×

Što je psorijaza i kako je liječiti?

Psorijaza je, uz atopijski dermatitis, jedna od najpoznatijih i najčešćih kožnih bolesti, a  uzrokovana je kombinacijom okolišnih i genetskih čimbenika. Riječ je o autoimunom stanju, koja pogađa sve dobne skupine te je obilježena kroničnim tijekom, uz periode poboljšanja i pogoršanja. Zbog nepredvidivog tijeka, simptoma koji narušavaju kvalitetu života i estetskog problema, psorijaza može predstavljati veliki problem za pojedinca. Iako ponekad teška bolest, primjenom nekih savjeta moguće je postići veću kvalitetu života i kontrolu bolesti. U ovom blogu vam donosimo sve psorijazi, njezinim uzrocima, simptomima te liječenju! 

psorijaza

ŠTO JE PSORIJAZA?

Psorijaza (ljuskavica) je autoimuna, kronična i nezarazna bolest koja se očituje eritematoznim i papuloznim promjenama kože. Papule su izdignuta i zadebljana područja kože, a pojam ‘eritematozne’ označava crvenkasto ograničeno područje kože (eritem). Naziv ljuskavica dolazi od toga što su promjene obilježene taloženjem mrtvih stanica kože, koja se peruta (ljuska). Učestalost bolesti razlikuje se među različitim rasama i narodima, a u Hrvatskoj od psorijaze boluje skoro 2% stanovništva!

Uzroci psorijaze ni dandanas nisu u potpunosti jasni te se smatra da postoji više krivaca za razvoj bolesti. Osnovni mehanizam razvoja kožnih promjena je autoimuna reakcija – aktivacija vlastitog imuniteta protiv stanica kože. Za razvoj psorijaze potrebno je imati genetsku sklonost za razvoj bolesti, iako sama genetska sklonost nije dovoljna. Osim sklonosti, mora postojati neki provocirajući čimbenik (‘okidač’). Okidač za razvoj psorijaze najčešće je i provocirajući čimbenik za njezino pogoršanje, iako nije uvijek tako. Glavni čimbenici koji se vežu uz početak psorijaze su:

 • infekcije
 • ozljede kože, uključujući ubod kukaca, opekline sunca ili iritacija
 • dugotrajni psihički stres ili naglo izlaganje stresu
 • lijekovi 

VRSTE PSORIJAZE

Iako je klasična psorijaza (psorijaza vulgaris) najčešći oblik bolesti, psorijaza može postojati u različitim, manje tipičnim oblicima. Pojedini oblici psorijaze pokazuju neke osobitosti u pojavljivanju i tijeku bolesti, a također mogu imati i neke općepoznate provocirajuće čimbenike. Uz klasičnu psorijazu, postoji:

 • eruptivna ili gutatna psorijaza
 • eritrodermijska psorijaza
 • pustulozna psorijaza, poznata i kao gnojna psorijaza zbog sitnih pustula (gnojnih nakupina) po koži
 • palmoplantarna psorijaza

psorijaza noktiju

PSORIJAZA KOD DJECE

U djece su kožne promjene koje su istovjetne promjenama u odraslih. Međutim, u djece se češće pojavljuje psorijaza lica te genitalna psorijaza. Također je česta i kapljična psorijaza, a glavni okidač za razvoj bolesti je streptokokna upala grla ili gornjih dišnih puteva.

Psorijaza kod beba naziva se i napkin psoriasis, a smještena je u pelenskoj regiji. Iako joj je uzrok nepoznat, treba je razlikovati od pelenskog dermatitisa (iritacijske promjene kože) i gljivičnih infekcija (kandidijaza). Kandida je normalan dio flore genitalnog područja, ali uslijed nepravilne higijene može doći do njenog pretjeranog umnažanja i razvoja iritacije.  

SIMPTOMI PSORIJAZE

Psorijaza je obilježena nastankom crvenih, ljuskavih i izdignutih kožnih promjena koje su često praćene svrbežom. Najčešća mjesta gdje se pojavljuje vulgarna psorijaza su:

 • koljena i laktovi
 • područje lumbalnog dijela leđa
 • područje oko pupka
 • vlasište

 

Psorijaza na licu u odraslih je osoba rijetkost, a može podsjećati na seboreični dermatitis. Međutim, ljuskanje kože kod psorijaze najčešće je srebrnkastog sjaja te suha, dok je kod seboroičnog dermatitisa žućkasta i masna. Osim toga, izražena psorijaza vlasišta može uzrokovati opadanje kose, što nije karakteristika seboreje. 

