×

Najčešće dijagnostičke pretrage u radiologiji

Napredak tehnologije kroz dvadeseto stoljeće omogućio je da se u svega nekoliko minuta može snimiti kako ljudsko tijelo izgleda iznutra. Kako bi se otkrio uzrok simptoma i tegoba koje pacijent ima, u dijagnostici se često koriste slikovne radiološke pretrage poput rendgena, kompjutorizirane tomografije, ultrazvuka i magnetske rezonancije. Svaka od tih metoda ima svoje specifičnosti koje se koriste za prevenciju i otkrivanje bolesti, a neke od spomenutih metoda koriste se i u liječenju.

U ovom ćemo blogu objasniti principe rada najčešćih radioloških pretraga, osvrnuti se na njihove prednosti i nedostatke te pojasniti kada se koja pretraga najčešće koristi.

ultrazvuk abdomena poliklinika mazalin

RENDGEN

Rendgen je najstariji uređaj za slikovni prikaz koji se koristi u medicini. Ovaj uređaj proizvodi elektromagnetsko zračenje u obliku x-zraka koje prolaze kroz tijelo te stvaraju sliku na filmu ili računalu. Kosti blokiraju prolaz rendgenskih zraka pa na snimci one izgledaju bijelo. Bijelim se također prikazuju metali i neka kontrastna sredstva koja se primjenjuju kada je neku strukturu u tijelu potrebno posebno istaknuti. Zrak u potpunosti propušta rendgenske zrake, stoga na snimci izgleda crno, dok su unutarnji organi, mast i ostale strukture prikazane u različitim nijansama sive boje.

Najčešće indikacije za rendgen su sumnja na bolesti pluća i srca te frakture kostiju. Vrste rendgenskih snimaka uključuju:

 • RTG abdomena
 • RTG kosti
 • RTG prsnog koša
 • RTG čeljusti
 • RTG kralježnice
 • RTG zdjelice
 • RTG skeleta

MAMOGRAFIJA

Mamografija je posebna slikovna metoda koja također koristi x-zrake. Iako koriste istu vrstu zraka, uređaj za mamografiju izgleda drugačije od standardnog rendgena. Na mamografski uređaj se položi dojka koja se potom odozgo pritisne kako bi se tkivo dojke što bolje prikazalo. Mamografija se rabi kod probira i dijagnostike karcinoma dojke, a prema smjernicama Ministarstva zdravstva RH, prvu mamografiju žena treba učiniti između 38. i 40. godine života, od 40. do 49. godine svake dvije godine, od 50. do 69. godine jednom godišnje, a nakon 70. godine svake druge godine.

Za rendgenska snimanja najčešće nisu potrebne posebne pripreme osim skidanja nakita i ostalih metalnih predmeta kako se ne bi omela vizualizacija. Snimanje je potpuno bezbolno, a odvija se stojećki ili ležećki tijekom nekoliko sekundi za vrijeme kojih morate biti potpuno mirni.

Ako postoji mogućnost da ste trudni, obavijestite medicinsko osoblje i odgodite pregled. Zračenje tijekom snimanja može naštetiti plodu, kao i maloj djeci, stoga se ne preporučuje trudnicama i djeci. Zračenje se povezuje s nastankom malignih novotvorina, međutim, razina zračenja za vrijeme jednog rendgenskog snimanja vrlo je mala. Primljena doza zračenja nakon rendgenskog snimanja prsnog koša iznosi oko 0,2 mSv što je više od deset puta manje od zračenja iz atmosfere kojem smo izloženi u razdoblju od jedne godine (2,1 mSv godišnje). Prednosti rendgenskog snimanja su niska cijena, široka dostupnost i brzo slikanje.

radiološke pretrage poliklinika mazalin

KOMPJUTORIZIRANA TOMOGRAFIJA

Kompjutorizirana tomografija (CT) slikovna je metoda koja također koristi x-zrake, no razlika prema rendgenu je u tome što se snimanje odvija u vrlo tankim vodoravnim slojevima koje računalo posebnim algoritmom slaže u cjelinu. Na CT-u je tako moguće vidjeti više detalja nego klasičnim rendgenskim snimanjem. Snimke izgledaju kao spektar sivih, crnih i bijelih struktura, slično rendgenskim slikama.

