×

NARUČITE SE NA GINEKOLOŠKE BRISEVE

NARUČI SE

Ginekološki (cervikalni) brisevi

Ginekološki ili cervikalni brisevi, najvažnije ginekološke pretrage pri dokazivanju infekcija ženskog spolnog sustava potrebno je napraviti ako nalaz PAPA testa pokaže bilo kakve atipične, abnormalne stranice ili se pacijentica planira trudnoću. Pošto su infekcije spolnog sustava jedan od vodećih uzroka neplodnosti današnjice, ginekološki brisevi posebno se preporučuje napraviti prije planiranja trudnoće.

Ginekološki (cervikalni) brisevi

 

Kada treba napraviti ginekološke briseve?

Ako žena ima subjektivne smetnje (svrbež, pečenje, pojačani iscjedak, iscjedak promijenjenog mirisa ili izgleda) koje se i nakon lokalne terapije vraćaju, preporuča se učiniti cervikalne briseve na bakterije, jer podloga takvih subjektivnih smetnji može biti određena bakterija koju tada treba liječiti antibiotikom (oba partnera ukoliko je žena spolno aktivna). Cervikalni brisevi preporučaju se svakako učiniti ukoliko se u papa testu pokažu bilo kakve atipične ili abnormalne stanice. Za uzimanje cervikalnih briseva nije važna faza ciklusa, bitno je da pacijentica nije u vrijeme menstruacije ili akutne infekcije kandidom.

Čemu služe cervikalni brisevi?

Cervikalni ili ginekološki brisevi se uzimaju pojedinačno, na određene vrste bakterija, kako bi se točno odredila vrsta bakterija i prema antibiogramu točna terapija.

Četiri najvažnija brisa na koja se moguće testirati su:

1. Klamidija (Chlamydia trachomatis)

2. Mikoplazma (Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium)

3. Genitalna ureaplazma (Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum)

4. HPV (humani papiloma virus)

 

pacijentica-pult

Uz navedene, ginekološki cervikalni brisevi mogu otkriti i sljedeće spolno prenosive infekcije:

1. Gonoreja (Neisseria gonorrhoeae),

2. Bakterijska vaginoza (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae),

3. Trihomonijaza (Trichomonas vaginalis),

4. Genitalni herpes (Herpes simplex),

5. Gljivična infekcija (Candida albinicanis),

6. Sifilis

Ciljanim liječenjem prema antibiogramu, ginekolog će preporučiti terapiju koja će otkloniti uzročnik smetnji i promijenjenih stanica. Dodatnim jačanjem imunološkog sustava, ako ne postoji uzročnik koji ih mijenja, stanice će se obnoviti.

Kako se pripremiti za cervikalne briseve i kako izgleda uzimanje briseva?

Za uzimanje cervikalnih briseva ne postoji posebna priprema, jedino kod uzimanja briseva uretre pacijentica 2 sata prije uzimanja brisa ne bi smjela mokriti. Bris se uzima ili iz grlića maternice ili iz rodnice te je potpuno bezbolan. Bris uretre je malo nelagodniji, ali vrlo kratko traje.

Bris uretre

Bris uretre ili urinarnog/mokraćnog kanala je pretraga koja se češće koristi kod muškaraca za dokazivanje infekcije spolnog sustava u uretri ili genitalijama. Ipak, kod žena, bris uretre je važan u dijagnostici infekcije HPV-om, bakterijom Neisseriom gonorrhoeae (gonoreja), kao i klamidijom. Tijekom pretrage, ginekolog u mokraću cijev uvodi sterilni vatirani štapić na dubinu od 2 do 3 centimetra te ga lagano i kratko rotira. Bris uretre može ponekad biti neugodna, ali je i iznimno brza pretraga.

 

Ginekološki (cervikalni) brisevi

Naši doktori

Dr. Tihana Mazalin

“Ako pacijentica planira trudnoću, svakako se preporuča prije trudnoće učiniti ginekološke briseve, kako bi sa te strane otklonili mogućnost eventualnih komplikacija. Pacijentica sa promijenjenim/abnormalnim papa testom, također trebaju učiniti briseve i genotipizaciju HPV.”

Ginekološki (cervikalni) brisevi

 

Ginekološki (cervikalni) brisevi

Česta pitanja

Koliko se čekaju rezultati cervikalnih briseva?

Rezultati briseva čekaju se od 3-10 radnih dana koliko je potrebno laboratoriju da obradi uzorke.

Što nakon dijagnoze?

Nakon dobivanja rezultata, liječnik ginekolog prepisuje ciljanu terapiju za oba partnera.

Postoje li manje opasne i opasnije bakterije za trudnoću?

Određene bakterije mogu biti potencijalno opasne u trudnoći, dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, a dugotrajno prisutstvo klamidije može trajno oštetiti jajovode i dovesti do steriliteta.

HPV direktno ne smeta trudnoći, ne prelazi na plod, ali može dovesti do promjena i abnormalnosti na stanicama grlića maternice.

Cervikalni brisevi – cijena?

Cijena ginekoloških briseva je od 47 € (354,00 kn)  do 54€  (407,00 kn).
Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Prvi ginekološki pregled
Kako liječiti vaginalne gljivične infekcije?
Najčešća pitanja o spolno prenosivim bolestima


Autori: Dr. Igor SrčekDr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled