×

Štetni sastojci u kozmetici, što trebate izbjegavati?

Svaka žena svakodnevno stavlja barem nekoliko kozmetičkih proizvoda na svoju kožu, a svaki se od njih sastoji od barem desetak raznih kemijskih spojeva. Jeste li ikad obratili pažnju na sastojke proizvoda koje koristite? Znate li imena barem nekoliko onih koji su štetni za vas? Koji su uopće štetni sastojci u kozmetici?

Štetni sastojci u kozmetici

Mi ćemo vam u tome danas pomoći. Iskoristite ovo vrijeme koje provodite u svojim domovima, proučite deklaracije kozmetičkih proizvoda koje koristite i učinite velik korak za svoje zdravlje. U današnjem blogu donosimo vam vodič kroz štetne sastojke u kozmetici i odgovaramo na pitanja što su, u kojim se proizvodima nalaze, kako ih možete prepoznati, ali i izbjeći te zašto su štetni za vaše zdravlje. Na kraju vam donosimo savjete kako odabrati ono najbolje za sebe i na što obratiti pažnju kod biranja kozmetičkih proizvoda. 

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ŠTO STAVLJAMO NA KOŽU?

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Njezine funkcije su mnogobrojne – ona predstavlja fizičku barijeru organizma prema okolišu, ograničava, ali i propušta izlazak i ulazak određenih količina vode i elektrolita iz tijela, štiti nas od ultraljubičastog (UV) zračenja i raznih mikroorganizama itd. Međutim, koža jednako tako putem svojih malih otvora (pora) predstavlja put ulaska raznih tvari u organizam. To znači da svaka tvar koju stavimo na kožu ima određeni potencijal da uđe u organizam i u njemu napravi neko djelovanje – pozitivno ili negativno. Stoga, jako je važno znati sastojke svih proizvoda koje stavljamo na kožu kako bi izbjegli one tvari koje mogu štetno djelovati na naš organizam i cjelokupno zdravlje.

Kozmetički se proizvodi često sastoje od većeg broja kemijskih tvari od kojih svaka ima određeno djelovanje na našu kožu. To djelovanje može biti povoljno ili nepovoljno, a problem nastupa upravo ovdje. Naime, za većinu se sastojaka kozmetičkih proizvoda još uvijek ne zna u potpunosti kako djeluju i što je važnije – kakav utjecaj imaju na zdravlje. Tu dodatno treba uzeti u obzir i činjenicu da žene stavljaju razne proizvode na kožu još od malih nogu i zapravo nikada ne prestaju. To znači desetljeća i desetljeća korištenja proizvoda, a samim time i brojnih sastojaka za koje se ni ne zna kakav kroničan učinak imaju na organizam.

Na tu se temu provode brojna istraživanja, a upravo zbog njih su neki sastojci koji su prije desetak godina bili sastavni dio brojnih kozmetičkih proizvoda danas zabranjeni. Istraživanja se i dalje provode, što znači da će se zasigurno s vremenom otkriti i nove kemijske tvari koje imaju štetan učinak na zdravlje pojedinca. S obzirom da za zabranu takvih sastojaka treba proći mnogo vremena, kako biste zaštitili svoje zdravlje, s uklanjanjem štetnih proizvoda iz svoje svakodnevnice treba početi već danas.

Kakav to štetni utjecaj na zdravlje mogu imati određeni kozmetički sastojci? Vjerojatno znate kako se pojavnost malignih bolesti u populaciji povećala, a dokazano je kako značajan čimbenik u tome ima životni stil. Pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, manjak tjelesne aktivnosti, pretjeran unos životinjskih masnoća i mnoge druge životne navike mogu povećati rizik od oboljenja. Međutim, pretpostavlja se da u razvoju bolesti sudjeluju i brojne tvari s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, a upravo u tu kategoriju spadaju i kozmetički proizvodi. Neki od sastojaka o kojima ćemo govoriti povezuju se s razvojem raznih karcinoma, negativnim utjecajem na reproduktivno zdravlje, poremećajem hormonske ravnoteže, nepovoljnim utjecajem na razvoj fetusa, autoimunim bolestima i brojnim alergijskim bolestima. 

koje sastojke u kozmetici treba izbjegavati

ŠTETNI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Ključni sastojci koji čine većinu kozmetičkih proizvoda razni su konzervansi, zgušnjivači, ovlaživači, boje, mirisi i dr. Svi oni mogu biti prirodnog i umjetnog podrijetla, a jedan prosječni kozmetički proizvod sastoji se od 10 do 15 takvih sastojaka. Prosječna žena koristi od 9 do 15 proizvoda za njegu na dan, što znači da dnevno stavlja otprilike 500 kemikalija na kožu. U nastavku teksta provest ćemo vas kroz neke od najčešće prisutnih štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Uz najvažnije informacije koje o njima trebate znati, navedeni su i njihovi engleski nazivi jer se pod tim terminima najčešće nalaze na deklaracijama proizvoda.

