×

Njega kože u trudnoći

Općepoznato je da u trudnoći treba paziti na ono što se u organizam unosi, primjerice da treba izbjegavati alkohol i određene lijekove, no možda je manje poznato da treba obratiti pozornost i na ono što se nanosi na samu kožu. Naime, određeni se sastojci apsorbiraju kroz kožu u krvotok te dospijevaju do fetusa, a u nekim se slučajevima može raditi o sastojcima koji su bezopasni za trudnicu, ali štetni po fetus u razvoju. Same trudnice, prolazeći kroz razne hormonalne promjene, mogu iskusiti iritaciju poput strija u trudnoći na sastojke koje inače koriste bez ikakvih negativnih posljedica. To ne znači da se buduće majke trebaju u potpunosti odreći njege kože u trudnoći, štoviše, moguće je da će se susretati s određenim problemima koji će zahtijevati dodatnu njegu. Bez obzira na to radi li se o novonastalim problemima ili o staroj rutini koja više nije adekvatna, u nastavku se možete upoznati s nekim od najčešćih sastojaka kozmetičkih proizvoda i njihovim djelovanjem, te koliko je (ne)sigurna njihova upotreba za vrijeme trudnoće.

strije u trudnoći

NA KOJI SE NAČIN KOŽA MIJENJA TIJEKOM TRUDNOĆE?

Većina žena iskusi neke od mogućih promjena na koži lica ili tijela u trudnoći, a najčešće se radi o sljedećima:

 • suha koža u trudnoći
 • strije u trudnoći 
 • trudnička melazma (hiperpigmentacija lica)
 • hormonalne akne
 • promjene na noktima
 • pojačana dlakavost (hirzuitizam)
 • pojačano opadanje kose
 • nastanak čvorića na koži
 • hiperhidroza (pojačana aktivnost žlijezda znojnica)
 • nastanak spider nevusa (paučinasti madeži crvene boje)
 • varikoziteti (proširenja) vena
 • edemi (oteklina) potkožnog tkiva
 • akne

Tijekom trudnoće povećava se prokrvljenost cijele kože te je apsorpcija svih tvari nanešenih na kožu pojačana.

Prevencija tijekom trudnoće

Pojavu navedenih simptoma ili pogoršanje postojećih, moguće je prevenirati, suzbiti ili ublažiti kozmetičkim pripravcima dostupnim i bez posjeta dermatologu. Naravno, u slučaju ozbiljnijih smetnji uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom.

njega tijela u trudnoći

STRIJE U TRUDNOĆI

Strije u trudnoći vjerojatno su najčešća problematika s kojom se susreće većina žena. One nastaju kada vezivno tkivo kože ne može pratiti nagle promjene obujma. Strije ne nastaju samo u trudnoći, već mogu nastati i u drugima periodima života, primjerice kod naglog prirasta tjelesne mase. Prilikom samog nastanka, strije su ljubičaste ili crvene boje, a kasnije izblijede u tkivo nalik ožiljku. Za prevenciju suhe kože i strija u trudnoći, važno je u organizam unositi dovoljne količine vode te svakodnevno koristiti proizvode za hidrataciju, poput krema i losiona. Nije nužno da se radi o proizvodima koji se reklamiraju kao „kreme protiv strija u trudnoći” ili „kreme za njegu tijela u trudnoći”, već je bitno odabrati kvalitetnu kremu za održavanje kože elastičnom, kako bi se mogla prilagoditi brzo nastajućim promjenama. U slučaju strija u trudnoći, česta aplikacija krema za hidrataciju bitna je pogotovo na dijelovima tijela poput grudi, bokova, bedara, stražnjice i trbuha, gdje dolazi do najizraženijeg rastezanja kože. Valja napomenuti da je svrbež kože u trudnoći može biti posljedica takvog rastezanja, poglavito svrbež grudi i bradavica te svrbež trbuha. Svakako, ulogu u nastanku strija igra i genetička predispozicija, te treba imati na umu da su strije u trudnoći normalna pojava koju je navedenim savjetima moguće ublažiti, no možda ne i u potpunosti izbjeći. Birajući kremu za hidrataciju, sastojci koje je poželjno vidjeti su shea-maslac, kokosovo ulje, vitamini E i C, hijaluronska kiselina, ceramidi i peptidi.

