×

Što su parvovirus B19 i ‘’peta bolest’’?

U ovom blogu pročitajte o tome što je parvovirus B19 i ‘’peta bolest’’ koju uzrokuje. Saznajte zašto ova virusna osipna bolest, koja je u djece obično blaga i bezazlena, može biti razlogom za brigu u trudnoći. Za kraj vam objašnjavamo kako tumačiti nalaz pretrage specifičnih (IgM i IgG) protutijela.

peta bolest

ŠTO JE PETA BOLEST?

‘’Peta bolest’’ je osipna bolest u djece koju uzrokuje parvovirus B19, pripadnik roda Erythroparvovirus. Sinonimi su infekcijski eritem i megaleritem. Najčešća je u predškolske i osnovnoškolske djece. Peta bolest kod odraslih je moguća, iako je rjeđa nego u djece. Pojavljuje se kao pojedinačni slučajevi ili u obliku manjih epidemija, osobito u proljeće.

KOJI SU SIMPTOMI PETE BOLESTI?

Vrijeme od kontakta s oboljelom osobom do početka simptoma (inkubacija) obično iznosi od 4 dana do 2 tjedna. Peta bolest počinje blago povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, glavoboljom, smanjenim apetitom i općenito lošim osjećanjem.

Nakon toga slijedi razdoblje od nekoliko dana bez simptoma, a zatim počinje druga faza bolesti, koja je obilježena osipom.

 

Osip se tipično razvija kroz tri stadija:

  1. stadij: crvenilo obraza, kao da su obrazi ispljuskani
  2. stadij: crveni osip nakon 1-2 dana izbija po cijelom tijelu, osim po dlanovima i tabanima
  3. stadij: osip se povlači s trupa, a zaostaje na udovima

 

U posljednjem stadiju osip blijedi u sredini, a rub ostaje uzdignut, tako da kožne promjene izgledaju poput čipke. Crvenilo osipa može se kratkotrajno pojačati zbog hladnoće, topline, izlaganja suncu, trljanja ili uzrujanosti.

Ukupno trajanje osipa je najčešće manje od dva tjedna, ali može biti i mnogo dulje. Dulje trajanje osipa ne predstavlja opasnost za dijete.

U odraslih bolesnika, osobito žena, infekcija parvovirusom B19 može za posljedicu imati bolnost, ukočenost i oticanje zglobova. Uglavnom su pogođeni mali zglobovi šaka i stopala. Trajanje ovih simptoma obično iznosi nekoliko tjedana. Kada simptomi traju dulje, mogu se zamijeniti za neku autoimunosnu bolest, poput reumatoidnog artritisa.

parvovirus

KAKO SE LIJEČI PETA OSIPNA BOLEST?

Peta bolest kod djece obično je blaga i kratkog trajanja, te ne zahtijeva posebno liječenje. Moguće je liječiti neugodne simptome bolesti. Vrućica se može kontrolirati lijekovima za spuštanje tjelesne temperature. Kožne promjene mogu uzrokovati svrbež, koji se može olakšati uporabom krema odnosno drugih pripravaka za njegu kože, ili antihistaminicima (lijekovima koji se inače koriste za alergije).

Ne postoji specifičan antivirusni lijek koji bi ciljao parvovirus B19 i zaustavio infekciju. Također, trenutno ne postoji niti cjepivo protiv parvovirusa B19.

JE LI PARVOVIRUS B19 OPASAN U TRUDNOĆI?

Većina trudnica koje steknu infekciju parvovirusom B19 ima uredan tijek trudnoće. Međutim, moguće su ozbiljne posljedice za fetus, kao što su spontani pobačaj, ili teška anemija i fetalni hidrops, koje prati značajna smrtnost.

Hidrops fetusa je stanje obilježeno zadržavanjem tekućine u tijelu fetusa. Osim infekcije parvovirusom B19, hidrops fetusa može biti posljedica mnogih drugih uzroka, poput urođene srčane greške ploda, dijabetesa (šećerne bolesti) ili hipertireoidizma (pretjeranog rada štitnjače) u trudnice, te nepodudarnosti Rh-krvnih grupa između trudnice i ploda.

Djeca rođena od majki koje su za vrijeme trudnoće bile inficirane parvovirusom B19 kasnije u svom životu uglavnom ne trpe od posljedica te infekcije.

Infekcija parvovirusom B19 znatno je opasnija za fetus u prvih 20 tjedana nego kasnije u trudnoći.

