×

Promjene na koži ljeti

Još uvijek je vrijeme godišnjih odmora, a ljetni dani prava su prilika za opuštanje i uživanje. Toplo vrijeme, sunce, morska voda i boravak na svježem zraku svima nam gode te djeluju dobro na naše kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. Međutim, toplo vrijeme sa sobom nosi i određene smetnje te promjene na koži ljeti. U današnjem vam blogu govorimo o pet najčešćih ljetnih kožnih smetnji te vam donosimo savjete kako se što lakše s njima nositi.

Promjene na koži ljeti

OPEKLINE OD SUNCA

Opekline od sunca česte su ljetne kožne reakcije koje nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja kože ultraljubičastim (UV) Sunčevim zrakama. Za razliku od kratkotrajnog i umjerenog izlaganja suncu koje rezultira pojačanim stvaranjem melanina i tamnjenjem kože, dugotrajno izlaganje jakom Sunčevom zračenju dovodi do upalnog odgovora kože. Simptomi opeklina nastalih kao posljedica pretjeranom izlaganju UV zrakama ovise o vrsti kože, intezitetu zračenja, ali i trajanju izloženosti zračenju. Osobe koje su najosjetljivije na Sunčevo zračenje, a samim time i pod najvećim rizikom od pojave opekotina su one svijetle puti, očiju i kose. Međutim, treba imati na umu da i one osobe tamnijih fizičkih karakteristika koje lako tamne ljeti mogu dobiti opekotine od sunca, osobito u prvim danima sunčanja i izravnog izlaganja jakom Sunčevom zračenju.

Koža koja je zadobila opekline od sunca postaje crvena, topla i bolna na dodir. Takve se promjene ne moraju javiti odmah za vrijeme izloženosti, već nastaju najčešće do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Najizraženije crvenilo se obično javlja 12 do 24 sata nakon sunčanja. Ono može biti praćeno osjećajem zatezanja kože, svrbežom i osjetljivošću na dodir. Osim toga, mogu se javiti i opći simptomi poput slabosti, mučnine i povišene tjelesne temperature. Kod ozbiljnijih opeklina, često dolazi do pojave vodenastih mjehura. Takvi simptomi najčešće traju nekoliko dana, a zatim se počinju povlačiti, nakon čega obično slijedi ljuštenje kože.

KAKO SI OLAKŠATI?

Prije svega, važno je da se maknete s izravnog Sunčevog zračenja ako primijetite da ste počeli crvenjeti. Također, potrebno je izbjegavati izlazak na jako sunce sve dok su opekline ”svježe”, odnosno dok vam koža u potpunosti ne zacijeli. Kada se to dogodi, potrebno je primjenjivati kremu s visokim zaštitnim faktorom svaki put kada se idete sunčati kako bi prevenirali ponovni nastanak opeklina, ali i izbjegavati izlazak na sunce kada je zračenje najjače. Postepeno se izlažite suncu (uvijek sa zaštitnim faktorom) dok ne poprimite tamniju boju kože jer ona djeluje djelomično protektivno na UV zračenje. Tada možete smanjiti jačinu zaštitnog faktora (primjerice s 50 na 30).

Nanesite hladne obloge (namočene u vodi ili mlijeku) na mjesta s opeklinama ili se tuširajte više puta pod hladnim tušem kako bi se upala smanjila, a koža ohladila. Kod tuširanja koristite samo običnu vodu ili nježne gelove za čišćenje bez sapuna kako ne biste dodatno isušili i iziritirali kožu. Primjena osvježavajućih losiona ili gelova za tijelo s aloa verom ili mentolom također može umiriti kožu. U slučaju da takve kreme nemate pri ruci, možete običan losion za tijelo staviti u hladnjak na 15-ak minuta kako bi se ohladio pa ga onda nanijeti na kožu.

