×

Njega dojki nakon poroda


Njega dojki nakon poroda izrazito je važna, budući da se majke u tom periodu suočavaju s još jednim izazovom- dojenjem. Dojenje nije samo hranjenje, već i emocionalno povezivanje majke i djeteta, a uz to ima i mnoge pozitivne dugoročne posljedice. Poželjno je dojiti najmanje 6 mjeseci, a kako biste taj period učinili ugodnim i za sebe i za dijete, potrebno je znati kako spriječiti nastanak neugodnih promjena, poput mastitisa te na vrijeme prepoznati njegove simptome u slučaju da se javi.

U ovom blogu odgovaramo na pitanja što je to mastitis, koji su njegovi simptomi te kako se dijagnosticira i liječi. Posebnu pažnju smo posvetili njegovoj prevenciji i masaži dojke. 

njega dojki nakon poroda

ŠTO JE TO MASTITIS?

Mastitis je upala tkiva dojke. Ovo stanje se najčešće javlja kod dojilja, ali može se javiti i kod onih žena koje ne doje pa čak i kod muškaraca. Mastitis je obilježen oteklinom, crvenilom, boli i toplinom dojke, a u rijetkim slučajevima zahvaća čak obje dojke. 

Do mastitisa može doći na dva načina:

 • začepljenjem izvodnih kanalića dojke (neinfektivni mastitis) – kada se dojka tijekom dojenja ne isprazni dovoljno, tada ostatak mlijeka može začepiti izvodni kanalić što vodi ka zastoju u protjecanju mlijeka i upale tkiva
 • ulaskom mikroorganizama u dojku – mikroorganizmi s kože ili iz djetetovih usta u dojku mogu ući preko oštećene kože bradavica ili kroz otvor na bradavici, a ako se uz to javi i zastoj mlijeka stvara se podloga pogodna za razvoj gljivične ili bakterijske infekcije.

Kao što smo već rekli, mastitis nije ograničen samo na dojilje već se može javiti kod bilo koje žene pa čak i muškarca. Rizični faktori za razvoj mastitisa kod žena koje ne doje ili muškaraca  su: 

 • pušenje – toksini iz duhana oštećuju tkivo dojke
 • ozljeda bradavice (prilikom postavljanja piercinga ili bolesti kože – ekcem) 
 • implantat dojke 
 • oslabljen imunološki sustav (npr. dijabetes) 
 • odstranjivanje dlačica oko bradavica ( brijanje ili čupanje) 

mastitis

MASTITIS SIMPTOMI

Mastitis ili upala dojke najčešće je zahvaća samo jednu dojku, a simptomi se mogu javiti u kratkom vremenskom periodu ili kroz nekoliko dana. Simptomi koji prate mastitis su: 

 • otečena dojka (dio ili cijela)
 • toplina dojke 
 • osjetljivost dojke na dodir
 • crvenilo
 • povišena tjelesna temperatura 
 • bol ili osjećaj pečenja prilikom dojenja
 • opće loše stanje ( umor, bolovi cijelog tijela po cijelom tijelu kao kod gripe, glavobolja, mučnina i povraćanje)
 • iscjedak iz bradavice ( može biti bijele boje ili sadržavati tragove krvi)

 

Sumnjate li da imate mastitis i primijetite li ovakve ili slične simptome, javite se nadležnom liječniku, budući da je ovakvo stanje potrebno liječiti, a odgađanje posjeta može uzrokovati komplikacije (apsces – nakupina gnoja) koje je onda potrebno liječiti kirurškim putem.

DIJAGNOZA MASTITISA

Mastitis se dijagnosticira na temelju anamneze (doktor će vam postaviti pitanja o okolnostima nastanka bolesti i Vašim simptomima) i fizikalnog pregleda. Ponekad, u slučaju teže infekcije ili razvoja komplikacija, može se uzeti uzorak mlijeka iz zahvaćene dojke kako bi se odredio ispravan antibiotik, ovisno o mikroorganizmu koji se izolira iz uzorka. 

Simptomi mastitisa u rijetkim slučajevima mogu biti rezultat raka dojke – upalni rak dojke, pa na početku ovo stanje može biti liječeno kao infekcija. Stoga, u slučaju da mastitis ne prolazi nakon terapije antibioticima potrebno je učiniti mamografiju ili ultrazvuk dojke ili oboje, a u nekim nejasnim situacijama biti će potrebno učiniti i biopsiju kako bi se sa sigurnošću isključila maligna bolest. 

upala dojke

LIJEČENJE MASTITISA

Mastitis se liječi analgeticima (lijekovima protiv bolova) i antibioticima, koje će Vam prepisati nadležni liječnik. Iako primjena antibiotika tijekom dojenja zabrinjava mnoge žene, njihova korist nadmašuje moguće rizike, stoga antibiotici u odgovarajućim količinama ne predstavljaju opasnost za vas i vaše dijete. Lijek protiv bolova i vrućice koji je siguran u trudnoći je paracetamol. Također je važno osigurati adekvatnu hidraciju organizma tijekom trajanja infekcije, stoga se preporuča unositi dovoljno tekućine.

