×

Najčešća pitanja o spolno prenosivim bolestima

Spolno prenosive bolesti* važna su tema o kojoj se posljednjih godina sve više govori – one se tiču svake spolno aktivne osobe i svi bi o njima trebali ponešto znati. Međutim, takve su bolesti često izvor zbunjenosti, nelagode i srama, zbog čega mnogi ne znaju odgovore na brojna pitanja koja ih o toj temi zanimaju. U današnjem blogu vam stoga donosimo odgovore na najčešća pitanja koja nam postavljate o spolno prenosivim bolestima, njihovim simptomima, prevenciji, testiranju i liječenju. (*U Poliklinici Mazalin ne obavljamo testiranje spolnih bolesti za muškarce. Ljubazno molimo obratite se u privatan laboratorij.)

spolno prenosive bolesti

OPĆENITO O SPOLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

1. Mogu li imati više od jedne spolno prenosive infekcije istovremeno?

Da, nerijetko se događa da osoba istovremeno ima više od jedne spolno prenosive infekcije. Prisutnost jedne infekcije ne isključuje postojanje druge, a infekcija nekima od spolno prenosivih uzročnika može povećati rizik od infekcije drugima. S obzirom da postoje bakterijske i virusne spolno prenosive bolesti, osoba može imati kroničnu infekciju (najčešće virusnu) te akutnu infekciju (obično bakterijsku), pa čak i dvije ili više infekcija istovremeno. Najčešće kronične virusne spolno prenosive infekcije su infekcija HPV-om, herpes simplex virusom (HSV) te HIV-om. Bakterijske spolno prenosive infekcije koje u nekim slučajevima idu jedna s drugom i često se preklapaju u simptomima su klamidija i gonoreja.

2. Mogu li dobiti spolno prenosivu bolest preko oralnog i analnog seksa?

Da, spolno prenosive bolesti se mogu dobiti preko svih vrsta spolnog odnosa – vaginalnog, oralnog i analnog. Rizik od dobivanja spolno prenosive infekcije preko oralnog seksualnog odnosa nešto je manji od rizika od dobivanja infekcije preko vaginalnog ili analnog spolnog odnosa, ali je značajan i ne smije se zanemariti. Infekcije poput klamidije, HPV-a, genitalnog herpesa, sifilisa i gonoreje mogu se prenijeti oralno, odnosno preko usta jednog partnera do spolovila i anusa drugog partnera i obrnuto. Zaštititi se možete redovitim korištenjem prezervativa (kondoma) te ostalih barijera od lateksa. Analnim seksualnim odnosom mogu se prenijeti spolno prenosive infekcije poput HIV-a, klamidije i gonoreje te hepatitisa. Iako korištenje prezervativa (zajedno s lubrikantom) smanjuje rizik od dobivanja spolno prenosive bolesti putem analnog seksa, neke od infekcija (poput sifilisa i herpesa) mogu se dobiti kontaktom preko kože čak i ako je prezervativ pravilno upotrijebljen. 

3. Mogu li dobiti spolno prenosivu bolest korištenjem javnog toaleta?

Takva je mogućnost jako malo vjerojatna. Naime, čak i ako korištenjem javnog toaleta uzročnik neke spolno prenosive bolesti dospije na površinu sanitarnog čvora, ondje može preživjeti jako kratko vrijeme, nedovoljno da se njime zarazi neka druga osoba. Spolno prenosive bolesti se najčešće prenose spolnim putem, odnosno različitim seksualnim aktivnostima ili u nekim slučajevima izravnim kontaktom preko sluznice ili kože zaražene i nezaražene osobe. Bez obzira na to, jako je važno održavati dobre higijenske navike za vrijeme korištenja javnih toaleta poput temeljitog pranja i sušenja ruku kako bi se smanjio prijenos mikroorganizama koji mogu izazvati razne druge bolesti.

4. Trebam li reći svome partneru da imam spolno prenosivu bolest?

Jako je važno da kažete svome partneru ako imate spolno prenosivu bolest. Iako takav razgovor može biti neugodan, na taj način ćete zaštititi partnerovo, ali i svoje zdravlje. Naime, ako se vi liječite od spolno prenosive infekcije, a vaš partner ne, postoji velik rizik da ćete se spolnim putem ponovo zaraziti jer ju partner nije liječio. Osim toga, otvoreni razgovori o spolnosti i intimnosti važni su za postavljanje kvalitetnih i čvrstih temelja u odnosu.

