×

NARUČITE SE NA ULTRAZVUK UROTRAKTA

NARUČI SE

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta jednostavna je, brza i sigurna metoda kojom se mogu pregledati bubrezi i pun mokraćni mjehur. Potrebno ga je učiniti u različitim stanjima poput:
sumnje na urođene anomalije mokraćnog sustava, poremećaja mokrenja poput bolova i peckanja, zamućenog izgleda mokraće, pojave edema (otečenosti nogu ili ruku), sumnje na ciste ili tumore, prisutnosti bubrežnih kamenaca, kompliciranih infekcija mokraćnog sustava i dr.

radiolog -obad

 

Kada treba napraviti ultrazvuk urotrakta?

Ultrazvuk urotrakta treba napraviti u slučaju pojave simptoma kao što su poremećaji mokrenja, bolovi i pečenje kod mokrenja, bolovi u lumbalnim ložama, zamućen izgled mokraće, pojava edema (otečenost nogu ili ruku).

Kako izgleda ultrazvuk urotrakta?

Na ultrazvučni pregled mokraćnog sustava preporučuje se doći natašte s punim mokraćnim mjehurom. Pregled je potpuno bezbolan. Pacijent leži, a liječnik prislanja sondu s prethodno nanesenim gelom na trbuh i zdjelično područje pacijenta. U nekim slučajevima, liječnik će vas nakon pregledavanja uputiti da se izmokrite, a nakon toga će vam opet pregledati mokraćni mjehur kako bi se ustanovilo je li sav urin izmokren, tj. za prikaz količine rezidualnog urina.

radiolozi

 

Što uključuje ultrazvuk urotrakta?

Ultrazvuk urotrakta uključuje pregleda bubrega, mokraćnog mjehura, orijentacijski pregled ginekoloških organa kod žene i orijentacijski pregled prostate kod muškaraca.

Što nakon ultrazvuka urotrakta?

Ukoliko ultrazvuk urotrakta pokaže patološke promjene osoba se upućuje urologu ili na dalju dijagnostičku obradu (CT, magnetska rezonanca, laboratorijska obrada). Ukoliko je ultrazvuk uredan, a smetnje i dalje postoje, osoba se također upućuje na daljnju obradu.

Ultrazvuk urotrakta

Naši doktori

Dr. Marušić

“U slučaju pojave simptoma bolesti bubrega i mokraćnih puteva jedna od prvih metoda pregleda je ultrazvuk. Važno je na ultrazvuk urotrakta doći sa punim mokraćnim mjehurom.”

dr-marusic

 

Česta pitanja

Koji su simptomi upale ili bolesti urotrakta na koje je potrebno obratiti pozornost?

Najčešći simptomi upale urotrakta su često mokrenje i pečenje kod mokrenja u slučaju cistitisa (upala mokraćne cijevi), povišena tjelesna temperatura, zimica, lumbalna bol i loše opće stanje u slučaju širenja upale na bubrege. Tumori bubrega su dugo bez simptoma te pojava bolova i krvi u urinu može biti znak već uznapredovalog tumora bubrega. Bubrežni kamenci se manifestiraju jakim bolovima lumbalno sa širenjem prema mokraćnom mjehuru.

UZV urotrakta – cijena?

Cijena ultrazvuka urotrakta je 60€ (452,00 kn).
Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Proširene vene
10 činjenica koje niste znali o bubrezima
Radiološki pregledi važni za vaše zdravlje

 

Autori: Dr. Obad  i Dr. Marušić

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

partner image

Naručite se na pregled