×

Što znači placenta previa u trudnoći?

Placenta previa (lat. placenta praevia), poznata i pod nazivom predležeća ili nisko ležeća posteljica, ozbiljna je komplikacija trudnoće u kojoj placenta djelomično ili potpuno prekriva unutarnje ušće vrata maternice ili se nalazi vrlo blizu njega, sprječavajući spontani vaginalni porod.

Premda nije opasna u ranom stadiju trudnoće, može uzrokovati obilno krvarenje iz rodnice u poodmakloj trudnoći te  neposredno prije ili tijekom poroda.

U tekstu koji slijedi donosimo vam sve o placenti previji – što je, zašto se pojavljuje, kojim se simptomima prezentira, kada potražiti liječničku pomoć te kako se dijagnosticira i liječi. 

placenta previa

FIZIOLOŠKA “MIGRACIJA” POSTELJICE

Placenta ili posteljica je privremeni organ koji nastaje sjedinjenjem tkiva majke i fetusa, a čiji je ispravan razvoj nužan za uspostavljanje normalne trudnoće.

Stvaranje posteljice započinje nakon implantacije (ugradnje ploda u stijenku maternice majke), a potpuno je završeno krajem prvog tromjesečja trudnoće.

Mjesto implantacije ploda, sijelo je posteljice.

Posteljica je normalno smještena pri vrhu ili na bočnim stijenkama maternice, daleko od ušća vrata maternice.

Iako je u ranoj trudnoći, posteljica često nisko položena, s napredovanjem trudnoće i širenjem maternice, ona “migrira” prema gore gdje ostaje sve do kraja trudnoće.

Izostanak pomicanja posteljice tijekom trudnoće, može dovesti do stanja poznatog pod nazivom placenta praevia ili predležeća posteljica.

placenta previa krvarenja

ŠTO JE TO PLACENTA PREVIA?

Placenta previa ili predležeća posteljica predstavlja anomaliju sijela posteljice u kojoj 

posteljica prethodi djetetu te mu stvara zapreku pri prolasku kroz porođajni kanal, a smještena je nisko u donjem segmentu maternice žena.

Osnovni problem kod placente previje je mehanička zapreka porodu, ali i mogućnost nezaustavljivog krvarenja već s nastupom prvih trudova. To krvarenje može biti intenzivno tako da samo kirurški zahvat, odnosno carski rez omogućuje siguran ishod za majku i dijete.

Učestalost placente previje je 1 na 200 trudnoća. 

Danas je nešto češća pojavnost placente previje, upravo zbog povećanja broja carskih rezova i drugih zahvata na maternici. 

Prema položaju posteljice u odnosu na unutrašnje ušće vrata maternice, razlikujemo

parcijalnu, potpunu i marginalnu placentu previju. 

 1. PARCIJALNA PLACENTA PREVIA – posteljica djelomično prekriva unutarnje ušće vrata maternice
 2. POTPUNA PLACENTA PREVIA – posteljica potpuno prekriva unutarnje ušće vrata maternice
 3. MARGINALNA PLACENTA PREVIA – posteljica priliježe uz sam rub unutarnjeg ušća vrata maternice

Otkrivena u ranoj trudnoći, obično ne predstavlja problem, ali postojanje placente previje tijekom daljnjeg napredovanja trudnoće, može uzrokovati obilno krvarenje neposredno prije ili tijekom poroda.

previa placenta

ŠTO UZROKUJE PLACENTU PREVIJU?

Točan uzrok nastanka nije poznat, ali u moguće rizične čimbenike povezane s razvojem placente previje ubrajamo: 

 • uznapredovalu dob majke (> 35 godina)
 • multiparitet (višerodstvo)
 • prethodni porod carskim rezom 
 • prethodni spontani ili inducirani pobačaj
 • abnormalnosti maternice koje sprječavaju normalnu implantaciju (npr. miomi)
 • višeplodnu trudnoću 
 • prethodnu trudnoću s predležećom posteljicom
 • konzumaciju droga (kokain)
 • pušenje

SIMPTOMI 

Najčešći simptom placente previje je krvarenje koje se često prvi put javlja krajem drugog ili početkom trećeg tromjesečja i koje obično spontano prestaje.

