×

Oporavak nakon poroda


Babinje je razdoblje nakon poroda tijekom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće. Traje otprilike šest do osam tjedana, a za to se vrijeme žena oporavlja od porođaja. Ti prvi tjedni obilježeni su, između ostaloga, cijeljenjem rana, involucijom maternice i preraspodjelom drugih zdjeličnih organa te promjenama dojki i stvaranjem mlijeka, ali i brojnim emotivnim i psihičkim promjenama. Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije.

U ovom ćemo blogu objasniti s kojim se problemima žene najčešće susreću nakon poroda te razjasniti zašto nastaju najčešći simptomi u tom razdoblju, a donosimo vam i savjete kako si možete olakšati takve tegobe. Također, upozoravamo i na znakove i simptome na koje treba posebno pripaziti jer mogu zahtijevati odlazak liječniku.

oporavak nakon poroda

KAKO IZGLEDA OPORAVAK NAKON VAGINALNOG PORODA?

Oporavak nakon poroda odvija se kod svake žene na različit način i različitim tempom. Žene s jednoplodnom trudnoćom koje su kraće rađale te one kojima ovaj porod nije bio prvi, vjerojatno će imati brži i lakši oporavak. Kao vrijeme oporavka službeno se uzima period od šest do osam tjedana nakon porođaja, tzv. babinje ili puerperij, no neki od simptoma u velikom broju slučajeva u potpunosti nestaju tek nekoliko mjeseci ili godinu dana nakon poroda. Najčešći simptom koji zaostaje dulje vrijeme je bol, posebice bol na mjestu carskog reza. Često se javlja i gubitak kose koji obično prestaje kada se hormoni stabiliziraju. U nastavku teksta opisujemo najčešće simptome i promjene kroz koje prolazi žensko tijelo po tjednima babinja nakon vaginalnog poroda.

PRVI TJEDAN

Prvi dani nakon porođaja obilježeni su izraženim bolovima te osjetljivošću i crvenilom u i oko vagine i međice. Javlja se obilni krvavi vaginalni iscjedak (lohije) koji je na početku žarkocrvene boje. Tijekom prvih nekoliko dana dojke počinju proizvoditi mlijeko. Prvo mlijeko (kolostrum) žućkasta je i vodenasta tekućina koja sadrži mnogo hranjivih i drugih tvari potrebnih za djetetov imunitet. Mlijeko zatim mijenja svoj sastav, a i dojke se počinju izrazitije mijenjati – postaju veće, otečene i teške, a mogu biti i bolne.

Maternica započinje s procesom involucije – postupno se smanjuje na veličinu prije trudnoće i mijenja svoju funkciju. Taj proces često izaziva bolne grčeve, poput onih za vrijeme menstruacije. Tijekom prvih nekoliko dana, prisutan je osjećaj umora i iscrpljenosti, a česta je i generalizirana bol u cijelome tijelu. Često se javlja i konstipacija (zatvor) te problemi s mokrenjem.

DRUGI DO PETI TJEDAN

Vaginalni iscjedak u ovom periodu postupno mijenja boju i količinu. Prvo je tamnocrvene boje, slične menstrualnoj krvi te postaje manje obilan. Kako tjedni prolaze, iscjedak iz rodnice postaje žute, a zatim bijelo-sive boje te ga ima sve manje i manje. Šavovi na međici počinju svrbjeti, što je znak uspješnog zacjeljivanja.

ŠESTI TJEDAN

Iako se može još ponekad javiti u manjim količinama, vaginalni iscjedak do šestog tjedna uglavnom nestaje. Maternica se vraća u svoju normalnu veličinu prije poroda i bolovi se značajno smanjuju. Bol na mjestu epiziotomije još uvijek može biti prisutna. Nakon šestog tjedna, većina se žena može polako vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, uključujući kućanske poslove, tjelovježbu i spolne odnose.

oporavak nakon vaginalnog poroda

…A NAKON CARSKOG REZA?

