×

Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći

Vidjeti svoje dijete na ultrazvuku za mnoge je majke i očeve dirljivo iskustvo. Mnogim ženama je ultrazvuk u trudnoći pregled koji je prvi jasni i bliski doticaj s vlastitom trudnoćom i budućim majčinstvom. Međutim, za one obitelji kojima su tijekom pregleda pronađene abnormalnosti djeteta, i sama pomisao na idući ultrazvuk može biti vrlo bolna.

Upravo zbog važnosti redovitih ultrazvučnih pregleda u trudnoći, u ovom ćemo vam blogu govoriti o tome što je ultrazvuk, zašto se koristi te objasniti što možete očekivati na jednom takvom pregledu.

slika sa ultrazvuka u trudnoći

ŠTO JE ULTRAZVUK, KOJE SVE VRSTE POSTOJE TE ZAŠTO SE KORISTI?

Fetalni ultrazvuk ili sonogram slikovna je metoda kojom se putem visokofrekventnih zvučnih valova na zaslonu uređaja prikazuje plod u tijelu majke. Ultrazvuk se u trudnoći koristi za definitivnu potvrdu trudnoće, detekciju spola i broja fetusa, praćenje razvoja djeteta te mogućih komplikacija. Za praćenje trudnoće preporuča se učiniti minimalno tri redovna ultrazvučna pregleda. U slučaju rizične trudnoće, nužno je češće praćenje.

Tradicionalno se koristi ultrazvuk koji stvara 2D crno-bijelu sliku fetusa, a ovom je metodom moguće vidjeti i unutrašnje organe ploda. 3D ultrazvuk prikazuje vanjski izgled fetusa te je njime moguća preciznija detekcija anatomskih anomalija poput rascijepa usne i nepca. 4D ultrazvuk stvara sliku u pokretu koja je korisna za detekciju neurološkog razvoja fetusa na temelju analize njegovih pokreta. Doppler UZV vrsta je ultrazvuka kojim se procjenjuje protok kroz umbilikalnu i/ili srednju cerebralnu arteriju fetusa ili uterinu arteriju majke. Doppler ultrazvuk koristi se kod sumnje na smanjeni dotok krvi do fetusa zbog majčinih bolesti, npr. dijabetesa i hipertenzije ili drugih stanja.

U Poliklinici Mazalin preporučamo 4D ultrazvuk od 26. tjedna kako bi slika bila što bolja.

JE LI ULTRAZVUK SIGURAN ZA ŽENU I DIJETE? POSTOJI LI ALTERNATIVA?

Ultrazvuk je izumljen 1958. godine, a rutinski se u trudnoći počeo koristiti 70-ih godina prošloga stoljeća. Krajem dvadesetog stoljeća, većina je zemalja razvijenog svijeta koristila fetalni ultrazvuk svakodnevno dok u nerazvijenom svijetu to još uvijek, nažalost, nije uobičajena praksa. Ultrazvuk se ne koristi samo u ginekologiji i porodništvu već i u ostalim granama medicine. Koristi se u dijagnostici, ali i kao terapeutska metoda u fizikalnoj medicini i sportu.

Ova metoda slikovnog prikaza spada u kategoriju najsigurnijih procedura u medicini te se smatra da je razvoj ultrazvuka danas dostigao vrhunac. Desetljeća primjene nisu pokazala nikakav štetni utjecaj na majku ni na fetus. Zagrijavanje tkiva i kavitacije koje se spominju u literaturi kao nuspojava ultrazvuka ne odnose se na dijagnostički ultrazvuk, već na onaj koji se koristi u terapijske svrhe kod kojega se koriste drugačije frekvencije i intenziteti kako bi se postigao željeni efekt.

Ne postoji alternativa ultrazvučnom praćenju trudnoće. Ostale radiološke metode ipak sa sobom nose određeni rizik štetnog utjecaja ionizirajućeg zračenja na razvoj ploda te se ne preporučuju osim kada je to neophodno. Magnetska rezonancija ne proizvodi ionizirajuće zračenje te nema dokazanih rizika u trudnoći pa je stoga sigurnija opcija od CT-a u slučaju kada su potrebni detaljniji prikazi fetusa. Iako MR omogućava bolji prikaz fetusa čak i od ultrazvuka, ne koristi se kod rutinskog praćenja trudnoće zbog skupoće, trajanja pregleda te kompliciranog postupka snimanja.

