×

Bolan spolni odnos


Smatra se da čak tri od četiri žena u nekom razdoblju svoga života osjeti bolan spolni odnos. Nekim ženama spolni odnosi ne donose užitak ni zbližavanje s partnerom, već su veliki izvor stresa. Bolni spolni odnosi mogu dovesti do seksualne disfunkcije – manjka želje i uzbuđenosti za vrijeme intimnih odnosa, a također mogu i narušiti odnos s partnerom, kao i mentalno zdravlje oba partnera.

U ovom blogu opisat ćemo vrste i uzroke zbog kojih se bol pri spolnom odnosu može javiti, pojasnit ćemo mogućnosti liječenja te navesti nekoliko savjeta kojima si sami možete pomoći.

bolan spolni odnos

BOL PRI SPOLNOM ODNOSU I POPRATNI SIMPTOMI

Bol pri spolnom odnosu, stručnim terminom dispareunija, može se javiti na području stidnice (vulve), na ulazu u rodnicu ili duboko u njoj. Duboka bol se također može javiti u donjem dijelu trbuha i leđa.

Bol pri ulazu u vaginu može se javiti kao posljedica raznih psihičkih i fizičkih čimbenika. Česti uzroci takve boli su smanjena vlažnost (lubrikacija) i spolno prenosive infekcije.

Za mnoge žene, prvi spolni odnos je bolan, ali se rjeđe događa da se bol nakon prvih spolnih odnosa nastavi, osobito nakon promjene pozicija i partnera. Ako je to ipak slučaj, tada govorimo o primarnoj dispareuniji, dok se sekundarna dispareunija javlja nakon perioda bezbolnih spolnih odnosa.

Kako bi se pronašao uzrok dispareunije, važno je obratiti pažnju na sljedeće popratne simptome:

  • vaginalni iscjedak promijenjene boje ili mirisa
  • učestalo i otežano mokrenje
  • smanjena lubrikacija
  • izrazito bolne menstruacije
  • bol u zdjelici
  • bol stidnice
  • promjene na koži stidnice ili ožiljci nakon poroda.

KOJI SU UZROCI BOLNIH SPOLNIH ODNOSA?

POVRŠNA BOL

Jedan od najčešćih uzroka pojave boli za vrijeme spolnih odnosa je smanjena lubrikacija. Da bi intimni odnosi za ženu bili bezbolni i ugodni, na seksualno uzbuđenje spolni organi žene, između ostalog, reagiraju pojačanom proizvodnjom sekreta. Kada vagina nije dovoljno vlažna, trenje pri penetraciji izaziva bol te može izazvati i vidljivo oštećenje tkiva. Smanjena lubrikacija je često uzrokovana psihičkim čimbenicima poput nedostatka uzbuđenja, smanjenog libida ili depresivnih i anksioznih tegoba.

Nakon menopauze, kao i tijekom hormonalnih promjena za vrijeme dojenja ili u sindromu policističnih jajnika te zbog uzimanja određenih lijekova (antihistaminika ili neke vrste oralne kontracepcije), može doći do stanjivanja kože, odnosno sluznice spolnih organa i smanjenja proizvodnje vaginalnog sekreta što posljedično dovodi do nelagode, suhoće i boli.

Također, nakon poroda, potrebno je neko vrijeme da rana od epiziotomije zacijeli. U nekim slučajevima za vrijeme poroda može doći do težeg oštećenja tkiva, osobito nakon puknuća međice kada epiziotomija nije izvršena, što također može uzrokovati bolnost. Ozljeda stidnice ili rodnice bilo kojim putem, primjerice uklanjanjem stidnih dlačica, operacijom ili zračenjem, može biti uzrokom bolnosti.

Zašto spolni odnos bolli

Važno je napomenuti da su spolno prenosive infekcije i druge infekcije intimnog područja, posebice kandidijaza i trihomonijaza, genitalni herpes ili upala Bartolinijevih žlijezdi, čest uzrok bolnih spolnih odnosa. Tada je, uz dispareuniju, moguća pojava obilnog iscjetka promijenjene boje ili konzistencije te neugodnog mirisa. Mokraćne infekcije također mogu dovesti do pojave boli prilikom spolnog odnosa.

Dermatološke bolesti vanjskih spolnih organa poput lihena sklerozusa, lihena simpleksa ili dermatitisa mogu uzrokovati bolnost, kao i alergije na lateks, kontraceptive, higijenske proizvode i ostale tvari.