PRVI TJEDAN

Odmah nakon popuštanja anestezije i lijekova, javlja se bol na mjestu reza. Kateter koji je služio za otjecanje urina za vrijeme anestezije više nije potreban. Rodiljama je potrebna pomoć prilikom ustajanja iz kreveta, odlaska na toalet i održavanje higijene. Potrebna im je pomoć i kod kontakta s djetetom s obzirom na to da rodilje ne bi smjele ništa podizati. Kao i kod vaginalnog poroda, javlja se vaginalni iscjedak i bolni grčevi te započinje proces stvaranja mlijeka. Zbog hormonalnih promjena i lijekova, konstipacija se također vrlo često javlja.

DRUGI DO PETI TJEDAN

Samostalno kretanje postaje lakše, no umor je još uvijek prisutan. Ni u ovom periodu nije preporučljivo ništa podizati, osim svog novorođenčeta. Šavovi oko reza počinju svrbjeti što je znak da ispravno cijele. Iscjedak iz rodnice se postepeno mijenja kao i nakon vaginalnog poroda.

ŠESTI TJEDAN

Maternica se vratila na svoju normalnu veličinu. Upravljanje vozilom i dizanje težih predmeta je dozvoljeno, ako oporavak prolazi uredno. Većina žena može se polako vraćati svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, uključujući i spolne odnose. Bol, nelagoda i promijenjen ili izostali osjet na mjestu reza i dalje mogu biti prisutni.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI NAKON PORODA

VAGINALNI ISCJEDAK (LOHIJE)

Pojačani vaginalni iscjedak nakon poroda uobičajena je pojava. Nastaje u procesu cijeljenja unutrašnjosti maternice nakon ozljede tkiva koja nastaje tijekom poroda. Tkivo koje je nastalo za vrijeme trudnoće, uključujući posebno građene slojeve maternice, posteljicu i ovoje oko djeteta, nakon poroda izlazi iz tijela majke. Ti prirodni procesi dovode do stvaranja velike “rane” u maternici koja će tijekom tjedana babinja zacijeliti, stvoriti novi zdravi sloj epitela i vratiti se u stanje prije trudnoće. Imunološke stanice na površini oljuštene maternice čuvaju je od infekcija i sudjeluju u procesu cijeljenja. Međutim, vrat maternice (cerviks) više nije zatvoren sluznim čepom, stoga postoji opasnost od prodora mikroorganizama u maternicu, a posljedično i razvoja infekcije.

Prvih tjedan dana iscjedak koji izlazi iz maternice žarko je crvene boje te često sadrži brojne manje ugruške i ostatke tkiva. Tijekom drugog tjedna, iscjedak postaje manje obilan i mijenja boju u smećkastu. Od trećeg tjedna, iscjedak je žute boje, a pred kraj trećeg tjedna postaje bjelkasto-sive boje.

S obzirom na to da su otvorene rane plodno tlo za razvoj infekcije, jako je važno provoditi adekvatnu higijenu, o čemu će više biti rečeno u nastavku teksta. Ukoliko iscjedak počne intezivno neugodno zaudarati, postoji vjerojatnost da je došlo do infekcije maternice – postpartalnog endometritisa. Sumnja je još veća ako je rodilji porasla tjelesna temperatura uz pojavu bolova u trbuhu. Endometritis je češći nakon carskog reza, a širenjem može uzrokovati infekciju trbušne šupljine ili sepsu. Vrlo je važno infekciju na vrijeme liječiti antibioticima kako ne bi došlo do razvoja ozbiljnih komplikacija.

PROBLEMI SA STOLICOM

Čak i ako ste u trudnoći uspjeli izbjeći zatvor, velika je vjerojatnost da ćete prvih nekoliko dana nakon poroda imati problema sa stolicom. Konstipacija se može javiti kod svih žena, neovisno o vrsti poroda, a uzrok tome su hormonalne promjene i neki lijekovi protiv bolova.

Spontana stolica najčešće dolazi treći dan nakon poroda. Kako bi se obavljanje nužde olakšalo, jako je važno unositi dovoljne količine voća i povrća, vlakana iz drugih izvora te tekućine. Napinjanje tijekom vršenja nužde može izazvati neugodan osjećaj da će se šavovi raspuknuti. Opasnost od pucanja šavova i prolapsa organa zdjelice zaista postoji, stoga se intezivno tiskanje i napinjanje tijekom obavljanja nužde treba izbjeći. Često se koriste razni laksativi i čepići kako bi se olakšalo obavljanje nužde i smanjila mogućnost ozljeđivanja uslijed napinjanja.

