelosti sporije razgrađuje te nastaje fiziološka novorođenačka žutica. Ukoliko je bilirubin blago do umjereno povišen, fiziološka žutica prolazi sama, bez liječenja i posljedica za zdravlje djeteta.

Žutica se smatra patološkom ukoliko se pojavi unutar prvih 24 sata života, ako traje predugo – dulje od dva tjedna ili je razina bilirubina izrazito visoka. U podlozi patološke žutice najčešće je neka od komplikacija trudnoće te poroda:

  • Prijevremeni porod
  • Niska porođajna masa
  • Majka oboljela od dijabetesa

 

ili bolest novorođenčeta poput bolesti jetre, žučnih vodova, anemije uzrokovane raspadanjem crvenih krvnih stanica (tzv. hemolitičke anemije) ili nasljedni poremećaj razgradnje hemoglobina.  

zutica kod novorođenčadi

Hemolitička žutica

Hemolitička žutica uzrokovana je raspadanjem crvenih krvnih stanica novorođenčeta djelovanjem protutijela nastalih imunološkom reakcijom zbog nepodudaranja krvne grupe trudnice i ploda pri čemu majka ima negativnu, a novorođenče pozitivnu krvnu grupu. Stvorena protutijela najčešće nemaju nikakav učinak na prvu trudnoću, međutim ako u sljedećoj trudnoći majka ponovno nosi dijete Rh pozitivnog faktora, stvorena protutijela će reagirati i razarati djetetove krvne stanice. Razaranje krvnih stanica uzrok je pojavi žutice zbog povećane koncentracije bilirubina. Kako bi se spriječio nastanak hemolitičke bolesti, majka negativne krvne grupe može primiti terapiju Rh imunoglobulinom za vrijeme trudnoće te 72 sata nakon poroda (u slučaju da je dijete Rh pozitivno). Terapija zaustavlja razarajuće djelovanje stvorenih protutijela na djetetove krvne stanice.

Kolestatska žutica

Kolestatska žutica najčešće ukazuje na ozbiljnije stanje, a uzrokovana je:

    • Začepljenjem žučnih vodova – u većini slučajeva razvije se tek nekoliko tjedana nakon poroda. Začepljenje vodova onemogućuje izlučivanje bilirubina pa se njegova koncentracija u krvi znatno poveća te kao posljedica nastaje žutica.
  • Oštećenjem jetrenih stanica

 

Ova vrsta novorođenačke žutice zahtjeva detaljnu obradu pedijatra.

Laktacijska žutica

Laktacijsku žuticu povezujemo s dojenjem, a dijeli se na ranu i kasnu laktacijsku žuticu.

Rana žutica 

Pojavljuje se između 2. i 4. dana života. Uzrok  je nedovoljan unos mlijeka neposredno nakon porođaja zbog neadekvatne laktacije (nedovoljne količine proizvodnje majčina mlijeka), nemogućnosti dojenja djeteta na zahtjev  (uvijek kada dijete plače ili na neki način pokazuje da je gladno, a podoj traje dok dijete samo ne ispusti dojku ili zaspe)  ili djetetovog slabog refleksa sisanja. Posljedično dolazi do  dehidracije i smanjenog kalorijskog unosa, uzrokujući žuticu. Ranu laktacijsku žuticu moguće je ublažiti ili spriječiti češćim podojima.  Navedeno će povećati kalorijski unos kod novorođenča, potaknuti crijevnu peristaltiku i izlučivanje stolice. Savjetuje se dojenje 8 do 12 puta dnevno.

žutica kod djece

Kasna žutica (žutica zbog majčinog mlijeka)

Pojavljuje se pred kraj prvog tjedna života (najčešće između 7. i 10. dana, a može trajati 3 do 12 tjedana. Uzrok je neka tvar (najvjerojatnije pregnandiol) u majčinom mlijeku.  Najčešće se javlja u sve djece iste majke ukoliko su dojena. Ako vrijednosti bilirubina nisu pretjerano visoke (do 300 μmola/L) – dojenje ne treba prekidati, a čak i kod visokih vrijednosti dojenje se prekida na dva dana (tijekom kojih dijete dobiva tvornički pripravak mlijeka dok se  majka izdaja kako bi očuvala proizvodnju mlijeka).

Koji su simptomi novorođenačke žutice?

Simptomi žutice u novorođenčadi najčešće uključuju:

  • Žuto obojenje kože, bjeloočnica i vidljivih sluznica
  • Taman urin
  • Blijedu boju stolice
  • Novorođenče može bit nervozno, plačljivo ili sklono izvijanju leđa
  • Plač visoke frekvencije

žutica simptomi

Kako se žutica liječi?

Glavni cilj liječenja žutice u novorođenčeta je sprječavanje kernikterusa – oštećenja mozga novorođenčeta izrazito visokim koncentracijama bilirubina u krvi. Liječenje žutice ovisi o uzroku i vrijednostima bilirubina u krvi. Liječnik će obaviti fizikalni pregled djeteta i zatražiti pretrage krvi i urina kako bi se odredio uzrok žutici. 

Blagi oblici žutice (fiziološka žutica) najčešće ne uključuju terapiju, a potpuno se povuku u periodu od 1 do 2 tjedna. U ovom periodu savjetuje se češće hranjenje djeteta.

Kada su vrijednosti bilirubina u krvi visoke ili se brzo mijenjaju potrebna je terapija. Najčešća terapija je fototerapija (terapija svjetlom). Osvjetljavanjem kože novorođenčeta (u kontroliranim uvjetima) mijenja se bilirubin i tijelo ga može izbaciti

Transfuzija krvi još je jedna vrsta terapije koja se koristi u krajnjem slučaju – kada fototerapija nije imala zadovoljavajući ishod. Na taj način se zamjenjuje djetetova krv novim zdravim krvnim stanicama te se razina bilirubina snizuje.

Žutica kod dojenčadi je u dosta slučajeva prolazna pojava, međutim kod nekih neliječenih slučajeva može doći do oštećenja mozga, točnije kernikterusa. Ukoliko novorođenče ima simptome žutice važno je obratiti se liječniku i obaviti pretrage kako bi se otkrio uzrok te po potrebi odredila terapija.

 

LITERATURA:

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.