×

Carski rez – njega i briga o tijelu nakon poroda

Carski rez je kirurški zahvat kojim se dijete rađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Kao i nakon svake operacije, potrebno je određeno vrijeme kako bi se žena oporavila, ali i ožiljak zacijelio. 

U današnjem blogu donosimo sve o carskom rezu- što je, kada ima prednost nad vaginalnim porodom, kako se izvodi te koje su moguće komplikacije takvog zahvata? Također, govorimo o razdoblju nakon carskog reza – kako se brinuti o vlastitom tijelu, kada je vrijeme za spolne odnose te kada ostvariti drugu trudnoću i kakav će biti sljedeći porod?

Carski rez

CARSKI REZ ILI VAGINALNI POROD?

Carski rez (lat. sectio caesarea) je kirurški zahvat kojim se dijete rađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Obično se carskom rezu pristupa kada je porod vaginalnim putem rizičan za majku ili dijete. Operacija se može unaprijed planirati ili hitno provesti kada za to postoji indikacija. 

Indikacije za carski rez:

  • Porod koji ne napreduje unatoč snažnim kontrakcijama (stezanjima) maternice jer se cerviks (vrat maternice) ne otvara dovoljno
  • Ugroženo dijete (npr. nedostatna doprema kisika)
  • Dijete položeno na zadak ili poprečno
  • Više prethodnih carskih rezova
  • Višeplodna trudnoća
  • Placenta previa (predležeća posteljica)
  • Placenta accreta (neuobičajeno sijelo posteljice)
  • Prolaps (ispadanje) pupkovine
  • Mehanička opstrukcija porođajnog kanala 
  • Genitalni herpes
  • Teško zdravstveno stanje majke (npr. srčane bolesti)

KAKO SE IZVODI CARSKI REZ?

Carski rez je operacija u trajanju od 40-50 min. Prije operacije postavlja se mokraćni kateter i venski put (na ruci trudnice) kako bi mogla primiti tekućinu i lijekove tijekom i nakon operacije. 24 sata prije operacije poželjno je ne brijati bikini zonu jer brijanje povećava rizik za nastanak infekcije tog područja. Carski rez uglavnom se provodi pod regionalnom anestezijom (spinalna ili epiduralna anestezija), dok se opća anestezija koristi u hitnim situacijama. Zbog regionalne anestezije gubi se osjet niže od struka, ali pacijentice ostaju budne i svjesne ili blago sedirane. Tijekom operacije postavlja se pregrada ispred operativnog područja kako trudnica ne bi morala gledati izvođenje samog postupka. 

Carski rez započinje horizontalnim rezom kože u donjem dijelu trbuha, tj. bikini zoni. Zatim se presijeca ovojnica trbušnih mišića (mišići se samo razdvajaju) i trbušna maramica (potrbušnica) te se pristupa maternici. Nakon otvaranja maternice, presijecaju se plodovi ovoji i slijedi porod djeteta. Nakon poroda majci se daje injekcija oksitocina koji će potaknuti stezanje (kontrakcije) maternice i time zaustaviti krvarenje. Na samom kraju operacije uklanja se posteljica te se rezovi svih navedenih slojeva zatvaraju šavovima. 

carski rez oporavak

SPINALNA ANESTEZIJA

Spinalna anestezija vrsta je regionalne anestezije kod koje se lokalni anestetik pomoću tanke igle aplicira u subarahnoidalni prostor kralježnične moždine u donjem dijelu kralježnice. Pacijentica tijekom postupka sjedi savijenih leđa ili leži na boku. Anestezija vrlo brzo počne djelovati, a trajanje je obično oko 2-3 sata. Tijekom djelovanja anestezije pacijentica ne osjeti bol niti se može pomicati niže od struka, ali može ostati svjesna ili biti lagano sedirana.

EPIDURALNA ANESTEZIJA

Epiduralna anestezija, također vrsta regionalne anestezije, je postupak apliciranja anestetika u epiduralni prostor kralježnične moždine pomoću epiduralnog katetera kojim je omogućeno ponavljanje doze ili kontinuirana primjena lijekova i anestetika. Za razliku od spinalne anestezije nakon epiduralne anestezije očuvana je motorička funkcija anestezirane regije. 

FRANCUSKI CARSKI REZ

Francuski carski rez, poštedna je metoda, koju su u Francuskoj opisali i počeli primjenjivati  dr. Denis Fauck i dr. Jacques Henri Ravina još 1996. godine. 