Bolest se često može pojaviti i na kožnim pregibima (inverzna psorijaza). Ostali oblici mogu zahvatiti čitavo tijelo i imaju manje karakterističan obrazac pojavljivanja. Kada se pojavi psorijaza na dlanovima najčešće se istovremeno javlja i psorijaza stopala, što često uključuje postojanje sitnih gnojnih nakupina (pustula) po koži. Zbog toga se taj oblik naziva palmoplantarnom pustuloznom psorijazom. No, pustulozna psorijaza može zahvatiti i cijelo tijelo. Takav, generalizirani oblik psorijaze može biti životno ugrožavajući i zahtjeva bolničko liječenje jer nosi rizik od razvoja teških infekcija (posebice upale pluća).

Psorijaza kože nije jedini oblik bolesti te bolest može uzrokovati i upalu zglobova (artritis), tetiva (tendinitis) i ligamenata. Takvo se stanje zove psorijatični artritis, a najčešće mu prethodi psorijaza noktiju. Bolest može zahvatiti jedan ili više zglobova, a ukoliko postoji simetrični artritis, treba ga razlikovati od reumatoidnog artritisa.

Iako ne zahvaća unutarnje organe, psorijaza povećava rizik za bolesti kardiovaskularnog sustava. Tome dodatno pridonosi i činjenica da su osobe koje boluju od psorijaze često i pušači te zbog toga imaju veću vjerojatnost za razvoj:

psorijaza simptomi

KAKO DIJAGNOSTICIRATI PSORIJAZU?


Tipični oblici psorijaze lako su prepoznatljivi, no mogu podsjećati na mnoge druge bolesti kože. Zbog toga najsigurniju dijagnozu psorijaze može postaviti liječnik dermatolog. Ukoliko primijetite područja suhe i ljuskave kože, koja ne reagiraju na primjenu hidratantnih krema ili masti, posavjetujte se sa svojim liječnikom i posjetite dermatologa!

Detaljan i pravilan dermatološki pregled uključuje pregled vlasišta, noktiju i svih dostupnih sluznica što znači da se osoba mora u cijelosti skinuti kako bi se pregledalo genitalno i analno područje. 

Osim pregleda, liječnik će često zatražiti i vađenje krvi te radiološke pretrage poput rendgena, ukoliko je glavna tegoba artritis (upala zgloba). Vađenjem krvi mogu se odrediti protutijela karakteristična za druge autoimune i reumatološke bolesti, a isto tako i dobiti uvid u opće zdravstveno stanje, jetrenu i bubrežnu funkciju. 

KAKO LIJEČITI PSORIJAZU?

Liječenje psorijaze ovisi o težini i proširenosti bolesti. Najčešće se počinje s primjenom najjednostavnijih metoda liječenja, a potom se dodaju složenije metode ukoliko se ne postigne odgovarajući odgovor na terapiju. Psorijaza se može liječiti:

 • lokalnim pripravcima (poput masti ili krema za psorijazu)
 • fototerapijom i naftalanskim kupkama
 • klasičnom sistemskom terapijom (retinoidima i imunosupresivima)
 • pametnim lijekovima

 

Lokalni (topički) pripravci uključuju razne kreme i masti za psorijazu koje u sebi kao djelatnu tvar sadrže:

 • kortikosteroide (protuupalne lijekove),
 • keratolitike (kemijske tvari koje potpomažu uklanjanje ljusaka),
 • spojeve srodne vitaminu D
 • retinoide (spojeve srodne vitaminu A)

psorijaza na rukama

Liječnik će odrediti koja je najbolja krema za psorijazu na temelju veličine i lokacije psorijatičnih plakova. U obzir treba uzeti i nuspojave te djelotvornost, koje su subjektivne. Stoga nemojte odmah izgubiti motivaciju ili sumnjati u učinkovitost liječenja! 

Retinoidi se mogu primijeniti i sistemski, kao lijekovi koji se uzimaju na usta. Pri tome veliku pozornost treba usmjeriti na žene reproduktivne dobi. Retinoidi su izrazito teratogeni spojevi. Pojam teratogeni označava sposobnost neke tvari da uzrokuje teška oštećenja ploda. pa je potrebno strogo paziti na moguću trudnoću te uzimati kontracepciju mjesec dana prije te dvije godine nakon uzimanja retinoida. Dodatnu sigurnost u isključivanju trudnoće može dati i test na trudnoću te ginekološki pregled. Također, u slučaju jetrenih ili bubrežnih bolesti, primjena retinoida je kontraindicirana.

