×

Zašto dolazi do zatvora (konstipacije) u trudnoći?

Konstipacija ili zatvor u trudnoći je vrlo česta pojava. Trudnice uz zatvor često navode i boli u trbuhu, tvrde stolice, rijetke i otežane defekacije (pražnjenja crijeva) ili osjećaj nepotpunog pražnjenja. Hormonske promjene koje se događaju u trudnoći, kao i pritisak bebe na crijeva mogući su uzroci zatvora.

U nastavku pročitajte zašto se javlja zatvor u trudnoći, kako olakšati nelagodu koju on stvara te kada je potrebno posjetiti liječnika.

zatvor u trudnoći

REDOVITA STOLICA

Postavlja se pitanje, koliko često je uopće potrebno obavljati veliku nuždu, odnosno kada govorimo o zatvoru? Odgovor je poprilično individualan, tj. varira od osobe do osobe. U pravilu, normalna je defekacija u rasponu od tri puta dnevno do tri puta tjedno. Naravno, ukoliko se učestalost promijeni naglo ili se jave neke popratne tegobe, tijekom trudnoće ili zbog nekog drugog razloga, preporučljivo je posjetiti liječnika kako biste se uvjerili da je sve u redu.

ZAŠTO SE JAVLJA ZATVOR U TRUDNOĆI?

Ovisno o tome u kojem se stadiju trudnoće javlja, zatvor u trudnoći može imati sljedeće uzroke:

 • Hormonske promjene. Razine hormona značajno se mijenjaju, pogotovo u ranoj trudnoći, što može dovesti i do usporavanja peristaltike crijeva – ritmičnih pokreta koji potiskuju sadržaj probavnog trakta. Zbog toga stolica može postati kruta i suha, što pak dovodi do zatvora i nelagode kod obavljanja nužde.
 • Pritisak bebe na crijeva. U kasnijim fazama trudnoće, zbog rasta bebe u maternici može doći do stvaranja pritiska na crijeva. Iz tog je razloga otežan normalan prolazak sadržaja crijeva.
 • Prenatalni suplementi. Nekim se trudnicama prije planirane trudnoće preporučuje uzimanje prenatalnih suplemenata, poput vitamina i željeza. Željezo je bitan mineral, no u nekim slučajevima može uzrokovati tvrde stolice tamne boje, te posljedičan zatvor.

naprezanje kod stolice u trudnoći

KAKO LIJEČITI ZATVOR U TRUDNOĆI?

Obično je za ublažavanje zatvora i popratnih neugodnih simptoma dovoljno uvesti promjene u načinu prehrane i nekim jednostavnim svakodnevnim navikama.

Za redovito stolicu su važni sljedeći faktori:

 • Hrana bogata vlaknima. Vlakna su izrazito bitna komponenta prehrane za zdravlje i normalnu peristaltiku crijeva. Trudnicama koje pate od zatvora se stoga preporučuje unos od otprilike 30 grama vlakana dnevno, što se može ostvariti konzumacijom voća, povrća, grahorica i žitarica cjelovitog zrna. Postoji i opcija uzimanja suplemenata za nadomjestak vlakana, no svakako se posavjetujte s liječnikom prije njihove primjene.
 • Unos tekućine. Za mekšanje stolice bitan je unos dovoljne količine vode, što znači oko dvije litre dnevno. Uz vodu, pomaže i pijenje prirodno zaslađenih sokova ili čajeva.
 • Redovita tjelesna aktivnost. Umjerena tjelovježba uvelike potpomaže peristaltiku crijeva. Ako niste u mogućnosti vježbati tijekom trudnoće, čak i lagana šetnja može puno značiti.
 • Više manjih obroka. Poželjno je obroke rasporediti tako da jedete više puta dnevno, ali manje količine hrane. Na taj se način probavni sustav manje opterećuje, a unosite dovoljno kalorija za normalno funkcioniranje organizma.
 • Prebiotici i probiotici. Tzv. dobre bakterije koje nastanjuju probavni sustav ključne su za njegovo zdravlje i normalno funkcioniranje. Probiotici su suplementi kojima se u organizam unose takve bakterije, a prebiotici su ”hrana” za takve bakterije i poglavito se nalaze u mliječnim proizvodima, poput jogurta.

 

U slučaju da zatvor ne prolazi ni nakon uvođenja navedenih savjeta, postoji mogućnost korištenja laksativa – sredstava koja pospješuju pražnjenje crijeva. Jako je bitno da se prije toga savjetujete s liječnikom, jer neke vrste laksativa mogu uzrokovati kontrakcije maternice te se stoga trebaju izbjegavati u trudnoći. Radi se o tzv. stimulativnim laksativima koji potiču motoričku aktivnost probavnog sustava. Među njih spada i ricinusovo ulje koje se često koristi kao prirodni preparat. Druge dvije vrste laksativa uključuju volumne laksative i laksative omekšivače stolice. Oni se generalno smatraju sigurnima za korištenje u trudnoći, jer djeluju na način da zadržavaju vodu u crijevima. Prirodni laksativi koji spadaju u ovu kategoriju jesu suhe šljive i smokve

tvrda stolica u trudnoci
KADA JE POTREBNO POSJETITI LIJEČNIKA?

Ako namjeravate uzimati dodatke prehrani, vitamine ili laksative, svakako se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom. Također, potražite pomoć ako uz zatvor imate i neke od sljedećih simptoma:

 • mučnina
 • bol u trbuhu
 • povraćanje
 • zatvor koji traje duže od dva tjedna
 • krv u stolici

 

Zatvor u trudnoći, iako neugodan, u najvećem broju slučajeva nije zabrinjavajuća pojava. Ne morate brinuti za zdravlje bebe – zatvor i pritisak koji osjećate neće ugroziti trudnoću. Za ublažavanje tegoba obično je dovoljno uvođenje promjena u prehrani i životnom stilu, a ukoliko to ne pomaže, savjetujte se s liječnikom o mogućnosti liječenja laksativima.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.