×

Kako se očituje upalna bolest crijeva?


Upalna bolest crijeva naziv je za različita oboljenja probavnog sustava autoimunog karaktera koja predstavljaju sve veći javnozdravstveni problem današnjice. 

U ovo skupinu ubrajamo dvije slične, bolesti – ulcerozni kolitis i Chronovu bolest. Sve o definiciji, simptomima, dijagnostici, komplikacijama i liječenju upalnih bolesti crijeva saznajte u našem novom blogu.

crohnova bolest

UPALNA BOLEST CRIJEVA 

Upalna bolest crijeva zajednički je naziv za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest – kronična i neizlječiva stanja često nepredvidivog tijeka koja su praćena brojnim relapsima (ponovna pojava bolesti koja je prethodno bila u mirnoj fazi). 

Najčešće  se javljaju  u žena srednje životne dobi, iako nije isključena pojava u muškaraca  i pedijatrijskoj populaciji.

Njihova osnovna razlika leži u lokalizaciji i proširenosti upalnog procesa u stijenci crijeva.

Crohnova bolest može obuhvatiti bilo koji dio probavne cijevi od usne šupljine do anusa, iako je u 80% slučajeva zahvaćeno tanko crijevo te upalni proces prožima cijelu njezinu stijenku. 

S druge strane, ulcerozni kolitis započinje od rektuma (završnog dijela debelog crijeva) te se širi prema gore odnosno prema ostalim dijelovima debelog crijeva te upala oštećuje sluznicu i podsluznicu (submukoza) crijevne stijenke.

KAKO NASTAJU CROHNOVA BOLEST I ULCEROZNI KOLITIS?

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis praćeni su brojnim mitovima o njihovom nastanku poput: “Sigurno si se nezdravo hranio i nisi unosio dovoljno voća i povrća” ili “Pao ti je imunitet koji ti je sve poremetio u tijelu”, no ove tvrdnje nisu istinite te pacijenti nikako ne bi trebali osjećati krivnju ili pomisliti kako je upravo neki njihov čin ili navika doveo do bolesti.

Uzrok upalnih bolesti crijeva i dalje je nepoznat, a smatra ih se  autoimunim oboljenjima, odnosno, vjerojatan uzrok krije se u abnormalnom odgovoru imunološkog sustava na određene antigene (molekula koja potiče imunosnu reakciju u tijelu) u lumenu crijeva. 

Primijećena je pojava ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti u više članova jedne obitelji te se smatra da postoji i genetska podloga, odnosno, nasljedna komponenta bolesti, ali to ne znači stopostotnu sigurnost ispoljavanja simptoma u svih članova iste obitelji. 

ulcerozni kolitis

UPALNA BOLEST CRIJEVA – SIMPTOMI

Upalna bolest crijeva očituje se nizom simptoma koji su isključivo vezani za probavni sustav – patološke promjene u vidu komplikacija mogu se manifestirati i na drugim organima kao što su zglobovi, bubrezi i koža. 

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis imaju sličnu kliničku sliku, ali među njima postoje i razlike koje ovise o lokalizaciji. 

ULCEROZNI KOLITIS – SIMPTOMI

Simptomi ulceroznog kolitisa dominantno su vezani uz debelo crijevo, a ovise o intenzitetu upale sluznice i proširenosti bolesti u kolonu.

Glavni simptom je pojava krvi u stolici koja je često pomiješana sa sluzi i gnojem. Također, bolesnici se mogu žaliti i na: 

 • vrućicu, 
 • proljev, 
 • bolove u abdomenu,
 • bolne potrebe za defekacijom (pražnjenjem debelog crijeva) usprkos tome što je rektum prazan (ovu pojavi nazivamo tenezmi). 

crohnova bolest liječenje

CROHNOVA BOLEST – SIMPTOMI 

Crohnova bolest, za razliku od ulceroznog kolitisa, ima raznolikiju kliničku sliku jer može zahvaćati bilo koji dio probavnog sustava od usne šupljine do anusa iako je najčešća lokalizacija područje tankog crijeva.