Snimanje se odvija tako da pacijent leži na uskom ležaju koji ulazi u veliki okrugli otvor CT uređaja. Snimanje traje vrlo kratko, a može se odvijati sa ili bez kontrastnog sredstva. Najčešće su korištena intravenska jodna kontrastna sredstva koja u nekim slučajevima izazivaju alergijsku reakciju ili oštećenje bubrega. Stoga, ako se planira CT pretraga s kontrastnim sredstvom, prije nje je potrebno provjeriti bubrežnu funkciju. Za tu svrhu najčešće se radi mjerenje razine kreatinina u serumu, odnosno krvi.
Sav nakit i metalne predmete prije snimanja treba ukloniti kako ne bi ometali kvalitetu slike. U nekim slučajevima bit će potrebno ograničiti unos hrane na 4-6 sati prije pretrage, o čemu će vas na vrijeme obavijestiti vaš liječnik. Pacijenti koji koriste lijek metformin mogu biti upućeni da prekinu uzimanje terapije nekoliko dana prije snimanja.

CT se koristi za otkrivanje mjesta infekcije, sijela primarnog i metastatskog tumora, za prikaz krvnih žila te za dijagnozu i praćenje mnogih drugih stanja.

Najveća prednost CT uređaja je kratko vrijeme potrebno za snimanje te poprilično detaljan prikaz unutrašnjosti tijela i stanja organa zbog čega je prikladan za korištenje u hitnim situacijama. Iako CT snimanje zrači više od klasičnog RTG snimanja, količina zračenja kojoj se pacijent izloži tijekom jednog snimanja prsnog koša jednaka je zračenju iz okoliša kojemu je pacijent izložen tijekom 3,5 godine. Tako mala količina zračenja rijetko kad dovodi do ozbiljnih posljedica.

Dijagnostičke pretrage u radiologiji

ULTRAZVUK

Za razliku od rendgena i CT-a, ultrazvučni aparat za stvaranje slike ne koristi ionizirajuće zračenje, već zvučne valove visokih frekvencija. Sonda uređaja odašilje valove koji se potom različito odbijaju o strukture različite gustoće, što ultrazvuk potom registrira i na temelju toga stvara sliku.

Pregled se odvija tako da se pacijent smjesti na ležaj, otkrije područje tijela koje će se pregledavati, nakon čega liječnik nanese poseban gel na to područje koje će snimati sondom, a zatim pregledava strukture vidljive na ekranu ultrazvuka.

Vrste ultrazvuka

Posebne vrste ultrazvuka koriste se za preciznije snimanje struktura uvođenjem sonda kroz prirodne otvore poput vagine ili usta, tj. probavne cijevi. Takav pristup omogućuje detaljniji prikaz struktura smještenih pored otvora kroz koji ultrazvuk prolazi. Primjeri specijaliziranih vrsta ultrazvuka su transvaginalni, transezofagealni i endoskopski ultrazvuk koji ulaze u vaginu, jednjak ili crijeva kako bi bolje prikazali organe zdjelice, srce i jednjak ili druge strukture oko probavne cijevi.

Postoje razne vrste ultrazvuka, poput 3D ultrazvuka koji prikazuje trodimenzionalni izgled ploda u maternici ili doppler ultrazvuka koji procjenjuje kakav je protok kroz gledane krvne žile. Doppler ultrazvuk vrlo je koristan u dijagnosticiranju bolesti krvnih žila.

Ultrazvuk se osim za praćenje trudnoće, koristi za pregled štitnjače, abdomena, zdjelice, dojki, limfnih čvorova, srca, kod sumnje na duboku vensku trombozu i mnogih drugih indikacija.