Primjena običnog jogurta na kožu također može olakšati nelagodne simptome opeklina. Probiotici iz jogurta pomažu cijeljenju kože, a hladnoća smanjenju crvenila i upale. Može vam pomoći i stavljanje zobene kaše na zahvaćena područja – zobene pahuljice skuhajte u vodi i pustite smjesu da se ohladi, a zatim je nanesite na područja s opeklinama.

Dodatni savjeti

U slučaju da vas koža jako boli, uzmite analgetik (primjerice ibuprofen). Nemojte zaboraviti na hidraciju – konzumirajte veće količine tekućine (najbolje vode) kako biste spriječili dehidraciju organizma i omogućili koži da brže zacijeli. Nemojte probijati mjehure ili guliti kožu jer se može razviti infekcija, a s njom i dodatne komplikacije. U slučaju da su opekline jako izražene, a simptome ne možete olakšati navedenim savjetima, javite se liječniku koji će vam po potrebi propisati kortikosteroidnu kremu za smirenje upale. 

UBODI INSEKATA

UBODI INSEKATA

Ubodi insekata česta su pojava u ljetnim mjesecima i gotovo svaka osoba ih je iskusila barem jednom ovo ljeto. Boravak na otvorenom, vrućine i vlaga  – sve to povećava šansu za ubodima, a i kožnim promjenama koje za sobom ostavljaju. Obično se radi o kožnom crvenilu, lokaliziranoj oteklini i svrbežu, a te promjene mogu biti i izraženije, ovisno o vrsti insekta, ali i vrsti kože. Insekti s čijim se ubodima ljeti najčešće možemo susresti su komarci i ose, ali krpelji, pauci, stršljeni itd. Takve kožne promjene najčešće prolaze same od sebe, ali u nekim slučajevima mogu biti uzrok alergijske reakcije ili mjesto razvoja infekcije.

KAKO SI OLAKŠATI?

Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Jako je važno pokušati se suzdržati od češanja kože jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem. U slučaju da se pojavila oteklina, npr. nakon uboda ose, stavite nekakav hladan oblog na mjesto uboda (primjerice mokri ručnik ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili.

U slobodnoj prodaji u ljekarnama postoje proizvodi za ublažavanje svrbeža na bazi antihistaminika koji vam također mogu biti od pomoći. Svakako je dobro javiti se liječniku ako vam se na mjestu uboda razvila infekcija ili neke neobične kožne promjene. Također, bilo kakav oblik ozbiljnije alergijske reakcije nakon uboda insekta poput poteškoća s disanjem ili povraćanja zahtijeva hitan odlazak liječniku.

Dodatni savjeti

U slučaju da ste osobito skloni ubodima insekata, osobito komaraca, dobro je uvijek uza sebe imati nekakav repelent. Danas na tržištu postoje brojni takvi proizvodi na prirodnoj bazi, najčešće na bazi eteričnih ulja kao što je ulje lavande ili citrusa. Također postoje aparati protiv komaraca i drugih insekata koji su osobito korisni u ovim toplim ljetnim mjesecima. 

repelent na prirodnoj bazi

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE

Hiperpigmentacijske mrlje čest su problem s kojim se susreće mnogo žena u ljetnim mjesecima, ali i tijekom cijele godine. Hiperpigmentacijske mrlje su područja kože koja su tamnija od ostatka kože koja ih okružuje, a najčešće se javljaju u smećkastoj ili sivkastoj boji. Nastaju zbog hiperprodukcije melanina koja se može javiti iz nekoliko razloga – zbog hormonskih uzroka, upalnih promjena kože, ozljeda kože, ali i izlaganja suncu.