Ne postoji dovoljno dokaza o štetnosti ultrazvuka kod dulje primjene pa se stoga prilikom svakog pregleda slijede ALARA principi (As Low As Reasonably Achievable). To bi značilo da se majka i fetus izlažu utjecaju ultrazvučnih valova što je najkraće moguće te isključivo zbog medicinskih razloga. Upravo zbog toga, preporuča se izbjegavanje korištenja raznih komercijalno dostupnih ultrazvučnih uređaja kao i korištenje ultrazvučnih uređaja bez nadzora trenirane osobe.

4d ultrazvuk

KAKO SE IZVODI ULTRAZVUK U TRUDNOĆI?

Trudnoća traje 38 tjedana od dana začeća, no kako većina žena ne zna točan datum začeća, uobičajeno se računa gestacijska dob – 40 tjedana od prvoga dana zadnje menstruacije. Ovakvo računanje pretpostavlja da menstruacijski ciklus traje 28 dana te da se oplodnja dogodila 14. dana ciklusa. Ova metoda ne pruža precizne podatke zbog toga što menstruacijski ciklusi ne traju kod svih žena 28 dana, a čak i ako traju, ne znamo je li se oplodnja dogodila točno 14. dana ciklusa.

Plod (embrij, fetus) se za vrijeme svoga boravka u maternici razvija iznimno brzo pa je stoga važno redovito pratiti odvija li se taj proces neometano. Jedan je pregled dovoljan da utvrdimo veličinu fetusa, no za praćenje razvoja potrebno je učiniti više pregleda kako bi se pratile promjene veličine i izgleda ploda s vremenskim odmakom.

Europska udruga za perinatalnu medicinu (EAPM) preporučuje minimalno tri ultrazvučna pregleda u za to predviđenim terminima.

PRVI REDOVNI ULTRAZVUK

Krajem prvog tromjesečja, točnije između 10. i 14. tjedna, potrebno je učiniti prvi ultrazvuk. Žene najčešće, ako to nisu planirale, saznaju da su trudne nakon što menstruacija kasni nekoliko dana te same naprave kućni test na trudnoću. Ti testovi, kao ni razina beta HCG-a u krvi, nisu stopostotna potvrda trudnoće, stoga je trudnoću potrebno dokazati ultrazvučnim prikazom ploda te auskultacijom njegovih srčanih tonova. 

Do 14. tjedna trudnoće, ultrazvuk se radi transvaginalnom sondom jer je fetus još vrlo malen, a ovim se pristupom može dobro prikazati. Iako je već u 6. tjednu moguće detektirati urednu ranu trudnoću, u 12. tjednu to postaje još jasnije. Liječnik će moći potvrditi da se plod nalazi u maternici te izmjeriti CRL dužinu fetusa (eng. Crown-Rump Length; hrv. tjeme-zadak dužinu) koja je najbolji pokazatelj gestacijske dobi te očekivanog termina poroda. 

Gestacijska se dob najčešće ne računa ponovno prilikom sljedećih ultrazvučnih pregleda jer je upravo u ovom razdoblju najmanja mogućnost pogreške koja iznosi svega +/- 5 do 7 dana. Potrebno je na vrijeme odrediti starost ploda kako zbog krivog termina ne bi došlo do nepotrebnog induciranja poroda. Na ovom biste pregledu trebali saznati je li trudnoća jednoplodna ili višeplodna tj. koliko djece očekujete.

Liječnik će također izmjeriti nuhalni nabor (nabor iza vrata fetusa) koji, ako je povećan, u kombinaciji s drugim testovima može pokazati veću vjerojatnost kromosomskih anomalija. Moguće je uočiti i neke anatomske defekte fetusa.

DRUGI REDOVNI ULTRAZVUK

Drugi ultrazvučni pregled trebalo bi napraviti u drugom tromjesečju, između 18. i 22. tjedna. Tada bi fetus trebao biti već dovoljno veliki da se pregled može napraviti trbušnom sondom tj. transabdominalno. No ponekad je zbog prekomjerne tjelesne težine majke ili položaja fetusa potrebno napraviti transvaginalni ultrazvuk. 

