×

Kada je potrebna epiziotomija?

Porođaj je lijep, ali i stresan događaj za ženu i njezino tijelo, koji može ostaviti posljedice. Iako je većina posljedica privremena jer se ženino tijelo s vremenom vraća u pretporođajno stanje, neke promjene mogu ostati trajno vidljive, a to su obično ožiljci od zahvata koje je bilo nužno izvesti za vrijeme porođaja. Jedan od takvih zahvata naziva se epiziotomijom. Epiziotomija je zahvat koji se provodi kada je potreban, slično carskom rezu. Uz epiziotomiju veže se mnogo mitova i pretpostavki pa čak i strahova, koji su povezani s ishodom epiziotomije. U ovom blogu saznajte sve o epiziotomiji, mitovima i istinama vezanima uz nju te oporavku od iste!

epiziotomija

ŠTO JE EPIZIOTOMIJA I ZAŠTO SE IZVODI?

Epiziotomija predstavlja naziv za manji zahvat koji se izvodi u drugom porođajnom dobu, u trenutku kada se glavica djeteta ukaže na izlazu iz rodnice. S obzirom na to da je djetetova glava mnogo šira od vaginalnog otvora, on se širi i napinje sve tkivo koje ga okružuje, uključujući i međicu. Međica je naziv za tkivo između vaginalnog otvora i anusa. Kada dođe do snažnog napinjanja međice, može se dogoditi pucanje tkiva. Ono što liječnik ili primalja u tom slučaju mogu napraviti kako bi to spriječili je zarezati međicu. Upravo se taj rez naziva epiziotomijom.

Nekontrolirano i spontano pucanje tkiva može imati brojne posljedice za dno zdjelice. Moguće posljedice su:

 • inkontinencija
 • slabost dna zdjelice
 • upala rane nastale spontanim pucanjem

 

Osim toga, lakša zaštita i njega te manji rizik od komplikacija čine kirurški rez (epiziotomiju) boljim od spontanog pucanja tkiva.

KADA ĆE BITI POTREBNA EPIZIOTOMIJA?

Nekoć je epiziotomija bila rutinski zahvat koji se radio s uvjerenjem da sprječava slabljenje mišića dna zdjelice, pretjerano kidanje tkiva međice te da lakše cijeli od prirodnog puknuća međice nastalog uslijed napinjanja za vrijeme prolaska djetetove glave kroz porođajni kanal. Danas ipak postoje određeni dokazi koji ne govore prilog tim tvrdnjama te se izvođenje epiziotomije preporučuje samo onda kada za nju postoje indikacije, a to su:

 • majka prvorotkinja
 • veliko novorođenče
 • nedonošenost (dijete rođeno prije navršenog 37. tjedna trudnoće)
 • prenošenosti (dijete rođeno nakon navršenog 42. tjedna trudnoće)
 • djetetovo rame zapelo je iza zdjelične kosti (distocija ramena)
 • dijete ima abnormalni srčani ritam za vrijeme porođaja pa se porod treba ubrzati
 • porođaj je potrebno izvesti uz pomoć instrumenata poput forcepsa ili vakuum ekstraktora

 

Također, epiziotomijom se može skratiti drugo porođajno doba te tako smanjiti fetalni stres, što je jedna od prednosti ovog zahvata. Prema preporukama nekih stručnjaka i istraživanja, u višerotkinja (multipara) se ne preporučuje izvođenje epiziotomije jer u njih epiziotomija povećava rizik za spontano pucanje međice.

epiziotomija oporavak

NA KOJI SE NAČIN IZVODI EPIZIOTOMIJA?

Epiziotomija se izvodi škarama za epiziotomiju ili skalpelom pod lokalnom anestezijom te žena ne bi smjela osjetiti bol pri zarezivanju međice. Postoje dva načina izvođenja reza:

 • medijani rez – međica se zarezuje točno na sredini u ravnini s rektumom
 • lateralni (postranični) rez – međica se zarezuje pod kutem u lijevu ili desnu stranu

KOJE SU MOGUĆE POSLJEDICE I RIZICI EPIZIOTOMIJE?

S obzirom na to da se radi o kirurškom rezu kojem je potrebno cijeljenje, postoje i neke moguće posljedice i komplikacije epiziotomije koji se mogu javiti za vrijeme procesa zarastanja rane, ali i nastati kao posljedica samog reza. O posljedicama epiziotomije bilo bi dobro raspraviti s vašim liječnikom u sklopu pripreme za porod. Neke od njih su:

 • bol na mjestu ožiljka
 • bolan spolni odnos – ova je pojava prolazna i najčešće nestaje cijeljenjem rane
 • fekalna inkontinencija – događa se kod medijanog reza koji može izazvati daljnje kidanje tkiva međice te pokidati tkivo analnog sfinktera
 • infekcija ožiljka – ožiljak se može inficirati i zagnojiti što je potrebno odmah prijaviti liječniku koji će propisati potrebne antibiotike

KOLIKO TRAJE OPORAVAK OD EPIZIOTOMIJE?