Mogu li dobiti spolno prenosivu bolest preko oralnog i analnog seksa

5. Je li gljivična infekcija spolno prenosiva bolest?

Vaginalna gljivična infekcija nije spolno prenosiva bolest, iako u nekim slučajevima može biti potencirana spolnim odnosom. U rodnici svake žene živi manji broj gljivica koje se u određenim okolnostima mogu početi prekomjerno razmnožavati, zbog čega nastaju karakteristični neugodni simptomi poput svrbeža i obilnog sirastog iscjetka. Hormonalne promjene, pad imuniteta, nepravilna prehrana, stres – sve su to čimbenici koji mogu potencirati prekomjeran rast gljivica u rodnici, a u nekim slučajevima to može biti i spolni odnos. Nezaštićenim spolnim odnosom za vrijeme gljivične infekcije u nekim slučajevima ona može prijeći s jednog partnera na drugog.

PREVENCIJA I ZAŠTITA OD SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

1. Štiti li prezervativ (kondom) od svih spolno prenosivih bolesti?

Prezervativ najbolje štiti od spolno prenosivih bolesti koje se prenose preko spolnih tjelesnih tekućina i to pod uvjetom da se koristi na pravilan način. Neke spolno prenosive bolesti kao što su HPV, herpes virus ili sifilis mogu se prenijeti kontaktom preko kože, stoga prezervativ ne štiti od takvih infekcija ako ne prekriva područje kože koje je zaraženo. Međutim, pravilno i redovito korištenje prezervativa smanjuje rizik od prijenosa čak i takvih vrsta spolno prenosivih infekcija te je važan aspekt prevencije i zaštite od svih spolno prenosivih bolesti.

2. Štite li kontracepcijske pilule od spolno prenosivih bolesti?

Važno je znati da kontracepcijske pilule, iako sprječavaju trudnoću, ne štite od spolno prenosivih bolesti. Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti potrebna je redovita i pravilna upotreba prezervativa (kondoma), čak i ako koristite kontracepcijske tablete.

3. Kako se mogu zaštiti od svih spolno prenosivih bolesti?

Jedini način da se u potpunosti zaštitite od spolno prenosivih bolesti je suzdržavanje od spolnih odnosa, odnosno apstinencija. Smanjiti rizik možete i odgovornim spolnim ponašanjem, odgađanjem prvog spolnog odnosa, ostvarivanjem seksualnog kontakta samo s osobom ili osobama kojima vjerujete, pravilnom upotrebom prezervativa za vrijeme svakog spolnog odnosa, preventivnim liječničkim pregledima te izbjegavanjem konzumacije alkohola i droga.

4. Postoji li način da smanjim vjerojatnost od dobivanja spolno prenosive bolesti nakon nezaštićenog spolnog odnosa?

Ne postoji učinkovit način da smanjite vjerojatnost od zaraze nekom od spolno prenosivih infekcija nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Iako mnoge žene vjeruju da ispiranje rodnice u tome može pomoći, to je daleko od istine. U nekim slučajevima ispiranje rodnice može povećati rizik od dobivanja spolno prenosive bolesti jer negativno utječe na vaginalnu floru i doprinosi razvoju bakterijske vaginoze. Najbolji način da provjerite jeste li dobili spolno prenosivu bolest nakon nezaštićenog spolnog odnosa i spriječite napredovanje infekcije ako ona postoji jest da se javite svome ginekologu i napravite cervikalne briseve. 

5.Trebam li koristiti prezervativ kao zaštitu od spolno prenosivih bolesti i za vrijeme menstruacije?

Da, time se štitite od spolno prenosivih bolesti, ali i od trudnoće. Bolesti poput HIV-infekcije i hepatitisa lako se prenose krvlju, stoga je rizik u to vrijeme dodatno povećan.  

PREVENCIJA I ZAŠTITA OD SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

TESTIRANJE NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

1. Može li se PAPA testom otkriti spolno prenosiva bolest?

Papa test je jednostavna i neinvazivna pretraga koja primarno služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i premalignih promjena koje prethode njegovom nastanku. Takve su promjene povezane s infekcijom HPV-om, jednom od najčešćih spolno prenosivih bolesti u svijetu. Osim toga, Papa testom se može otkriti i prisutnost upale, koja je čest nalaz u spolno aktivnih žena. U slučaju prisutnosti upale jačeg stupnja, potrebno je cervikalnim brisevima tražiti njezin uzrok i sukladno otkrivenom uzročniku provesti liječenje. U nekim slučajevima sam nalaz Papa testa može pokazati povezanost upale s konkretnim uzročnicima spolno prenosivih bolesti poput Trichomonas vaginalisa, Gardernelle vaginalis, gljivica te herpes virusa. Međutim, u većini je slučajeva ipak potrebno napraviti cervikalne briseve.