MAGNETSKA REZONANCIJA

Još jedna od često upotrebljavanih dijagnostičkih metoda koja ne koristi ionizirajuće zračenje je magnetska rezonancija. Ova vrsta dijagnostičke pretrage koristi magnetsko polje i očitava signal vodikovih atoma u tijelu. Slikovni prikaz koji se dobije sličan je prikazu CT snimki jer se također koriste horizontalni presjeci. Magnetska rezonancija ima bolju rezoluciju od CT uređaja te je prikladna za oslikavanje sitnih struktura.

Za vrijeme snimanja, pacijenti leže u uskom tunelu sve dok snimanje ne završi. I uz ovu metodu moguća je upotreba kontrastnog sredstva kako bi se određena struktura bolje prikazala. Najčešće se koristi gadolinij koji rijeko izaziva alergijske reakcije ili oštećenje bubrega.

Vrlo je važno napomenuti da u sobi gdje se nalazi uređaj ne smije biti metalnih predmeta jer je uređaj stalno upaljen, a njegovo magnetsko polje poput velikog magneta privlači metale. To može biti vrlo opasno za osobe koje borave u prostoriji, kao i za predmete koji mogu biti oštećeni (nakit, kreditne kartice, slušna pomagala i sl.).

Jedna od značajnih nedostataka magnetske rezonancije je vrijeme trajanja snimanja u usporedbi s CT-om. Tako, na primjer, snimanje male regije kao što je glava često traje više od 30 minuta tijekom kojih pacijent treba potpuno mirno ležati u uskom tunelu uređaja.

dijagnostičke pretrage poliklinika mazalin

KOJA JE SLIKOVNA PRETRAGA NAJBOLJI IZBOR ZA MENE?

Odabir pretrage ovisi o tome na koju strukturu treba obratiti pozornost, o hitnosti pretrage kao i o pacijentovim karakteristikama. Osobe s pacemakerom, kao i one s ugrađenim objektima od feromagnetičnih metala ili njihovih ostataka (primjerice metaka) ne smiju koristiti magnetsku rezonanciju jer to za njih može biti po život opasno.

Generalno gledajući, odabir metode najčešće ovisi o tome što tražimo jer različite metode različito prikazuju određene strukture. Tako na primjer ligamente, intervertebralne diskove, mišiće i neke unutarnje organe bolje vidimo na magnetskoj rezonanciji, stoga nam je CT u tom slučaju manje koristan.

Vrlo se često postavlja pitanje je li ultrazvuk bolji od mamografije u dijagnostici novotvorina dojke. Uvriježeno pravilo je da se ultrazvuk koristi kod mlađih žena koje imaju gušće tkivo dojki, a mamografija kod onih starijih kod kojih je masno tkivo djelomično ili većinski zamijenilo žljezdano tkivo. Žljezdano tkivo na mamografiji izgleda svjetlije, baš kao i potencijalna tumorska tvorba, što značajno može otežati pronalazak patološke novotvorine.

Također, iako mamografija uključuje određenu, minimalnu dozu zračenja, mlade žene želimo zaštititi od loših učinaka zračenja koji bi se mogli nakupiti tijekom godina. Ipak, ultrazvukom se mogu previdjeti sitnije tvorbe koje su na mamografiji vidljive. Danas se sve češće koriste 3D mamografije koje vrlo detaljno prikazuju tkivo dojke pa se mogu koristiti i kod gustog tkiva dojki.

I ZA KRAJ…

Odluka o tome koju dijagnostičku metodu odabrati ovisi o nizu različitih čimbenika. Vaš liječnik je tu kako bi vas uputio koju pretragu učiniti, uzimajući u obzir i vaše preferencije kada je to moguće. Imajte na umu da, iako pojam zračenja zvuči vrlo ozbiljno, kod slikovnih pretraga se radi o vrlo malim dozama te je potencijalna dobrobit od njihovog korištenja puno veća od opasnosti koje takvo zračenje predstavlja.

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.