×

Pityriasis – vrste i liječenje

Nazivom “pityriasis” označavamo bolesti koje obilježava tzv. pitirijaziformno ljuštenje kože, odnosno pokrivenost kožnih promjena nježnim ljuskicama. Međutim, te se bolesti međusobno značajno razlikuju po uzroku nastanka, simptomima i liječenju. Mogu biti veoma slične drugim kožnim bolestima, poput osipa.

pitrijaza

Kada kažemo jednostavno ‘’pitirijaza’’, obično mislimo na bolest pityriasis rosea. U ovom ćete se tekstu upoznati i s nekim drugim bolestima koje nose taj naziv: pityriasis alba, pityriasis versicolor i pityriasis lichenoides. Ako imate spomenute ili slične kožne promjene i pitate se o čemu se radi, preporučujemo da se naručite na dermatološki pregled.

Što je pityriasis rosea?

Pityriasis rosea je kožna bolest koja se najčešće javlja u mlađih ljudi, a obilježena je crvenilom i ljuštenjem kože trupa. Prolazi spontano nakon nekoliko tjedana i obično nije potrebno posebno liječenje, već samo izbjegavanje iritacije kože.

Tko obolijeva od pityriasis rosea?

Od ove bolesti najčešće obolijevaju adolescenti i mlađe odrasle osobe, obično tijekom jeseni ili zime.

Što uzrokuje pityriasis rosea?

Nije potpuno razjašnjen uzrok bolesti, ali smatra se da je riječ o ponovnoj aktivaciji prethodne virusne infekcije. Iako u podlozi nastanka bolesti može biti virus, pityriasis rosea nije zarazna.

Koji su simptomi pityriasis rosea?

Simptomi pityriasis rosea su sljedeći:

 • crvenilo kože bez svraba
 • ljuštenje kože

 

Najprije nastaje tzv. primarni medaljon, odnosno ovalno područje kože s crvenilom i ljuštenjem, nekoliko centimetara u promjeru, koje se najčešće nalazi na koži trupa.

Nekoliko tjedana nakon toga nastaju brojne manje ovalne lezije. One su uzdignute, crvenkaste i s ljuštenjem kože. Pružaju se u linijama po koži, tako da čine tzv. uzorak božićnog drvca. Nalaze se na trupu i vratu, a obično ih nema na licu niti na udovima. Kožne promjene obično nisu praćene fizičkom nelagodom. Samo u manjeg broja oboljelih dolazi do blagog svrbeža. Zbog sličnih simptoma, pityriasis rosea treba ponajprije razlikovati od osipa uzrokovanog lijekovima te psorijaze.

Postoji li terapija za pityriasis rosea?

Pityriasis rosea je bolest koja spontano prolazi, te obično nije potrebno posebno liječenje. Važno je izbjegavati iritaciju kože. Nakon tuširanja nemojte trljati kožu ručnikom, već je osušite blagim pritiskanjem ručnika o kožu. Nastojte izbjegavati situacije u kojima biste se oznojili, jer i znoj može nadražiti oštećenu kožu. Razviju li se iritacija ili svrbež kože, moguće je primijeniti kortikosteroidne pripravke radi olakšanja tegoba.

pytriasis

Koliko traje pityriasis rosea?

Bolest obično prolazi sama od sebe nakon 3 do 6 tjedana. Rjeđe bolest traje do nekoliko mjeseci. Nakon što je osoba jednom preboljela pityriasis rosea, obično ne dolazi do ponovnog nastanka bolesti.

Pityriasis alba- uzrok

Pityriasis alba (hrv. ‘’bijela’’) je hipopigmentacija kože, odnosno stanje manjka kožnog pigmenta. To za posljedicu ima svjetliju boju kožnih promjena u odnosu na okolnu, normalnu kožu. Najčešće obolijevaju djeca, kod kojih se kožne promjene obično nalaze na obrazima. Mogu oboljeti i odrasle osobe, češće žene, a u tom su slučaju promjene osobito česte na nadlakticama.

Bolest nastaje nakon kožne upale. Upala dovodi do gubitka kožnog pigmenta, što za posljedicu ima svjetliju boju kožnih promjena u odnosu na okolnu kožu. Najčešće je povezana s atopijskim dermatitisom. Također, ponekad nastaje nakon bakterijskih ili gljivičnih infekcija kože.

Simptomi i liječenje pityriasis albe

Kožne promjene su svijetle mrlje, koje su vidljivije u osoba tamnije puti te tijekom ljeta. Praćene su blagim ljuštenjem kože. Također, moguć je blagi svrbež. Kod djece se najčešće nalaze na obrazima, a kod odraslih su česte na nadlakticama. U liječenju se koriste neutralne kreme. Također, mogu se upotrijebiti kortikosteroidni pripravci i izlaganje ultraljubičastom (UV) svjetlu. Kožne promjene u pityriasis alba, uključujući smanjenu pigmentaciju kože, s vremenom se povlače.

Pityriasis versicolor- uzrok i simptomi

Pityriasis versicolor je gljivična infekcija kože, koja je povezana s povećanom vlažnošću kože. Stoga, češća je ljeti. Nalikuje mrljama po koži, koje se najčešće nalaze na vratu ili gornjem dijelu trupa. Uzročnik je gljivica Malassezia. Nastanku gljivične infekcije pogoduje vlažnost kože, osobito znojenje. Zato je bolest češća ljeti. Kožne promjene su mrlje, koje mogu biti različitih boja – od bjelkaste, preko žućkaste, pa do smećkaste – zbog čega bolest i ima naziv versicolor (hrv. raznobojna). Također, variraju od veličine kovanica do veličine dlana. Površina kožnih promjena može biti glatka ili blago ljuskava. Promjene se mogu nalaziti svuda po koži tijela, ali najčešće su na vratu, prsima i leđima.

