×

10 savjeta za kućnu izolaciju

Trenutna situacija u kojoj se svi zajedno nalazimo donijela je sa sobom mnoge izazove. Jedan od njih je očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja u kućnoj izolaciji, ali i prilagođavanje novim okolnostima. Danas vam donosimo savjete za izolaciju, kako sačuvati svoje zdravlje u uvjetima u kojima se trenutno nalazimo te što napraviti da ostanemo smireni, zadovoljni i pozitivni. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u tome da što bolje prođete kroz ovu situaciju i prije svega, ostanete zdravi!

savjeti za kućnu izolaciju

1. JAČAJTE SVOJ IMUNITET

Snažan imunološki sustav ključna je stavka cjelokupnog zdravlja organizma, stoga bi nam njegovo jačanje zdravim načinom života uvijek trebao biti prioritet. To osobito vrijedi u ovoj situaciji kada očuvanjem vlastitog zdravlja čuvamo i zdravlje naših bližnjih, osobito starijih osoba i onih oslabljenog imunosnog sustava. Međutim, okolnosti u kojima su nam kretanje i boravak na otvorenom ograničeni, predstavljaju izazov našem organizmu. Ipak, čak i u takvim uvjetima možete jačati svoj imunitet na različite načine.

Prije svega, važno je da svakodnevno dobivate dovoljno sna i odmora. San je izuzetno važan za normalno funkcioniranje organizma, ali i jačanje imunosnog sustava. Ne treba svim ljudima ista količina sna da bi se osjećali odmorno i zadovoljno, svatko ima svoju ”čarobnu brojku”. Preporuča se da ta brojka bude između 6 i 8, odnosno da svaku noć u komadu prospavate između 6 i 8 sati.

To može biti izazov ako ste trenutno u izolaciji s malom djecom ili ste pod stresom zbog neizvjesnosti koju trenutna situacija nosi. To je sasvim normalno, no pokušajte se pobrinuti za vlastitu higijenu spavanja i pronaći ono što vam odgovara. To može biti meditacija prije spavanja, izmjena rasporeda oko djece s partnerom, hlađenje sobe, slušanje glazbe ili pisanje dnevnika. Sve ono što će vam pomoći da bolje spavate, pomoći će i vašem organizmu da ojača. 

Igrajte se sa svojom djecom, organizirajte online video-druženje s prijateljicama, igrajte društvene igre s ukućanima, pogledajte komediju ili humorističnu seriju s partnerom. Istraživanja su pokazala da smijeh značajno reducira stres i potiče stvaranje imunoloških stanica. Stoga, smijte se za svoje zdravlje!

Popričajte sa svojim liječnikom o uzimanju dodataka za prehranu kao što su vitamini C, B ili D. Suplementi mogu pružiti potporu imunološkom sustavu, ali važno je napomenuti da bi većinu potrebnih vitamina i minerala trebali dobivati prvenstveno putem hrane. Preporučamo da ne uzimate vitamine i slične pripravke na svoju ruku, već da se o tome konzultirate s liječnikom koji dobro poznaje vaše zdravstveno stanje.

Naravno, ne zaboravite na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost jer su oni ključna stavka u borbi organizma protiv raznih infekcija i štetnih tvari iz okoliša. O njima ćemo više pisati u nastavku teksta.

jačanje imuniteta

2. ODRŽAVAJTE SOCIJALNE KONTAKTE

Čovjek je socijalno biće i zbog toga ova situacija koja zahtijeva izolaciju svakog od nas možda najteže pada onima koji žive sami i nisu u mogućnosti biti sa svojim obiteljima. Ako ste jedna od tih osoba, ovaj se savjet osobito odnosi na vas. Jako je važno da fizička izolacija za sobom ne povuče i psihičku, odnosno emocionalnu izolaciju od prijatelja, partnera, članova obitelji i dr. Održavajte kontakte putem društvenih mreža, telefonskih poziva i video-poziva i to na svakodnevnoj bazi. Socijalni kontakti pridonose osjećaju zajedništva i umanjuju osjećaj usamljenosti koji se u uvjetima u kojima se nalazimo često može javiti.

