×

Sve što trebate znati o jetri

Jetra je drugi najveći organ u ljudskom tijelu. Bez nje je život nemoguć, a njezine funkcije su mnogobrojne. Vjerojatno niste ni svjesni u kojim sve procesima ona sudjeluje, stoga u današnjem blogu donosimo sve o jetri – njezinom smještaju, funkcijama, ali i jetrenim bolestima, njihovim simptomima, dijagnostici i liječenju. Na kraju ćemo se osvrnuti i na metode prevencije kako bi izbjegli bolesti jetre.

jetra

JETRA- ŠTO JE I GDJE SE NALAZI?

Jetra je parenhimni (solidni) organ smeđe boje koji se nalazi ispod desnog rebrenog luka unutar abdominalne šupljine, a teži između 1200-1600 grama. To ja najveća žlijezda u tijelu, a drugi najveći organ. Sudjeluje u probavi, uklanjanju toksina iz tijela te sintezi raznih produkata (npr. faktora zgrušavanja, masti, vitamina i dr.). Njezino pravilno funkcioniranje omogućava uredno zgrušavanje krvi, potpomaže gušteraču u regulaciji glukoze u krvi, ali postoje i mnoge druge funkcije o kojima možete više pročitati u daljnjem blogu. Na njezinoj donjoj plohi se nalazi žučni mjehur koji sadržava žuč koja je potrebna za razgradnju masti u crijevu.

FUNKCIJE JETRE

Jetra ima mnoge funkcije koje su neophodne za održavanje različitih procesa u tijelu. Hepatociti su osnovna gradivna jedinica jetre, a oni se slažu u redove između kojih su kanalići kroz koje teče žuč koja se izlučuje u dvanaesnik (lat. duodenum – početni dio tankog crijeva) ili skladišti u žučnom mjehuru.

Stvaranje žuči

Žuč je tekućina tamno zelene boje koju proizvode hepatociti, a iz njih kroz žučne kanaliće i kanale putuje do dvanaesnika (početni dio tankog crijeva) ili se privremeno spremaju u žučnom mjehuru do obroka. Žuč se sastoji od vode, elektrolita, žučnih kiselina, kolesterola, fosfolipida i razgrađenih sastavnica eritrocita (crvenih krvnih stanica). Prilikom obroka, kad hrana dođe u crijeva, žuč se izlučuje te pomaže u razgradnji masti. jetre. Vrlo je bitno očuvati žučne puteve, budući da njihovo oštećenje može negativno utjecati na metabolizam masti i vitamina te općenito na zdravlje jetre.

masna jetra simptomi

Proizvodnja ugljikohidrata

Jetra ima nekoliko uloga u metabolizmu ugljikohidrata:

 • sintetizira i pohranjuje oko 100g glikogena – ugljikohidrat koji se prilikom razgradnje pretvara u glukozu
 • sprječava hipoglikemiju (nisku razinu šećera u krvi) tako što razgrađuje glikogen kada nedostaju zalihe glukoze
 • može stvoriti glukozu iz masti i proteina

 

Pravilan metabolizam ugljikohidrata osigurava da ne dođe do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi te da prilikom velikih fizičkih napora uvijek ima dostupne glukoze.

Proizvodnja proteina

Jetra sudjeluje u sintezi i razgradnji mnogih vrsta proteina koji imaju različite funkcije u tijelu. Svi proteini plazme (tekućina koja se dobiva kada se iz krvi izdvoje sve krvne stanice) – albumini, alfa-fetoproteini, CRP i fibronektin; osim gama-globulima, se sintetiziraju u jetri. Albumin je odgovoran za osmolarnost krvi (zadržava vodu u krvnim žilama) i služi kao nosač raznih molekula. Alfa-fetoprotein je inačica albumina u beba te može služiti kao marker za rak jetre, a o tome pročitajte više u dijelu o dijagnostici jetrenih bolesti. CRP (C-rekativni protein) služi kao pokazatelj jačine akutne upale u tijelu. Fibronektin je protein koji je bitan za formiranje ugrušaka te zaustavljanje krvarenja. Faktori koagulacije (zgrušavanja) se također sintetiziraju u jetri i oni su osnova za svako zgrušavanje krvi i sprječavanje krvarenja. Jetra je, također,  glavni proizvođač trombopoetina, hormona koji potiče stvaranje trombocita.