Hiperpigmentacijske mrlje se mogu pojaviti u raznim oblicima – kao male smeđe pjegice na najizloženijim dijelovima lica (nosu, čelu i obrazima), ali i kao veća pigmentirana područja na bilo kojim drugim dijelovima tijela. U slučaju da postoji bilo kakva hiperpigmentirana mrlja na tijelu, nakon izlaganja suncu će još više potamniti. Kod žena se najčešće radi o novonastalim pjegicama na licu ili o mrljama na mjestima gdje su prethodno postojale akne, prištići ili nekakvi ožiljci na koži. Hiperpigmentacijske kožne promjene jako teško nestaju i najčešće im treba i do nekoliko godina da izblijede. Međutim, uz pravilnu njegu i zaštitu od sunca ljeti i takve se promjene na koži mogu prevenirati i umanjiti.

KAKO SI POMOĆI?

Najvažniji korak u prevenciji i kontroli napredovanja hiperpigmentacijskih mrlja je redovito nanošenje zaštite od UV zračenja (SPF bi minimalno trebao biti 30, a najbolje 50). Osobito se treba zaštiti područje lica, ali i drugih mjesta gdje postoje ožiljci od akni, ozljeda ili slično. Zaštitni faktor se treba ponovo nanositi svakih nekoliko sati, osobito ako ste cijeli dan izloženi suncu. Izbjegavajte izravnu izloženost suncu  – nosite šešir sa širokim obodom ili se držite hlada.

Pravilna njega kože također je, osim limitiranja izloženosti suncu, jako važna za vrijeme ljetnih mjeseci. Postoji mnogo proizvoda namijenjenih upravo ublažavanju hiperpigmentacijskih mrlja na bazi vitamina C, niacinamida (iz skupine vitamina B) ili nekog drugog aktivnog sastojka. Takvi proizvodi inhibiraju proizvodnju melanina, a samim time i razvoj hiperpigmentacijskih mrlja. Također, jako je važan redoviti piling kože za uklanjanje mrtvih stanica i poticanje obnavljanja kože. 

Dodatni savjeti

Piling može biti fizički i kemijski. Za određene tipove kože fizički piling može biti pregrub, stoga se češće preporuča onaj kemijski. Kemijski eksfolijanti bazirani su na kiselinama – najčešće glikolnoj, salicilnoj i mliječnoj kiselini te AHA i BHA kiselinama. Takve tvari potiču ljuštenje i samoobnavljanje kože, a njihova redovita primjena može ublažiti izraženost hiperpigmentacijskih mrlja. S upotrebom kiselina na koži treba biti oprezan u ljetnim mjesecima jer mogu učiniti kožu osjetljivijom na djelovanje UV zračenja. Stoga uz njihovo korištenje uvijek treba koristiti i SPF zaštitu i izbjegavati direktno izlaganje suncu odmah nakon njihove uporabe.

HIPERPIGMENTACIJSKE MRLJE

AKNE

Svačija koža različito reagira na različita godišnja doba, a to osobito vrijedi kada su u pitanju prištići i akne. U nekih se ljudi koji imaju problema s takvim kožnim promjenama tijekom cijele godine, za vrijeme ljetnih mjeseci koža umiri, a akne postaju manje izražene ili u potpunosti nestanu. S druge strane, neke osobe koje inače nemaju takvih kožnih problema ljeti se bore s prištićima i aknama. Iako sunce i morska voda mogu djelovati protuupalno i smanjiti izraženost navedenih kožnih promjena, uvjeti poput povećane vlažnosti i vrućine te posljedičnog znojenja i pojačane proizvodnje sebuma mogu doprinijeti pojavi kožnih problema.

Osim znojenja i pojačane proizvodnje loja na koži, što posljedično začepljuje pore i dovodi do pojave prištića i akni, čimbenik koji tome također može pridonijeti je pogrešna upotreba proizvoda za zaštitnim faktorom. Naime, takvi proizvodi često su ”teški” za kožu zbog određenih sastojaka, osobito oni koji su jako masni te vodootporni. Takve vrste proizvoda dodatno začepljuju pore, što uz nečistoće, znoj i višak sebuma dovodi do razvoja upalnog procesa u koži i pojave akni.