HIRZUTIZAM

Hirzutizam (pojačana dlakavost) je česti pratitelj trudnoće. Zamjećuje se na licu (obrazima, bradi i iznad usnica), najčešće kod tamnoputih trudnica te žena koje su i prije trudnoće bile sklone pojačanoj dlakavosti. 

svrbež u trudnoći

MOLLUSCA FIBROSUM GRAVIDARUM

Mullusca fibrosum gravidarum su mali čvorići boje kože ili blago svjetliji od nje koji najčešće nastaju u pazušnoj jami, na preponama, ispod dojki i na vratu između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće, a u potpunosti nestaju nakon poroda.

POJAČANA AKTIVNOST ŽLIJEZDA LOJNICA I ZNOJNICA

Pojačana aktivnost štitnjače u trudnoći dovodi do pojačane aktivnosti žlijezda znojnica – znojenja (hiperhidroze). Također, aktivnije postaju i žlijezde lojnice koje pridonose nastanku akni u trudnoći. U više od 50% trudnica dolazi do hipertrofije (pojačanog rasta) žlijezdi lojnica na dojkama koje izgledaju kao sitna smeđa uzdignuća oko bradavica.

SPIDER NEVUSI

Spider nevusi su crveni paukoliki madeži koji se najčešće javljaju između drugog i petog mjeseca trudnoće na vratu, licu, prsima i rukama. Većina izblijedi nakon poroda, no nikada se ne povuku u potpunosti.

VARIKOZITETI I EDEMI

Varikoziteti su promjene na koži koje nastaju proširenjem vena zbog povećanog tlaka u njima izazvanog pritiskom maternice. Važnu ulogu ima i genetska predispozicija. Najčešće se javljaju u trećem tromjesečju na nogama, rodnici, vanjskom spolovilu te u obliku hemeroida. Nakon poroda se povuku tek djelomično.

Edemi su otekline potkožnog tkiva također izazvani pritiskom maternice na krvne žile. Najčešće zahvaćaju gležnjeve, tabane, dlanove i područje oko očiju te se mnoge trudnice žale da su im cipele ili prsten pretijesni. Potrebno je savjetovati se s ginekologom koji će isključiti prisutnost nekih od ozbiljnijih stanja poput preeklampsije, bolesti srca ili bubrega. Smanjiti ih možete spavanjem s blago podignutim nogama, izbjegavanjem duljeg stajanja i smanjenim unosom soli.

koža lica u trudnoći

MADEŽI U TRUDNOĆI

Pregled madeža važno je redovito obavljati u trudnoći. Naime, djelovanjem hormona u trudnoći povećava se rizik za nastanak melanoma (raka kože) te je potrebno obratiti pažnju na novonastale madeže te promjenu oblika, boje, uzdignutosti ili veličine već postojećih madeža.

KOJE SASTOJKE TREBA IZBJEGAVATI?

RETINOIDI

Na vrhu popisa sastojaka koje je nužno izbjegavati tijekom trudnoće su retinoidi; skupina vrlo popularnih ”anti-age” sastojaka koji se nalaze u brojnim serumima i kremama za lice. Retinoidi su derivati vitamina A, što zapravo znači da su kemijski vrlo srodne strukture i sličnog djelovanja. Vitamin A je važan nutrijent, neophodan za zdravu kožu, imunološki i reproduktivni sustav, kao i za dobar vid. Retinoidi, s druge strane, na kožu imaju prilično svestran pozitivan učinak: potiču proizvodnju kolagena i obnavljanje površinskih slojeva kože; poboljšavaju teksturu kože; smanjuju pojavu bora i oštećenja nastalih uslijed izlaganja suncu; djeluju protiv akni, uvećanih pora i mitesera. Međutim, korištenje retinoida u trudnoći povezano je s brojnim ozbiljnim urođenim manama jer oni nepovoljno utječu na embrionalni razvoj. Za korištenje retinoida u većim koncentracijama, bilo kao kreme za topičku primjenu (primjena na kožu) ili kao tablete za oralnu primjenu, potreban je liječnički recept. Liječnik će u tom slučaju pružiti sve potrebne informacije, upozorenja i mjere zaštite. No, u manjim se količinama retinoidi mogu pronaći u raznim kozmetičkim proizvodima koji se ne izdaju na recept jer su slabijeg djelovanja, ali njih se također preporučuje izbjegavati u trudnoći.

