×

Jeste li znali za druge kontracepcijske metode?

Kada se govori o hormonskoj kontracepciji, većina žena odmah pomisli na kontracepcijske pilule. Međutim, postoje druge metode kontracepcije, a upravo o njima govorimo u današnjem blogu. Kako se koristi svaka od tih metoda, kako djeluje te koje su joj prednosti, ali i nedostaci – na sva vam ta pitanja donosimo odgovor. Možda u današnjem blogu za sebe pronađete idealnu metodu kontracepcije.

hormonska kontracepcija

ŠTO JE HORMONSKA KONTRACEPCIJA?

Hormonska kontracepcija se sastoji od različitih kombinacija i koncentracija estrogena i progesterona ili samo progesterona. Na tržištu postoje razni oblici hormonske kontracepcije, a najčešće korištene metode su kontracepcijske pilule te hormonski intrauterini uložak (spirala). Te različite metode se razlikuju po svojoj primjeni, dugotrajnosti djelovanja i praktičnosti korištenja te stoga omogućavaju dobru individualizaciju terapijskog pristupa, ovisno o željama pacijentice, njezinom zdravstvenom stanju i životnom stilu. 

Estrogen i progesteron su ženski spolni hormoni koji u organizmu imaju mnogobrojne važne uloge. Oba su važna za održavanje ženske reproduktivne uloge tijekom života, a estrogen je također važan za održavanje kostiju, funkcije krvožilnog sustava, raspoloženja i kognitivnih (umnih) funkcija. Osim toga, oba hormona su izuzetno važna za održavanje zdrave trudnoće. Estrogen i progesteron u hormonskoj kontracepciji su ti isti hormoni, samo umjetno sintetizirani i dozirani u točno određenim koncentracijama kako bi obavljali svoju kontracepcijsku, ali i terapijsku funkciju.

TRANSDERMALNI FLASTER

ŠTO JE? Transdermalni flaster ili naljepak jedan je od oblika hormonske kontracepcije. Flaster sadrži dvije vrste spolnih hormona u različitim koncentracijama – 6 mg norelgestromina i 0,75 mg etinilestradiola. Zbog toga što sadrži dvije vrste hormona ovaj oblik kontracepcije naziva se kombinirana hormonska kontracepcija. Flaster sadrži dvije vrste spolnih hormona (estrogen i progesteron) u različitim koncentracijama te upravo zbog toga se naziva kombinirana hormonska kontracepcija. 

KAKO SE KORISTI? Kontraceptivni flaster se postavlja na čistu i nemasnu površinu kože bez dlaka, najčešće na područje abdomena, stražnjice ili nadlaktice. Ne preporuča se primjena na iziritiranoj ili ozlijeđenoj koži. Flaster se ne smije rezati ili oštetiti na bilo koji način. Prilikom bacanja iskorištenog flastera, potrebno ga je smotati na pola, a zatim baciti u smeće, nikako ne u zahodsku školjku. Nakon postavljanja naljepka, možete se tuširati, kupati i plivati bez ograničenja.

Flaster se postavlja odmah na početku menstrualnog ciklusa i mijenja svakih tjedan dana kroz tri tjedna. Četvrti tjedan flaster se ne stavlja, a taj tjedan nastupa probojno krvarenje. U slučaju da se flaster ne promijeni na vrijeme, potrebno je koristiti rezervnu metodu kontracepcije.

KAKO DJELUJE? Transdermalni kontraceptivni flaster dizajniran je tako da svakodnevno otpušta određenu koncentraciju spolnih hormona kroz tjedan dana, a nakon toga se treba promijeniti jer gubi svoje djelovanje. Hormoni se apsorbiraju kroz kožu, dolaze u krvožilni sustav, a putem krvi i do ciljnih mjesta djelovanja.

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJI NEDOSTACI KORIŠTENJA? Prednosti korištenja transdermalnog kontraceptivnog flastera su jednostavnost korištenja, praktičnost, povoljni zdravstveni učinci slični kao i kod kontracepcijskih pilula te brza reverzibilnost hormonskih učinaka nakon njegova uklanjanja. Nedostaci korištenja su moguća kožna reakcija na mjestu primjene flastera, slabija učinkovitost kod žena koje imaju više od 90 kg, moguće nuspojave poput glavobolje i napetosti dojki. Osim toga, primjena transdermalnog naljepka kao ni drugih oblika hormonske kontracepcije ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

TRANSDERMALNI FLASTER

VAGINALNI PRSTEN

ŠTO JE? Vaginalni kontraceptivni prsten je oblik kombinirane hormonske kontracepcije u obliku prozirnog i fleksibilnog pratena, promjera oko 54mm.

KAKO SE KORISTI? Kontracepcijski vaginalni prsten postavlja se u vaginu prvog dana menstrualnog ciklusa (prvog dana menstruacije). Tako na mjestu ostaje 21 dan (tri tjedna), a nakon toga se uklanja. U tom četvrtom tjednu nakon uklanjanja prstena nastupa probojno krvarenje. Sedmi dan četvrtog tjedna prsten se ponovo postavlja u rodnicu.