Proizvodnja masti

Jetra ima važnu ulogu u sintezi lipida (masti) i njihovoj razgradnji, a najvažnije su:

 • sinteza kolesterola
 • stvaranje masti i triglicerida
 • pomoću žuči pomaže u razgradnji i apsorpciji masti i vitamina K

 

Sve ove masti su potrebne za stvaranje raznih hormona u tijelu (npr. spolnih hormona), a vitamin K sudjeluje u sintezi faktora koagulacije (zgrušavanja).

ciroza jetre simptomi

Razgradnja i izlučivanje otpadnih produkata i toksina

Jetra se može shvatiti kao filter koji pročišćava krv od raznih toksina i otpadnih produkata. Međutin, prekomjerno opterećenje jetre štetnim tvarima može dovesti do njenog oštećenja. Osim toksina, jetra metabolizira i razne lijekove te pretvara amonijak u ureju, a onda se otpadni sastojci zatim izlučuju urinom ili stolicom.

Rezervoar krvi

U normalnim okolnostima u jetri se nalazi oko 450 ml krvi, što je otprilike 10% ukupnog volumena krvi. Stoga, u slučajevima kada su potrebne veće količine krvi u cirkulaciji jetra može služiti kao dodatni izvor.  Prilikom srčanog zatajenje (nemogućnost primanja dovoljne količine krvi u srce te njezino zaostajanje u venama i jetri) ta količina krvi u jetri može porasti na 0,5 do 1 litre. Ovakvo stanje će se prezentirati bolovima pod denim rebrenim lukom i povećanom jetrom.

Još neke važne funkcije jetre

 • Jetra sprema velike količine vitamina A, B, D, K i E, cinka i bakra.
 • Tijekom fetalnog života glavni je hematopoetski organ (stvara eritrocite – crvena krvna zrnca), a kroz cijeli život služi kao rezervoar imunoloških stanica koje uklanjaju mikroorganizme koji dolaze u krv iz probavnog sustava.
 • Sintetizira angiotenzinogen – hormon koji uz ostale hormone podiže krvni tlak
 • Skladišti željezo

SIMPTOMI I ZNAKOVI BOLESTI JETRE

Bolesti jetre se česti pojavljuju bez simptoma i kliničkih znakova, a ako ih ima onda su to:

 • blijeda stolica – ovo se javlja jer u stolici nema pigmenta sterkobilina, a on inače nastaje od bilirubina u jetri
 • taman urin – prevelika koncentracija bilirubina u krvi će obojati urin u tamniju boju od uobičajene
 • žutica – znak jetrene bolesti na koži je žuta boja, a ako dođe do odlaganja bilirubina u kožu može se javiti svrbež (lijekovi su često neučinkoviti)
 • oticanje nogu i povećan trbuh (ascites) –  zbog nedostataka albumina, kojeg inače proizvodi zdrava jetra, u krvi nema tvari koje će zadržati vodu u krvnim žilama te ona odlazi u meka tkiva (oticanje nogu) i trbušnu šupljinu (povećan trbuh zbog nakupljanje vode u njemu)
 • umor i malaksalost –  kod oštećenja jetre hranjive tvari, vitamini i minerali neće biti dovoljno apsorbirane i zbog toga organizam neće imati dovoljno energije
 • pojačana krvarenja i modrice po tijelu – kao što smo prethodno rekli, jetra proizvodi razne faktore koji sudjeluju u zgrušavanju krvi te ako dođe do njenog oštećenja zbog smanjene proizvodnje tih faktora lakše će doći do krvarenja, a ono kad nastane trajat će duže od uobičajenog. Također, već i nakon neznatne traume ili malo jačeg pritiska dolazi do nastanka modrica po tijelu.
 • bol u gornjem desnom kutu trbuha – zbog rastezanja kapsule koja obavija jetru dolazi do osjećaja boli u gornjem desnom kutu trbuha, ispod desnog rebrenog luka

jetra bol

BOLESTI JETRE

Zbog svojih mnogobrojnih funkcija jetra je ključan organ za mnoge procese u tijelu, a njezina oštećenja (bilo bolestima ili toksinima) imaju utjecaj na razne organske sustave i osnovni metabolizam svih stanica.