Kako biste izbjegli neželjene događaje u trudnoći, odnosno ispravno i pravovremeno odgovorili na njih, te tako pomogli zdravlju i sigurnosti vašega djeteta, preporučujemo stručno vođenje trudnoće.

peta bolest kod djece

KAKO TUMAČITI NALAZE PROTUTIJELA PROTIV PARVOVIRUSA B19?

Sigurna se dijagnoza pete bolesti postavlja na temelju dokaza specifičnih protutijela protiv parvovirusa B19 iz uzoraka krvi (serološke pretrage). Budući da je bolest blaga, a osip poprilično karakterističnog izgleda, takva dijagnostika u djece većinom nije potrebna.

Međutim, zbog mogućnosti komplikacija u trudnoći, pretragu specifičnih protutijela uputno je učiniti u trudnica kod kojih postoji sumnja na svježu infekciju parvovirusom B19. Pretraga obuhvaća IgM-protutijela i IgG-protutijela.

IgM-protutijela nastaju 10 – 12 dana nakon početne infekcije te su u krvi većine ljudi, stoga, prisutna već na sâmom početku bolesti. Nakon preboljene bolesti, IgM-protutijela ostaju prisutna u krvi otprilike do 6 mjeseci.

IgG-protutijela, pak, nastaju oko 2 tjedna nakon početne infekcije, te se njihova prisutnost u krvi oboljelog obično može utvrditi tek potkraj prvog tjedna bolesti. Međutim, za razliku od IgM-protutijela, ona ostaju u krvi mnogo godina ili doživotno.

IgM-, IgG-

Negativan nalaz IgM-protutijela i IgG-protutijela označuje kako osoba nije preboljela infekciju, te je podložna zarazi parvovirusom. Trudnicama s ovakvim nalazom protutijela savjetujemo konzultaciju s liječnikom, kako bi se educirale o načinima prevencije stjecanja infekcije u trudnoći.

IgM+, IgG-

Pozitivan nalaz IgM-protutijela uz negativan nalaz IgG-protutijela na početku bolesti upućuje na moguću infekciju parvovirusom B19 koja je svježe stečena. U tom je slučaju često potrebno ponoviti pretragu kako bi se dijagnoza potvrdila. Valja još jednom naglasiti kako većina žena s infekcijom parvovirusom B19 u trudnoći ima uredan tijek trudnoće. Ipak, u tom slučaju liječnici mogu obratiti dodatnu pozornost na moguće komplikacije infekcije parvovirusom B19 u trudnoći. Primjerice, hidrops fetusa može se otkriti trudničkim ultrazvukom. Tako se moguće komplikacije mogu ranije pronaći i liječiti.

IgM+, IgG+

Pozitivan nalaz i IgM-protutijela i IgG-protutijela označuje kako je do infekcije vjerojatno došlo nekada u proteklih 6 mjeseci. U ovom je slučaju također moguće da se radi o svježe stečenoj infekciji. Stoga, važno je ovu pretragu promatrati u kontekstu simptoma koje je osoba doživjela te vremena njihovog pojavljivanja.

IgM-, IgG+

Negativan nalaz IgM-protutijela uz pozitivan nalaz IgG-protutijela ukazuje na infekciju preboljenu prije više od 6 mjeseci. U tom slučaju trudnica ima stečen imunitet za parvovirus B19. IgG-pozitivan i IgM-negativan nalaz, stoga, upućuje na to da nema razloga za brigu o komplikacijama trudnoće koje bi parvovirus B19 uzrokovao.

parvovirus b19

ZAKLJUČAK

Peta bolest pogađa većinom djecu, ali uglavnom je blaga i bezopasna, te ne zahtijeva posebno liječenje. Parvovirus B19 u trudnoći, pak, može uzrokovati teške komplikacije. Međutim, žene koje se za vrijeme trudnoće zaraze parvovirusom B19 većinom imaju uredan tijek trudnoće, a rođena djeca kasnije u životu ne trpe posljedice majčine infekcije.

 

LITERATURA:

  1. Tešović G. Parvovirus B19. U: Klinička infektologija. Medicinska naklada. 2019. 493-495.
  2. Giorgio E, De Oronzo MA, Iozza I, Di Natale A, Cianci S, Garofalo G, Giacobbe AM, Politi S. Parvovirus B19 during pregnancy: a review. J Prenat Med. 2010. 4(4):63-6.
  3. Vanaparthy R, Mahdy H. StatPearls – Hydrops Fetalis.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.