Za vrijeme korištenja vaginalnog prstena možete normalno obavljati sve uobičajene aktivnosti, uključujući i spolni odnos. Pri teškom fizičkom naporu može se dogoditi da prsten izađe iz rodnice, a tada ga je samo potrebno isprati pod hladnom vodom i zatim vratiti u rodnicu. Vaginalni prsten ne smije biti izvan rodnice više od tri sata jer se tada umanjuje njegovo djelovanje, a ako se to dogodi potrebno je koristiti dodatnu metodu kontracepcije sljedećih tjedan dana.

KAKO DJELUJE? Kontracepcijski vaginalni prsten svakodnevno otpušta točno određene koncentracije spolnih hormona i na taj način postiže svoj učinak.

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJI NEDOSTACI KORIŠTENJA? Prednosti korištenja vaginalnog prstena su jednostavnost korištenja, praktičnost i velika efikasnost. Nedostaci korištenja su moguće nuspojave kao što su upale rodnice te pojačan vaginalni iscjedak zbog čega se ovaj oblik kontracepcije ne preporuča ženama koje su sklone vaginitisima i iritacijama rodnice. S obzirom da je vaginalni prsten oblik hormonske kontracepcije, ni njegovo korištenje ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Rizici korištenja, ali i kontraindikacije su slične onima za korištenje kontracepcijskih pilula.

HORMONSKI INTRAUTERINI ULOŽAK (HORMONSKA SPIRALA)

ŠTO JE? Hormonska spirala je plastična naprava veličine nekoliko cm u obliku slova T koja otpušta hormon levonorgestrel. Efikasna je metoda kontracepcije u periodu do maksimalno 5 godina, a nakon toga joj efikasnost opada i treba se ukloniti. 

KAKO SE KORISTI? Spiralu postavlja ginekolog u ginekološkoj ordinaciji, a sam postupak je vrlo jednostavan i brz. Kod nekih se žena za vrijeme postavljanja spirale može javiti osjećaj nelagode i blage boli. Odmah nakon postavljanja ultrazvukom se provjerava je li spirala na mjestu, a nakon mjesec dana opet je potrebno doći na kontrolu kako bi se provjerilo je li sve u redu s pozicijom spirale u maternici.

Na samu spiralu je pričvršćena plastična nit koja viri iz maternice, a omogućuje ženi da provjeri je li spirala na mjestu, odnosno je li ispala. Provjera se preporuča jednom mjesečno, a u slučaju da žena ne može opipati nit, potrebno je koristiti dodatnu metodu kontracepcije.

KAKO DJELUJE? S obzirom da je spirala strano tijelo, ona u endometriju potiče kroničnu upalu i maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođene jajne stanice. Progestagen koji se otpušta djeluje dodatno na način da zgušnjava cervikalnu sluz čime se sprječava prodor spermija do maternice. Osim toga, taj hormon stanjuje sluznicu maternice te na taj način sprječava implantaciju.

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJI NEDOSTACI KORIŠTENJA? Prednosti korištenja hormonske spirale su velika učinkovitost, dugotrajna zaštita (do pet godina), ali i reverzibilnost – odmah nakon uklanjanja žena postaje plodna. Prije postavljanja spirale, žena treba ići na ginekološki pregled jer postoje neka stanja koja su kontraindikacija za uporabu spirale – neobjašnjiva krvarenja iz maternice, ponavljajuće infekcije, miomi, abnormalan PAPA test i dr. Sama spirala ne povećava rizik od nastanka infekcija, međutim, ako dobijete spolno prenosivu infekciju dok imate spiralu, ona može ubrzati njezino širenje na maternicu i jajovode. U početku korištenja spirale možete imati obilnije i dulje menstruacije. Osim toga, ni ova metoda vas ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

HORMONSKA SPIRALA

KONTRACEPTIV DUGOTRAJNOG DJELOVANJA KOJI SE APLICIRA INJEKCIJOM

ŠTO JE? Hormonska injekcija je oblik hormonske kontracepcije koja se daje svaka tri mjeseca. Preparat sadrži 150 mg medroksiprogesteron acetata. Preporuča se ženama koje zbog nekih zdravstvenih razloga ili životnih navika nisu u mogućnosti koristiti druge metode kontracepcije.

KAKO SE KORISTI? Injekcija se primjenjuje u nadlakticu ili glutealni mišić petog dana od početka menstruacije. Nakon tri mjeseca postupak se ponavlja.

KAKO DJELUJE? Injektirani hormon sprječava ovulaciju te zgušnjava cervikalnu sluz.

KOJE SU PREDNOSTI, A KOJI NEDOSTACI KORIŠTENJA? S obzirom da ovaj oblik kontracepcije ne sadrži estrogen, ne povezuje se s rizicima kao što su duboka venska tromboza, moždani udar ili infarkt miokarda. Također, nema utjecaja na rizik od razvoja karcinoma dojke ili endometrija. Moguće neželjene nuspojave vezane za korištenje hormonske injekcije su glavobolja, vrtoglavice, nepravilno krvarenje i dobivanje na težini. Osim toga, važno je naglasiti da takvu vrstu kontracepcije ne bi trebale koristiti žene koje u skoro vrijeme nakon toga planiraju trudnoću jer je potrebno nekoliko mjeseci pa i do godine dana da se uspostavi normalna ovulacija i menstrualni ciklus.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: www.glowm.com, www.reproductivefacts.org

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.