Problemi s konzistentnošću stolice

Uz zatvor, vrlo se često javljaju i hemoroidi. U slučaju pojave hemoroida, najvažnije je razmekšati stolicu prehranom ili nekim drugim sredstvom, a široko su dostupne i razne kreme za ublažavanje boli oko analnog otvora. Sjedeće kupke također mogu pomoći, ali se zbog opasnosti od infekcije ne preporučuju u prvim danima ni tjednima nakon poroda. Nakon toga, kratkotrajno sjedenje (u trajanju do pet minuta) u mlakoj ili umjereno toploj kupki može pomoći s bolovima.

S druge strane, neke žene nakon poroda imaju mekane stolice. Kod tih se žena tada možda radi o rastegnutim mišićima i tkivu zdjelice koje ne može formirati stolicu. U tom slučaju mogu pomoći Kegelove vježbe. Ponekad je uzrok i kofein koji se počne ponovno konzumirati nakon poroda, a može se raditi i o crijevnoj virozi. Obavezno se javite liječniku ako primijetite vrlo vodenaste stolice, stolice koje sadrže krv (mogu se zamijeniti s vaginalnim iscjetkom) i neobične su boje i/ili mirisa, uz prateću bol u trbuhu, povišenu tjelesnu temperaturu ili neki drugi zabrinjavajući simptom.

Zbog prolazne ozlijede živaca tijekom poroda, neke će žene doživjeti privremenu inkontinenciju – nekontrolirano istjecanje fecesa ili nekontrolirano ispuštanje plinova. Iako rodilji može biti neugodno, važno je obratiti se liječniku za pomoć. U slučaju da inkontinencija ubrzo spontano ne prođe, liječnik će vam preporučiti posebne vježbe ili lijekove koji vam mogu pomoći, a u rijetkim je slučajevima potrebna i operacija.

simptomi nakon poroda

PROBLEMI S MOKRENJEM

Tijekom poroda, mišići dna zdjelice, koji podupiru i drže zdjelične organe na svom mjestu te pomažu pri mokrenju ili defekaciji, mogu biti oštećeni epiziotomijom, ali i samim potiskivanjem djeteta kroz zdjelicu. Promjena položaja mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi tijekom trudnoće dodatno pridonosi poteškoćama s mokrenjem koje se javljaju u mnogih rodilja.

U prvim danima nakon poroda, očekivano je češće mokriti. Na taj se način iz organizma izbacuje višak tekućine koji je zaostao od trudnoće i popratnih hormonskih promjena, kao i obilnih infuzija primljenih za vrijeme poroda. Iako vrlo često mokrenje može biti iscrpljujuće dok ste umorni i u bolovima, preporučuje se dodatno poticati mokrenje pijenjem puno tekućine. To će pomoći u prevenciji mokraćnih infekcija koje se znaju javiti nakon poroda. Isto tako, razrijeđen urin manje je agresivan zbog čega će i peckanje ozlijeđene vulve biti manje izraženo.

Za vrijeme i/ili nakon mokrenja, preporučuje se područje oko mokraćnog otvora ispirati čistom vodom kako bi smanjila iritacija rane urinom, ali i kako bi se to područje nakon uriniranja očistilo. Također, ženama se savjetuje naginjanje prema naprijed ili oslanjanje na koljena prilikom mokrenja, kako bi mlaz urina što manje doticao ozlijeđeno tkivo.

Mokrenje nakon poroda

U nekim slučajevima mokrenje nakon poroda može biti otežano uslijed spazma mišića oko mokraćne cijevi, ali se ova pojava obično povlači u prvim danima ili tjednima nakon poroda. Spazam mišića se također može javiti kada urin izazove jako peckanje i bol oko spolovila.

Nakon poroda, moguće je i prolazno oštećenje živca koji je zaslužan za kontrolu mokrenja. Iako je istjecanje male količine mokraće za vrijeme kihanja ili smijanja vrlo česta pojava nakon poroda, kod nekih se žena javlja se potpuna nemogućnost kontroliranja mokrenja. Za jačanje mišića zdjelice preporučuju se Kegelove vježbe, a u slučaju da inkontinencija zaostane nakon šestog tjedna, potrebno je obratiti se liječniku za pomoć.

