×

Eklampsija – opasnost visokog tlaka u trudnoći

U ovom blogu saznajte što je to eklampsija i kako je povezana s visokim tlakom u trudnoći. Pročitajte o tome koliko je česta, kako je prepoznati, kako se dijagnosticira i liječi, kako se može spriječiti i koliko je opasna, te zašto je važno vođenje trudnoće.

trudnica na mobitelu

Iz ovog teksta naučite kod kojih simptoma je potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć!

Što je eklampsija?

Kako bismo objasnili što je eklampsija, najprije trebamo definirati preeklampsiju. Preeklampsija je stanje u trudnoći obilježeno povišenim krvnim tlakom i povećanom koncentracijom proteina u mokraći ili nekim od drugih znakova preeklampsije.

Kada trudnica s preeklampsijom razvije konvulzije, to stanje nazivamo eklampsijom. Konvulzije su, pak, karakterizirane nevoljnim stiskanjem mišića tijela, praćenim gubitkom svijesti, kao kod epileptičkih napadaja.

Što uzrokuje preeklampsiju i eklampsiju?

Nije razjašnjeno što uzrokuje preeklampsiju i eklampsiju. Međutim, poznati su brojni čimbenici koji nose povećan rizik za njihov razvoj:

Ako pripadate nekoj od ovih skupina, to ne znači da ćete sigurno razviti preeklampsiju ili eklampsiju u trudnoći. Čak i uz prisutnost nekih od ovih čimbenika, većina trudnoća protekne bez komplikacija. 

Je li eklampsija česta?

Preeklampsija se javlja u oko 5% trudnoća. Eklampsija je rjeđa komplikacija teške preeklampsije. Prema podacima iz 2000. godine eklampsija pogađa oko 1 na 3000 porođaja u Hrvatskoj.

Moguće je spriječiti nastanak eklampsije pravovremenim liječenjem preeklampsije. Stoga, eklampsija češće nastaje u trudnica koje ne primaju adekvatnu zdravstvenu skrb!

Koji su simptomi i znakovi preeklampsije i eklampsije?

Glavni znak preeklampsije je povišen krvni tlak. On se obično definira kao krvni tlak viši od 140/90 mmHg.

Oticanje dijelova tijela praćeno naglim porastom tjelesne mase (više od 2 kg tjedno) te smanjena proizvodnja mokraće također trebaju pobuditi sumnju na moguću preeklampsiju.

Simptomi i znakovi teške preeklampsije

Kod teških slučajeva preeklampsije, mogu se javiti i drugi simptomi i znakovi, a to su:

 • teška ili dugotrajna glavobolja,
 • poremećaji vida,
 • bol u trbuhu ili prsima,
 • poremećeno mentalno stanje (npr. zbunjenost ili neobično ponašanje),
 • otežano disanje.

simptomi eklampsije

U slučaju pojave navedenih simptoma važno je hitno potražiti medicinsku pomoć kako bi se pokušalo spriječiti pogoršanje bolesti i mogući prelazak u eklampsiju!

U teškoj preeklampsiji vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka često prelaze 160 mmHg, što je također razlog za uzbunu!

Kada se na tešku preeklampsiju nadovežu konvulzije (nevoljno stiskanje mišića tijela praćeno gubitkom svijesti, kao kod epileptičkih napadaja), tada govorimo o eklampsiji.

Kako se eklampsija dijagnosticira?

U obradi pacijentice sa simptomima i znakovima preeklampsije odnosno eklampsije važne su laboratorijske pretrage. Najbitnija laboratorijska pretraga jest koncentracija proteina u mokraći. Kod preeklampsije odnosno eklampsije koncentracija proteina u mokraći bit će povećana, što nazivamo proteinurija.

Taj nalaz, skupa sa simptomima i znakovima bolesti te rizičnim čimbenicima koje pacijentice obično imaju, čini dijagnozu preeklampsije odnosno eklampsije.

Osim toga preporučljivo je učiniti kardiotokogram (CTG) ili biofizički profil fetusa te ultrazvučni pregled.

Kako se eklampsija liječi?

Konačna terapija preeklampsije i eklampsije je porođaj. Općenito, kod preeklampsije i eklampsije prednost ima vaginalni porođaj, iako carski rez ima prednost onda kada postoje određene dodatne komplikacije.

Indukcija poroda

Preporučuje se odmah inducirati porod kod:

 • terminskih trudnoća (navršen 37. tjedan), bez obzira na težinu bolesti
 • trudnoća nakon navršenog 34. tjedna u slučaju teške preeklampsije ili eklampsije.