Ako ništa do sada navedeno nije primijećeno kao mogući uzrok dispareunije, moguće je da se radi o vulvodiniji, preosjetljivosti vulve na mehaničke podražaje. Uzrok vulvodinije nije sasvim razjašnjen, ali se pretpostavlja da do nje može doći nakon dugotrajne kandidijaze (gljivične infekcije), zbog poremećenog imunološkog odgovora ili preosjetljivosti živčanih završetaka na tom području.

Rijetko, uzrok dispareunije leži u razvojnim anomalijama spolnih organa.

DUBOKA BOL

Duboka bol se može javiti za vrijeme ili neposredno nakon spolnog odnosa. Kao i površna bol, može biti uzrokovana spolno prenosivim infekcijama koje ovoga puta zahvaćaju vrat maternice (cerviks), maternicu, jajovode ili cijelu zdjelicu. Infekcija također može uzrokovati lokalizirano nakupljanje gnoja (apsces) u zdjelici.

Kada žena koja pati od dispareunije uz bol pri penetraciji ima i izrazito bolne i grčevite menstruacije, moguće je da se radi o endometriozi – ozbiljnom stanju koje je potrebno liječiti kako ne bi rezultiralo neplodnošću i drugim ozbiljnim komplikacijama.

Miomi, ciste jajnika, kao i drugi tumori spolnih organa, mjehura i okolnih struktura također mogu izazvati duboku bol pri penetraciji. Ožiljkasto tkivo nakon infekcije, zračenja ili operacije može uzrokovati duboku bol ili ograničiti penetraciju suženjem vagine.

Jedan od mogućih uzroka duboke i površinske boli pri spolnom odnosu je i spazam zdjeličnih mišića. Pojačan mišićni tonus može nastati u sklopu vaginizma, ali i kao refleksni odgovor na ponavljajuću bol.

Bolan seks

PSIHOLOŠKI ČIMBENICI KOJI UTJEČU NA POJAVU BOLI

Kada se govori o bolnim spolnim odnosima, nikako se ne smije zanemariti utjecaj psiholoških faktora na oba partnera. Smanjena uzbuđenost pri spolnom odnosu očituje se nedovoljnom vlažnošću vagine i izostalom reakcijom vanjskih spolnih organa. Stres uzrokovan vanjskim čimbenicima, kao i stres oko samog spolnog odnosa može smanjiti libido i želju za spolnim odnosom. Zanimljivo je da osobe koje pate od depresije i anksioznosti često jače i češće osjećaju bol pri spolnim odnosima.

Manjak samopouzdanja, manjak intimne povezanosti s partnerom, kao i krivnja povezana sa spolnošću, vrlo snažno smanjuju seksualni odgovor. Partnerova spolna disfunkcija također može negativno utjecati na ženu.

Ponekad žene nastave sa spolnim odnosom čak i kada nisu spremne i doživljavaju bol. To može dovesti do kondicioniranja na bol nakon čega je moguć razvoj vaginizma ili spazma mišića što zatim još više pogoršava bol.

Vaginizam je nevoljna kontrakcija mišića zdjelice koja sprječava penetraciju. U pozadini vaginizma često stoji osjećaj anksioznosti i strah. Strah može biti uzrokovan prijašnjim lošim iskustvom ili zlostavljanjem, ali i strahom od trudnoće.

Ipak, smanjeni libido nije uvijek posljedica psiholoških čimbenika, već može biti uzrokovan i hormonalnim disbalansom, primjerice tijekom i nakon menopauze ili kod policističnog sindroma jajnika.

vaginizam

KAKO SE DISPAREUNIJA LIJEČI?

Liječenje dispareunije ovisi o samom uzroku. Važno je prije svega napraviti kompletnu ginekološku obradu kako bi se otkrio točan uzrok bolnih spolnih odnosa ili isključili potencijalni fizički čimbenici. Za postavljanje dijagnoze, osim anamnestičkih podataka i kliničkog pregleda, možda će biti potrebno uzeti cervikalne briseve, napraviti ultrazvučni pregled ili neku drugu ginekološku ili radiološku pretragu.
Infekcije se liječe farmakološki, antibioticima ili drugim lijekovima. Iznimno, ako je došlo do stvaranja apscesa, potrebno je kirurško uklanjanje istoga.