Oporavak od epiziotomije individualno je iskustvo za svaku ženu te se rotkinje susreću s različitim problemima nakon zahvata. Peckanje i bolovi nakon epiziotomije prisutni su u većine žena te su normalna pojava. U ublažavanju boli mogu pomoći lijekovi protiv bolova, ali pri izboru lijeka potrebno je porazgovarati sa svojim liječnikom. Lijekovi se izlučuju u majčino mlijeko pa u djeteta mogu uzrokovati nuspojave! Iz tog razloga, izbor lijeka ovisit će o tome dojite li ili ne. U smanjenju boli mogu pomoći i sjedeće kupke. Uz bolove, moguća je i oteklina rane netom nakon poroda. Prolaskom vremena, oteklina će splasnuti, a ukoliko ne splasne potrebno je javiti se liječniku jer dugotrajna oteklina može biti jedan od znakova upale.

epiziotomija gnoj

KOLIKO DUGO ZARASTA OŽILJAK OD EPIZIOTOMIJE?

Duljina zarastanja ožiljka od epiziotomije ovisit će, prije svega, o tome koji je rez u pitanju. Medijani rez lakše zarasta, ali se rjeđe upotrebljava jer postoji opasnost od toga da nastavi pucati do analnog područja. S druge strane, lateralni rez, iako nudi bolju zaštitu analnog područja, teže zarasta te više boli. Odmah po završetku poroda, učinjeni rez se zašije kirurškim šavovima. Danas postoje šavovi građeni od materijala koji ne zahtijevaju vađenje jer ih tijelo samo resorbira. U slučaju šivanja neresorptivnim šavovima, vaš će ginekolog ukloniti šav.

Ožiljak od epiziotomije najčešće nije velik zbog toga što je učinjeni rez uredan i pažljivo šivan. Oblik i veličina ožiljka ne ovise samo o rezu, već i o sklonosti stvaranju ožiljaka. Zbog toga će kod nekih osoba ožiljak biti jače izražen. Kako je rana smještena na području koje je izloženo trenju pri svakodnevnim aktivnostima, u prosjeku je potrebno 2 do 3 tjedna do potpunog cijeljenja rane.

KAKO TRETIRATI RANU OD EPIZIOTOMIJE?

Ono što je jednako važno za sve žene jest pravilna higijena rane. Zbog blizine analnog i mokraćnog otvora, intimno je područje izloženo brojnim bakterijama. Korištene antiseptika za kožu i sluznice te briga o rani potrebni su sve do njezinog potpunog cijeljenja. Od velike pomoći, uz redovito pranje i previjanje, mogu biti i pamučni ulošci koji će ranu održati suhom. Ukoliko je upaljen, rez od epiziotomije bit će:

 • pretjerano otečen
 • crven i bolan jače nego inače
 • gnojan
 • ponekad može doći do spontanog otvaranja rane unatoč tome što je šivana

cime tretirati ranu od epiziotomije

Kantarionovo ulje (gospina trava, trava Svetog Ivana)  može se koristiti za smanjenje crvenila, bolnosti i lakšeg cijeljenja rane od epiziotomije, što su pokazala i neka istraživanja. Ulje se nanosi na mjesto rane gdje se treba lagano umasirati. Nikako nemojte primjenjivati ulje na još otvorenu ranu nego pričekajte da ona zacijeli! Također se možete savjetovati s liječnikom o njegovoj primjeni.

Tijekom oporavka od poroda i nakon cijeljenja rane, ponekad se preporučuje izvođenje Kegelovih vježbi. Kegelove vježbe imaju niz dobrobiti za žene nakon trudnoće, ali i žene koje pate od inkontinencije ili su u menopauzi. Njihova je svrha jačanje mišića dna zdjelice. Tijekom oporavka od poroda bez obzira na to je li se učinila epiziotomija ili ne, tkivo dna zdjelice može biti rastegnuto i opušteno što se izvođenjem vježbi može umanjiti.

Suprotno uvjerenjima nekih, epiziotomija ne može popraviti spolni odnos. Dapače, nakon epiziotomije, osim bolnog spolnog odnosa može se pojaviti i smanjenje libida te smanjenje lubrikacije (vlaženja) rodnice što dodatno može smanjiti kvalitetu spolnog odnosa. Spolni odnos nakon poroda može biti izazovan, ali najbitnije je da svome tijelu date vremena za oporavak, budete strpljivi i u otvoreno komunicirate sa svojim partnerom!

oporavak od epiziotomije

 SAVJET ZA KRAJ – TREBAM LI SE I KADA OBRATITI LIJEČNIKU?

Kao i nakon klasičnog poroda bez epiziotomije, potrebno je obaviti kontrolni ginekološki pregled, najčešće mjesec dana nakon poroda. Ukoliko imate neresorptivne šavove, liječnik će šavove skinuti te provjeriti cijeli li rana ispravno. U slučaju da imate znakove upale, gnojenje, crvenilo ili pojačanje bolnosti na području rane, potrebno je nazvati liječnika i posavjetovati se s njime!

 

LITERATURA:

 1. Mayo Clinic. Episiotomy: When it’s needed, when it’s not.
 2. Steiner N, Weintraub AY, Wiznitzer A, i sur. Episiotomy: the final cut? Archives of Gynecology and Obstetrics. 2012;286(6):1369–1373
 3. Hartmann i suradnici. Outcomes of routine episiotomy. JAMA2005;293(17):2141– 2148
 4. Đelmiš J, Orešković S, i suradnici. Epiziotomija. U: Fetalna medicina i opstetricija. Zagreb: Medicinska naklada, 2014.
 5. Barjon K, Mahdy H. Episiotomy. StatPearls [Internet], 2021
 6. Što se može očekivati nakon poroda, MSD priručnik dijagnostike
 7. Goh R, Goh D, Ellepola H. Perineal tears: A review. Australian Family of General Practice. 2018;47(1-2)
 8. Hajhashemi M, Ghanbari Z i sur. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018;31(1):63–69

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.