Preeklampsija nastala nakon navršenog 34. tjedna trudnoće čini veliku većinu slučajeva, dok se manji broj slučajeva javlja prije 34. tjedna (tzv. rana preeklampsija).

Kod trudnica između 32. i 34. tjedna trudnoće mogu se primijeniti glukokortikoidni lijekovi kako bi se pospješilo sazrijevanje pluća fetusa i omogućio porod. Naime, pluća fetusa praktički su nerazvijena do 34. tjedna, a iznimno su potrebna za preživljenje izvan maternice. Upravo zbog toga upotreba glukokortikoidnih lijekova ima značajno mjesto u liječenju, jer će omogućiti sazrijevanje pluća i prilagodbu ploda na vanjske uvjete života.

Kod trudnoća prije 32. tjedna liječenje je zahtjevnije. U svakom slučaju, cilj liječenja su sigurnost trudnice i rađanje djeteta s najboljim mogućnostima za preživljavanje koje se u tim okolnostima mogu postići.

Stabilizacija trudnice i fetusa

trudnica vježba

Stabilizacija majke i djeteta postižu se na sljedeće načine:

 • suzbijanjem eklamptičkih napadaja i sprječavanjem nastanka novih napadaja,
 • podržavanjem funkcije srca i dišnog sustava,
 • nadoknadom tekućine i elektrolita,
 • snižavanjem krvnog tlaka, osobito ako on prelazi 160/110 mmHg.

Važno je ne sniziti krvni tlak previše, kako bi fetus još uvijek imao adekvatnu opskrbu krvlju. Kao granične vrijednosti dijastoličkog tlaka (niža vrijednost, koja se nalazi na drugom mjestu) ispod kojih se ne smije prijeći uzimaju se 90-100 mmHg.

Preeklampsija i eklampsija nastale nakon poroda

Osim za vrijeme trudnoće, preeklampsija i eklampsija mogu nastati i nakon poroda. To stanje naziva se postpartalna preeklampsija odnosno eklampsija. Najčešće nastaje unutar prvih 48 sati nakon poroda, ali moguć je i kasniji razvoj, unutar nekoliko tjedana od poroda.

Liječenje je usmjereno na stabilizaciju vitalnih funkcija rodilje, snižavanje krvnog tlaka te sprječavanje nastanka konvulzija i krvnih ugrušaka.

Koliko se brzo povlače simptomi nakon poroda?

Simptomi i znakovi preeklampsije traju različito dugo nakon poroda. Neki simptomi, poput glavobolje, mogu nestati unutar nekoliko sati nakon poroda, dok drugi, poput povećane koncentracije proteina u mokraći, mogu trajati tjednima ili mjesecima.

Visok krvni tlak može se pogoršati tijekom prvog i drugog tjedna nakon poroda, ali u većine pacijentica se normalizira unutar mjesec dana.

Kako se sprječava nastanak eklampsije?

Eklampsija obično nastaje u trudnica s teškom preeklampsijom koje ne primaju primjerenu zdravstvenu skrb. Budući da je moguće smanjiti rizik za razvoj preeklampsije i eklampsije, važno je raditi probir trudnica koje su pod povećanim rizikom za nastanak bolesti.

trudnički pregled

Pri prvom trudničkom pregledu potrebno je prepoznati potencijalne čimbenike rizika koje trudnica može imati, a koje smo opisali gore u tekstu. U svrhu smanjenja rizika trudnicama s visokim rizikom daju se male doze acetilsalicilne kiseline tijekom trudnoće.

Također, važno je pri trudničkim pregledima mjeriti vrijednosti krvnog tlaka. Trudnica to može i sama činiti kod kuće, te se obratiti liječniku ako su vrijednosti više od normalnih (120/80 mmHg). Osobito je potrebno obratiti se liječniku ako su vrijednosti više od 140/90 mmHg. Povišen tlak u trudnoći u pravilu nije normalan te bi uvijek trebao potaknuti na daljnju obradu. S druge strane, normalno je da krvni tlak u trudnoći bude niži od uobičajenog.

Trudnicama s teškom preeklampsijom mogu se davati lijekovi protiv konvulzija koji se inače koriste za liječenje eklampsije. Oni se u tom slučaju koriste profilaktički, odnosno prije nego što je došlo do razvoja konvulzija, kako bi se njihov nastanak pokušao spriječiti.

Koliko je eklampsija opasna?

Iako je eklampsija rijetka bolest, ona je još uvijek značajan uzrok smrti trudnica i fetusa! Rizik od smrti i drugih nepovoljnih ishoda bolesti značajno se može smanjiti adekvatnim i pravovremenim liječenjem preeklampsije.