Simptomi Crohnove bolesti često se očituju: 

 • gubitkom apetita i tjelesne težine,
 • bolovima u trbuhu,
 • proljevima,
 • vrućicom,
 • osjećajem napuhnutosti,
 • flatulencijom (ispuštanje vjetrova).

 

UPALNA BOLEST CRIJEVA U DJECE 

Upalna bolest crijeva u djece najčešće se dijagnosticira između 11. i 13. godine života, a u većini slučajeva je riječ o Crohnovoj bolesti. 

Posebnosti ovih bolesti u pedijatrijskoj populaciji su agresivnije napredovanje oboljenja, utjecaj na fizički i psihosocijalni razvoj te veći rizik za kirurške zahvate. 

Uspoređujući djecu i odrasle, simptomi se međusobno podudaraju, a jedina je iznimka nenapredovanje u fizičkom razvoju. Ova djeca su izuzetno mršava i zaostaju u rastu za svojim vršnjacima pa im je često potrebno davati pripravke koji potiču rast poput različitih kalorijskih i proteinskih napitaka. 

upalna bolest crijeva

UPALNA BOLEST CRIJEVA – KOMPLIKACIJE 

Upalne bolesti crijeva praćene su nizom komplikacija koje narušavaju pacijentov život i uvelike utječu na njegovu psihu te se mogu manifestirati unutar i izvan crijeva pa govorimo o intestinalnim i ekstraintestinalnim komplikacijama. 

Javljaju se kada bolest nije pod kontrolom, odnosno kada bolesnik neadekvatno reagira na terapiju. 

Intestinalne neželjene posljedice Crohnove bolesti uključuju: 

 • crijevnu opstrukciju (zapreka u crijevima) 
 • stvaranje fistula (nenormalan spoj između dva tkiva) i apscesa (lokaliziran gnojni proces) u abdomenu, 

 

U pacijenata oboljelih od ulceroznog kolitisa javljaju se intestinalne smetnje poput:

 • toksičnog megakolona (širenje debelog crijeva uz jake bolove u trbuhu koje predstavlja hitno stanje)
 • hemoroida
 • prolapsa rektuma (izbočenje rektuma kroz anus)
 • perforacije debelog crijeva (puknuće debelog drijeva) 
 •  upalnih polipa (izrasline sluznice) 

 

Iako su navedene smetnje karakteristične za svako oboljenje zasebno, zajednička intestinalna komplikacija im je rak debelog crijeva koji se češće pojavljuje u bolesnika s ulceroznim kolitisom.

S druge strane, ekstraintestinalne komplikacije uzrokuju dodatne probleme, a očituju se simptomima koji zahvaćaju žučni, kožni, mokraćni, hematološki (krvni) i lokomotorni sustav pa se sukladno tome mogu pojaviti i stanja poput:

 • anemije
 • pijelonefritisa (upala bubrega)
 • urolitijaze (kamenci mokraćnog sustava)
 • artralgija (bolovi u zglobovima)
 • erythema nodosum (pojava crvenih čvorova na koži) 
 • kolangitisa (upala žučnih vodova)

 

Osim navedenih komplikacija koji zahvaćaju razne sustave našeg tijela, upalna bolest crijeva očituje se problemima u našem metabolizmu, odnosno manjkom vitamina, željeza te disbalansom kalija, kalcija i magnezija. 

simptomi crohnove bolesti

UPALNA BOLEST CRIJEVA –  DIJAGNOSTIKA

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis zahtijevaju obradu od strane specijaliste gastroenterologa, a zlatni standard za postavljanje dijagnoze je kolonoskopija. To je invazivna metoda kojom se uz pomoć male kamere pregledava sluznica crijeva te se i uzima njezin komadić koji pod mikroskopom pregledava specijalist patolog (tzv. patohistološka analiza). 

Važno je naglasiti da je kolonoskopija neugodna, ali nužna metoda otkrivanja navedenih bolesti te bi pacijent trebao biti opušten za vrijeme postupka. 

Nekoliko dana prije bitno je jesti laganu hranu i povećati unos tekućine, a dan prije same kolonoskopije nužno je očistiti crijeva razrijeđenom otopinom koja se pije svakih 15 minuta. 