PARABENI

ŠTO SU? Parabeni su konzervansi koji se koriste u velikom broju proizvoda za njegu kože, osobito u onima koji imaju visok postotak vode. Njihova uloga je očuvanje dugotrajnosti proizvoda i sprječavanje rasta bakterija. Nisu topljivi u vodi i lako penetriraju kroz kožu.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? Parabeni se mogu naći u šamponima i regeneratorima za kosu, kupkama za tijelo, kremama za lice, losionima za tijelo itd.

KAKO IH PREPOZNATI? Parabeni se na popisu sastojaka nekog proizvoda mogu naći pod imenima etilparaben, metilparaben, butilparaben, propilparaben i ostalim imenima koji u sebi sadrže riječ ”paraben”.

ZAŠTO SU ŠTETNI? S obzirom da se parabeni još uvijek nalaze u velikom broju proizvoda iako se pokušavaju zamijeniti s manje toksičnim konzervansima, mnogo je žena svakodnevno i kronično izloženo njihovom djelovanju. Najranjivija skupina žena su trudnice, ali i mala djeca. Istraživanja su pokazala da su parabeni potencijalni endokrini disruptori, što znači da mogu imitirati djelovanje estrogena i drugih hormona u organizmu. Zbog toga se povezuju s karcinomima koji su hormonski ovisni kao što je primjerice karcinom dojke. Osim toga, parabeni se povezuju s razvojnom i reproduktivnom toksičnosti. Jedno je istraživanje pokazalo da je izloženost majke metilparabenu tijekom razdoblja trudnoće i dojenja povezana s poremećenim razvojem spolnog sustava u djeteta.

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode na kojima piše ”bez parabena”. Postoji mnogo organskih proizvoda koji u svom sastavu nemaju parabene.

 

SLS (NATRIJEV LAURIL SULFAT) I SLES (NATRIJEV LAURET SULFAT)

ŠTO SU? SLS (eng. sodium lauryl sulfate) i SLES (eng. sodium laureth sulfate) su surfaktanti – tvari koje smanjuju površinsku napetost između drugih sastojaka. Koriste se kao sastojci za pjenjenje i u kozmetičkim proizvodima koji služe za čišćenje.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? SLS i SLES se mogu nalaziti u šamponima za kosu, proizvodima za čišćenje lica, gelovima za tuširanje, pastama za zube i sl.

KAKO IH PREPOZNATI? Na popisu sastojaka mogu se pronaći pod punim, najčešće engleskim imenom ili kao kratice. Sastojak sličan SLS-u je amonijev lauret sulfat (eng. ammonium laureth sulfate) kojega se također preporuča izbjegavati.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Iako se donedavno mislilo da su SLS i SLES karcinogeni, odnosno da su povezani s razvojem karcinoma, istraživanja su utvrdila da takve opasnosti nema. Međutim, oni mogu biti onečišćeni karcinogenima kao što je primjerice 1,4-dioksan. Također, ovi sulfati su dokazani iritansi i mogu nadražiti kožu, vlasište i oči, stoga ih se preporuča izbjegavati. 

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode na kojima je označeno ”bez sulfata” i one koji nemaju navedene sulfate na popisu sastojaka.

 

DIETANOLAMIN (DEA), TRIETANOLAMIN (TEA), MONOETANOLAMIN (MEA)

ŠTO SU? Etanolamini su spojevi koji se u kozmetici najčešće koriste kao emulgatori i sastojci za stvaranje pjene.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? Etanolamini se mogu naći u brojnim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za njegu kože: šamponima za kosu, bojama za kosu, parfemima, pjenama za brijanje itd.