Pripazite na znakove infekcije mokraćnog puta poput promjene mirisa mokraće, peckanja prilikom mokrenja, učestalog nagona na mokrenje, osjećaja nepotpunog pražnjenja mjehura, oštre boli u donjem dijelu trbuha ili boli u leđima praćene povišenom temperaturom. U slučaju da primijetite navedene znakove i simptome, javite se svome liječniku.

BOLOVI I GRČEVI

Prvi tjedan nakon poroda najizraženiji simptom su bolovi na mjestu šavova i bolovi u području vulve i vagine. Vrlo su često u prvih nekoliko dana prisutni i generalizirani bolovi u cijelome tijelu praćeni umorom i iscrpljenošću.

Uz uobičajene bolove oko međice koji nastaju kao posljedica razaranja tkiva, javljaju se i grčevi u donjem dijelu trbuha. Ti grčevi nastaju kao posljedica već spomenute involucije maternice. Za vrijeme trudnoće, maternica se znatno poveća i premjesti iz zdjelice u trbušnu šupljinu. U prvih par tjedana nakon poroda, maternica koja seže do oko razine pupka i teži više od jednog kilograma, vraća se u zdjelicu i smanjuje na težinu od otprilike 50 grama. Prilikom involucije, otpuštaju se razne tvari koje uzrokuju kontrakcije maternice, što žena osjeća kao bolne grčeve.

Bol za vrijeme dojenja

Za vrijeme dojenja, u ženskom se tijelu otpuštaju tvari koje pospješuju involuciju maternice što često dovodi do grčeva za vrijeme dojenja koji mogu biti toliko jaki da ometaju i onemogućuju nastavak dojenja.

Drugačija se bol javlja u području šavova. S vremenom, kako rane budu cijelile, tako će se i bol smanjivati. Kada šavovi počnu jako svrbjeti i smetati, to je znak da je bol popustila i da cijeljenje dobro napreduje. Pripazite na znakove infekcije oko šavova – promjene poput gnojnog iscjetka iz rane, povišene tjelesne temperature, neugodnog mirisa iz rane ili nagle bolnosti mjesta oko šavova trebate prijaviti svome liječniku.

 Preporučuje se korištenje steznika oko trbuha koji će pružiti potporu trbušnoj stijenci nakon poroda. Neka istraživanja javljaju smanjenje boli kod žena koje su koristile steznik, a dobrobiti su veće za one koje su rađale carskim rezom.

bolovi i grčevi u trudnoći

Termofor ili utopljavanje dekom mogu pomoći olakšati grčeve i bol u leđima. Hladne obloge koristite za ublažavanje boli oko međice. Na tom se području stavljanje toplih obloga ne preporučuje, posebice ako je došlo do infekcije šavova jer toplina može dodatno naštetiti upaljenom tkivu. Pakete leda zamotajte u čistu tkaninu – nikad ne stavljajte led direktno na površinu kože jer može uzrokovati bol, ozebline i dodatno oštećenje tkiva. Šav rane prekrijte sterilnog gazom prije apliciranja hladnog obloga te oblog držite u intervalima od otprilike desetak minuta s pauzama između (minimalno 35-45 minuta pauze).

S obzirom na to da su bolovi nakon poroda poprilično intenzivni, mnoge žene odmah posegnu za lijekovima protiv bolova. Ipak, jako je važno prvo se posavjetovati s liječnikom oko lijekova protiv bolova koje uzimate ako dojite. Liječnik će uzeti u obzir jačinu boli i status dojenja te vam savjetovati koji lijek, kako i kada uzeti. S obzirom na to da se većina toga što majka uzima izlučuje u majčinom mlijeku, važno je napomenuti da nisu svi lijekovi protiv bolova koji su dostupni u slobodnoj prodaji sigurni za korištenje tijekom dojenja. Uz lijekove, moguće je koristiti i lokalne kreme s anestetikom.

Prvih nekoliko dana nakon poroda nikako se ne preporučuju dugotrajni periodi sjedenja ili stajanja. Kada liječnik odobri sjedenje, bol si možete olakšati sjedenjem na mekom jastuku ili na jastuku za napuhavanje s rupom u sredini.

