×

Liječenje upaljenih ateroma

Aterom je nakupina roževine ili keratina u koži, koja nastaje začepljenjem dlačnog folikula. To je dobroćudna kožna promjena, te je kao takvu treba razlikovati od zloćudnih promjena. Moguć je razvoj upale ateroma, što zahtijeva liječenje antibioticima i kirurškim zahvatom. Aterom koji nije upaljen može se jednostavno kirurški ukloniti bez primjene antibiotika. Više o tome pročitajte u nastavku teksta.

aterom

Što je aterom?

Aterom je šupljina u koži koja nastaje začepljenjem izvodnog kanala folikula dlake, odnosno prostora u koži iz kojeg dlaka izlazi. Takvo začepljenje uzrokuje nakupljanje roževine ili keratina, tvari koja se nalazi u strukturi kože. Nakupina roževine u koži čini karakterističan čvor koji nazivamo ateromom.

 

Koja je razlika između ateroma i epidermalne ciste?

Iako se u praksi redovito koristi samo naziv aterom, ustvari možemo razlikovati dvije slične tvorbe, a to su aterom i epidermalna (epidermoidna) cista. Međutim, razlika između te dvije tvorbe nije tako značajna da bi ih u praksi bilo potrebno razlikovati. Epidermalne ciste su općenito češće od ateroma, ali su ateromi češći na vlasištu.

 

Kako aterom izgleda?

Aterom je čvrsta kožna tvorba nalik čvoru. Ako na površini kože postoji otvor izvodnog kanala, moguće je istisnuti nakupljenu roževinu, koja je bjelkasta i masna. Aterom koji nije upaljen bezbolan je na pritisak. Najčešći smještaj ateroma je na glavi, vratu ili leđima. Međutim, mogu se pojaviti praktički bilo gdje na koži tijela.

 

Ateromi na glavi i vlasištu

Ateromi na glavi mogu biti smješteni na vlasištu ili licu. Ateromi na vlasištu su česti, uz druge kožne bolesti koje mogu zahvatiti vlasište, poput seboroičnog dermatitisa ili psorijaze. Na vlasištu se češće nađe više ateroma odjednom nego jedan samostalan aterom. Jednostavno se kirurški uklanjaju, a ožiljak biva pokriven kosom. Operacija ateroma u vlasištu ne uzrokuje gubitak kose.

Ateromi na licu

Nije neuobičajeno naći aterom na licu. Operaciju ateroma na licu preporučljivo je prepustiti plastičnom kirurgu iz kozmetskih razloga, odnosno kako bi ostao minimalan ožiljak na licu.

Ateromi na vratu i leđima

Ateromi na vratu i leđima vrlo su česta pojava. Kada su upaljeni, nalikuju furunkulima ili karbunkulima. Furunkul i karbunkul su oblici upale folikula dlaka, koji se također često pojavljuju na vratu ili leđima, a česti su u starijih, pretilih i imunokompromitiranih ljudi te kod dijabetičara.

aterom-na-kozi

Ateromi ispod pazuha

Aterome koji se nalaze ispod pazuha potrebno je razlikovati od supurativnog hidradenitisa. To je upala kože koja se može pronaći ispod pazuha, ispod dojki ili na preponama. Dok aterom nije teška bolest, supurativni hidradenitis potrebno je shvatiti ozbiljno i na vrijeme liječiti. Za njegovo sprječavanje važna je higijena, osobito higijena intimnog područja, dojki i pazuha.

Ateromi intimnog područja

Moguć je nastanak ateroma i u intimnom području. Međutim, ateromi ondje rjeđe nastaju nego na drugim lokacijama, poput glave ili leđa. Postoje brojne druge kožne tvorbe koje mogu biti slične ateromima u intimnom području. Primijetite li bilo kakve promjene intimnog područja, preporučujemo naručivanje na ginekološki pregled.

 

Kako se liječe ateromi?

Aterom ne može nestati nikakvim oblikom ‘’prirodnog liječenja’’, već je iste potrebno kirurški ukloniti ako predstavljaju problem osobi. Također, ateromi se ne uklanjaju laserski, već malom operacijom zahvaćenog dijela kože. Liječenje ateroma razlikuje se ovisno o tome je li aterom upaljen ili nije. Aterom koji nije upaljen moguće je jednostavno ukloniti, dok je kod upaljenog ateroma potrebno najprije davati antibiotike kako bismo smirili upalu.

 

Kako liječiti aterom koji nije upaljen?

Istiskivanje sadržaja iz ateroma nije dovoljno kako bi se on uklonio. Naime, kapsula ateroma u tom slučaju zaostaje u koži, te će se u ateromu nakon određenog vremena ponovno nakupiti roževina. Dakle, potrebno je aterom u cijelosti ukloniti, skupa s kapsulom. Aterom se uklanja malim kirurškim zahvatom uz lokalnu anesteziju. Koža iznad ateroma zareže se, a potom se čitav aterom, uključujući kapsulu, uklanja iz kože. Potom se koža zašije, a rana previje. Nakon određenog vremena, obično između 7 i 14 dana, šavovi se uklanjaju. Zahvat je bezbolan, osim primjene lokalnog anestetika, što zahtijeva ubod iglom i uzrokuje malo boli. Budući da je potrebno učiniti rez na koži, neizbježno nakon zahvata ostaje ožiljak. Međutim, ožiljak obično ne bude tako očit da predstavlja ozbiljan kozmetski problem.

 

Kako liječiti upaljeni aterom?

Upaljeni aterom bolan je i ispunjen gnojnim sadržajem, koji može curiti iz otvora izvodnog kanala ateroma. Iznad njega obično se nalazi crvena i topla koža. Upala ateroma liječi se kombinacijom kirurškog zahvata i antibiotika. Kirurški zahvat se u tom slučaju razlikuje od onog za aterom koji nije upaljen.

antibiotici

Operacija upaljenog ateroma podrazumijeva da se koža iznad ateroma zareže kako bi gnojni sadržaj iscurio, te se aterom u cijelosti uklanja ako je to moguće. Zatim se rana čisti, ali se ne šiva, kako se gnoj ne bi ponovno nakupio. Zahvat na upaljenom ateromu može biti veoma bolan, pa se ponekad izvodi uz intravensku anesteziju, odnosno uspavljivanje pacijenta, za razliku od zahvata na ateromu koji nije upaljen, kada se koristi samo lokalna anestezija. Operativni zahvat traje svega oko 15 minuta. Nakon kirurškog zahvata potrebno je ranu redovito previjati te uzimati antibiotike, jer upala ateroma ustvari predstavlja bakterijsku infekciju.

 

Zaključak – sažetak o ateromima

Ateromi su veoma česta kožna tvorba. Dok god nisu upaljeni, ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem. Ako ih ipak želite ukloniti, nije dovoljno njihovo istiskivanje, već ih je potrebno ukloniti malim kirurškim zahvatom, koji obično ne ostavlja velik ožiljak. Upala ateroma, odnosno njihova infekcija, predstavlja zdravstveni problem koji je potrebno liječiti primjenom antibiotika i kirurškim zahvatom.

 

Literatura:

  • Lončarić D. Ciste. U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada. 2014. 612-16.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.