Također, nužno je učiniti  i laboratorijske pretrage koje se sastoje od običnog vađenja venske krvi, a njima se detektira upalna faza bolesti u kojoj su povišeni parametri upale poput leukocita (bijele krvne stanice) i C – reaktivnog proteina (CRP) te je ubrzana sedimentacija eritrocita (crvene krvne stanice). Osim toga, potrebno je učini i HLA tipizaciju  – pretragu  se nastoji utvrditi genski uzrok ovih bolesti. Naime, uz upalne bolesti crijeva veže se prisutnost: HLA – DR 1, 103, 2, 3, 4, 5.

U dijagnostičkoj obradi važno je isključiti upalu crijeva koja je uzrokovana mikroorganizmima, a pacijent mora dati svoj uzorak stolice na mikrobiološku analizu (pretraga stolice na parazite, bakterije, viruse i gljive). 

Definitivna dijagnoza postavlja se stručnim mišljenjem gastroenterologa koji u obzir uzima rezultate svih provedenih dijagnostičkih postupaka. 

 UPALNA BOLEST CRIJEVA – LIJEČENJE

Upalna bolest crijeva predstavlja izazov u liječenju jer ovisi o aktivnosti i proširenosti bolesti, a sastoji se od konzervativne i kirurške terapije.

Konzervativna terapija predstavlja osnovu liječenja, a podrazumijeva primjenu lijekova koji smanjuju upalu crijevne sluznice (imunosupresivna terapija), a mogu primijeniti  u obliku klizme, tzv. imunosupresivi u klizmi (postupak davanja terapije u završno debelo crijevo pomoću sonde), tableta (ili sirupa),  injekcija te infuzije.

Ukoliko navedeni lijekovi ne poluče zadovoljavajuće rezultate u smislu dugotrajnije remisije (stadij bolesti u kojemu nemamo simptome) ili je došlo do pojave intestinalnih komplikacija u vidu fistula ili toksičnog megakolona, tada je indicirano kirurško liječenje kojim se uklanja zahvaćeni dio crijeva. 

kronova bolest kod djece

KOLOSTOMA – PRILIKA ZA NOVI POČETAK 

Ponekad se tijekom kirurškog liječenja i uklanjanja dijela crijeva njegov ostatak ne može ponovo pripojiti na završni dio debelog crijeva što onemogućuje pražnjenje stolice, no rješenje ovog problema predstavlja kolostoma – otvor na trbušnoj stijenci koji preuzima ulogu analnog otvora. Na njegovom kraju pričvršćena je vrećica  za prikupljanje stolice nakon svakog pražnjenja crijeva kroz otvor na trbuhu. Možemo slobodno reći da ona predstavlja oblik liječenja primjenjiv ukoliko su sve druge terapijske mogućnosti podbacile, a zdravstveno stanje pacijenta se nije poboljšalo. 

Bolesnici s kolostomom često se srame sami sebe i osude okoline, no važno je naglasiti da  je ona izraz brige za sebe i svoje zdravlje jer uvelike poboljšava kvalitetu života, a u nekim slučajevima spašava život. 

Također, pacijenti s kolostomom mogu nesmetano uživati u životu, od njih se jedino očekuje održavanje higijene kolostome.  

prehrana kod ulceroznog kolitisa

ULCEROZNI KOLITIS I CROHNOVA BOLEST – PREHRANA

Već smo naglasili da je upalna bolest crijeva obilježena manjkom vitamina i minerala pa bi se sukladno tome obroci trebali bazirati na adekvatnom energetskom unosu s ciljem rasta djece i održavanja zadovoljavajuće tjelesne mase u djece i odraslih. 

Preporuka je da bi se prehrana kod ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti valjala sastojati od dvopeka, domaćih voćnih kompota i kuhanog zelenog lisnatog povrća, piletine, puretine te ribe, povrtnih juha i fermentiranih mliječnih proizvoda s probioticima

Upalna bolest crijeva naziv je za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest –  teška i kronična oboljenja koja dominantno zahvaćaju crijeva. 

Ukoliko smetnje poput proljevastih stolica, bolova u trbuhu te mučnine i povraćanja traju dulje vrijeme, potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

 

LITERATURA:

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.