Rizični faktori za nastanak jetrene bolesti su:

 • prekomjerna konzumacija alkohola
 • pretilost
 • dijabetes tip 2
 • tetoviranje ili stavljanje piercing-a
 • dijeljenje igala kod intravenske uporabe droga (zarazne bolesti koje se prenose krvlju)
 • transfuzije krvi prije 1992. godine (nakon te godine krv se počela testirati ta zarazne bolesti – hepatitis i HIV)
 • nezaštićeni spolni odnosi (spolno prenosive bolesti)
 • izloženost raznim toksinima
 • prekomjerno korištenje lijekova
 • bolesti jetre koje se pojavljuju u obitelji (genetski nasljedne bolesti)

 

Ne liječene bolesti jetre mogu dovesti do zatajenja jetre te na kraju i potpunog gubitka njezine funkcije. Ovo je vrlo bitno imati na umu, budući da je jedini način za nadomjestiti funkciju jetre njezine transplantacija.

Kroz sljedeće odlomke upoznat ćemo vas s najčešćim bolestima jetre.

TOKSIČNA OŠTEĆENJA JETRE

Kao što smo već napomenuli, jetra je filter koji čisti krv od toksina koji mogu biti podijeljeni na predvidive i nepredvidive. Predvidivi su oni za koje očekujemo da će oštetiti jetru, a oštećenje je veće što je doza „otrova“ veća. Primjeri takvih predvidivih toksina su: analgetici, paracetamol i ugljični tetraklorid. Njihova prekomjerna uporaba će dovesti do oštećenja jetre. Nepredvidivi toksini su oni za koje ne znamo hoće li izazvati oštećenje, a njihova toksičnost pojavljuje se tek nakon dulje primjene ili za vrijeme ponovnog uzimanja „otrova“.

Klinička slika toksičnog oštećenja jetre je: naglo nastao umor, slabost, temperatura i bol u desnom gornjem kvadrantu trbuha. Ovisno o opsežnosti oštećenja jetre može doći i do žutice. Vrlo je bitno prepoznati da se radi o toksičnom oštećenju jetre jer što se prije prekine uzimanje „toksina“ bolest će prije prestati. Osobe koje su iskusile ovakvu bolest ne smiju više uzimati taj lijek, budući da će svaka sljedeća primjena dovesti do još većeg oštećenja jetre.

rak jetre

HEPATITIS

Hepatitis je upala jetre koja može biti uzrokovana infektivnim i neinfektivnim uzrocima, a po brzini nastanaka simptoma razlikujemo akutni i kronični hepatitis.

Akutni hepatitis nastaje naglo te traje do 6 mjeseci. Zahvaćeni mogu biti samo dijelovi ili cijela jetra. Uzroci akutnog hepatitisa su: virusi (hepatitis A, B i C), paraziti, toksini (lijekovi ili alkohol), autoimune bolesti, masna jetra i metaboličke bolesti (npr. Wilsonova bolest). Tijekom ove bolesti jetreni nalazu će biti vrlo povećani, a albumini će biti smanjeni. Za pronalazak točnog uzroka akutnog hepatitisa potrebno je učiniti serologiju (izvaditi protutijela na viruse), ali o tome pročitajte više u odlomku „dijagnoza jetrenih bolesti“.