SALICILNA KISELINA

Sljedeći u nizu, također vrlo popularan sastojak i saveznik u borbi protiv akni, jest salicilna kiselina. Salicilna kiselina spada u grupu tzv. beta-hidroksi kiselina (BHA) koja djeluje na način da pospješuje uklanjanje mrtvih stanica s površine kože, ima komedolitičko djelovanje (suzbija začepljenje pora) i smanjuje pretjerano lučenje sebuma te sadrži antibakterijska i protuupalna svojstva. Većina proizvoda protiv akni sadrži salicilnu kiselinu u formulacijama od 1 do 10%, no ona se tijekom trudnoće treba izbjegavati u koncentracijama većim od 2%. To ne znači nužno odricanje svih proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu, ali je na pozadini pakiranja potrebno provjeriti o kojoj se količini tog aktivnog sastojka radi. Ono što svakako treba izbjegavati jesu kemijski pilinzi salicilnom kiselinom (oni kod kuće, kao i kod kozmetičara ili dermatologa) jer se u tom slučaju radi o vrlo visokim koncentracijama.

svrbež bradavica u trudnoći

HIDROKINON

Hidrokinon je sastojak koji se pronalazi u proizvodima za izbjeljivanje kože i ujednačavanje tena, primjerice u slučaju melasme – vrste hiperpigmentacije kože koja je česta popratna pojava u trudnoći, a koji se svakako treba izbjegavati u tom periodu. Učinci hidrokinona na fetus nisu u potpunosti istraženi, no poznato je da se ovaj kemijski spoj apsorbira u krvotok u popriličnom postotku pa se preporučuje izbjegavanje doticaja s proizvodima koji ga sadrže.

KREME ZA SUNČANJE

Kreme sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF faktor) bitno je koristiti svakodnevno, pogotovo u ljetnim mjesecima te ukoliko se istodobno primjenjuju neki aktivni sastojci (poput salicilne kiseline) koji kožu čine osjetljivijom na sunčevo zračenje. Također, gore spomenuta melazma razvija se i pod utjecajem UV zračenja koje stimulira melanocite – stanice u koži koje stvaraju pigment. Za zdravlje kože općenito je važno zaštititi se od sunčeva zračenja, međutim određeni sastojci koji se nalaze u širokoj upotrebi, zapravo su prilično kontroverzni. Bitno je znati da postoje dvije kategorije krema za zaštitu od sunca, a to su kreme koje sadrže organske, odnosno fizikalne filtere (filteri su kemijske komponente krema koje ne propuštaju UV zračenje). Tzv. organski filteri djeluju na način da UV zračenje koje pristiže na kožu u nizu kemijskih reakcija pretvaraju u toplinu, koja se potom rasprši u okolinu. Fizikalni filteri djeluju tako da na površini kože formiraju barijeru nepropusnu za UV zračenje, koje se onda jednostavno odbija od njene površine.

Dodatno

Istraživanja pokazuju da neki filteri u kategoriji organskih remete normalnu funkciju endokrinološkog sustava, što je važna kontraindikacija za korištenje tijekom trudnoće. Radi se o starijoj generaciji krema za sunce za koje se smatralo da su sigurne, no čiji su sastojci trenutno pod razmatranjem američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), zato što je naknadno otkriveno da se dotični sastojci apsorbiraju u krvotok u količinama većim od pretpostavljene (i dozvoljene). Riječ je o slijedećim sastojcima: oksibenzon (ili benzofenon-3), homosalat, oktinoksat, oktisalat, oktokrilen, avobenzon. Navedeno ne znači da kreme sa zaštitnim faktorom ne treba primjenjivati (one su vrlo važne za zdravlje kože ljeti, a ne samo ljepotu), već da treba izabrati prave proizvode.

suha koža u trudnoći

KOJE SE KREME ZA SUNČANJE PREPORUČUJU TRUDNICAMA?

Korištenje krema sa zaštitnim faktorom od iznimne je važnosti, bez obzira na to postoji li ikakva problematika na koži. UV zračenje djeluje kancerogeno na stanice kože, a takva se oštećenja tijekom života akumuliraju te u starijoj dobi mogu dovesti do razvitka melanoma (rak kože). Svakodnevno korištenje krema sa zaštitnim faktorom je preporuka dermatologa. S obzirom na to da presuda o sigurnosti organskih filtera još uvijek visi u zraku”, najsigurnije je korištenje krema sa fizikalnim filterima (zvani i mineralni filteri) koji se ne upijaju u kožu i ne dospijevaju u krvotok, a to su cinkov oksid i titanijev dioksid. Treba napomenuti da aktualna istraživanja pokazuju da i u kategoriji organskih filtera postoje oni koji se ne apsorbiraju u krvotok, pa su iz tog razloga sigurni za korištenje. To je tzv. nova generacija organskih filtera, a tu spadaju tinosorb, uvinol i meroksil.

