×

Krv u stolici – zašto se potrebno što prije javiti liječniku?

Krv u stolici kod odraslih i djece uistinu je neugodan simptom koji zabrinjava pacijente. Uzroci krvarenja iz probavnog sustava su višestruki, a većina zahtjeva liječničku pomoć i obradu  jer ovaj  simptom potencijalno  ukazuje na rak debelog crijevaUsprkos razvoju dijagnostičkih metoda i dostupnijoj medicinskoj skrbi, učestalost krvarenja iz probavnog trakta nije se smanjila već štoviše predstavlja sve veći problem razvijenog svijeta. U ovom blogu saznajte sve o različitim  uzrocima krvarenja iz probavnog sustava.

krv u stolici

ŠTO JE GASTROINTESTINALNO KRVARENJE?

Svako krvarenje (hemoragija) u lumen probavnog sustava nazivamo gastrointestinalno krvarenje. Na temelju izvorišta razlikujemo krvarenje iz gornjeg (proteže se od usta do polovice tankog crijeva) i donjeg probavnog sustava (od donje polovice tankog crijeva do anusa), a prema trajanju može biti akutno (naglo nastalo) ili kronično (dugotrajno, uglavnom više od 3 mjeseca). Krv u stolici može, ali i ne mora biti vidljiva golim okom – masivno krvarenje označava jasno vidljivu krv u stolici, dok krvarenje vidljivo isključivo posebnom pretragom (hemokult) nazivamo okultnim krvarenjem.

ZAŠTO SE POJAVLJUJE KRV U STOLICI?

Krv u stolici znak je mnogo  različitih dijagnoza, no zajedničko im je oštećenje stijenke probavnog sustava i žila koje se nalaze u njoj. 

Mogući  uzroci krvarenja iz gornjeg dijela  probavnog sustava su: 

 • peptički ulkus (čir na želucu – okrugla ranica na sluznici želuca), 
 • gastritis (upala želuca), 
 • varikoziteti jednjaka (proširene vene jednjaka koje mogu krvariti), 
 • tumor želuca, 
 • Mallory – Weiss sindrom (razderotina donjeg dijela jednjaka i središnjeg dijela želuca uslijed jakog napadaja povraćanja).

Uzroci krvi u stolici

Među najčešće uzroke krvarenja iz donjeg dijela probavnog sustava ubrajamo: 

 • hemoroide
 • karcinom debelog crijeva
 • upalne bolesti crijeva 
 • divertikulozu (stanje kada se na crijevnoj stijenci stvore male hernije, tj. kile)

 

U žena uzrok ovakvog stanja ponekad nije nužno intestinalni (crijevni) već ginekološki –  endometrioza te vrlo rijetko izvanmaternična trudnoća koja zahtijeva žurno liječenje. Naime, endometrioza ponekad može zahvatiti i crijeva, oštetiti njihovu stijenku i izazvati krvarenje u probavnom sustavu. Izvanmaternična trudnoća uzrokovat će krvarenje iz gastrointestinalnog trakta ukoliko se oplođena jajna stanica umjesto u stijenku maternice implantirala (ugnijezdila) u stijenku crijeva i rastom ošteti krvne žile crijeva.

tragovi krvi u stolici

SIMPTOMI GASTROINTESTINALNOG KRVARENJA 

Simptomi krvarenja iz probavnog trakta ovise o smještaju krvarenja  i količini izgubljene krvi, stoga razlikujemo:   

 • hematemezu (povraćanje svježe krvi) – češće u pacijenata koji imaju krvarenje iz gornjeg dijela te puno rjeđe u onih koji krvare iz donjeg dijela probavnog sustava
 • hematokeziju (jasno vidljiva, crvena krv u stolici) – najčešće prisutna ukoliko je obilnije krvarenje smješteno u donjem dijelu probavnog sustava
 • melena (crna stolica poput katrana) – karakteristična za krvarenje i gornjeg dijela probavnog sustava

Anemija

Osim navedenih dominantnih karakteristika, ponekad je jedini simptom anemija koja je češća u osoba starije životne dobi te često upućuje na kronično krvarenje, stoga svaka anemija u muškaraca te žena nakon menopauze zahtjeva liječničku obradu.

