×

Abrupcija posteljice – rijedak, ali značajan uzrok krvarenja nakon 20. tjedna trudnoće

Abrupcija posteljice (lat. abruptio placentae) je prijevremeno, djelomično ili potpuno odljuštenje normalno locirane posteljice. U zdravoj trudnoći posteljica se porađa (odljušti) u trećem porođajnom dobu nakon rođenja djeteta. Prijevremeno odljuštenje nastupa kada se posteljica odljušti prije porođaja ploda, što može biti prije početka poroda ili prije nego li dijete dođe na svijet. Najčešći simptom abrupcije jest krvarenje iz rodnice. Kako je riječ o stanju koje može životno ugroziti majku i plod, važno ga je prepoznati i reagirati na vrijeme. U ovom blogu saznajte što je abrupcija posteljice, koji su njezini uzroci i prateći simptomi te kako je dijagnosticirati i liječiti!

abrupcija posteljice

ŠTO JE ABRUPCIJA POSTELJICE?

Abrupcija posteljice je jedna od najtežih komplikacija trudnoće, a opisuje stanje prijevremenog odvajanja posteljice od zida maternice. Posteljica je jedan od najbitnijih organa u ženinom tijelu jer se preko nje prehranjuje plod. Placenta u sebi sadrži veliki broj krvnih žila (kapilara) koje su resičasto raspoređene i prirasle uz stijenku maternice. Zbog bitne uloge u prehrani ploda, posteljica čitavu trudnoću mora biti čvrsto vezana za sluznicu maternice (endometrij). Premda se odljuštenje može dogoditi bilo kada, ono se najčešće događa nakon 20. tjedna trudnoće.

Kada se posteljica odvoji od stijenke maternice, dolazi do pucanja njezinih kapilara. Zbog toga može doći do krvarenja iz rodnice (vagine). Pojava krvarenja ovisi o tome gdje je počelo odvajanje posteljice od zida maternice. U slučaju da je odvajanje počelo u središnjem dijelu posteljice, krv će ostati zarobljena ispod nje te neće doći do krvarenja. S druge strane, ako odvajanje krene na rubovima placente ili ako se centralno odvajanje proširi do ruba dolazi do krvarenja iz rodnice koje je vidljivo okom. Odvajanje posteljice može biti potpuno ili djelomično, pri čemu veći stupanj odvajanja više ugrožava plod i majku.

prijevremeno odljuštenje posteljice

UZROCI I RIZIČNI FAKTORI ZA ABRUPCIJU POSTELJICE

Uzroci abrupcije placente i dalje su nepoznati, ali pretpostavlja se da ometanje krvotoka u placenti ili maternici mogu biti jedni od faktora. Jedni od dokazanih uzroka abrupcije placente su:

 • teže ozljede trbuha (primjerice, automobilska nesreća) ili pad praćen udarcem u trbuh
 • naglo smanjenje plodove vode u maternici (primjerice, uslijed izvođenja punkcije vodenjaka zbog polihidramnija)

 

Iako su uzroci nerazjašnjeni, do sada je otkriven niz čimbenika rizika koji pogoduju nastanku abrupcije placente. Rizični faktori, koji mogu pomoću u pronalaženju trudnica s većom mogućnosti za razvoj abrupcije placente, su:

 • starija dob trudnice
 • veći broj prethodnih trudnoća ili poroda
 • višeplodne trudnoće
 • prethodna abrupcija placente
 • visoki krvni tlak (hipertenzija) ili preeklampsija
 • višak plodove vode (polihidramnij) i njezino naglo uklanjanje
 • pušenje, konzumiranje alkohola i/ili droga
 • poremećaji zgrušavanja krvi
 • kratka pupčana vrpca
 • amniocenteza (pretraga u kojoj se iglom uzima uzorak plodove vode, najčešće tijekom izvođenja prenatalnih dijagnostičkih testova)

 

