×

Nizak tlak u trudnoći

Niski tlak u trudnoći je česta pojava do koje dolazi uslijed promjena u krvožilnom sustavu majke. Pad krvnog tlaka najizraženiji je u prva 24 tjedna trudnoće i u pravilu se vraća u normalu završetkom trudnoće. Ipak, važno ga je redovito kontrolirati i voditi brigu o simptomima kako bismo preduhitrili sve moguće komplikacije. Koji su simptomi niskog tlaka, zašto on nastaje i kako se liječi, doznajte u nastavku bloga.

trudnoca-tlak

Zašto nastaje niski tlak u trudnoći?

Tijekom trudnoće posteljica otpušta velike količine ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) koji djeluju na krvne žile u tijelu majke. Njihov utjecaj dovodi do opuštanja stijenke krvnih žila, čime se one proširuju, a tlak pada. Također, volumen majčine cirkulacije je proširen posteljicom koja je iznimno bogata krvnim žilama, što dodatno smanjuje tlak krvi u majčinom krvožilnom sustavu. Unatoč povećanju volumena krvi koje se događa u trudnoći, ove promjene ga nadjačavaju i dovode do blagog pada tlaka, koji je potpuno normalna pojava. 

Koji je normalni krvni tlak?

Normalne vrijednosti krvnog tlaka su do 120 mmHg (milimetara stupca žive) za sistolički, i do 80 mmHg za dijastolički tlak. U trudnoći je prirodno da su te vrijednosti nešto niže, dokle god vam ne stvaraju poteškoće u svakodnevnom životu.

Koji su simptomi niskog tlaka?

Neki od simptoma koje možete iskusiti uslijed sniženja tlaka jesu:

 • vrtoglavice
 • zamućenje vida
 • slabost
 • omaglica i gubitak ravnoteže pri naglom ustajanju 
 • neutaživa žeđ 
 • kratkoća daha

Kada se trebate zabrinuti oko niskog tlaka?

Nagli pad tlaka ispod vrijednosti od 90/60 mmHg svakako treba predstavljati alarm za uzbunu i posjet liječniku. Znakovi koji mogu upućivati na ozbiljnije stanje u podlozi niskog tlaka su i ovi:

 • nagla bol u abdomenu
 • krvarenje iz rodnice
 • hladne i znojne ruke i noge
 • zbunjenost 
 • izostanak mokrenja

 

Važno je naglasiti kako su tijekom trudnoće redoviti posjeti liječniku neophodni i od neprocjenjive važnosti, dok su gore navedeni samo razlozi za dodatne hitne preglede.

Kako se liječi niski tlak u trudnoći?

U većine žena nije potrebna terapija niskog tlaka lijekovima, budući da se on sam normalizira početkom trećeg tromjesečja ili krajem trudnoće. U slučajevima ekstremno niskog tlaka, liječnik može pripisati određenu terapiju imajući u vidu sigurnost i majke i djeteta.
Ponekad su u podlozi niskog tlaka drugi poremećaji vezani uz trudnoću, poput anemije i hormonalnog disbalansa, te se u tim slučajevima treba fokusirati prvenstveno na njihovo liječenje. Do anemije u trudnoći često dolazi uslijed manjka željeza ili folne kiseline, pa korištenje dodataka prehrani, slijedeći upute koje vam je liječnik dao za njihovu uporabu, može biti vrijedna preventivna metoda i za nastanak niskog tlaka.
Niski tlak mogu uzrokovati i neki lijekovi koje pijete neovisno o trudnoći. U tom slučaju, vaš liječnik će vam ponuditi alternativne opcije koje imaju manji rizik takvih nuspojava.  

Kako si pomoći s niskim tlakom?

 1. Kvalitetna prehrana. Za vrijeme trudnoće vaša prehrana ne utječe samo na vaše zdravlje, nego i na zdravlje vašeg djeteta, stoga je raznolika prehrana, bogata voćem i povrćem bitnija nego ikada. Ranije spomenuto, željezo i folnu kiselinu, osim u obliku dodataka prehrani, možete unijeti i konzumacijom zelenog povrća, grahorica, kikirikija, suncokretovih sjemenki i crvenog mesa. 
 2. Odmor. Predlaže se usporiti životni tempo, izbjegavati stres i veće napore. Čim više se odmarajte i spavajte ležeći na lijevoj strani tijela. Izbjegavajte nagla ustajanja iz kreveta ili stolice, budući da ona mogu dovesti do vrtoglavice, gubitka svijesti i padova. Neke žene korist pronalaze i u kompresivnim čarapama koje služe poboljšavanju cirkulacije.
 3. Hidracija. Važno je održavati dovoljan unos tekućine tijekom cijelog perioda trudnoće, posebice u ranijim fazama dok su učestala jutarnja povraćanja kojima gubite tekućinu. Tijekom mučnina, topli biljni čajevi vam mogu pomoći smiriti želudac. 
 4. Tjelovježba. Osim pozitivnog učinka na cirkulaciju i rad srca, te smanjivanja stresa i opuštanja, vježbanje u trudnoći nosi i brojne druge pogodnosti. Smanjivanje zamora, poboljšanje rada crijeva i brži oporavak nakon poroda samo su neke od njih. 

nizak-tlak-u-trudnoci

Često postavljena pitanja

 1. Šteti li niski tlak bebi? – Još niti jedno istraživanje nije sa sigurnošću utvrdilo da niski tlak ima ikakav utjecaj na razvoj ploda.
 2. Kako se mjeri krvni tlak?- Krvni tlak se sve češće mjeri digitalnim manometrima koje možete kupiti za kućnu upotrebu. Neke ljekarne također nude uslugu besplatnog mjerenja tlaka, a isto je jedna od obveznih pretraga prilikom vašeg svakog posjeta liječniku tijekom trudnoće.
 3. Može li glavobolja biti uzrokovana niskim tlakom?- Da, niski tlak može biti uzrok glavobolje i korisno je znati više o tome kako se nositi s glavoboljom u trudnoći. 
 4. Može li kava popraviti niski tlak? – Istraživanja su pokazala kako kava može kratkoročno (tijekom 2-3 sata od konzumacije) blago povisiti krvni tlak, ali nije efektivna kao sredstvo za podizanje niskog krvnog tlaka. Također, tijekom trudnoće unos kofeina bi trebalo ograničiti na manje od 200 miligrama dnevno, budući da je redoviti unos većih količina povezan s manjom porođajnom dužinom djeteta. Za usporedbu, 1 šalica espressa sadrži 100 mg kofeina, dok 1 šalica instant kave sadrži između 60 i 80 miligrama. 
 5. Kako izmjeriti tlak bez tlakomjera? – Nažalost, tlak ne možete precizno izmjeriti bez tlakomjera, no možete ga prepoznati prema ranije navedenim simptomima niskog tlaka poput vrtoglavice, kratkoće daha, slabosti, itd.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.