Čak i ako ne živite sami nego s partnerom, prijateljem ili obitelji, važno je da ne umanjite socijalne kontakte i komunikaciju s onima koji trenutno nisu s vama. Nazovite starijeg člana obitelji ili prijateljicu za koju znate da je sama, sigurno ćete se dobro osjećati nakon razgovora. Današnja nam tehnologija omogućuje komunikaciju s ljudima koje nismo u mogućnosti viđati svakodnevno, a to osobito na važnosti dobiva u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo.

izolacija

3. IZBJEGAVAJTE KONFLIKTE

Neki su od nas trenutno u izolaciji s članovima obitelji ili prijateljima. Možda se do sada niste susreli sa situacijom u kojoj ste morali neprestano biti s jednom osobom ili više ljudi, a poznato je da takve situacije ponekad mogu dovesti do manjka tolerancije i strpljenja te posljedično nastanka konflikta. Takvi događaji su sasvim normalna pojava, a možemo reći i neizbježna kada u obzir uzmemo životne promjene koje su nas sve zajedno zahvatile. Međutim, važno je ne dopustiti da razmirice i konflikti postanu dio naše svakodnevnice jer oni značajno umanjuju kvalitetu života osoba koje u njima sudjeluju, ali i ostalih ukućana koji nisu izravno uključeni.

Preporučamo da se distancirate ako osjetite da će konflikt nastupiti ili ako osjetite da gubite strpljenje. Samo 5-10 minuta izolacije u drugoj prostoriji ili odlaska u šetnju može pomoći da se emocije slegnu i konflikt ne razvije. Također, dobro je bez obzira na to postoje li nesuglasice ili ne, svaki se dan barem 15 minuta ili pola sata izolirati od ukućana i posvetiti samome sebi. To će vam zasigurno pomoći u boljem nošenju sa novonastalom situacijom, ali i inače u suživotu s drugim ljudima.

4. BUDITE TJELESNO AKTIVNI

Kao što vam je već poznato, tjelesna aktivnost je jako važna u održavanju fizičkog i psihičkog zdravlja. Možda ste navikli na redovite odlaske u teretanu, pilates, ples ili trčanje u prirodi, a takve su vam aktivnosti sada zabranjene ili ograničene. Bez obzira na to, i dalje možete biti redovito tjelesno aktivni i kretati se, ali u malo drugačijim uvjetima.

Danas postoji mnogo online instruktora za vježbanje i videa u kojima se detaljno pokazuju vježbe i koraci, što vam omogućuje da svoj dnevni boravak ili sobu pretvorite u vlastitu privatnu teretanu ili pilates studio. Nemojte da vam boravak u kući bude izgovor za prestanak tjelovježbe. Možda tek sada imate vremena više se posvetiti svome zdravlju i tu priliku trebate iskoristiti za stvaranje novih, zdravih i dugoročnih navika.

Ako jednostavno niste ”tip” za vježbanje, imajte na umu da je bilo kakvo kretanje dobro za vas. Usisavanje kuće, plesanje sa djecom, šetnja sa psom ili obrađivanje vrta također su oblici tjelesne aktivnosti koji će pomoći da se vaši mišići pokrenu, a organizam probudi. Provodite što više vremena na svježem zraku i iskoristite lijepo proljetno vrijeme, ali s oprezom i po smjernicama zaštite koje su nam dane u ovoj situaciji.

organiziranja rada tijekom izolacije

5. OGRANIČITE BORAVAK PRED EKRANIMA

Pregršt je stvari koje nam internet nudi – knjige, filmove i serije, recepte za kuhanje, zabavne videe, članke sa savjetima, a sada čak i virtualne vodiče po svjetskim muzejima, kazališne predstave koje se prenose uživo, besplatne pretplate na brojne web-stranice itd. Sada kada radimo od kuće, ne moramo u školu ili na fakultet i kada su nam brojne aktivnosti ograničene, imamo mnogo više slobodnog vremena koje provodimo u svojim domovima.