Za poboljšanje vlažnosti rodnice, uz korištenje lubrikanata, ponekad je potrebno i hormonsko liječenje lokalnim kremama ili tabletama. U nekim će slučajevima pomoći i promjena trenutne terapije oralnim kontraceptivima i drugim lijekovima koje žena uzima.

Fizikalna terapija i primjena biofeedback-a vrlo su djelotvorne metode koje mogu pomoći smanjiti tonus mišića, odnosno naučiti ženu kako da svjesno opusti zdjelične mišiće.

Kirurško liječenje potrebno je u iznimnim slučajevima kada endometrioza, tumor ili promijenjena anatomija uzrokuju bol.

Uz uklanjanje fizičkih uzroka, savjetuje se psihoterapija i/ili seksualna terapija kojom se pokušavaju riješiti uzroci, ali i posljedice bolnih odnosa i seksualne disfunkcije općenito. S obzirom na to da seksualni problemi utječu na oba partnera, ponekad je potrebno (i poželjno) i partnera uključiti u terapiju.

DISPAREUNIJA

KAKO SI SAMI MOŽETE POMOĆI?

Iako je bol tijekom spolnih odnosa problem koji može znatno umanjiti kvalitetu života, ponekad se rješenje krije u malim promjenama koje sami možete isprobati. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kojima si možete pomoći olakšati ili ukloniti bol:

  • Koristite lubrikante. Postoji više vrsta lubrikanata – na bazi vode, ulja ili silikona. Lubrikanti na bazi vode brzo se suše, no najjeftiniji su i prikladni za korištenje s prezervativima od lateksa. Lubrikanti na bazi silikona prikladni su za osjetljivu kožu, dulje ostaju na površini i mogu se mogu koristiti s prezervativima, dijafragmama i ostalim barijerama od gume i lateksa, ali ne i sa seksualnim igračkama. Lubrikanti na bazi ulja ne smiju se koristiti u rodnici već samo na vanjskom spolovilu, a posebno ih treba izbjegavati uz prezervative od lateksa.
  • Probajte s dilatatorima. Dilatatori su valjkasti predmeti različitih veličina koji se uvode u rodnicu. Počinje se s najmanjom veličinom koju je moguće umetnuti bez pojave boli te se tijekom vremena prelazi na one šire. Dilatatori se često koriste kod određenih dermatoloških bolesti intimnog područja, nakon operacija, kod neelastičnog himena i u liječenju vaginizma.
  • Razgovarajte s partnerom. Razgovarajte s partnerom o tome kako se osjećate u vezi spolnih odnosa, objasnite što vam paše i naglasite što vas boli. Razgovarajte i o vašem odnosu, kao i potencijalnim izvorima stresa. Dobra komunikacija je ključ kvalitetnih odnosa u svim aspektima.

Dodatni savjeti

  • Odvojite posebno vrijeme za intimne aktivnosti. Odvajanje vremena posebno za seksualne aktivnosti može vam pomoći da se odmaknete od stresa svakodnevnog života i uspijete održati zadovoljavajući spolni život. Važno je da oba partnera budu odmorna i u trenutku odvojenom samo za intimni odnos ne rade ništa drugo. Promjena okoline i prostora također vam može pomoći da se odmaknete od obaveza i ostalih svakodnevnih aktivnosti.
  • Isprobajte druge intimne aktivnosti koje ne uključuju penetraciju. Produžetak predigre i nove seksualne aktivnosti mogu vam pomoći postići odgovarajuću razinu uzbuđenosti nakon koje će i penetracija biti moguća. Isprobavanje novih intimnih aktivnosti vrlo je važan korak u upoznavanju toga što vama i vašem partneru odgovara.
  • Probajte s toplom kupkom prije odnosa. Topla kupka će poboljšati protok krvi te uzrokovati relaksaciju mišića zdjelice. Imajte na umu da neprimjerena i pretjerana higijena intimnog područja može uzrokovati suhoću ili dodatno smanjiti vlažnost spolnih organa.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori:

  • When Sex Is Painful. Dostupno na: https://www.acog.org/womens-health/faqs/when-sex-is-painful
  • Hoffman BL, Schorge JO, Halrvoson LM, Hamid CA, Corton MM, Schaffer JI. Williams Gynecology. 4. izd.
  • Casanova R, Chuang A, Goepfert AR, Hueppchen NA, Weiss PM, Beckmann CRB, i sur. Beckmann’s and Ling’s Obstetrics and Gynecology. 8. izd.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.