Obilno krvarenje

Ako je krvarenje intenzivno i obilno, bolesnici mogu razviti i hipovolemijski šok – po život opasno stanje uzrokovano gubitkom velikog volumena krvi koje je obilježeno  niskim krvnim tlakom (hipotenzija), ubrzanim radom srca (tahikardija) te hladnom, blijedom i oznojenom kožom.   

svježa krv u stolici

KRV U STOLICI U DJECE 

Najčešći uzroci krvi u stolici kod djece su analne fisure (razderotina analne sluznice), upalne bolesti crijeva te proljevi uzrokovani E.coli, Shigellom i Salmonellom. 

Uzroci krvi u stolici kod djece

Također, uzrok navedenog simptoma koji zahtijeva kirurško liječenje može biti:

 • ileus – hitno, po život opasno stanje uzrokovano nemogućnošću prolaska crijevnog sadržaja kroz dio crijeva. Očituje se bolovima u trbuhu, povraćanjem te izostankom stolice. 
 • invaginacija – uvlačenje jednog dijela crijeva u susjedni dio. Simptomi nastaju iznenadno, a uključuju pojavu jakih grčeva (dijete je blijedo, plače i privlači noge na trbuh) praćenih stolicom “poput džema od maline”. Ovo stanje najčešće se javlja u dječaka mlađih od 3 godine,  rjeđe obolijevaju djevojčice i starija djeca.
 • crijevni polipi – duguljasta izraslina sluznice crijeva koji se mogu prezentirati grčevima i bolovima u trbuhu.

 

Uzroci ileusa mogu biti mnogostruki poput polipa, stranog tijela, Crohnove bolesti, invaginacije i mekonija (prva stolica novorođenčeta), dok su polipi u djece često povezani s obiteljskom adenomatoznom polipozom (nasljedna bolest karakterizirana izuzetno velikim brojem polipa smještenih na sluznici debelog crijeva). Važno je napomenuti da svako dijete u kojeg je prisutna krv u stolici zahtjeva žurnu liječničku obradu.

DIJAGNOSTIKA KRVARENJA PROBAVNOG TRAKTA 

Prilikom pojave krvarenja iz gornjeg ili donjeg dijela probavnog trakta, bolesnici se često javljaju na hitni prijem ili svom obiteljskom liječniku koji ih u konačnici upućuju specijalisti gastroenterologu radi daljnje daljnju dijagnostike. Svrha pregleda gastroenterologa je utvrditi točne simptome, čimbenike koji ih pogoršavaju te u konačnici njihov uzrok, odnosno, smještaj izvorišta krvarenja. Ako se pregled odvija u hitnoj ambulanti važno je ustanoviti postojanje hitnog, životno ugrožavajućeg stanja, prisutnost znakova šoka te takvog bolesnika što hitnije zbrinuti i započeti liječenje.

Dijagnostički pregled kod krvarenja probavnog trakta

Ponekad je prilikom obrade nužno napraviti digitorektalni pregled – dijagnostički postupak kojim gastroenterolog prstom namazanim vazelinom ulazi u završni dio debelog crijeva, a traje nekoliko sekundi. Kako bi ovaj postupak bio što bezbolniji, pacijent leži na lijevom boku sa skvrčenim nogama privučenim prema tijelu. Najčešće pretrage u hitnoj ambulanti prilikom zbrinjavanja pacijenata s gastrointestinalnim krvarenjem su rentgenska snimka abdomena te CT abdomena

Laboratorijske pretrage uključuju vađenje krvi čiji je glavni cilj utvrditi boluje li pacijent od anemije i hemokult test. Ovim testom pacijent tijekom tri uzastopna dana prikuplja uzorak stolice koja se odlaže u spremnik, a zatim se šalje u laboratorij na daljnju analizu. 

krv u stolici kod djece

Dodatne pretrage

Potrebno je naglasiti da je u sklopu dijagnostičke obrade žene potrebno uputiti na ginekološki pregled zbog moguće sumnje na endometriozu. 