Često se možemo pronaći u iskušenju da se jednostavno ne odmičemo od kompjutera, mobitela i televizije, ali treba imati na umu da je takvo ponašanje loše za naše kako psihičko, tako i fizičko zdravlje. To osobito vrijedi za uređaje s tzv. plavim svjetlom koje je štetno za oči, remeti san i šteti općem zdravlju ako se s korištenjem takvih uređaja pretjeruje.

Ograničite svoj boravak pred ekranima i zasigurno ćete se bolje osjećati. Postoji mnogo aktivnosti koje možete raditi i bez da koristite tehnologiju – pročitajte onih nekoliko knjiga za koje ste čuli da su izvrsne, presložite ormare i izbacite višak stvari iz njih, napravite kolač i razveselite ukućane, fotografirajte, meditirajte, naučite nešto novo za što do sada niste imali vremena. Raznovrsnost aktivnostima koje radite dobra je za vaše mentalno zdravlje i opće raspoloženje, osobito u uvjetima u kojima se sada nalazimo.

6. ORGANIZIRAJTE SVOJ DAN (BAREM DJELOMIČNO)

Promjena životnih okolnosti i uvjeta u kojima se nalazimo može dovesti do gubitka dnevne rutine koju smo do sada imali. Gubitak rutine i organiziranosti naposljetku često dovodi i do gubitka produktivnosti, a time i pojave osjećaja nezadovoljstva, beskorisnosti i tereta izgubljenog vremena. Upravo zbog toga je jako važno uspostaviti nekakav oblik rutine, čak i u ovim danima koje stalno provodimo u svojim domovima.

Ne morate imati svaki dio svoga dana isplaniran jer to nije moguće, a ni dobro, ali poželjno je imati barem okvirni raspored onoga što vas u danu čeka i što morate obaviti. Primjerice, imate ručak svaki dan u otprilike isto vrijeme, idete na spavanje i dižete se u otprilike isti sat i sl. Već takve sitnice postaju određena ”rutina” koja vam može pomoći da iz svoga dana izvučete najbolje.

Želite li maksimalno iskoristiti dan koji je pred vama, preporučamo večer prije ili to jutro napisati na papir ili samo promisliti o stvarima koje morate i/ili želite napraviti. Postavite razumne ciljeve oko toga što želite obaviti tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana i pokušajte se toga držati. Ispunjavanje zadanih ciljeva probudit će u vama osjećaj zadovoljstva. Brojna istraživanja su potvrdila da su ljudi sretniji što su produktivniji, a upravo taj efekt postižete na ovaj način. Kada ispunite nekoliko obaveza vezanih za posao, školu, čišćenje ili nešto drugo što vam možda nije omiljeno, više ćete uživati u slobodnom vremenu i aktivnostima koje volite raditi.

7. OGRANIČITE ČITANJE I SLUŠANJE VIJESTI

Važno je biti u toku s novim informacijama koje se tiču epidemije, novih zaštitnih mjera i savjeta za ponašanje, ali važno je distancirati se od brojnih i sveprisutnih informacija kada je to potrebno. Tu prvenstveno mislimo na društvene mreže i portale koji često prenose lažne i preuveličane informacije koje ne smiju biti izvori znanja o trenutnoj situaciji. Izuzetno je važno čitati i slušati samo pouzdane izvore informacija kako bi bili upućeni u istinite i korisne činjenice.

Međutim, jako je lako pretjerati s čitanjem vijesti i prijeći granicu onoga što je korisno i dobro za vas. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da neprekidan kontakt s informacijama o epidemiji može u svih ljudi dovesti do osjećaja tjeskobe i uznemirenosti.