KOJI SU SASTOJCI SIGURNI ZA KORIŠTENJE?

Trudnoća ne podrazumijeva odricanje od svih kozmetičkih proizvoda ili pokušaja suzbijanja nastalih (ili postojećih) problema na koži. Postoje brojne alternative gore navedenim sastojcima koje osiguravaju rezultate, uz sigurnost korištenja tijekom trudnoće i laktacije.

Za kožu sklonu aknama korisna je primjena već spomenute salicilne kiseline u koncentracijama manjim od 2%, kao i takozvanih alfa-hidroksi kiselina (AHA), poput glikolne i mliječne kiseline. U kategoriji svestranih sastojaka s mnogobrojnim prednostima jesu azelaična kiselina, niacinamid i vitamin C.

AZELAIČNA KISELINA

 Azelaična kiselina pruža antibakterijsko i protuupalno djelovanje; pomaže u smirivanju crvenila i smanjenju osjetljivosti kože; inhibira enzim koji kontrolira proizvodnju melanina te na taj način smanjuje tendenciju za razvitak hiperpigmentacije. Preporučuje se onima koji pate od akni, rozaceje, melazme i/ili osjetljivosti kože.

NIACINAMID

Niacinamid je također jedan od protuupalnih sastojaka korisnih u borbi protiv akni. Naime, ovaj sastojak kontrolira lučenje sebuma i smanjuje vidljivost pora. Uz to, pruža zaštitu lipidnog sloja kože, čime se smanjuje transepidermalni gubitak vode (gubitak vode kroz kožu) i suhoća kože. Slično retinoidima, niacinamid djeluje protiv znakova starenja i oštećenja nastalih djelovanjem UV zračenja, istovremeno pružajući zaštitu protiv oksidativnog stresa uslijed okolišnih faktora. 

celulit u trudnoći

VITAMIN C

Vitamin C za topičku primjenu dolazi kao dodatak kremama ili u obliku seruma, gdje se nalazi u većim koncentracijama. Ovaj sastojak ima pruže mnoge dobrobiti za kožu:

 • pospješuje hidrataciju kože
 • pomaže u posvjetljivanju hiperpigmentacija
 • smanjuje crvenilo i ujednačuje ton kože
 • potiče proizvodnju kolagena te time održava elastičnost kože.

 

Vitamin C ima antioksidativna svojstva, stoga je odličan za jutarnju primjenu kao dodatan zaštitni sloj koji neutralizira štetne slobodne radikale iz okoliša i prevenira preuranjeno starenje kože.

KADA JE POTREBNO POTRAŽITI LIJEČNIČKU POMOĆ?

Sve potrebne informacije i pitanja u vezi sigurnosti korištenja proizvoda za njegu kože tijekom trudnoće moguće je potražiti na ginekološkom pregledu ili kod dermatologa. Gore navedene informacije služe kao vodilja u izboru najboljih proizvoda za individualne potrebe svake buduće majke, a s obzirom na to da je u današnje vrijeme primjena kozmetičkih proizvoda po vlastitom izboru uzela maha, poželjno je informirati se o njihovu djelovanju.

 

LITERATURA:

 1. Boulder Medical Center; Safe Skincare During Pregnancy and When Trying to Get Pregnant
 2. Healthline; Your Guide to a Pregnancy-Safe Skin Care Routine
 3. Healthline; The Best Stretch Mark Creams for Pregnancy
 4. Healthline; Itching During Pregnancy: Causes, Home Treatments, and Wen to See a Doctor
 5. Mom Junction; Pregnancy Melasma (Chloasma) Causes and Treatment
 6. Healthline; How to Use Retinoids for Wrinkles
 7. Healthline; Can Salicylic Acid Help Treat Acne?
 8. EWG; The trouble with ingredients in sunscreens
 9. Dr. Jetske Ultee; My list of good and bad sun filters
 10. Select; Azelaic Acid 101: Everything dermatologists want you to know
 11. Healthline; Everything You Should Know About Niacinamide
 12. Healthline; 11 Reasons to Add Vitamin C Serum to Your Skin Care Routine
 13. Incidecoder; Sodium Ascorbyl Phospate
 14. EverydayHealth; The Difference Between Chemical and Mineral Sunscreen

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.