×

Kako razlikovati lažne od pravih trudova?

Lažni trudovi ili Braxton – Hicksove kontrakcije nisu znak početka porođaja. One predstavljaju kontrakcije maternice uslijed pripreme cerviksa (vrata maternice) za sami porod. 

Ponekad ih je teško razlikovati od pravih trudova, stoga u nastavku teksta donosimo sve o lažnim trudovima – što su, zašto nastaju, kako ih razlikovati od pravih trudova, ali i što učiniti kada  primijetite njihovu pojavu. 

lazni trudovi

ŠTO SU LAŽNI TRUDOVI?

Lažni trudovi ili Braxton–Hicksove kontrakcije su kontrakcije (stezanja) maternice koje ne dovode do otvaranja cervikalnog kanala, ali sudjeluju u pripremi cerviksa (vrata maternice) za porod. Dakle, pojava lažnih trudova ne znači da porod počinje.  

Braxton-Hicksove kontrakcije su više nelagodne nego bolne, javljaju se nepravilno i u različitom intenzitetu.

KADA SE JAVLJAJU LAŽNI TRUDOVI?

Lažni trudovi su mogući već oko 6. tjedna gestacije, ali trudnice ih uglavnom osjećaju krajem 2. i tijekom 3. tromjesečja. Javljaju se najčešće pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, pri prepunjenom mokraćnom mjehuru, nakon spolnog odnosa ili u stanjima dehidracije, a zajedničko svim tim stanjima je potencijalni stres za fetus i potreba za povećanjem krvnog protoka prema maternici kako bi se povećala doprema kisika fetusu.  

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PRAVIH I LAŽNIH TRUDOVA?

Ponekad nije jednostavno razlikovati radi li se o pravim ili lažnim trudovima (Braxton-Hicksovim kontrakcijama), pogotovo ako se događaju u kasnoj fazi trudnoće.

U početku su i lažni i pravi trudovi nepravilni, ali oni pravi s vremenom postaju sve jačeg intenziteta, pravilniji i javljaju se u sve kraćim vremenskim intervalima.

Lažni trudovi su više nelagodni nego bolni, za razliku od pravih trudova prilikom kojih se javlja bol koja sijeva od leđa prema trbuhu i zdjelici.

Pravi trudovi ne popuštaju promjenom položaja, mokrenjem, mirovanjem ili pijenjem tekućine, što je slučaj kod lažnih trudova.

Pravi trudovi se često javljaju nakon pucanja vodenjaka te ginekolog može utvrditi otvaranje cerviksa (vrata maternice), dok se lažni trudovi osjećaju tijekom dužeg razdoblja trudnoće i nisu znak početka poroda.

braxton-hicksove kontrakcije kako ih prepoznati

ŠTO KADA SE JAVE LAŽNI TRUDOVI?

Iako pojava lažnih trudova uznemiri i uplaši mnoge trudnice, kako bi si olakšale potrebno je prvenstveno umiriti se i pričekati da one prođu. Ipak, s obzirom na poznate okidače, tj. trigere lažnih kontrakcija, postoji nekoliko načina kako ih prebroditi i spriječiti njihov nastanak. U nastavku donosimo nekoliko savjeta:

 1. Dišite duboko, meditirajte i opustite se
 2. Pijte dovoljno tekućine – uvijek imajte bočicu vode uz sebe kako bi osigurali  adekvatnu hidraciju organizma i spriječili pojavu lažnih trudova 
 3. Nemojte odgađati odlazak u toalet, na vrijeme ispraznite prepunjen mokraćni mjehur
 4. Udobno se smjestite i promijenite položaj tijela kod pojave lažnih trudova
 5. Bilježite učestalost pojave kontrakcija i pratite postoji li pravilnosti u njihovom javljanju kako biste ih mogli razlikovati od pravih trudova 

lažni trudovi u 33. tjednu trudnoće

KADA JE POTREBNO JAVITI SE LIJEČNIKU?

Braxton- Hicksove kontrakcije su normalna pojava u trudnoći i kao takve ne zahtijevaju liječničku pomoć. 

Međutim, obratite se svome liječniku za pregled ako primijetite:

 • vaginalno krvarenje
 • snažne kontrakcije koje se javljaju u sve kraćim vremenskim intervalima tijekom sat vremena
 • trudove koji ne prolaze na navedene metode (mirovanje, pijenje tekućine, promjena položaja tijela i sl.)
 • neki od znakova početka porođaja (prije 37. tjedna trudnoće)
 • promjene u kretnjama djeteta
 • da kontrakcije postaju sve učestalije i snažnije 

 

LITERATURA:

 1. Braxton Hicks Contractions
 2. Braxton Hicks Contractions
 3. 5 common questions about Braxton Hicks contractions
 4. Đelmiš J, Orešković S, i suradnici. Fetalna medicina i opstetricija. Zagreb: Medicinska naklada, 2014.

 

Autor: Dr. Tihana MazalinDr. Lukas-Stančin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.