Kronični hepatitis karakterizira trajanje duže od 6 mjeseci, a u nekim slučajevima ljudi ni ne znaju da su zaraženi te se dijagnoza postavlja prilikom rutinskih nalaza. Ova bolest traje duži vremenski period, a prati ju i fibroza jetre – nastanak ožiljaka na organu i polagano gubitak funkcije. Uzroci kroničnog hepatitisa su: virusi (hepatitis B, D i C), autoimuni hepatitis i lijekovi. Kao što možete primijetiti, neki virusi mogu biti uzročnici akutno i kroničnog hepatitisa. Simptomi su najčešće nespecifični kao npr. umor, gubitak apetita, mučnina nadutost i bol pod desnim rebrenim lukom. U manjeg broja oboljelih javljaju se: povišena tjelesna temperatura, proljevi, mršavljenje i svrbež kože. Osobe koje duže vrijeme boluju od ove bolesti mogu imati palmarni eritem (crvene dlanove), spider nevuse (popucale kapilare koje liče na paukove noge) i žuticu.

CIROZA JETRE

Ciroza jetre je kasni stadij jetrenog oštećenja, a može biti uzrokovana bilo kojim od prethodno navedenih agenasa. Proces koji karakterizira ovu fazu je fibroza – zbog konstantnog oštećenja jetre dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva. Stoga, jetra zbog prevelikog oštećenja i ožiljkavanja gubi svoje funkcije. Vezivno tkivo koje čini ožiljke povećava otpor protoku krvi, pa krv zaostaje u donjim udovima ili proširuje vene u jednjaku i na površini trbuha kako bi došla do srca (otvaraju se kolaterale, tj. nastaju varikoziteti jednjaka i pupka). Ljudi koji imaju virozu nemaju rak, ali oni koji imaju rak uglavnim imaju cirozu budući da jetra bude uništena od malignog procesa. Ovo stanje je vrlo opasno jer ako jetra izgubi sve svoje funkcije može doći do životno ugrožavajućih stanja ili do puknuća prepunjenih žila zbog prevelikog otpora u jetri. Jedina mogućnost za potpuno izlječenje ciroze je transplantacija jetre.

masna jetra

MASNA JETRA

Masna jetra, ili kako u liječničkim nalazima uglavnom piše, jetrena steatoza, je prekomjerno nakupljanje masti u jetrenim stanicama – hepatocitima. Prekomjerna količina masti u jetri može dovesti do upale jetre (hepatitisa), stvaranje ožiljaka – fibroze te zatajenja jetre. Masna jetra može biti uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola ili drugim manje razjašnjenim procesima ( visoka glukoza u krvi, pretilost, rezistencija na inzulin, toksini ). Dijagnoza ovog stanja se postavlja pomoću slikovnih tehnika (CT ili ultrazvuk) ili biopsije. Nema specifičnog liječenja, ali preporučuje se promjena načina života: izbjegavanje alkohola, smanjenje tjelesne težine i izbjegavanje masne hrane. Nedavna istraživanja ukazuju da bi suplementi vitamina E mogli biti dobri za liječenje masne jetre, ali svakako se ponajprije posavjetujte s vlastitim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodatnih pripravaka.

TUMORI JETRE

Tumore jetre možemo podijeliti na benigne (dobroćudnie) i maligne (zloćudne) tumore, a maligne dodatno dijelimo na primarne i sekundarne. Primarni tumori su oni koji su nastali u jetri, a sekundarni su oni koji su prvo nastali u nekom drugom organu te su nakon toga metastazirali u jetru. Najčešći benigni tumori jetre su: hepatocelularni adenomi (kod žena koje piju kontracepcijske pilule), fokalna nodularna hiperplazija i hemangiomi. Oni se dijagnosticiraju fizikalnim pregledom i slikovnim tehnikama (CT i ultrazvuk). Hemangiom jetre se posebno dijagnosticiraju s angiografijom (pregledom protoka u krvnim žilama) te je kod njih kontraindicirana biopsija zbog velike mogućnosti krvarenja.

Maligni tumore jetre mogu nastati od stanica jetre (hepatocita) pa ih nazivamo hepatocelularnim karcinomima ili od stanica koje oblažu žučne kanaliće onda ih  nazivamo kolangiocelularni karcinomi. Hepatocelularni karcinomi su najčešći maligni tumori jetre, a marker koji služi za njegovo praćenje je alfa-fetoprotein. Simptomi su nespecifični: umor, naglo mršavljenje i opća slabost. Liječenje ovisi o stadiju bolesti i samom stanju bolesnika.