Krvarenje je većinom bezbolno i najčešće se pojavljuje između 34. i 38. tjedna trudnoće, ali može se javiti i ranije. Manji broj trudnica kod kojih je dijagnosticirana nisko ležeća posteljica ne krvari sve do početka poroda. Krvarenje može biti različitog intenziteta – od oskudnog do vrlo obilnog te popraćeno grčevima i bolovima u donjem dijelu trbuha. Karakteristično je i da se pojavljuje nakon spolnog odnosa.

ZAŠTO NASTUPA KRVARENJE IZ PLACENTE PREVIJE?

Krvarenje iz predležeće posteljice posljedica je prijevremenog djelomičnog odljuštenja abnormalno smještene posteljice zbog širenja donjeg segmenta maternice tijekom trudnoće. Ljuštenje obično počinje s prvim trudovima u posljednjem tromjesečju trudnoće i rezultira krvarenjem iz krvnih žila maternice i posteljice koje se pojačava uslijed nemogućnosti mišićnih vlakana donjeg materničnog segmenta da se kontrahiraju i time stisnu rastrgane krvne žile. Krv je svježa, svijetlocrvene boje.

placenta previa simptomi

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA PLACENTE PREVIJE?

Osnovni način postavljanja dijagnoze placente previje je ultrazvučni pregled koji omogućuje vizualizaciju abnormalnog sijela posteljice, prije pojave kliničkih znakova, odnosno krvarenja.

Dijagnoza placente previje može se postaviti i ginekološkim pregledom, no takav pregled mora biti nježan i oprezan, budući da neposredno nakon istog može doći do obilnog krvarenja.

U pravilu, ako se krvarenje iz rodnice pojavi nakon 20. tjedna trudnoće, ginekološki pregled je kontraindiciran, sve dok se ultrazvukom ne isključi postojanje predležeće posteljice.

Dijagnoza placente previje postavlja se na temelju ultrazvučnog pregleda, bilo tijekom rutinskog pregleda ili nakon epizode krvarenja.

Zbog posteljične sklonosti “migraciji” tijekom trudnoće, konačna dijagnoza placente previje obično se postavlja nakon 32. tjedna trudnoće.

LIJEČENJE PLACENTE PREVIJE

Nažalost, ne postoji specifično liječenje predležeće posteljice.

Postupak zbrinjavanja ovisi o trajanju trudnoće, intenzitetu i trajanju krvarenja, kao i o općem stanju trudnice i ploda.

Prije 20. tjedna trudnoće, kod asimptomatskih trudnica kod kojih je dijagnosticirana nisko ležeća posteljica, nije potreban nikakav poseban tretman, dok se nakon 20. tjedna trudnoće savjetuje mirovanje uz suzdržavanje od spolnih odnosa.

Kada se pojavi krvarenje, trudnica se obično hospitalizira kako bi se procijenilo stanje majke i ploda. Ukoliko je krvarenje oskudno, najčešće se preporučuje strogo mirovanje do kraja trudnoće, a po potrebi, započinje se s lijekovima koji umiruju kontrakcije maternice.

Svrha terapije placente previje je što više odgoditi porođaj kako bi se postigla fetalna zrelost, a da se istodobno ne ugrozi majčin i/ili djetetov život. 

U slučajevima obilnijeg krvarenja ili kada je dosegnuta fetalna zrelost porod je indiciran, obično carskim rezom. 

placenta previja

KOJE SU KOMPLIKACIJE PLACENTE PREVIJE?

Nisko ležeća posteljica sprječava namještanje djeteta na ušće vrata maternice, što je normalan položaj prije poroda i može prouzročiti prijevremeni porod te krvarenje koje ozbiljno može ugroziti život ploda i majke.  Komplikacije uzrokovane placentom previjom mogu biti ozbiljne i po majku i po dijete.

U moguće komplikacije placente previje ubrajamo:

 1. spontani pobačaj
 2. prijevremeni porođaj (porođaj prije 37. tjedna gestacije)
 3. nisku porođajnu težinu (težinu manju od 2500 g)
 4. iskrvarenje
 5. hipoksiju (smanjenu opskrbu ploda kisikom)

Premda je predležeća posteljica nekada predstavljala ozbiljnu prijetnju, danas gotovo 99 % majki uspješno završava trudnoću.

 

LITERATURA:

 1. Placenta previa
 2. What is placenta previa?
 3. Diagnosis and management of placenta previa and low placental implantation
 4. Placenta praevia: incidence, risk factors and outcome

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.