Česta pogreška koju žene rade je stavljanje na lice krema sa zaštitnim faktorom koje su namijenjene za tijelo. Proizvodi koji su namijenjeni za lice obično su nešto laganije teksture i sastojaka, što omogućava koži lica da ”diše”. Također, s obzirom da proizvodi sa SPF-om stvaraju zaštitni film na koži, važno ih je na kraju dana skinuti i dobro oprati lice i tijelo kako bi se koža odmorila.

KAKO IH SPRIJEČITI I UBLAŽITI?

 

Svakodnevno korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom u ljetnim mjesecima izuzetno je važno jer dugoročno štiti kožu od nepovoljnog utjecaja Sunčevog zračenja, preranog starenja kože te pojave novotvorina. Međutim, nije svaki proizvod dobar za svaki tip kože, a pogrešan odabir može doprinijeti pojavi akni za vrijeme ljeta. Ako imate masnu i mješovitu kožu, odaberite proizvode sa SPF-om u obliku gela ili spreja, radije nego u obliku kreme. Birajte proizvode na bazi vode, a ne ulja. Također, izbjegavajte svakodnevno korištenje vodootpornih proizvoda sa SPF-om jer oni dodatno začepljuju pore kože.

Na kraju svakoga dana, a po potrebi i češće, dobro isperite lice i tijelo od korištenih proizvoda, najbolje nekim nježnim gelom za čišćenje koji neće isušiti kožu. Izbjegavajte nošenje uske odjeće od umjetnih materijala i radije birajte prirodne i prozračne materijale poput pamuka, viskoze i lana. Također, izbjegavajte teški make-up i koristite proizvode na mineralnoj bazi. Redovito korištenje proizvoda za čišćenje kože na bazi blagih kiselina poput AHA i BHA može pomoći u odčepljivanju pora i smanjenju pojave prištića.

Dodatni savjeti

Naravno, ne treba zaboraviti i na važnost primjerene hidracije te pravilne i raznovrsne prehrane. Ljetni mjeseci prava su prilika za obogaćivanje jelovnika raznim vrstama voća i povrća te riba i morskih plodova koji su bogati antioksidansima, vlaknima i zdravim masnim kiselinama. Izbjegavajte konzumaciju alkohola i pretjerano ušećerene hrane. Uravnotežena prehrana značajno može doprinijeti boljitku stanja kože te prevenirati pojavu akni i prištića kako ljeti, tako i u ostalim godišnjim razdobljima.

UBOD JEŽINCA

UBOD JEŽINCA

Ubodi ježinaca česta su pojava u ljetnim mjesecima, a najčešće nastaju prilikom kupanja i hodanja u plićim morskim površinama. Ježinaca osobito mnogo ima u Jadranskome moru zbog visokog stupnja čistoće morske vode, što njima odgovara za boravak, rast i razmnožavanje. Ubod na ježinca poprilično je bolan, a najčešće nastaje na tabanu. Obično se radi o višestrukim ubodima na jednom tabanu, što može predstavljati problem zbog bolnosti i nelagode pri naslanjanju na tu nogu i hodanju.

ŠTO UČINITI? Bodlje je dobro što prije izvaditi, ako je to moguće. One se mogu nalaziti u površinskom sloju kože, ali mogu doprijeti i duboko u kožu, što često predstavlja problem pri samostalnom vađenju. Bodlje se najbolje vade iglom i pincetom koje obavezno moraju biti čiste, a mjesto vađenja dezinficirano alkoholom ili posebnim sredstvom za dezinfekciju kože. U slučaju da se stvorila ranica prilikom vađenja, dobro je mjesto zaštiti sterilnom gazom ili flasterom, a po potrebi namazati i antibiotskom kremom. Ako niste sami uspjeli izvaditi dublje bodlje i osjećate bolove, obratite se liječniku. 

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, www.emedicinehealth.com

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.