2. Hoće li me testiranje na spolno prenosive bolesti boljeti?

Testiranje na spolno prenosive bolesti nije bolno, ali nekima može biti neugodno. Većina se spolno prenosivih infekcija u žena otkriva uzimanjem i analizom cervikalnih briseva te uzoraka urina ili krvi. U muškaraca se radi bris mokraćne cijevi te analiza uzorka krvi, ejakulata ili urina. Po potrebi se može raditi i uzimanje brisa usne šupljine ili obrisak rektuma.

3. Plaća li se testiranje na spolno prenosive bolesti?

Žene mogu napraviti Papa test i cervikalne briseve u svojih primarnih ginekologa, ako za to postoji indikacija. Isto se može napraviti i u privatnim poliklinikama, a u tome slučaju se plaća. U slučaju da postoje simptomi ili sumnja na prisutnost spolno prenosive infekcije, muškarci testiranje mogu napraviti preko liječničke uputnice na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Osoba može i sama zatražiti testiranje, a u tome se slučaju testiranje plaća. Isto vrijedi i za testiranje u privatnim poliklinikama. Savjetovalište u sklopu Odjela za promicanje spolnog zdravlja i Referentnog centra za promicanje zdravlja HZJZ-a nudi anonimno i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i C te sifilis. Također, u CheckPoint centrima moguće je besplatno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis.

4. Gdje se mogu testirati na spolno prenosive bolesti?

Kao što je već navedeno u prethodnom pitanju, testiranje na spolno prenosive bolesti može se napraviti kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u privatnim poliklinikama, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, različitim CheckPoint-ovima, savjetovalištima i sl.

5. Mogu li se testirati na spolno prenosive bolesti ako sam maloljetna/maloljetan?

Za testiranje maloljetnika na spolno prenosive bolesti često je potrebna suglasnost roditelja ili zakonskog skrbnika, dok se za neke maloljetne osobe između 16. i 18. godine života testiranje može učiniti i bez suglasnosti ako liječnik procijeni da je mlada osoba dovoljno zrela za odlučivanje o postupku testiranja i značenju rezultata testa. U nekim privatnim poliklinikama testiranje se može napraviti i bez suglasnosti roditelja ili skrbnika. 

Gdje se mogu testirati na spolno prenosive bolesti

LIJEČENJE I IMUNOST NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

1. Što se može dogoditi ako imam spolno prenosivu bolest, a ne liječim se?

Neliječene spolno prenosive bolesti mogu imati razne negativne posljedice na reproduktivno, ali i opće zdravlje pojedinca. Veće komplikacije nastaju kod žena, a u oba spola neliječene infekcije mogu uzrokovati neplodnost. U žena mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, potencijalno životno ugrožavajuće stanje koje i kad se liječi, često završava sterilitetom. Neliječene spolno prenosive infekcije povećavaju rizik i od izvanmaterničnih trudnoća te spontanih pobačaja. U trudnoći mogu uzrokovati infekciju plodovih ovoja, prijevremeno pucanje vodenjaka i prijevremeni porod. Osim toga, neke se bolesti mogu tijekom vaginalnog poroda prenijeti s majke na dijete i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje novorođenčeta.

2. Mogu li spolno prenosive infekcije proći same od sebe?

U većini slučajeva, spolno prenosive infekcije ne prolaze same od sebe. Odgađanje liječenja može uzrokovati dugoročne i trajne posljedice na vaše zdravlje. Osim toga, predstavljate rizik za svoje spolne partnere kojima možete prenijeti infekciju bez obzira na to imate li simptome. Bakterijske spolno prenosive infekcije obično se dobro liječe antibioticima, dok su one virusne najčešće kronične. Jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, HPV-infekcija, u većini se slučajeva sama „očisti“ iz organizma kroz razdoblje od dvije godine.