JETRA U TRUDNOĆI

Tijekom trudnoće dolazi do fizioloških promjena u jetrenim nalazima ili kako ih ljudi zovu – jetrenim probama. Nalazi koji se povećavaju su: alkalna fosfataza, kolesterol, trigliceridi, leukociti i fibrinogen. S druge strane, hemoglobin i ureja budu u padu. U normalnoj trudnoći dolazi do povećanja ukupnog volumena krvi za oko 2 litre, a sama trudnoća jest i rizični čimbenik za nastanak tromboza (zgrušavanja krvi). Zbog posebnog stanja u kojem se žena nalazi trudnoća može pogoršati prethodne bolesti jetre ili uzrokovati nove koje su najčešće povezane s preeklampsijom (trudnoćom izazvanim povećanim tlakom.

jetra u trudnoći

DIJAGNOSTIKA JETRENIH BOLESTI

Ako imate neke od prethodno navedenih simptoma obratite se liječniku, ona će vas pregledati i učiniti neke od sljedećih nalaza.

Osnovni dijagnostički jetreni nalazi su oni koje možemo izvaditi iz krvi, a u narodu se još zovu i jetrene probe. Laboratorijski nalazi koji obuhvaćaju funkciju jetre su:

 • ALT i AST – enzimi koji su povećani kod bolesti ili oštećenja jetre
 • Alkalan fosfataza – proizvode ju stanice koje izlučuju žuč; ukazuje na poremećen protok žući
 • Bilirubin – visoke vrijednosti ukazuju na bolest jetre
 • Albumini – pomažu procijeniti radi li jetra dobro
 • Protutijela na hepatitis A, B i C – pomažu u dijagnostici ovih virusnih bolesti
 • PV (protrombinski vrijeme) – služi za procjenu zgrušavanja krvi, a to je najbolji pokazatelj funkcije jetre

Slikovne metode prikaza jetre može pomoći u razlikovanju raznih stanja i zahvaćenosti jetre, a u tu svrhu se najčešće koriste CT, ultrazvuk i FibroScan (posebno snimanje koje opisuje koliko je jetra prožeta fibrozom – ožiljcima).

Dodatno se može raditi biopsija jetre kako bi postavili točnu dijagnozu bolesti koji se kroz prethodne metode ne mogu odrediti (npr. vrsta tumora).

LIJEČENJE BOLESTI JETRE

Bolesti jetre se liječe ovisno o uzroku.

Kada su u pitanju virusi (npr. hepatitis B) onda se koriste posebni antiviralni lijekovi, (hepatitis A prođe bez liječenja). Transplantacija se provodi kod ciroze jetre i u završnim stadijima bolesti, kada jetra gubi svoje funkcije. Karcinomi se liječe kirurški (uz kemoterapiju i radioterapiju). Ako ascites (poećan trbuh, ispunjen tekućinom) stvara probleme s disanjem on se punktira.

lezija jetre

PREVENCIJA BOLESTI JETRE

Kako biste prevenirali bolesti jetre donosimo Vam nekoliko savjeta:

 • Pijte umjerene količine alkohola ili ga u potpunosti izbjegavajte
 • Prakticirajte siguran spolni odnos (koristite prezervative)
 • Promišljeno koristite lijekove prema liječnikovim uputama
 • Izbjegavajte kontakt s tuđom krvlju ili tjelesnim izlučevima (tako se prenose određeni virusi hepatitisa)
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu
 • Jedite zdravo i raznoliko te izbjegavajte masnu hranu

 

Literatura

 1. Liver disease; Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502
 2. Picture of the Liver; Dostupno na: https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-liver
 3. Viral Hepatitis Overview; Dostupno na: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00395
 4. Acute hepatitis; Dostupno na: https://radiopaedia.org/articles/acute-hepatitis
 5. Cirrhosis of the Liver; Dostupno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15572-cirrhosis-of-the-liver
 6. Everything You Need to Know About Fatty Liver; Dostupno na: https://www.healthline.com/health/fatty-liver

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.