Vrlo je važno naglasiti da nema potrebe prekidati dojenje ako imate mastitis, ono u tom slučaju ima i zaštitnu ulogu jer se njime potiče protok mlijeka te dolazi do bržeg izlječenja.  Dodatne savjete koje Vam nudimo za ublažavanje tegoba su: 

 • izbjegavajte preduga razdoblja između dojenja ili ako je potrebno izdajajte se između dojenja kako se dojke ne bi prepunile
 • osigurajte pravilno sisanje djeteta – iako to može biti otežano zbog oticanja dojke
 • pokušajte da Vam se dojka u potpunosti isprazni tijekom dojenja – tome može pomoći topli i vlažni ručnik na dojci prije dojenja 
 • prilikom dojenja neka dijete prvo jede s „bolesne“ dojke jer je tada gladnije i jače vuče mlijeko
 • mijenjajte položaje prilikom dojenja da mlijeko izađe iz svih dijelova dojke
 • masirajte dojku

 

U slučaju da dođe do apcesa dojke ona je potrebna kirurška drenaža i agresivnije liječenje antibioticima. 

mastitis simptomi

Masaža dojki 

Ispravna masaža dojki može uvelike pomoći s olakšavanjem simptoma i ubrzati ozdravljenje. U daljnjem tekstu Vam donosimo upute kako biste mogli pravilno napraviti masažu dojki: 

 1. Zauzmite ugodan položaj, poželjno je da ležite ili sjedite te da vam leđa u odnosu na podlogu čine kut od 45 stupnjeva (podesite naslonjač ili podmetnite jastuk)
 2. Prste možete namazati s maslinovim ili kokosovim uljem
 3. Nježno s vrhovima prstiju masirajte prvo područje areole, kružnim pokretima, a zatim i cijelu dojku
 4.  S dlanom nježno stisnite dojku i pogurajte ruku od vanjskih rubova dojke prema bradavici
 5. Nakon masaža, izdojite mlijeko rukom. Nakon što mlijeko počne teći neka Vam omjer masaže (korak 3 i 4) i pokreta za izdajanje mlijeka bude 2:4. 
 6. Bilo bi poželjno da masaža traje 30-45 minuta po dojci, a dijete možete hraniti na dojci koju u tom trenutku ne masirate.

Uz ovu tehniku masaže, pomaže i  masaža dojke ravnim pokretima prstiju od vanjskih rubova (polovica dojke bliže vašoj ruci) dojke idete prema pazuhu i od unutarnjih rubova (polovica prema sredini tijela) prema sredini prsa.

masaža dojki

KAKO SPRIJEČITI MASTITIS?

Pravilno dojenje je važan dio svakog majčinstva i ojačava emocionalnu vezu između majke i djeteta. Kako biste izbjegli komplikacije dojenja, poput mastitisa- posavjetujte se s medicinskim sestrama ili babicom u bolnici nakon poroda.  Za smanjenje rizika od nastanka mastitisa preporučamo vam da:

 • Potpuno ispraznite dojku tijekom dojenja
 • Dopustite djetetu da prvo isprazni jednu dojku prije nego ga prebacite na drugu 
 • Mijenjajte položaje u kojima dojite 
 • Osigurajte dobro prianjanje djetetovih usana za dojku 
 • Prestanite pušiti 
 • Spriječite oštećenja bradavice tako da ih nakon dojenja mažete prigodnom kremom  

 

Jedan od narodnih lijekova za liječenje ovog stanja je i kupus. Listovi kupusa se stavljaju na grudi te ih se time hladi. Nema točnih znanstvenih dokaza da ovo stvarno pomaže, ali ono može oponašato oblg te time umanjiti nelagodu. 

Mastitis je samo mala prepreka u dojenju te neka ona ne bude razlog prestanaka dojenja budući da time uskraćujete mnogo blagodati svojem djetetu i vašoj međusobnoj povezanosti. Vodič za dojenje možete pročitati u našem blogu

 

Izvori:

 1. Mastitis; Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/mastitis/ 
 2. Mastitis; Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/symptoms-causes/syc-20374829
 3. Managing plugged ducts, mastitis when breastfeeding; Dostupno na: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/managing-plugged-ducts-mastitis-when-breastfeeding 
 4. Mastitis; Dostupno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15613-mastitis 
 5. Bolman, Maya; Saju, L.; Oganesyan, K., Kondrashhova, T., & Witt, A. (2013). Recapturing the art oftherapeutic breast massage during breastfeeding. Journal of Human Lactation, 29(3), 328-331.; Dostupno na: https://www.honorhealth.com/sites/default/files/documents/medical-services/honorhealth-therapeutic-breast-massage.pdf rak

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.