Za razliku od klasičnog carskog reza, ovom metodom se maternici pristupa bez otvaranja trbušne maramice (potrbušnice ili lat. peritoneum). Ovojnica ravnog trbušnog mišića se presijeca uzdužno, u smjeru mišićnih vlakana, a mišić se ne presijeca, već razmiče. Maternica se u svom donjem dijelu nalazi izvan trbušne šupljine, stoga se tom dijelu pristupa nježnim odvajanjem mokraćnog mjehura koji se nalazi ispred. Tijekom poroda žena aktivno surađuje pušući u cjevčicu čime doprinosi potiskivanju djeteta stezanjem trbušnih mišića.  

Umjesto ravnog šivanja, maternica se šiva kružnom tehnikom, a koža se zatvara tkivnim ljepilom. Takav pristup bez poprečnog reza i otvaranja trbušne šupljine, omogućava brži i bezbolniji oporavak žena. Žene već nekoliko sati nakon operacije mogu samostalno ustati i kretati se, jesti, piti, ići na zahod i otuširati se. Također, trudnicama se tijekom francuskog carskog reza ne postavlja mokraćni kateter, čime se umanjuje rizik od nastanka mokraćnih infekcija

francuski carski rez

KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

Carski rez, u današnje je vrijeme, vrlo siguran postupak. Međutim, kao i svaka operacija, sa sobom nosi i određene rizike. Važno je osvijestiti mogućnost nastanka određenih komplikacija, posebice ako razmišljate o porođaju carskim rezom kada za to nema medicinskih indikacija.

Moguće komplikacije su:

  • Infekcije rane
  • Infekcije maternice (endometritis) – očituje se povišenom tjelesnom temperaturom, boli u maternici i neuobičajenim iscjetkom ili obilnim krvarenjem
  • Neželjeni učinci anestezije
  • Obilno krvarenje tijekom i nakon poroda
  • Ozljede okolnih organa (mokraćnog mjehura, crijeva i sl.) tijekom izvođenja carskog reza – zahtijevaju daljnji operativni postupak
  • Stvaranje krvnih ugrušaka
  • Povećan rizik od komplikacija tijekom budućih trudnoća i porođaja
  • Ozljeda djeteta
  • Prolazna tahipneja (ubrzano disanje) novorođenčeta – traje 2-3 dana, a nastaje zbog zakašnjele resorpcije tekućine iz pluća   

ŠTO NAKON CARSKOG REZA?

Babinje je razdoblje nakon poroda tijekom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće. Traje otprilike šest do osam tjedana, a za to se vrijeme žena oporavlja od porođaja. Ti prvi tjedni obilježeni su, između ostaloga, cijeljenjem rana, involucijom maternice i preraspodjelom drugih zdjeličnih organa te promjenama dojki i stvaranjem mlijeka, ali i brojnim emotivnim i psihičkim promjenama. Porod je za svaku ženu drugačije iskustvo, stoga i oporavak nakon njega za svaku od njih izgleda drugačije.

oporavak nakon carskog reza

U BOLNICI

Odmah nakon popuštanja anestezije i lijekova, javlja se bol na mjestu reza. Mokraćni kateter više nije potreban, stoga se uklanja. Rodiljama je potrebna pomoć prilikom ustajanja iz kreveta, odlaska na toalet i održavanje higijene. Potrebna im je pomoć i kod kontakta s djetetom s obzirom na to da rodilje nakon carskog reza ne bi smjele ništa podizati. 

Nakon carskog reza, majka i dijete ostaju još oko 3-5 dana u bolnici (trajanje hospitalizacije može varirati). Čim prestane djelovanje anestezije potiče se majke na unos dovoljne količine tekućine i kretanje kako bi se održala aktivnost crijeva i spriječio nastanak zatvora, ali i duboke venske tromboze nogu. Važno je naglasiti kako šavovi rane neće popucati tijekom obavljanja nužde. Čim se majka osjeća spremnom, može početi dojiti. Medicinska sestra u bolnici pomaže ženama kako bi naučile dojiti, ali i našle poziciju u kojoj se osjećaju udobnije tijekom dojenja. 

KOD KUĆE

Kao i nakon svake operacije, potrebno je vrijeme kako bi se žena oporavila, a ožiljak zacijelio. Oporavak nakon carskog reza uobičajeno traje oko 6 tjedana. Tijekom tog razdoblja žene se moraju odmarati te ne bi trebale dizati teške predmete, biti pretjerano fizički aktivne ili voziti automobil. Barem 2 tjedna nakon poroda trebale bi izbjegavati i kretanje stepenicama. 