Moždani udar

Najozbiljnija komplikacija teške preeklampsije ili eklampsije je moždani udar koji može uzrokovati tešku nesposobnost ili smrt. On se može prezentirati iznenadnom, jakom glavoboljom, poremećajem govora ili vida, slabošću ili oduzetošću mišića, gubitkom osjeta i drugim simptomima. Moždanom udaru obično prethode jaka glavobolja i izrazito visok krvni tlak (sistolički tlak veći od 160 mmHg). Ako u trudnoći prepoznate glavobolju ili visok krvni tlak potrebno je hitno potražiti medicinsku pomoć!

Konvulzije

Razvoj konvulzija (nevoljnog stiskanja mišića uz gubitak svijesti) označava da je bolest već napredovala u eklampsiju. U tom slučaju također je potrebno potražiti hitnu medicinku pomoć!

konvulzije

Prva pomoć kod konvulzija

 • Poleći trudnicu na lijevi bok (nikako ne na desni!), na sigurno mjesto.
 • Staviti nešto mekano ispod glave.
 • Ukloniti tvrde i oštre predmete, kako se trudnica ne bi ozlijedila.
 • Pobrinuti se da ne dođe do pada s visine, primjerice s kreveta.
 • Provjeriti da nikakav predmet ne onemogućava disanje.
 • Pozvati hitnu pomoć.

Što NE činiti?

 • NE poleći trudnicu na desni bok!
 • NE držati trudnicu čvrsto niti pokušavati zaustaviti trzanje!
 • NE stavljati išta u usta!
 • NE pokušavati primijeniti disanje ‘’usta na usta’’ za vrijeme napadaja!
 • NE davati hranu ili tekućinu dok osoba ne postane potpuno prisebna!

Plućni edem

Još jedna životno ugrožavajuća komplikacija bolesti je plućni edem, odnosno nakupljanje tekućine u plućima. Moguće ga je prepoznati po tegobama disanja te bolovima u prsima.

Abrupcija posteljice

Preeklampsija i eklampsija također povećavaju rizik za abrupciju posteljice, stanje koje može ugroziti život trudnice i fetusa. Ona se može prepoznati po izrazito jakoj boli i krvarenju iz maternice.

Iznimno je važno potražiti hitnu medicinsku pomoć ako posumnjate na bilo koju od ovih bolesti, kao i ako prepoznate simptome teške preeklampsije koje smo opisali u odlomku o simptomima i znakovima!

Sažetak

 • Preeklampsija je obilježena visokim krvnim tlakom i povećanom koncentracijom proteina u mokraći.
 • Kada u preeklampsiji dođe do konvulzija, to stanje nazivamo eklampsija.
 • Eklampsija je relativno rijetka bolest, koja obično nastaje u inadekvatno liječenih trudnica, ali značajan je uzrok smrti majki i fetusa.
 • U dijagnostici preeklampsije i eklampsije važne su pretrage krvi i mokraće, kardiotokogram (CTG) i fetalni ultrazvuk.
 • Konačno liječenje preeklampsije i eklampsije je porođaj.
 • Ako porođaj nije odmah moguće sigurno izvesti, potrebno je stabilizirati trudnicu i pripremiti fetus za porođaj tako da ima najbolje moguće izglede za preživljavanje i dobar ishod porođaja.
 • Važno je redovito odlaziti na trudničke preglede, jer se tako mogu rano prepoznati trudnice s visokim rizikom za preeklampsiju ili one koje već imaju preeklampsiju, kako bi se bolest mogla spriječiti ili pravovremeno liječiti.
 • Simptomi i znakovi teške preeklampsije su sistolički tlak iznad 160 mmHg, jaka glavobolja, poremećaji vida, bol u trbuhu ili prsima, poremećeno mentalno stanje te otežano disanje.
 • Ako prepoznate neke od navedenih simptoma ili neku drugu gore opisanu komplikaciju (moždani udar, konvulzije, plućni edem, abrupcija posteljice), obavezno hitno potražite medicinsku pomoć!

 

Izvori:

 1. Đelmiš J. Hipertenzija, preeklampsija/eklampsija. U: Fetalna medicina i opstetricija. Medicinska naklada. 2014. 417-29.
 2. August P, Sibai BM. UpToDate – Preeclampsia: Clinical Features and diagnosis.
 3. Norwitz ER. UpToDate – Eclampsia.
 4. Sheen JJ, Huang Y, Wright JD, Goffman D, D’Alton ME, Friedman AM. Maternal age and preeclampsia outcomes. AJOG. 2019 Jan; 220(1):S222-3.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.