Zlatni standard u detekciji ove problematike su endoskopije odnosno ezofagogastroduodenoskopija (EDG) i kolonoskopija. Njihov cilj je pregled sluznice probavnog trakta  i detekcija krvarenja radi.

Ezofagogastroduodenoskopijom liječnik posebnim instrumentom nalik na savitljivu cijev s kamerom na vrhu pregledava jednjak, želudac i duodenum (početni dio probavnog crijeva), a kolonoskopijom  ulazi u završni dio debelog crijeva te pregledava cijeli kolon (debelo crijevo). Valja napomenuti da same pretrage kratko traju, a moguće ih je izvesti i uz anesteziju. Ponekad je tijekom ovih pretraga moguće i zaustaviti krvarenje različitim tehnikama (npr. podvezivanjem žile, odstranjivanjem polipa ili koagulacijom – spaljivanjem žile koja krvari).

GASTROINTESTINALNO KRVARENJE – LIJEČENJE 

Liječenje gastrointestinalnog krvarenja ovisi o uzroku i zahtjeva multidisciplinaran pristup, a osnovni princip terapije šoka podrazumijeva nadoknadu tekućine i transfuziju krvi.

Liječenje obilnih krvarenja podrazumijeva endoskopsku hemostazu – terapija kojom se na mjestu puknuća krvne žile postavlja klips (kvačica) ili injekcijom ubrizgavaju sredstva koja će ju stisnuti i spriječiti daljnje krvarenje, a ako ono ne daje rezultata potrebno je napraviti kirurški zahvat.  Važno je naglasiti da u 80% slučajeva krvarenje iz probavnog trakta prestaje spontano, a u suprotnom, nužan je kirurški zahvat posebice u starijih bolesnika kod kojih tragovi krvi u stolici mogu biti kobni. 

krv u stolici kod odraslih

HEMOROIDI I KRV U STOLICI

Hemoroidi (jastučići ispunjeni krvlju koji nastaju zbog otečenih krvnih žila koje se nalaze u njima) su jedan od najčešćih uzroka gastrointestinalnog krvarenja. Izazivaju izuzetnu neugodu i bol analnog područja, a njihov prepoznatljivi znak je svježa krv u stolici i na toaletnom papiru. Međutim, ponekad se ne moraju prezentirati nikakvim simptomima ili pak mogu samo protrudirati (izbočiti izvan anusa).

Dijagnoza hemoroidalne bolesti je jednostavna, a zahtjeva pregled proktologa koji uključuje:

 1.  inspekciju – promatranje analnog područja
 2. digitorektalni pregled – pregled završnog dijela debelog crijeva kažiprstom kojim se ne mogu napipati unutarnji hemoroidi
 3. anoskopija – dijagnostička metoda kojom se uz pomoć malog cjevastog instrumenta pregledava anus te se utvrđuje prisutnost unutarnjih hemoroida

 

Za kraj

Liječenje hemoroida je simptomatsko i kirurško. Simptomatska terapija uključuje primjenu masti, čepića i obloga kojima se samo smiruju trenutne tegobe. Ponekad je potrebno pribjeći i kirurškom zahvatu koji može uključivati sklerozaciju (ubrizgavanje sredstva posebnom iglom zbog čega se hemoroid stisne), Barron ligaturu (hemoroid nestane jer se oko njega postave gumene omče koje stisnu krvnu žilu koja ga opskrbljuje) i uklanjanje laserom.

Zaključno, krv u stolici može  predstavljati hitno stanje u gastroenterologiji, a uzrok su razna oboljenja probavnog sustava, no jedno od najčešćih uzroka je benigno stanje – hemoroidalna bolest. Posebnu pažnju valja obratiti u pacijenata s  obilnim krvarenjem ili  anemijom te kod djece koja krvare iz probavnog sustava. Važno je napomenuti da svaka krv u stolici zahtjeva odlazak liječniku.

 

LITERATURA

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.