×

Kako razlikovati virusnu i bakterijsku upalu grla?


Upala grla još se naziva i tonzilofaringitis (tonzile= krajnici, farinks=ždrijelo), a glavno obilježje su upaljeni krajnici, upaljena resica u grlu te upaljeno ždrijelo. Najčešći uzrok su mikroorganizmi, odnosno, virusi (poput Epstein-Barr virusa – uzročnika mononukleoze) i bakterije (najčešće beta-hemolitički streptokok grupe A). 

Upala grla

Uglavnom se javlja tijekom hladnih, zimskih mjeseci, u djece koja polaze kolektive poput škole i vrtića, no oboljeti mogu i odrasle osobe. Odgovor na pitanje: ”Koliko traje upala grla?” nikada ne može biti jednoznačan jer trajanje upale grla ovisi o mnogo čimbenika poput samog uzročnika, stanja imuniteta oboljele osobe i vrsti eventualno primijenjene terapije. U ovom blogu saznajte sve o upali grla – simptomima, komplikacijama i liječenju te otkrijte kako razlikujemo virusnu i bakterijsku upalu grla i kada je za tonzilofaringitis potrebno primijeniti antibiotik.

UPALA GRLA – SIMPTOMI

Ukoliko je vaša dijagnoza upala ždrijela simptomi i znakovi su sljedeći:

 • grlobolja
 • hiperemija (pojačana prokrvljenost, crvenilo) ždrijela
 • purulentni eksudati na tonzilama (gnojne nakupine na krajnicima)
 • disfagija (otežano gutanje)
 • petehije (mala, točkasta krvarenja) na mekom nepcu
 • limfadenopatija (upala limfnih čvorova u vratu, odnosno, povećani limfni čvorovi)
 • povišena tjelesna temperatura
 • bolovi u mišićima
 • malaksalost
 • umjerena glavobolja
 • promuklost

 

Ovisno o uzročniku mogu se pojaviti i drugi specifični simptomi. 

VIRUSNA UPALA GRLA

Većina tonzilofaringitisa, njih čak 70% je virusna infekcija grla te za njih nije potrebno (niti djelotvorno) liječenje antibioticima. Najčešći uzročnici virusne upale grla su rinovirusi, a zatim slijede adenovirusi i herpes simpleks virusi, virus parainfluence te influence (gripe).  Navedeni virusi prenose se kapljično – zaražena osoba kihanjem, kašljanjem, razgovorom ili disanjem izlučuje oku nevidljive kapljice koje sadrže virus koje osobe u okolini zatim udahnu i zaraze se. 

Prilikom infekcije rinovirusima prisutna je upala grla bez temperature, uz umjerenu glavobolju i curenje nosa. Simptomi adenovirusa su jaka grlobolja, malaksalost, glavobolja, vrućica i tresavica, na krajnicima su prisutni eksudati, dok dio pacijenata razvije i konjunktivitis (upalu spojnice oka). Virusna upala grla kod djece može biti uzrokovana i prvim kontaktom (primoinfekcijom) s herpes simpleks virusima. Navedena infekcija je izrazito bolna, dijete otežano guta, a sluznica usta i ždrijela prekrivena je mjehurićima (vezikulama) i ranicama (ulkusi). Mononukleozu, bolest uzrokovana Epstein Barr virusom također obilježavaju grlobolja, crvenilo ždrijela i eksudati na tonzilama koji često bivaju pogrešno dijagnosticirani kao bakterijska upala grla. Važno je napomenuti da se simptomi različitih virusa često preklapaju te nije uvijek moguće klinički razlučiti koji je virus izazvao bolest.

virusna upala grla

BAKTERIJSKA UPALA GRLA

Streptokok u grlu (beta hemolitički streptokok grupe A) najčešća je bakterija čija je posljedica gnojna upala grla, a među ostale bakterije koje uzrokuju tonzilofaringitis ubrajamo pneumokok, Haemophilus influenzae, te rjeđe bakterije Mycoplasma Pneumoniae i Chlamydophila pneumoniae. Posljednje dvije bakterije valja razlikovati od drugih bakterija iz rodova mikoplazma i klamidija jer uzrokuju upalu grla ili upalu pluća, a ne spolne bolesti poput ostalih mikoplazma ili klamidija koje se dokazuju ginekološkim brisevima.

Ukoliko je vaša dijagnoza bakterijska upala grla, simptomi nastaju naglo, a praćeni su visokom tjelesnom temperaturom. Razlikovanje virusne i bakterijske upale grla je teško, ali potrebno. Naime, virusne upale grla ne zahtijevaju liječenje antibiotikom, dok je ono u pacijenata s bakterijskom upalom gotovo nužno, s ciljem sprječavanja sepse i razvoja kasnih komplikacija. U prilog bakterijskoj upali grla govori povišena tjelesna temperatura s eksudatom na tonzilama i povećanim limfnim čvorovima na vratu uz odsutnost kašlja, curenja i začepljenosti nosa.  Bakterijska upala grla bez temperature moguća je, no rjeđa pojava. U pacijenata s dijagnozom bakterijska upala grla zaraznost prestaje unutar 72 sata od primjene antibiotika.