KAKO IH PREPOZNATI? Na popisu sastojaka označeni su kao eng. triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA itd.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Kada se ovi spojevi nalaze zajedno s nekim drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji sadrže dušik, mogu nastati nitrozamini – kemijski spojevi koji se nalaze u skupini vjerojatnih karcinogena. Nadalje, istraživanja su pokazala kako DEA može toksično djelovati na brojne organe, ponajprije na bubrege i jetru te živčani sustav, ali i uzrokovati iritaciju kože, očiju i dišnog sustava.

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode koji ne sadrže kratice DEA, TEA ili MEA. Obratite pažnju i na sredstva za čišćenje kuće.

PARABENI

TRIKLOSAN

ŠTO JE? Triklosan je sastojak koji ima antimikrobna svojstva, zbog čega se često koristi u sapunima i deterdžentima, ali ga imaju i neki kozmetički proizvodi. 

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOŽE NALAZITI? Triklosan se može naći u antibakterijskim sapunima, antiperspirantima i dezodoransima, pastama za zube, sredstvima za izbjeljivanje zubi, kremama za lice itd.

KAKO GA PREPOZNATI? Na popisu sastojaka označen je punim imenom triklosan (eng. triclosan) ili kraticom TCS. Njemu sličan sastojak je i triklokarban (TCC).

ZAŠTO JE ŠTETAN? Postoje dokazi da je triklosan hormonski disruptor te da utječe na rad štitnjače i njezinih hormona. Također, neka istraživanja su pokazala da uporaba triklosana u sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima povećava rezistenciju bakterija na antibakterijske proizvode te da njegova prisutnost u nekom proizvodu predstavlja dobar okoliš za razvoj bakterija otpornih na lijekove. S obzirom da ovaj spoj dobro prolazi kroz kožu i nakuplja se u masnom tkivu, smatra se da je osobito opasan za trudnice i žene koje doje.  

KAKO GA IZBJEĆI? Birajte kozmetičke proizvode koji ne sadrže ovaj sastojak i ne zaboravite obratiti pažnju na sapune za ruke.

 

POLIAKRILAMID

ŠTO JE? Poliakrilamid je spoj koji se koristi kao učvršćivać i stabilizator u nekim kozmetičkim proizvodima. 

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOŽE NALAZITI? Poliakrilamid se može naći u kremama za lice, losionima za tijelo, proizvodima za kosu itd.

KAKO GA PREPOZNATI? Poliakrilamid se na popisu sastojaka može pronaći pod imenima eng. polyacrylamide, acrylamide, polyacrylate, polyquaternium, acrylate.

ZAŠTO JE ŠTETAN? Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je karcinogen. S obzirom da se poliakrilamid može razložiti na te pojedinačne molekule, s razlogom predstavlja zabrinjavajući sastojak. Istraživanja pokazuju da se poliakrilamid kroz kožu apsorbira jako brzo, a povezuju ga s karcinomom dojke i karcinomom gušterače. Osim toga, smatra se da je neurotokisčan, osobito u fetalnom razdoblju.

KAKO GA IZBJEĆI? Europska unija je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da žene često koriste više proizvoda u svakodnevnoj rutini, stoga preporučamo obratiti pažnju na popis sastojaka i izbjegavati one na kojima je naveden poliakrilamid.

 

BHA I BHT

ŠTO SU? BHA (eng. butylated hydroxyanisole) i BHT (eng. butylated hydroxytoluene) su spojevi koji se često koriste kao konzervansi i antioksidansi u kozmetičkim proizvodima.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? Mogu se pronaći u raznim kremama, proizvodima za kosu, dezodoransima, ruževima za usne, parfemima itd.

KAKO IH PREPOZNATI? Najčešće su označeni kraticama BHA i BHT.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Ovi spojevi su klasificirani kao toksične tvari te vjerojatni karcinogeni. Također, BHA i BHT su vjerojatni endokrini disruptori koji mogu uzrokovati razvojne poremećaje u fetusa, ali i djelovati toksično na razne organe. 

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode koji ne sadrže ove spojeve na popisu sastojaka.

 

UV FILTERI

ŠTO SU? UV filteri su, kao što im samo ime govori, spojevi koji apsorbiraju ili odbijaju štetno UV zračenje kako bi zaštitili kožu. Većina proizvoda s UV zaštitom koristi kombinaciju od dva do šest kemijskih filtera. UV zaštitu je jako važno koristiti tijekom cijele godine, međutim, neki od spojeva koji pružaju takvu zaštitu su toksični i štetni

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? UV filteri se mogu pronaći u raznim kremama za lice i tijelo, u obliku sprejeva, gelova, pjene i sl.