Vrlo rano nakon poroda, preporučljivo je krenuti s polaganim hodanjem. To će poboljšati protok krvi kroz područja koja cijele, poboljšati vaše raspoloženje i prevenirati pojavu duboke venske tromboze. I nakon carskog reza, ako je liječnik to odobrio, polako krenite s polaganim hodanjem, prvo uz asistenciju, a onda i samostalno.

Bolnost dojki

Bol u dojkama se najčešće javlja zbog prenapunjenosti mlijekom i ozljeda na bradavicama zbog dojenja. U nekim se slučajevima bol može javiti i zbog začepljenih mliječnih žlijezda ili infekcije, a tada je bol praćena crvenilom i otokom, dojka je topla na dodir, a javlja se i povišena tjelesna temperatura. Ako su dojke prenapunjene mlijekom koje dijete ne može posisati, bolnost se može riješiti izdajanjem mlijeka pumpicom.

Bolnost dojki možete pokušati olakšati nježnim masiranjem, toplim oblozima ili toplim tušem kada su dojke otečene ili hladnim oblozima ako su dojke upaljene. Jako je važno redovito dojiti dijete, a liječniku se treba javiti onda kada bol ometa redovito dojenje ili ako se javi neki od zabrinjavajućih simptoma (izraženo povišena tjelesna temperatura, groznica, jako izražena otečenost, crvenilo i napetost dojke i sl.).

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI HIGIJENU INTIMNOG PODRUČJA NAKON PORODA

KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI HIGIJENU INTIMNOG PODRUČJA NAKON PORODA?

Iznimno je važno na pravilan način održavati higijenu genitalnog područja i područja oko šavova nakon porođaja. Za svakodnevno održavanje higijene tijekom prvih šest tjedana preporučuje se tuširanje. Kupke je potrebno izbjegavati dok se u potpunosti ne zatvori cervikalni kanal, najbolje čitav period babinja.

Za sakupljanje krvi koja istječe iz rodnice, u prvim se danima koriste ulošci za rodilje ili ulošci umetnuti u jednokratne gaćice. Uloške treba mijenjati svaka tri sata ili češće ako je krvarenje obilno. Nemojte rukama dirati područje oko šavova ili spolnih organa, a prije i poslije mijenjanja uložaka dobro operite ruke. Tamponi se u ovom periodu nikako ne bi smjeli upotrebljavati. Osim što umetanje tampona može biti bolno, tamponi mogu direktno unijeti mikroorganizme na mjesto ranjenog tkiva i tako uzrokovati infekciju.

U slučaju da je krvarenje toliko obilno da se cijeli uložak ispuni lohijama tijekom jednog sata i tako dva uloška za redom, obratite se liječniku kako bi se isključila mogućnost postpartalnog krvarenja.

Za vrijeme obavljanja velike nužde, ozlijeđenu međicu nježno prekrijte čistom maramicom, jednokratnom gazom ili uloškom kako se rana ne bi onečistila fecesom. Nakon obavljanja nužde, obrišite se od sprijeda prema natrag te dodatno operite područje oko analnog otvora. Za brisanje koristite čiste gaze, a područje oko vulve i međice uvijek brišite od sprijeda prema straga kako se bakterije oko anusa ne bi prenijele na ozlijeđenu međicu ili u urinarni trakt. Šavove održavajte prema preporukama koje ste dobili u rodilištu, redovito mijenjajte povoje, ranu redovito previjajte te ju održavajte čistom i suhom.

Kako olakšati bol nakon poroda?

Za olakšavanje bolova oko međice, pospješivanje cijeljenja i čišćenje šavova, moguće je koristiti sjedeće kupke (eng. Sitz bath). Sjedeće kupke provode se u posebnim čistim posudama koje se stave na otvorenu wc školjku ili u potpuno očišćenim i dezinficiranim kadama. Pretpostavlja se da umjereno topla ili hladna voda (ovisno o tome što rodilji godi) pomaže cijeljenju rana tako što potiče cirkulaciju ili smanjuje upalu oko bolnog mjesta.