UPALA GRLA KOD DJECE

Upale grla kod djece vrlo su česte, pogotovo tijekom jeseni i zime. Uz klasične simptome u djece se javljaju i:

 • bol u trbuhu
 • povraćanje
 • osip

 

Važno je napomenuti da u djece visina tjelesne temperature ne korelira s težinom bolesti, odnosno, dijete s običnom virusnom infekcijom koja će se povući sama od sebe može imati vrućicu 39 °C, a dijete koje ima tešku bakterijsku infekciju može imati tjelesnu temperaturu 38.2 °C. Bakterijska upala grla kod beba (novorođenčadi i dojenčadi mlađe od tri mjeseca) praćena je nespecifičnim simptomima poput neutješnog plača, pospanosti, adinamičnosti, ubrzanim disanjem i odbijanjem jela, može, ali i ne mora biti praćena povišenom tjelesnom temperaturom, a vrlo brzo prelazi u po život opasnu sepsu. Sama upala grla kod beba može biti i dio sepse koja je proizašla iz nekog drugog organa. 

upala grla kod djece

KRONIČNA UPALA GRLA I PONAVLJAJUĆA UPALA GRLA

Kronična upala krajnika (kronični tonzilitis) je dugotrajna infekcija krajnika smještenih u ždrijelu, odnosno, dugotrajna upala grla, a može rezultirati nastankom “kamenčića” u tonzilama. Recidivirajući tonzilitis (ponavljajuća upala krajnika) predstavlja bakterijsku upalu grla koja se javlja nekoliko puta u jednoj godini. Oba problema mogu uvelike utjecati na kvalitetu života pacijenata te za sobom povlače pitanje tonzilektomije, odnosno, operativnog uklanjanja krajnika. Otorinolaringolozi savjetuju tonzilektomiju ukoliko je zadovoljen jedan ili više uvjeta:

 1. Opstrukcija (suženje) probavnog ili dišnog puta uvećanim krajnicima.
 2. Apnea (periodički prestanak disanja) u snu uzrokovan povećanim krajnicima.
 3. Više od 4 recidivirajućih bakterijskih tonzilitisa  godišnje
 4. Prisutnost komplikacija streptokokne upale grla.

KOMPLIKACIJE UPALE GRLA

Neliječena bakterijska upala grla može dovesti do komplikacija među koje ubrajamo:

 • epiglotitis (upala poklopca grkljana)
 • upalu srednjeg uha
 • upalu sinusa
 • reumatsku groznicu
 • poststreptokokni glomerulonefritis
 • sindrom toksičnog šoka
 • peritonzilarni apsces (nakupina gnoja u tkivu koje okružuje krajnik)

bakterijska upala grla

Epiglotitis predstavlja po život opasnu komplikaciju. Karakterizira ga jaka upala grla, izrazita bolnost prilikom gutanja poteškoće disanja te prigušen glas. Tonzilofaringitis ponekad prati i upala uha, a tada su prisutni bolovi u grlu i uhu praćeni povišenom tjelesnom temperaturom. Reumatska groznica predstavlja autoimunu reakciju tijela na neliječenu upalu grla izazvanu BHSA (beta-hemolitičkim streptokokom tipa A), a obilježena je upalom srca i zglobova te ponekad mozga. Poststreptokokni glomerulonefritis je bolest bubrega, također autoimuna, nastala kao odgovor na navedenu bakteriju. Peritonzilarni apsces je jednostrana komplikacija koju obilježava izrazito bolno gutanje, nemogućnost otvaranja usta, klonulost te visoka tjelesna temperatura te predstavlja hitno stanje.

UPALA GRLA – DIJAGNOSTIKA

Tonzilofaringitis dijagnosticiramo pomoću kliničkog pregleda, vađenjem krvi za pretrage KKS (kompletna krvna slika), DKS (diferencijalna krvna slika), CRP (C-reaktivni protein) te SE (sedimentacija eritrocita). Bakterijska upala grla potvrđuje se izolacijom bakterije iz uzorka brisa grla, a za BHSA dostupan je i brzi test. Nalaz krvnih pretraga koji ukazuje na bakterijsku upalu grla je sljedeći:

 • povišeni leukociti (bijele krvne stanice)
 • povišeni neutrofili 
 • CRP veći od 25 mg/L
 • povišena sedimentacija eritrocita (ali tek od trećeg dana bolesti)

 

Nalaz karakterističan za virusni tonzilofaringitis uključuje povišene monocite i/ili povišene ili snižene limfocite te CRP manji od 20 mg/L.

kako liječiti upalu grla za jedan dan

UPALA GRLA – LIJEČENJE

Liječenje upale grla ovisi o njenom uzroku. Virusna upala grla ne zahtjeva liječenje antibiotikom, a ukoliko je uzrokovana mononukleozom antibiotik može izazvati i nastanak osipa, stoga nikako nije uputno kupovati antibiotik za upalu grla bez recepta i preporuke liječnika. Odgovor na pitanje: “Kako liječiti upalu grla za jedan dan?” ne postoji, odnosno, za liječenje virusne upale grla potrebno je vrijeme. Simptomi virusne upale grla mogu se ublažiti simptomatskom terapijom, korištenjem pastila protiv grlobolje, snižavanjem tjelesne temperature antipireticima te ispiranjem nosa fiziološkom otopinom. Bakterijske upale grla liječe se antibiotikom uz recept liječnika, te ukoliko vam je dijagnosticirana bakterijska upala grla prirodno liječenje nije preporučljivo zbog rizika od nastanka komplikacija

Tonzilofaringitis je česta pojava u djece, ali i odraslih. Sama bolest ne traje dugo, no simptomi smanjuju kvalitetu života. Važno je razlikovati virusnu i bakterijsku upalu grla kako bismo izbjegli nepotrebno uzimanje antibiotika i pojavu rezistencije bakterija te nuspojava u pacijenata. Također, bakterijske upale grla važno je liječiti antibioticima s ciljem sprječavanja nastanka komplikacija.

 

LITERATURA:

 1. Begovac J. i sur. Klinička infektologija. Medicinska naklada; 2020.
 2. Pharyngitis
 3. Chronic tonsillitis and biofilms: a brief overview of treatment modalities
 4. Pharyngitis

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

 

 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.