KAKO IH PREPOZNATI? UV filteri koje treba izbjegavati mogu se naći pod imenima eng. oxybenzone, octinoxate (octyl methoxycinnamate), homosalate, octisalate, octocrylene.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Navedeni UV filteri se u posljednje vrijeme povezuju s raznim zdravstvenim rizicima kao što su kožne alergije, imitiranje hormonskog djelovanja, poremećaji rada štitnjače, negativan utjecaj na razvoj fetusa itd. To se osobito odnosi na oksibenzon. 

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode s UV zaštitom koji ne sadrže navedene štetne filtere, osobito oksibenzon (eng. oxybenzone). Sigurnije alternative kemijskim filterima su mineralni filteri koji pružaju jednako učinkovitu zaštitu, a nisu štetni. Tu spadaju cinkov oksid (eng. zinc oxide) i titanij dioksid (eng. titanium dioxide), a to su jedini UV filteri za koje je FDA (Food and Drug Administration) utvrdila da su potpuno sigurni. Stoga preporučamo birati proizvode s tim sastojcima.

POLIETILEN GLIKOLI (PEG SPOJEVI)

ŠTO SU? PEG spojevi su spojevi na bazi nafte koji su u učestaloj upotrebi u raznim kozmetičkim proizvodima kao zgušnjivači, stabilizatori i otapala. Često se koriste kao baza za razne proizvode kremaste strukture jer pomažu proizvodima zadržati vlagu.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? PEG spojevi se često mogu pronaći u hidratantnim kremama, serumima za lice, proizvodima za čišćenje lica, losionima za tijelo itd.

KAKO IH PREPOZNATI? PEG spojevi su na popisu sastojaka označeni kao kratica i broj (npr. PEG-10), polietilen glikol (eng. polyethylene glycol) ili PPG. Sličan sastojak njima je i polipropilen glikol (eng. polypropylene glycol).

ZAŠTO SU ŠTETNI? PEG spojevi se jako brzo apsorbiraju kroz kožu i pomažu drugim sastojcima da se brže upiju, uključujući i one štetne. Također, ovi spojevi mogu poremetiti prirodnu vlažnost kože. Iako nisu sami po sebi kancerogeni, mogu biti kontaminirani kancerogenim spojevima poput 1,4-dioksana. Neka istraživanja su pokazala kako PEG spojevi izazivaju iritaciju kože i sistemnu toksičnost, osobito kad se koriste na oštećenoj koži.

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte kozmetičke proizvode koji u sastavu nemaju PEG spojeve. Zdrave alternative ovog sastojka su aloe vera, med i hijaluronska kiselina.

štetni spojevi u kozmetici

FORMALDEHID I SPOJEVI KOJI GA OTPUŠTAJU

ŠTO SU? Formaldehid je poznati toksin i karcinogen koji se još uvijek može pronaći u nekim kozmetičkim proizvodima. Služi kao konzervans koji sprječava rast bakterija u proizvodima na bazi vode. Češće od samog formaldehida se u kozmetičkim proizvodima nalaze konzervansi koji ga otpuštaju. 

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? Formaldehid i spojevi koji ga otpuštaju mogu se pronaći u lakovima za nokte, gelovima za kosu, bojama za kosu, šamponima za tijelo, šamponima za djecu itd.

KAKO IH PREPOZNATI?

Ovi sastojci se nalaze pod nazivima eng. formaldehyde, quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, polyoxymethylene urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol), glyoxal.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Formaldehid ja karcinogen koji je povezan s raznim malignim bolestima. Osim toga, uzrokuje alergijske kožne reakcije i osipe. Osobito ranjive skupine su djelatnici u frizerskim salonima, djelatnici u salonima za nokte i mala djeca.

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode koji ne sadrže prethodno navedene sastojke. Koristite lakove za nokte koji imaju oznaku ”bez formaldehida”. Ne koristite kozmetičke proizvode kojima je istekao rok trajanja i ne ostavljajte proizvode na jakoj Sunčevoj svjetlosti jer to može potaknuti oslobađanje formaldehida.