3. Mora li se moj partner liječiti ako je meni otkrivena spolno prenosiva bolest?

U slučaju da imate nezaštićene spolne odnose, jako je važno da se vaš partner istovremeno liječi od spolno prenosive infekcije koja vam je dijagnosticirana. Bez obzira na to ima li simptome, postoji velika vjerojatnost da je i partner zaražen. Osim toga, ako se vaš partner ne liječi, postoji visok rizik da će vam ponovo prenijeti tu infekciju, čak i ako ste se vi izliječili. Važno je napomenuti da je za vrijeme liječenja potrebno izbjegavati spolne odnose, a ako se ne možete suzdržati, potrebno je koristiti prezervativ.

4. Mogu li se sve spolno prenosive bolesti izliječiti antibioticima?

Antibiotici ne mogu izliječiti sve spolno prenosive bolesti. Virusne infekcije poput HIV-a i genitalnog herpesa se ne mogu se liječiti takvim vrstama lijekova i obično imaju kroničan tijek. Primjerice, jednom kada dobijete herpesnu infekciju, ona se ne može ukloniti iz organizma, ali se nekim antivirusnim lijekovima može prevenirati ili skratiti njena aktivacija. Također, HIV-infekcija se ne može izliječiti, ali se antiretrovirusnim lijekovima razina HIV čestica u krvi može smanjiti na minimalnu razinu, dovoljno da osoba ne bude zarazna za druge.

5. Već sam jednom imala spolno prenosivu bolest. Znači li to da sam sada stekla imunitet i da je više ne mogu dobiti?

Ne, većinu spolno prenosivih infekcija poput klamidije, gonoreje, sifilisa, mikoplazme i drugih možete dobiti više od jednom, čak i ako ste u prošlosti bili uspješno izliječeni. Upravo zbog toga je jako važno usvojiti navike odgovornog spolnog ponašanja, pravilne zaštite od spolno prenosivih bolesti i preventivnih liječničkih pregleda.

LIJEČENJE I IMUNOST NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

SIMPTOMI SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

1. Imam pojačan vaginalni iscjedak. Znači li to da imam spolno prenosivu bolest?

Pojačani vaginalni iscjedak može nastati zbog brojnih razloga – određene faze menstruacijskog ciklusa, spolnog uzbuđenja, hormonalnih oscilacija, bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, ali i spolno prenosivih infekcija. Iako varira od osobe do osobe, općenito, fiziološki zdravi vaginalni iscjedak je bjelkast ili gotovo proziran, sluzav i rastezljiv u vrijeme ovulacije ili mliječan i gušće konzistencije u ostalim fazama ciklusa. Prije početka menstruacije ili pred kraj menstruacije može se javiti i smećkasti iscjedak koji je sasvim normalna pojava. Iscjedak iz rodnice koji upućuje na postojanje spolno prenosive infekcije je žućkaste ili zelenkaste boje, guste ili pjenaste konzistencije, neugodnog mirisa, ponekad praćen simptomima poput svrbeža, peckanja prilikom mokrenja ili crvenila genitalnog područja. U slučaju da imate pojačan vaginalni iscjedak, svakako preporučamo da se javite svome ginekologu kako bi se ustanovio točan uzrok.

2. Hoću li znati i osjetiti ako imam spolno prenosivu bolest?

Ne uvijek. Neke od spolno prenosivih infekcija mogu biti asimptomatske, što znači da se ne prezentiraju nikakvim očitim simptomima i znakovima. Jedini način da se otkrije prisutnost takvih infekcija je testiranje. S druge strane, neke od spolno prenosivih infekcija mogu se očitovati simptomima poput pojačanog vaginalnog iscjetka neobične konzistencije i neugodnog mirisa, osjećaja pečenja ili boli u genitalnom području, poteškoća pri mokrenju i sl. Uzroci takvih tegoba mogu biti i drugi zdravstveni problemi, stoga je važno da se javite liječniku ako zamijetite takve promjene.

3. Jesu li simptomi spolno prenosivih bolesti kod žena i muškaraca isti?

Neki od simptoma spolno prenosivih bolesti u žena i muškaraca su slični, dok se neki razlikuju. Spolno prenosive bolesti se u muškaraca češće očituju specifičnim simptomima nego u žena. Također, muškarci češće primijete neobične simptome poput iscjetka iz mokraćne cijevi, crvenila ili osipa na spolovilu i slično, dok žene često simptome spolno prenosivih infekcija poput pojačanog iscjetka iz rodnice ili svrbeža pripišu nekim drugim uzrocima.

