×

Kalkulator trudnoće

Planirate trudnoću ili ste trudni? U oba slučaja, vjerojatno će vas zanimati datum začeća, početak prvog tromjesečja, drugog tromjesečja i predviđeni datum poroda. Naš kalkulator trudnoće donosi približan kalendar trudnoće.

Unesite datum početka zadnje mjesečnice:
Navedeni vjerojatni datum ovulacije pretpostavka je za ciklus dužine 28 dana; ako je ciklus kraći ili dulji ovulacija može biti pomaknuta naprijed ili nazad; primjerice ako je ciklus skraćen ovulacija je ranije, ako je ciklus dulji ovulacija je kasnije; a na ovulaciju mogu utjecati i mnogi mnogi vanjski faktori – stres, bolest, putovanje, promjena klime itd.

Ovaj izračun temelji se na datumu vaše posljednje menstruacije i pretpostavlja uredno trajanje ciklusa od 28 dana, s ovulacijom između 13. i 15. dana ciklusa, ali se navedeni datumi mogu korigirati nakon prvog ultrazvučnog pregleda. Naime, ovulacija ponekad može nastupiti ranije ili kasnije te prema tome veličina i razvoj trudnoće na ultrazvučnom pregledu može odstupati od očekivane prema datumu zadnje menstruacije, pa će se prema tome naknadno korigirati i trajanje trudnoće, kao i očekivani termin poroda.

Naravno, ne možemo predvidjeti trenutak kada će porod započeti, stoga izračunati termin poroda predstavlja samo približan datum kako bi se trudnica pripremila za dolazak prinove.

PLODNI DANI

Plodni dani predstavljaju razdoblje tijekom menstrualnog ciklusa kada je vjerojatnost začeća najveća. Bitno je naglasiti da plodni dani nisu isto što i ovulacija. Ovulacija predstavlja pucanje zrelog folikula i izbacivanje zrele jajne stanice, a odvija se između 13. i 15. dana menstrualnog ciklusa. Izbačena zrela jajna stanica može biti oplođena unutar 24 h, no životni vijek spermija je duži te iznosi oko 5 dana, stoga plodni dani započinju već nekoliko dana prije ovulacije i traju oko 5 dana.

DATUM ZAČEĆA

Ovulacija predstavlja pucanje zrelog folikula i izbacivanje zrele jajne stanice koja zatim putuje do proširenog djela jajovoda. U slučaju da je žena u vrijeme plodnih dana imala nezaštićeni spolni odnos, tada u jajovodu može doći do oplodnje jajne stanice, tj. začeća.

PRVO TROMJESEČJE

Prvo tromjesečje je najosjetljivije razvojno razdoblje vašeg djeteta. Tijekom prvog tromjesečja odvija se embriogeneza- razvoj tjelesnih struktura i organa ploda. Embriogeneza traje prvih 8 tjedana.  U ovo vrijeme plod je najosjetljiviji na izvanjske faktore koji mogu utjecati na rast i razvoj. Upravo zbog toga važno je što ranije, čim doznate za trudnoću, započeti sa zdravim načinom života. Prvo tromjesečje završava krajem 12. tjedna trudnoće te se upravo tada provode testovi probira na kromosomske anomalije.

DRUGO TROMJESEČJE

Drugo tromjesečje je razdoblje ubrzanog rasta fetusa. Tijekom ovog razdoblja nestaje većina neugodnih simptoma iz ranijeg stadija trudnoće, trudnice napokon imaju više energije i počinju osjećati pokrete svog djeteta koji su sve snažniji. Drugo tromjesečje završava krajem 27. tjedna trudnoće.

PREDVIĐENI DATUM PORODA

Iako mnogim ženama to zvuči čudno, trajanje trudnoće računa se od prvog dana posljednje menstruacije. Normalna trudnoća traje 40 tjedana. Dakle, predviđeni datum poroda je 40 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije. Pritom, govorimo o urednom menstruacijskom ciklusu koji traje 28 dana, a ovulacija se javlja između 13. i 15. dana ciklusa.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori:

Pregnancy week-by-week.

Šimunić V. i suradnici. 2001. Ginekologija

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.