Tablete za psorijazu, osim retinoida, mogu sadržavati i druge djelatne tvari koje se zajedničkim imenom zovu imunosupresivi i imunomodulatori jer smanjuju autoimunu reakciju.

Ukoliko su psorijatični plakovi prisutni na većoj tjelesnoj površini, mogu se primijeniti fototerapija i naftalanska kupka. Naftalanska kupka izvodi se u Hrvatskoj u Ivanić Gradu, gdje se nalazi specijalna bolnica za ovu vrstu terapije. Fototerapija, primjenom UV zraka, smanjuje aktivnost i pretjerano umnažanje stanica kože smanjujući tako rast psorijatičnih plakova.

Moderna medicina donijela je velike novosti u liječenju psorijaze. Budući da je autoimuna bolest, psorijaza se danas može liječiti pametnim lijekovima. Biološki terapija za psorijazu blokira učinak protutijela i aktivnost upalnih stanica, što slabi odgovor imunološkog sustava. Tako se smanjuje aktivnost bolesti.

Biološki lijekovi za psorijazu, mogu se koristiti i u liječenju drugih autoimunih bolesti, ali je takvo liječenje rezervirano samo za najotpornije oblike psorijaze i zahtjeva strogi liječnički nadzor!

psorijaza na licu

KAKO OLAKŠATI SIMPTOME PSORIJAZE?

Zbog svrbeža i estetskog izgleda, psorijaza može biti uzrok velikih frustracija i značajno utjecati na kvalitetu života. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta koji mogu ublažiti tegobe kod psorijaze. Psorijaza može biti različitog intenziteta i tijeka te je bitno naglasiti kako neće svaki savjet pokazati učinak. Prirodne kreme za psorijazu ne odgovaraju svakome, a prije njihove primjene obavezno provjerite njihov sastav s dermatologom radi izbjegavanja mogućih štetnih i alergijskih učinaka! U borbi protiv psorijaze može vam pomoći:

 • prestanak pušenja
 • izbjegavanje alkoholnih pića
 • pravilna prehrana i tjelovježba
 • izbjegavanje situacija i/ili iritansa koji vam pogoršavaju stanje

 

Osim spomenutih, za kvalitetan život od najveće je važnosti uzimanje terapije prema planu i dogovoru s liječnikom te redoviti odlazak na liječničke kontrole. Nadalje, kožne promjene ne smiju se grepsti jer grebanje uzrokuje dodatnu iritaciju i pogoršava svrbež. Losion za psorijazu, primjena hladnih obloga i redovite terapije može olakšati svrbež, a time i ubrzati cijeljenje kožnih promjena. 

Iako se psorijaza najčešće povlači tijekom toplijeg dijela godine, strogo izbjegavajte izlazak na Sunce bez primjerene zaštite kože kremom sa zaštitnim faktorom! Opekline mogu pogoršati kožne promjene! 

šamponi za psorijazu vlasišta

SAVJET ZA KRAJ – KADA POTRAŽITI POMOĆ LIJEČNIKA?

Psorijaza ne mora biti bauk, međutim ovom zdravstvenom stanju, kao i ostalim kroničnim bolestima, treba pristupiti odgovorno te slijediti upute liječnika. Edukacijom o bolesti, izmjenom životnog stila i pronalaskom odgovarajućih kozmetičkih pripravaka u dogovoru s liječnikom može se postići smanjenje svakodnevnih smetnji i estetski zadovoljavajući rezultat. Zbog toga, surađujte s vašim dermatologom i očuvajte zdravlje i ljepotu vaše kože!

 

LITERATURA:

 1. Čeović R. Papulozne i papuloskvamozne dermatoze: Psorijaza. U: Dermatovenerologija. Medicinska naklada: Zagreb, 2014, 191.–212.
 2. Nair PA, Badri T. Psoriasis. 2021. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing
 3. Kim WB, Jerome D, Yeung J. Diagnosis and management of psoriasis. Can Fam Physician. 2017 Apr;63(4):278-285. 
 4. ADD: American Academy of Dermatology Association – Psoriasis: Tips for Managing

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.