×

Radiološki pregledi važni za vaše zdravlje

Saznajte koji su radiološki pregledi važni za vaše zdravlje od naše dr. Obad, specijaliste radiologije s višegodišnjim iskustvom. Dr. Obad u Poliklinici Mazalin je zadužena za radiološke preglede poput ultrazvuka štitnjače, dojkeabdomena.

radiološki pregledi poliklinika mazalin dr Obad

Doktorice Obad, recite nam više o svom obrazovanju i profesionalnom iskustvu?

Završila sam Medicinski fakultet u Zagrebu, specijalizaciju iz Radiologije i zatim subspecijalizaciju iz Intervencijske radiologije u KB Merkur. U znanstvenom usavršavanju sam prvo obranila magisterij na MEF u Zagrebu, a potom doktorat na PMF-u u Zagrebu. Naziv primarijus sam stekla 2015. godine. Nakon MEF u Zagrebu i odrađenog staža moje prvo iskustvo bilo je u općoj medicini te sam potom krenula na specijalizaciju iz Radiologije. Od 2002. godine radim u KB Merkur kao specijalist Radiolog, od 2008. subspecijalist Intervencijske radiologije i od 2014. voditelj kliničke jedinice za ultrazvučnu, doplersku i mamografsku dijagnostiku na KZZDIR KB Merkur.

Zbog čega ste odabrali radiologiju?

Dok sam radila kao liječnik opće prakse i u timu hitne medicinske pomoći vidjela sam koliko je važno da se pravovremeno postavi točna dijagnoza. Radiolozi su upravo ti stručnjaci koji mogu pomoći ljudima na način da se bolest otkrije na vrijeme. Isto tako radiologija je grana medicine koja se tehnološki stalno razvija i lijepo je biti uključen u tehnološki napredak koji pomaže zdravlju ljudi.

Koji su najčešći pregledi na koje žene dolaze radiologu? Na koje preglede žene mogu doći u Polikliniku Mazalin?

Vezano uz spol, žene dolaze na radiološke preglede dojki: mamografiju, ultrazvuk i magnetsku rezonancu dojki i intervencijske zahvate na dojkama (citološke punkcije i biopsije).
Radiološke pregledi važni za vaše zdravlje na koje žene mogu doći u Polikliniku Mazalin su  – ultrazvučne dijagnostika: UZV dojke te UZV i Doppler ostalih organa: UZV štitnjače, vrata, abdomena, urotrakta, površinskih struktura te Doppler arterija i vena vrata, gornjih i donjih ekstremiteta. Cilj nam je da žene na jednom mjestu mogu obaviti mnoge preglede za vlastito zdravlje i dobrobit.

Koliko je važno redovito ići na UZV preglede štitnjače, dojke, abdomena?

Na UZV preglede štitnjače, dojke i abdomena važno je ići redovno jer se pravovremenim otkrivanjem patoloških promjena u začetku može početi sa liječenjem na vrijeme te će liječenje tada biti uspješno. Pregledi su brzi i bezbolni stoga preporučujem da se obavljaju redovito, osobito pregledi dojki prema važećim preporukama, a zbog velike učestalosti karcinoma dojke među ženskom populacijom.

uzv štitnjače poliklinika mazalin

Osvrnimo se malo na štitnjaču. Kako se mogu manifestirati poremećaji štitnjače? Mogu li se prevenirati?
Općenito se bolesti štitnjače mogu manifestirati poremećajem funkcije štitnjače u smislu hipotireoze (smanjene funkcije štitne žlijezde) ili hipertireoze (povećana aktivnost štitnjače), ali postoje i patološki procesi koji ne utječu na lučenje hormona štitnjače.

Bolesti štitnjače su kao i mnoge druge bolesti vezane uz moderan način života koji je pun stresa i često su multifaktorijalno uzrokovane i nepotpuno razjašnjene etiologije.
S obzirom da na bolest štitnjače utječe mnogo faktora i često se ne nađe uzročnik bolesti štitnjače, mjere su općenito preporučene mjere „zdravog“ života što uključuje zdravu prehranu, kretanje, izbjegavanje pušenja itd, te ukoliko postoji predispozicija za bolest štitnjače laboratorijska kontrola hormona štitnjače i antitijela te UZV prema endokrinološkim preporukama.
Redovita kontrola je važna za prevenciju i održavanje zdravlja žene. UZV pregledi štitnjače se čine u slučaju kliničke indikacije, kad postoji sumnja na difuznu ili fokalnu bolest štitnjače koja je vidljiva ultrazvukom. Pregled dojke također je izuzetno važan za svaku ženu.

Kako žena može prepoznati je li vrijeme za pregled dojke? Ima li genetika ulogu u tome? Na što žene bi žene morale pripaziti?

Postoje preporuke zdravstvene administracije i struke u svezi preventivnih ultrazvuk, mamografija i magnetska rezonanca pregleda dojki, a iste ovise o individualno procijenjenom riziku za razvoj karcinoma dojke.

Ultrazvuk dojki može se raditi u bilo kojoj životnoj dobi, obzirom da ne zrači. Mamografija se preporuča u redovitoj kontroli nakon 40-te, ukoliko nalaz ultrazvuka to ne traži ranije. Svaka metoda dijagnostike promjene na dojkama ima svoju vrijednost i jedna metoda ne isključuje drugu. Najbolje je kombinirati.

Žene koje u obitelji imaju karcinom dojke, osobito po ženskoj liniji, pod povećanim su rizikom za pojavu karcinom dojke.

Uz pozitivnu obiteljsku anamnezu, rizici za karcinom dojke su dugogodišnja hormonska nadomjesna terapija, izlaganje hormonima u sklopu ciklusa umjetne oplodnje, zračenje u području dojki osobito u djetinjstvu, žene koje nisu rađale, itd.

Mladim liječnicima bih poručila da je ulaganje u vlastito znanje i obrazovanje najbolja životna investicija.

Što biste poručili ženama koje imaju strah ili nelagodu od pregleda?

UZV pregled dojki i štitnjače je bezbolan i bezopasan po zdravlje te ga treba redovito činiti prema preporukama liječnika.

Što žene mogu očekivati od vas na pregledu?

Žene (pacijentice) od mene mogu očekivati profesionalan i ljudski pristup. One mogu biti sigurne da će dobiti kvalitetnu uslugu, te mi se mogu obratiti sa punim povjerenjem i sigurnošću da ću napraviti sve što kao radiolog mogu u njihovom interesu.

Fun Fact

Volim prirodu, pogotovo more i otok Krk te nastojim što više slobodnog vremena provesti u šetnjama prirodom u društvu obitelji. Isto tako volim kuhati zdrava jela. Volim životinje, osobito ptice i imam papigu nimfu koja je pravi član obitelji.

Više o doktorici Obad možete saznati ovdje:

https://poliklinika-mazalin.hr/o-nama/dragica-obad-kovacevic/

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.