Sasvim je dovoljno jednom dnevno pročitati ili poslušati što pouzdani izvori kažu o trenutnoj situaciji, promjenama koje su se dogodile i smjernicama za ponašanje. Sve više od toga može negativno djelovati na vaše mentalno zdravlje, a posljedično i fizičko.

prehrana u izolaciji

8. ZDRAVO SE HRANITE

Zdrava prehrana je izuzetno važna za vaše opće zdravlje, pravilno odvijanje brojnih fizioloških procesa u organizmu i održavanje snažnog imunološkog sustava. Kućnu izolaciju je dobra organizirati za osmišljavanje i učenje novih zdravih recepata, koji će vam zasigurno biti od koristi i kasnije. Posebno je korisno i planiranje jelovnika unaprijed, primjerice za nekoliko dana, kako bi se i namirnice planski kupovale i izbjeglo bespotrebno učestalo odlaženje u trgovine.

Iskoristite i usluge dostavljanja namirnica i hrane, ali pokušajte i tada većinom birati zdrava jela. Nema ništa loše u povremenoj konzumaciji slatkiša ili brze hrane, sve dok vam takav način prehrane čini manjinu vašeg opće jelovnika. Zdrava prehrana itekako može biti ukusna, a možda je upravo ovaj boravak u domovima prilika da sebe i svoje ukućane u to uvjerite.

9. RADITE ONO ŠTO VOLITE

U moru savjeta i aktivnosti koje vam vaši prijatelji, kolege i internet predlažu, ne zaboravite da je ovo vrijeme kada bi prvenstveno trebali raditi ono što volite. Provodite kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, obavite dugi telefonski razgovor s prijateljicom, igrajte se sa svojom djecom i zabavljajte se s partnerom – sigurno vam je takvih druženja nedostajalo u dosadašnjoj svakodnevnici. Slušajte glazbu zbog koje se dobro osjećate, plešite i pjevajte, napišite priču, prekrojite staru haljinu i napravite novi odjevni predmet, obnovite znanje iz instrumenta kojeg ste davno svirali ili presadite cvijeće. Sve ono što vam pruža zadovoljstvo i za što ste do sada mislili da nemate vremena, napravite sada. Iskoristite ovo vrijeme za introspekciju i punjenje baterija, koliko dugo već takvo nešto niste napravili?

što raditi u izolaciji

10. BUDITE POZITIVNI

I za kraj, ostanite pozitivni! Zatekli smo se u do sada neviđenim okolnostima i nitko se na ovakvu situaciju nije mogao pripremiti. Najbolje što sada možemo učiniti jest da ostanemo u svojim domovima i slušamo smjernice vodećih osoba, čime najbolje čuvamo vlastito, ali i zdravlje ljudi koji nas okružuju. Osim toga, jako je važno da čuvate svoje fizičko, ali i mentalno zdravlje, a to najbolje možete učiniti na način da se brinete o sebi i budete pozitivni.

Svaku iznenadnu i neočekivanu situaciju koja nosi velike promjene treba shvatiti kao priliku za osobni rast, učenje i osnaživanje. Neizvjesnost sa sobom može nositi brojna pitanja, tjeskobu i strahove, ali takve negativne emocije treba odagnati. Ne možemo predvidjeti što će se dogoditi, ali možemo promijeniti perspektivu i najbolje iskoristiti ono što nam je dano. Zahvalnost je jedna od važnih stavki pozitivnog stava i mentalnog zdravlja, stoga je pokušajte svakodnevno primjenjivati. Situacija u kojoj smo se našli, između ostaloga nas je naučila i jednu važnu lekciju – zdravlje je neprocjenjiva vrijednost, stoga budimo zahvalni na njemu i čuvajmo ga.

 

Autori: Dr. Tihana Mazalin, Dragica Obad Kovačević, Goranka Dvorščak, Marija Hajster.

Izvori: 

COVID-19 quarantine, self-isolation and social distancing

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.