Zbog pritiska na ožiljak pri spavanju na trbuhu, poželjno je spavati na leđima ili boku. Iako je mijenjanje položaja pri ležanju jako bolno, kada se namjestite u bočni položaj, bit će vam ugodno. Zbog sprječavanja nastanka zatvora, potrebno je unositi velike količine tekućine, jesti raznovrsnu hranu bogatu vlaknima i kretati se. 

Za smanjenje boli nakon carskog reza preporuča se primjena analgetika (ibuprofen ili paracetamol). Sve dok ne prestane krvarenje i dok ožiljak u potpunosti ne zacijeli, poželjno je izbjegavati kupanje u kadi ili bazenima te se radije tuširati. Ožiljak je potrebno oprati jednom dnevno i pažljivo ga osušiti ručnikom.

Nakon poroda normalno se javlja postporođajno krvarenje (lohije) u trajanju 2-6 tjedna. Time se organizam „čisti“ , a maternica vraća u prvobitni položaj. Tijekom krvarenja poželjno je koristiti higijenske uloške za rodilje ili uloške umetnute u jednokratne gaćice, a izbjegavati tampone zbog rizika od infekcije. 

Kontrolni pregled uslijedit će unutar 4-6 tjedana kada će liječnik učiniti fizikalni i ultrazvučni pregled.

Nakon zarastanja ožiljka rodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i ljepše cijeljenje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarnama ili pak stavljati silikonski flaster na ranu. 

Preporučuje se korištenje steznika oko trbuha koji će pružiti potporu trbušnoj stijenci nakon poroda. Neka istraživanja ističu i smanjenje boli kod žena koje su koristile steznik.

krvarenje nakon carskog reza

VAŽNO JE ZNATI:

U slučaju da rodilja primijeti neki od sljedećih simptoma, treba zatražiti liječničku pomoć, budući da se vjerojatno radi o infekciji rane:

  • Izrazito crvenilo reza ili oteklina
  • Prisutan gnoj na području rane
  • Povišena tjelesna temperatura, tresavica
  • Pogoršanje bolova
  • Obilno krvarenje

Također, ako majka osjeti nagle promjene raspoloženja, gubitak apetita, neobjašnjiv umor, bezvoljnost i slabu povezanost s djetetom, moguće je da se radi o postporođajnoj depresiji te je potrebno što ranije javiti se liječniku i započeti s terapijom.

SPOLNI ODNOSI NAKON CARSKOG REZA

Tijekom carskog reza presijecaju se strukture u kojima se nalaze živčani završeci, stoga se u području ožiljka često osjete trnci, bol i žarenje ili se prolazno gubi osjet. Tijekom spolnog odnosa takva bol se dodatno pojačava, a budući da su ovojnice trbušne stijenke povezane s ovojnicama zdjeličnih mišića, bol se često prenosi i prema međici, zdjelici i leđima. 

Osim zbog bolnosti, spolne odnose nakon carskog reza preporuča se izbjegavati 6 tjedana i zbog povećanog rizika od infekcija. 

spolni odnosi poslije carskog reza

TRUDNOĆA I POROD NAKON PRETHODNOG CARSKOG REZA

Prema brojnim istraživanjima, preporuča se planirati sljedeću trudnoću barem 18 mjeseci nakon carskog reza kako bi ožiljak u potpunosti zacijelio, a majka se oporavila od prethodne trudnoće i poroda. Mnoge žene imaju strah od pucanja i otvaranja rane od prethodnog carskog reza pri sljedećem vaginalnom porodu, no to se zaista rijetko događa, iako češće ukoliko je razmak među trudnoćama manji. 

Nakon carskog reza nije nužno da svaka sljedeća trudnoća također završava carskim rezom, bez obzira što je tijekom sljedećeg vaginalnog poroda prisutan veći rizik za nastanak rupture (puknuća) maternice. Ipak, sljedeći vaginalni porođaj uspješan je u oko 75% žena s prethodnim carskim rezom. 

Također, veći se broj carskih rezova povezuje i s većom učestalošću placente previe (predležeće posteljice) i placente accrete (neuobičajenog sijela posteljice) tijekom sljedećih trudnoća. 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori:

C-section. Dostupno na:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655 

Caesarean section. Dostupno na:

https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/  

Porod i epiduralna anestezija. Dostupno na:

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/30299/Porod-i-epiduralna-anestezija.html 

Olivier A, Mathieu F, Bénédicte S, Richard B, Jean-Jacques C, Luka V, et al. The french ambulatory cesarean section: Technique and interest. Int j gynecol clin pract [Internet]. 2017;4(1). 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.