U sjedeće kupke stave se sastojci koje vam je liječnik preporučio te se međica u kupki namače 5-10 minuta. Jako je važno da su posuda ili kada koja se koristi za sjedeću kupku potpuno dezinficirane jer u suprotnom postoji opasnost od infekcije.

PRVA MENSTRUACIJA NAKON PORODA

Kako bi menstruacija uopće bila moguća, tkivo maternice se mora obnoviti. To se može dogoditi već i nakon trećeg tjedna od poroda, kada neke žene i dobiju svoju prvu mjesečnicu. Povratak menstruacije ovisi o mnogo faktora. Kod žena koje intenzivno doje, moguće je da se menstruacija neće pojaviti sve dok doje, što može biti i do nekoliko godina. U slučaju da žena ne doji, prvu menstruaciju može očekivati najčešće između šestog i dvanaestog tjedna nakon poroda.

Ako menstruaciju dobijete vrlo rano nakon poroda, izbjegavajte korištenje tampona, a uložak mijenjajte otprilike svaka tri sata, čak i kada krvarenje nije obilno.

Vrlo brzo nakon poroda moguće je ponovno zanijeti. Važno je voditi računa o kontracepciji ako želite ponovno započeti prakticirati spolne odnose.

Trudnoća nakon poroda

U slučaju da želite još djece, preporučuje se čekati najmanje 18 mjeseci od poroda za drugu trudnoću. Ako je razmak između dvije trudnoće kraći, postoji opasnost od ozbiljnih komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i rupture maternice tijekom poroda.

KADA POTRAŽITI LIJEČNIČKU POMOĆ?

Američko društvo za ginekologiju i opstetriciju preporučuje da rodilje budu u redovitom kontaktu sa svojim liječnicima i primaljama za vrijeme babinja. Detaljan pregled treba napraviti u prvih 12 tjedana od poroda, najčešće oko šestog tjedna.

Ponekad nakon poroda dođe do komplikacija koje se ranim prepoznavanjem mogu na vrijeme zbrinuti. Hitno zatražite pomoć ako primijetite neke od sljedećih simptoma:

 • bol u prsima
 • otežano disanje i kratak dah
 • suicidalne misli ili misli o ozljeđivanju djeteta.


Nazovite odabranog liječnika ako primijetite jedan ili više sljedećih simptoma:

 • obilno vaginalno krvarenje
 • vaginalni iscjedak koji jako zaudara ili u njemu nalazite velike ugruške
 • rana carskog reza ili epiziotomije ne zacjeljuje, zaudara, crveni se ili gnoji
 • povišena tjelesna temperatura (>38°C)
 • otečena i bolna noga
 • glavobolja koja se ne poboljšava nakon uzimanja tablete protiv bolova ili je praćena smetnjama vida.

MENTALNO ZDRAVLJE NAKON PORODA

MENTALNO ZDRAVLJE NAKON PORODA

U prvim danima i tjednima nakon poroda, promjene u razini hormona u kombinaciji s fizičkom iscrpljenošću, manjkom sna i novostečenom majčinskom odgovornosti, u 80% žena izazivaju tugu, iscrpljenost, plačljivost i preosjetljivost. Taj period nižeg raspoloženja naziva se baby blues i vrlo je česta pojava. Taj se normalan i uobičajeni proces ne smije zamijeniti s ozbiljnijim stanjem, postporođajnom depresijom. Dva tjedna nakon poroda, raspoloženje se počinje popravljati, a u nekim slučajevima postporođajni period sniženog raspoloženja traje čak 4-6 tjedana.

Regulaciji raspoloženja mogu pridonijeti polagana tjelesna aktivnost (čim bude moguća s obzirom na stanje rodilje), zdrava i uravnotežena prehrana te što veća količina odmora i sna. U prvim tjednima, preporučuje se spavati svaki put kada i dijete spava, preporučljivo svatko u svom krevetu.

Dodatni savjeti

U slučaju da rodilja ne može jesti, spavati, povezati se sa svojim djetetom nakon duljeg perioda te je obuzeta osjećajem izoliranosti i tuge ili ima suicidalne misli ili misli o ozljeđivanju djeteta, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Postporođajna depresija je izlječivo stanje te je vrlo važno ženama na vrijeme pružiti adekvatnu stručnu pomoć i potporu obitelji.

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Literatura:

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.