Postojanje rizičnog faktora ne znači da će se abrupcija placente sigurno pojaviti. Neki od spomenutih čimbenika rizika, poput starije dobi majke i višeplodne trudnoće (primjerice, blizanačke trudnoće) danas ne ugrožavaju trudnoću i ne uzrokuju komplikacije. Međutim, takva stanja ipak čine trudnoću rizičnom,  zahtijevaju veći oprez i pažljivije vođenje trudnoće kako bi se na vrijeme prepoznale komplikacije ukoliko se one pojave.

odvajanje posteljice simptomi

SIMPTOMI ABRUPCIJE POSTELJICE

Abrupcija posteljice može uzrokovati raznovrsne simptome koji mogu biti različitog intenziteta, ovisno o tome koliko je opsežno odvajanje placente od maternice. U slučaju masivne abrupcije, kada se posteljica u cijelosti odvoji od zida maternice, simptomi nastaju naglo i praćeni su jakim bolovima te gubitkom svijesti zbog velikih gubitaka krvi. Simptomi i znakovi koje susrećemo u ovom stanju su:

 • krvarenje iz rodnice
 • neprekidna bol u trbuhu
 • bolovi u donjem dijelu leđa
 • bolnost i napetost trbuha na dodir
 • učestale kontrakcije maternice.

 

KOMPLIKACIJE ODLJUŠTENJA POSTELJICE

Komplikacije odvajanja posteljice mogu biti vrlo opsežne i po život opasne za majku i dijete. Stoga je vrlo bitno svako krvarenje tijekom trudnoće shvatiti ozbiljno i naći mu točan uzrok kako bi se ovo stanje moglo prepoznati i liječiti na vrijeme. U teškim slučajevima abrupcije placente može doći do sljedećih komplikacija:

 • ugroze ploda zbog smanjenog dotoka kisika
 • mrtvorođenosti (smrti ploda prije poroda)
 • velikih gubitaka krvi, što može uzrokovati šok i zahtijevati transfuziju
 • smrti majke.

abrupcija posteljice simptomi

DIJAGNOZA ABRUPCIJE POSTELJICE

Sumnja na abrupciju posteljice postoji u slučaju svakog krvarenja koje se pojavi nakon 20. tjedna trudnoće. Međutim, postaviti dijagnozu ponekad može biti izazovno jer postoje i druga stanja koja se očituju krvarenjem u tom periodu trudnoće, a to su:

 • placenta previa
 • vasa previja (predležeće krvne žile)
 • ruptura (puknuće) uterusa.

 

Iako ginekolog može dijagnosticirati i liječiti abrupciju posteljice, dijagnoza se sa sigurnošću potvrđuje tek nakon poroda. Abrupcija placente uzrokuje tipične promjene koje potvrđuje liječnik patolog pregledom posteljice jer uslijed odljuštenja na njoj nastaju karakteristične promjene. Ginekolog će dijagnozu i odluku o liječenju donijeti na temelju:

 • ginekološkog pregleda ultrazvukom
 • vađenja krvi i određivanja krvne slike (kako bi objektivno procijenio količinu izgubljene krvi)
 • procjene vašeg općeg zdravstvenog stanja te
 • procjene otkucaja srca fetusa.

 

Procjena otkucaja srca fetusa izvodi se posebnom pretragom koja se naziva kardiotokografija. Uređaj za kardiotokografiju mjeri otkucaje srca vašeg djeteta i jačinu kontrakcija maternice. Mjerenje se najčešće izvodi postavljanjem dviju ultrazvučnih sondi na majčin trbuh. Sonde uređaja slične su elektrodama EKG-a te se pomoću elastičnog pojasa postave na trbuh. Jedna sonda mjeri otkucaje srca, a druga učestalost i snagu trudova. Rezultat pretrage ispisuje se na papir te ga liječnik zatim očitava. Ova je pretraga od velikog značaja za liječnika jer daje korisne informacije o:

 • jačini, učestalosti i trajanju vaših trudova
 • broju otkucaja i nepravilnostima rada srca vašeg djeteta te
 • njegovom zdravstvenom stanju i količini kisika koju prima.

odvajanje posteljice

KAKO SE LIJEČI ABRUPCIJA POSTELJICE?

