×

Spolni odnosi u trudnoći


Često se trudnice i njihovi partneri pitaju jesu li spolni odnosi u trudnoći sigurni. Intimnost je važan dio odnosa između partnera, a kada se u tu rutinu doda i trudnoća, javljaju se različite nedoumice. Mnogi parovi se pitaju postoji li mogućnost spontanog pobačaja, a muškarci se često susreću sa strahom da će nauditi djetetu.

U ovom blogu saznajte jesu li spolni odnosi u trudnoći sigurni, kada izbjegavati spolne odnose u trudnoći te bitne činjenice o spolnim odnosima nakon poroda.

spolni odnos u trudnoci

SPOLNI ODNOSI U TRUDNOĆI – JESU LI SIGURNI?

Spolni odnosi su normalni dio svake trudnoće – osim ako vam liječnik nije rekao drugačije. Penetracija i fizička aktivnost tijekom spolnih odnosa neće nauditi vašem djetetu jer je ono zaštićeno u trbuhu i oko njega se nalaze plodovi ovoji i mišićni zid maternice. Trenutni stav doktora je da su spolni odnosi u trudnoći dobri za trudnicu. Trudnice koje imaju redovite spone odnose imaju povećanu koncentraciju umirujućih hormona i povećan protok krvi, a svi ti učinci se prenose i na dijete.

Kontrakcije izazvane orgazmom nisu istog oblika niti intenziteta kao kontrakcije koje se javljaju prilikom trudova. Poneki doktori ne preporučuju spolne odnose u 9 mjesecu trudnoće jer postoji mogućnost da jedan od sastojaka sperme izazove trudove – struka nije usuglašena po tom pitanju te ne postoje sigurni dokazi za to.

Spolni odnosi tijekom trudnoće neće uzrokovati spontani pobačaj jer do njega dolazi zbog nepravilnog razvitka ploda.

Mnogi parovi prolaze kroz proces umjetne oplodnje (IVF) te zbog stresa često nemaju ni potrebu za intimnošću. U slučaju da imate želje i ako vam je ugodno, slobodno možete prakticirati spolne odnose tijekom tog procesa. Jedini period kada će vas liječnik zamoliti za suzdržavanje od spolnih odnosa je razdoblje između transfera embrija do pozitivnog testa za trudnoću.

zabrana spolnih odnosa u trudnoći

KADA IZBJEGAVATI SPOLNE ODNOSE?

Posavjetujte se s vlastitim doktorom trebate li zbog nečega izbjegavati spolne odnose u trudnoći. Sljedeća stanja predstavljaju situacije u kojima se ne preporučuje prakticiranje spolnih odnosa:

  • Visoki rizik od spontanog pobačaja ili prethodni spontani pobačaj
  • Rizik od prijevremenog poroda (pojava trudova prije 37 tjedna trudnoće)
  • Pojava vaginalnog krvarenja, iscjetka ili grčeva nejasnog uzroka
  • Curenje plodne voda ili puknuće jedne od membrane plodovih ovoja
  • Prerano otvoren cerviks (vrat grlića maternice)
  • Preniski smještaj posteljice (placenta previa)
  • Višeplodna trudnoća

 

Potrebno je također razjasniti s liječnikom što u vašem slučaju znači izbjegavanje spolnih odnosa, je li u pitanju penetracija ili/i orgazam.

Odmah se javite liječniku ako tijekom ili nakon spolnog odnosa u trudnoći primijetite:

-bol

– krvarenje

– curenje tekućine ili iscjetka

– kontrakcije (trudove)

spolni odnosi nakon poroda

PRVI SPOLNI ODNOS NAKON PORODA

Iako ne postoji točno određeni period, preporuka je da se sa spolnim odnosima započne najranije 6 tjedana nakon poroda. Unutar prva dva tjedna se najčešće pojavljuju komplikacije poroda. Tijelu je potrebno određeno vrijeme da se oporavi od svih promjena koje su se događale unazad devet mjeseci. Vaginalna suhoća, bol i smanjeni seksualni nagon nisu rijetki nakon poroda stoga si dajte vremena da vaše tijelo bude u potpunosti spremno za intimne odnose.

Kako biste ojačale oslabljene zdjelične mišiće pokušajte raditi Kegelove vježbe – o njima pročitajte više u našem blogu.

 

Literatura:

  1. Will It Hurt the Baby? Plus 9 More Questions About Safe Pregnancy Sex
  2. Sex During and After Pregnancy
  3. IVF Dos and Don’ts: Your Guide to Diet, Exercise, Sex, and More

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.