SINTETSKI MIRISI

ŠTO SU? Sintetski mirisi su sastojci koji se dodaju u veliku većinu kozmetičkih proizvoda. Pod tim terminom može se pronaći čak i do 4000 različitih sastojaka koji ne moraju biti navedeni na sastavu proizvoda jer se smatraju ”tajnim receptom” tvrtke koja ga proizvodi.

U KOJIM SE PROIZVODIMA MOGU NALAZITI? Umjetni mirisi mogu se pronaći u gotovo svim kozmetičkim proizvodima, od šampona za tijelo i krema za lice do sjenila za oči i ruževa za usne.

KAKO IH PREPOZNATI?

Na popisu sastojaka mogu biti označeni pod imenom eng. fragrance, perfume, parfum, essential oil blend, aroma.

ZAŠTO SU ŠTETNI? Pod terminom ”miris” može se sakriti i nekoliko tisuća kemijskih spojeva od kojih su neki povezani s razvojem karcinoma, reproduktivnom toksičnosti i alergijskim reakcijama. S obzirom da kozmetičke tvrtke nisu dužne staviti popis tih sastojaka na proizvod, nikada zapravo ne možete znati što stavljate na sebe kada koristite mirisni proizvod.

KAKO IH IZBJEĆI? Birajte proizvode na kojima je označeno ”bez mirisa”, eng. ”fragrance free” ili prirodne proizvode koji imaju prirodne mirise jasno naznačene na popisu sastojaka.

VIŠA CIJENA – KVALITETNIJI KOZMETIČKI PROIZVOD?

Svačija koža je posebna i zahtijeva individualiziranu njegu, a ono što žene najčešće zanima kada kupuju određeni kozmetički proizvod jest omjer cijene i kvalitete. Uvriježeno mišljenje je da je proizvod kvalitetniji što mu je cijena veća, a to često nije slučaj. Dovoljno je samo usporediti sastav nekog skupljeg kozmetičkog proizvoda i njegove jeftinije verzije – u velikom broju slučajeva primijetit ćete da razlika u sastojcima i nije toliko značajna. To je zbog toga što, nažalost, često plaćamo ime brenda, a ne kvalitetu proizvoda koju bi nam trebao garantirati. Stoga, potičemo vas da obratite pažnju na sastav proizvoda koje stavljate na vašu kožu te da odabirete ono što je najsigurnije za vas. Tako ćete biti siguran da je vaš novac uložen u kvalitetu, ali što je važnije – sigurnost i zdravlje.

kvalitetni kozmetički proizvodi

BIRAJTE PRIRODNO, ALI S OPREZOM

Prije kupovine svakog kozmetičkog proizvoda koji stavljate na lice ili tijelo, obratite pažnju na njegov popis sastojaka. Ne morate znati značenje svakog pojedinog sastojka ili kemijskog spoja, ali pokušajte zapamtiti barem nekoliko onih koje biste trebali izbjegavati. Pokušajte birati prirodne proizvode, ali s dozom opreza. Mnogi proizvodi imaju oznaku da su sastojci organskog podrijetla i potpuno prirodni, ali to često nije sasvim točno. Isto tako, nije uvijek slučaj da je ono što je prirodno i sto posto sigurno. Stoga prvenstveno preporučamo čitati deklaracije proizvoda i izbjegavati one koji imaju agresivne i štetne sastojke, kao što su to oni o kojima smo u ovom blogu pisali.

Za kraj

Danas na internetu postoje mnoge web-stranice na kojima se može provjeriti štetnost, odnosno sigurnost kozmetičkog proizvoda kojeg imate ili želite kupiti, kao i detaljnije informacije o pojedinom sastojku koji vas zanima. Pokušajte proizvode s dugim popisom sastojaka koje imate zamijeniti sa zdravijim, ali učinkovitim alternativama. Primjerice, losion za tijelo možete zamijeniti prirodnim kokosovim ili bademovim uljem; maske za lice možete sami napraviti od prirodnih sastojaka iz kuhinje kao što su med, zobene pahuljice ili banane i sl. Tako ćete biti sigurni što točno stavljate na svoju kožu i unosite u organizam, a to je značajan korak za očuvanje vašeg zdravlja.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: www.ewg.org, www.safecosmetics.org, www.schoolofnaturalskincare.com, www.ewg.org/skindeep/

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.