Abrupcija posteljice, posebice ako je masivna, predstavlja hitno stanje u ginekologiji te se dijagnoza treba što prije utvrditi, a bolest liječiti. Liječenje abrupcije placente ovisi o tome u kojem stadiju trudnoće se pojavila te koliko je opsežna. U svakom slučaju, trudnice kod kojih se sumnja na ovo stanje trebaju biti pomno nadzirane te se treba osigurati dobra briga za majku i dijete. Najbitniji čimbenici koje će liječnik uzeti u obzir pri odlučivanju o načinu liječenja su:

 • stupanj i težina krvarenja
 • zdravstveno stanje vašeg ploda (procijenjeno kardiotokografijom)
 • trajanje trudnoće

Strogo mirovanje i redoviti liječnički pregledi osnova su liječenja u situacijama kada je:

 • krvarenje blago i spontano prestaje
 • stupanj abrupcije mali i odljuštenje ne napreduje
 • zdravstveno stanje majke i ploda zadovoljavajuće
 • abrupcija posteljice nastala u ranoj trudnoći, dok plod još nije dovoljno zreo za porod.

 

Iznimno je važno slijediti upute liječnika o čuvanju trudnoće jer se zbog nepažnje stanje može pogoršati kasnije u trudnoći.

Ukoliko je prisutna srednje teška abrupcija posteljice, a trudnoća je starija od 34 tjedna, najčešće se izvodi vaginalni porod ili carski rez. U slučaju teške, masovne abrupcije jedina sigurna opcija za majku i dijete jest hitan porod, najčešće izvođenjem carskog reza.

posteljica

U slučajevima teške abrupcije ponekad dolazi i do oštećenja maternice te je zbog toga ponekad potrebno maternicu odstraniti. Zahvat odstranjivanja maternice naziva se histerektomija. Unatoč očuvanim jajnicima, nakon histerektomije nastupa neplodnost te žena nema menstrualna krvarenja. Odstranjenje maternice može uzrokovati i ranije nastupanje menopauze.

Svaki je porod, a pogotovo onaj naglog i kompliciranog završetka emotivan događaj te može biti izvor traumatskog iskustva. U slučaju da prolazite ili ste prolazili kroz turbulentno razdoblje u trudnoći uzrokovano poteškoćama s fizičkim ili psihičkim zdravljem, nemojte se ustručavati potražiti utjehu i podršku. Razgovor s partnerom, obitelji ili stručnjacima za psihičko i emotivno zdravlje može biti od velike koristi i olakšati vam stresan životni period.

KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU?

Iako je rijetka, abrupcija posteljice može imati nepovoljan ishod za majku i dijete. Zbog ponekad teškog postavljanja dijagnoze i mogućnosti naglog pogoršanja zdravstvenog stanja izuzetno je važno da obratite pozornost na svako, pa i najmanje krvarenje koje nastane tijekom trudnoće. U slučaju pojave krvarenja, nemojte odgađati ginekološki pregled!

 

LITERATURA:

 1. Tikkanen M. Placental abruption: epidemiology, risk factors and consequences. Acta Obstet Gynecol Scand. 2011;90(2):140.–149.
 2. Đelmiš J, Orešković S, i suradnici. Abrupcija posteljice (abruptio placentae). U: Fetalna medicina i opstetricija. Zagreb: Medicinska naklada, 2014., p. 325.–329.
 3. Placental abruption – Cleveland Clinic
 4. Schmidt P, Skelly CL, Raines DA. Placental Abruption. 2021. StatPearls [Internet]
 5. Grivell RM, Alfirevic Z, Gyte GM, Devane D. Antenatal cardiotocography for fetal assessment. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(9):CD007863.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.