4. Mogu li dobiti spolno prenosivu bolest od partnera čak i ako on nema simptome?

Da, velik broj osoba koje imaju spolno prenosivu infekciju nema očite simptome, ali bez obzira na to mogu biti visoko zarazni. Upravo zbog toga je, prema uputstvima liječnika, važno liječiti se zajedno s vašim partnerom ako mu je dokazana prisutnost neke spolno prenosive infekcije. Isto tako, u slučaju da sumnjate da vaš partner ili vi imate spolno prenosivu bolest, potrebno je otići na testiranje kako bi se pravovremeno počeli liječiti i time spriječili napredovanje infekcije i razvoj komplikacija.

5. Nakon koliko se vremena od dobivanja spolno prenosive infekcije razviju simptomi?

Vrijeme inkubacije, odnosno vrijeme od izloženosti infekciji i zaraze do pojave prvih simptoma je različito za svaku spolno prenosivu bolest. Primjerice za klamidiju je to 7 do 21 dan, genitalni herpes 2 do 12 dana, a za HPV od mjesec dana do nekoliko godina. U nekim se slučajevima simptomi infekcije uopće ne moraju pokazati, iako je osoba zaražena i zarazna za druge osobe.

SIMPTOMI SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

ŠTO AKO?

1. Što ako prezervativ pukne za vrijeme spolnog odnosa?

U slučaju da ste primijetili da je kondom za vrijeme spolnog odnosa puknuo ili skliznuo, potrebno ga je odmah maknuti i staviti novi. Ako postoji šansa za trudnoćom, kontaktirajte svoga ginekologa o upotrebi hitne kontracepcije, odnosno tzv. pilule za dan poslije. U slučaju da sumnjate da vaš partner ima spolno prenosivu infekciju ili se nikad nije testirao, preporučamo da posjetite ginekologa kako biste napravili cervikalne briseve i isključili postojanje infekcije. Puknuće ili skliznuće prezervativa za vrijeme spolnog odnosa često se dogodi ako prezervativ nije odgovarajuće veličine, ako mu je istekao rok trajanja te ako se koriste lubrikanti na bazi ulja.

2. Što ako sam imala nezaštićeni spolni odnos?

Nezaštićeni spolni odnos uvijek nosi određeni rizik od dobivanja spolno prenosive infekcije, osim ako ni vi ni partner u prošlosti niste imali drugih spolnih partnera. Nastojte izbjegavati nezaštićene spolne odnose pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava, odnose s nepoznatim ljudima i onima koji su imali mnogo spolnih partnera. U slučaju da se nezaštićeni spolni odnos ipak dogodio, posjetite svoga ginekologa kako biste napravili cervikalne briseve i Papa test.

3. Što ako mi se otkrila spolno prenosiva bolest u trudnoći?

Spolno prenosive bolesti u trudnoći nose određene rizike poput prijevremenog poroda, spontanog pobačaja, infekcije plodovih ovoja, infekcije ploda te infekcije djeteta za vrijeme porođaja. S obzirom na značajne zdravstvene rizike, sve se spolno prenosive bolesti u trudnoći trebaju liječiti lijekovima koji se mogu sigurno primjenjivati u trudnoći.

4. Što ako mi se otkrila spolno prenosiva bolest, a u monogamnoj sam vezi? Znači li to da me partner vara?

To nužno ne znači da vas vaš partner vara. Monogamne veze ne štite od spolno prenosivih bolesti, iako su vjernost i odgovorno spolno ponašanje ključne stavke za njihovu prevenciju. U slučaju da su jedan ili oba partnera u vezi u prošlosti imali druge spolne partnere, rizik za prijenos infekcije novom partneru u monogamnoj vezi svakako postoji. Treba imati na umu da je velik broj spolno prenosivih infekcija asimptomatski te da vrijeme inkubacije za određene infekcije traje po nekoliko mjeseci, čak i godina. To znači da vam je partner mogao prenijeti infekciju koju ima još od prije, bez da je za to znao, a isto vrijedi i obrnuto. Naravno, u ovome slučaju se ne može u potpunosti isključiti nevjernost, stoga je važno o tome razgovarati s vašim partnerom.

5. Što ako primijetim neobične simptome u intimnom području?

Nemojte odgađati odlazak liječniku i javite se ginekologu kako bi vam napravio klinički i ultrazvučni pregled, Papa test te po potrebi i cervikalne briseve da bi se otkrio uzrok vaših tegoba.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Franka Vukorepa u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.