Kako se liječi pityriasis versicolor?

Za liječenje pityriasis versicolor važne su tri stvari:

 • držati kože suhom
 • trljanje kožnih promjena
 • primjena lijekova protiv gljivica

 

Budući da je u nastanku ove bolesti ključna vlažnost odnosno znojenje kože, u liječenju je važno držati kožu suhom. To podrazumijeva izbjegavanje znojenja i nošenja uske odjeće, te dobro sušenje kože nakon kupanja. Nadalje, kožne promjene treba dobro trljati ručnikom, a potom ih mazati lijekovima protiv gljivica (antimikoticima). Može koristiti i šampon za kosu protiv gljivica, jer Malassezia, gljivica koja uzrokuje ovu infekciju, često nastanjuje vlasište. Liječenje traje nekoliko tjedana. Nakon izlječenja, moguće je da se bolest vrati. Za sprječavanje ponovnog nastanka bolesti treba držati kožu dovoljno suhom i čuvati higijenu.

Što je pityriasis lichenoides?

Pityriasis lichenoides je kožna bolest koju dijelimo na dva oblika. Akutni oblik traje nekoliko tjedana, a nazivamo ga PLEVA (lat. pityriasis lichenoides et varioliformis acuta). Kronični oblik traje više mjeseci ili godina, te ga nazivamo pityriasis lichenoides chronica. Bolest najčešće nastaje u djece ili mlađih odraslih osoba, a uzrok bolesti nije jasan. Iako u oba oblika bolesti nastaju kožni čvorići pokriveni ljuskama, simptomi se razlikuju između akutnog i kroničnog oblika bolesti, kao i liječenje.

Koji su simptomi pityriasis lichenoides?

Iako su oba oblika obilježena nastankom kožnih čvorića pokrivenih ljuskama, trajanje simptoma, kao i sami simptomi, razlikuju se između akutnog i kroničnog oblika bolesti.

Akutni oblik pityriasis lichenoides traje nekoliko tjedana, a simptomi su sljedeći:

 • crvenkasti kožni čvorići
 • ljuskanje kože
 • nastajanje ranica i ožiljaka

 

Kožni čvorići (papule) u akutnom obliku bolesti crvenkasti su i pokriveni ljuskama. Promjene obično najprije nastaju na trupu, te se šire na ostatak tijela. Čvorići su skloni ulceriranju – drugim riječima, iz njih lako nastaju ranice. To za posljedicu ima mogućnost stvaranja ožiljaka. Osim u slučaju nastanka ranica, kožni čvorići obično nisu praćeni subjektivnim tegobama, odnosno svrbežom ili pečenjem.

Simptomi i liječenje kroničnog oblika pityriasis lichenoides

Kronični oblik pityriasis lichenoides traje više mjeseci ili godina. Na trupu i udovima pojavljuju se crvenkastosmeđi kožni čvorići (papule), koji su pokriveni ljuskama. Ne nastaju svi istovremeno, već novi čvorići nastaju dok se stari povlače. Kao ni kod akutnog oblika, obično nisu praćeni subjektivnim tegobama, poput svrbeža ili pečenja. Međutim, za razliku od akutnog oblika, nije uobičajeno da dolazi do nastanka ranica ili ožiljaka, osim ako kronični oblik ne pređe u akutni.

Liječenje akutnog oblika pityriasis lichenoides

Za liječenje akutnog oblika bolesti mogu se koristiti antibiotici, kortikosteroidi, te fototerapija. Također, koriste se lokalni kožni pripravci za ublažavanje simptoma, osobito ako dolazi do nastanka ranica na kožnim čvorićima.

Liječenje kroničnog oblika pityriasis lichenoides

U liječenju kroničnog oblika bolesti može se primijeniti fototerapija. Međutim, potreban je oprez, jer kod liječenja kroničnog oblika fototerapijom može doći do prelaska u akutni oblik bolesti. Također, mogu se koristiti lokalni kortikosteroidni pripravci.

fototerapija

Što je fototerapija?

Fototerapija je terapija ultraljubičastom svjetlošću. Potreban je oprez kod opetovane fototerapije, jer je moguć nastanak kožnih promjena kakve inače uzrokuje izlaganje suncu. Najčešće se koristi UVB svjetlost, a može se koristiti i UVA svjetlost. UVA svjetlost koristi se uz prethodnu primjenu fotosenzibilizatora, tvari koje čine kožu osjetljivijom na djelovanje svjetlosti. Fotosenzibilizator se može dati na usta (PUVA terapija) ili se može apsorbirati u kožu iz tople kupke koja sadrži fotosenzibilizator (PUVA-kupka).

LITERATURA:

 • Bukvić Mokos Z. Eritematoskvamozne dermatoze. U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada. 2014. 179-190.
 • Basta Juzbašić A. Poremećaji pigmentacije i diskromije. U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada. 2014. 440-454.
 • Skerlev M. Kožne bolesti uzrokovane gljivama (dermatomikoze). U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada. 2014. 149-166.

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.