Tijekom ovog pregleda mjere se određene proporcije fetusa kako bi se procijenila njegova starost te utvrdio normalan rast. Mjere se promjer glavice (BPD), opseg glavice (HC), opseg trbuha (AC) te duljina bedrene kosti (FL). Opseg trbuha koristi se za procjenu fetalne mase te je rani pokazatelj fetalnog zastoja u rastu (u slučaju da je opseg mali). 

Nakon mjerenja potrebno je napraviti tzv. anomaly scan. Liječnik detaljno ultrazvučno promatra organe kako bi utvrdio da se normalno razvijaju. Ovaj pregled najdetaljniji je i najdulji pregled koji se radi u trudnoći i uobičajeno traje 30-45 minuta. Ako roditelji žele, tijekom ovog pregleda moguće je otkriti i spol djeteta s 95-99%-tnom točnošću.

Anomaly scan ultrazvuk

TREĆI REDOVNI ULTRAZVUK

Treći pregled potrebno je napraviti u trećem trimestru, između 30. i 34. tjedna trudnoće. Posteljica (placenta) napredovanjem trudnoće počinje gubiti svoju funkciju zbog čega postoji opasnost od fetalnog zastoja u rastu i komplikacija. Liječnik će stoga provjeriti fetalni rast, placentu, količinu plodove vode te opće stanje fetusa. Ponovit će se, također, biometrijska mjerenja iz drugog trimestra te će se procijeniti masa fetusa. 

Daljnje vođenje trudnoće i planiranje poroda ovisi o masi fetusa i mogućim komplikacijama te će se prema tome ravnati daljnje odluke o vođenju i planiranje dovršavanja trudnoće. 

KADA ĆU DOBITI REZULTATE ULTRAZVUČNOG PREGLEDA?

Nalaz ultrazvučnog pregleda nije potrebno dodatno čekati – odmah ćete od vašeg liječnika čuti što se događa s vašim djetetom. Uz pisani nalaz, možete dobiti i sliku ili videozapis vašeg djeteta. Ponekad je pregled potrebno ponoviti kako bi se provjerio nalaz te se izbjegla kriva dijagnoza, a nekad je i zbog samog položaja fetusa nemoguće sa sigurnošću napraviti cijeli pregled. 

Prvi nalaz koji ukazuje da nešto možda nije u redu s djetetom nije nužno znak za uzbunu. Sumnju na abnormalnosti potrebno je potvrditi ostalim dijagnostičkim metodama. Tako je, na primjer, moguće da se na prvom ranom ultrazvuku otkucaji srca fetusa ne čuju jasno. To se može dogoditi jednostavno jer je začeće bilo kasnije nego je prema menstruaciji izračunato. Fetus je zapravo na normalnom stupnju razvoja za svoju dob te se na idućem ultrazvuk već za par dana mogu čuti normalni otkucaji.

nalaz ultrazvuk u trudnoći

KAKO SE PRIPREMITI ZA ULTRAZVUK?

Imajte na umu da se ultrazvučni pregledi do 14. tjedna rade transvaginalnom sondom pa obucite prikladnu odjeću. Ostali se pregledi rade najčešće preko trbuha, stoga obucite odjeću u kojoj možete jednostavno osloboditi trbuh

Piercinge koje imate na trbuhu ili genitalijama za potrebe ultrazvuka ne treba skinuti. Ovisno o vrsti ultrazvuka i ostalim pretragama, medicinska sestra će vas obavijestiti ako prije pregleda trebate u potpunosti isprazniti mjehur. U slučaju da imate bilo kakva pitanja, poželjno bi bilo napisati listu pitanja za vašeg liječnika.

Najbolja je priprema za svaki pregled briga za sebe i svoje dijete zdravom i kvalitetnom prehranom, uzimanjem propisanih prenatalnih vitamina, redovitim spavanjem te brigom za svoje mentalno zdravlje. Izbjegavajte i štetne tvari poput alkohola i cigareta te ostale čimbenike koji mogu naštetiti vašem zdravlju. 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor:  www.radiologyinfo.org, www.physio-pedia.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.mayoclinic.org, americanpregnancy.org, obgyn.onlinelibrary.wiley.com, Kaplan USMLE Step 2 CK Lecture Notes 2017: Obstetrics/Gynecology

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.