×

Simptomi i liječenje žučnih kamenaca

Žučni kamenci su tvorbe nastale u žučnom mjehuru – malom organu nalik vrećici smještenom neposredno ispod jetre – a promjera su od svega 2 mm do 5 cm. Kolelitijaza je naziv bolesti koja se javlja prilikom stvaranja kamenaca od sastojaka žuči, pretežito od kolesterola i bilirubina – otpadnih tvari iz krvi. Žučni kamenci mogu uzrokovati začepljenje nekoliko dijelova probavnog sustava i time dovesti do žučnih napadaja (žučne kolike). Bol se većinom osjeća u gornjem desnom dijelu trbuha, neposredno ispod rebara, no može širiti sve do pazuha. Međutim, žučni kamenci većinom ne uzrokuju začepljenja pa su bezbolni, a u tom se slučaju nazivaju „tihi žučni kamenci“. U nastavku čitajte o bolesti koja zahvaća 10-20% odraslih u razvijenim zemljama, a koja čak dvostruko češće pogađa žene, te sve o razlozima njezina nastanka, simptomima i liječenju.

žučni kamenci simptomi

UZROCI I VRSTE ŽUČNIH KAMENACA

Glavna funkcija žuči jest probava i apsorpcija masti. Žuč pomaže emulgaciji (raspršivanju) velikih čestica masti iz hrane u mnogo malih kapljica, što pomaže apsorpciji konačnih produkata probave masti kroz crijevnu sluznicu. Putem žuči se iz tijela odstranjuje višak kolesterola, nastalog u jetri kao proizvod metabolizma masti, te bilirubin, produkt metabolizma crvenih krvnih stanica. Žučni kamenac se najčešće sastoji od kolesterola, žučnog pigmenta u obliku kalcijeva bilirubinata (spoj unutar kojeg se izlučuje bilirubin) te kalcijevog karbonata i fosfata. Kamenci koji su izgrađeni od više različitih sastojaka nazivaju se kamencima mješovite građe, dok se oni koji se sastoje isključivo od jedne tvari nazivaju čistim kamencima. Potonji se dijele na kolesterolske i pigmentne kamence, koji se razlikuju po obrascu i uzroku nastanka.

KOLESTEROLSKI KAMENCI

Kolesterolski kamenci su najčešći tip žučnih kamenaca. Pojavljuju se u čak 80% slučajeva. Kao i samo ime govori, njihov je nastanak povezan uz kolesterol. Osobe koje kroz duže vrijeme konzumiraju hranu bogatu mastima pod povećanim su rizikom od razvoja kolesterolskih kamenaca. Jetra u tom slučaju proizvodi više kolesterola nego što se iz tijela može izlučiti, pa koncentracija kolesterola u žuči raste do te mjere da počinje taložiti i formirati kamence. Povećana učestalost kolelitijaze kod žena povezana je s utjecajem estrogena na izlučivanje kolesterola iz jetre. Naime, povišene razine estrogena tijekom reproduktivne dobi žena, u trudnoći ili tijekom primjene oralne kontracepcije za posljedicu imaju povećanu sekreciju kolesterola. Isti je obrazac primijećen i kod pretilih osoba, šećernih bolesnika te osoba s povišenim razinama lipida (masti u krvi) i inzulina. Nagli gubitak tjelesne mase također se smatra rizičnim čimbenikom nastanka kamenaca jer dolazi do pojačanog metabolizma masti iz potkožnog tkiva. Na razvitak kolesterolskih kamenaca utječu genetske predispozicije, ali i okolišni čimbenici. Ova je vrsta kamenaca češća kod građana razvijenih zemalja zapadnog svijeta, zbog izrazito kalorične prehrane koja uključuje velike količine masti i šećera.

PIGMENTNI KAMENCI

Pigmentni kamenci su tip kamenaca koje sačinjavaju bilirubinske soli, a prepoznatljivi su po smeđoj i crnoj boji. Žučni kamenci ovog tipa javljaju se kod kroničnih bolesnika koji boluju od sljedećeg:

 • hemolitički sindromi – podrazumijevaju povišenu koncentraciju bilirubina u žuči, uzrokovanu povećanim raspadanjem crvenih krvnih stanica
 • ciroza jetre – dolazi do lučenja žuči poremećenog sastava zbog oštećenja jetre
 • infekcija – razne infekcije pogoduju razvoju pigmentnih kamenaca, poglavito infekcija bakterijom Escherichia coli (uzrokuje bakterijsku upalu žučnih vodova)
 • crijevne bolesti – bolesti crijeva (poput Crohnove bolesti) onemogućuju normalnu apsorpciju nutrijenata kroz crijevnu sluznicu

gdje se nalazi zuc

ŽUČNI KAMENCI – SIMPTOMI

Žučni kamenci mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije i izrazite bolove. Ipak, većinom su asimptomatski te mogu proći godine prije nego što se otkriju, posebice ako se nalaze u žučnom mjehuru. Imajući na umu da žučni kamenci mogu biti različite brojnosti i veličine možemo razumjeti da su simptomi koje izazivaju raznoliki. Karakteristični simptomi žučnih kamenaca su sljedeći:

 • bol u gornjem desnom dijelu trbuha i području pazuha i ramena (osobito nakon obroka bogatog mastima) u trajanju od pola sata ili nekoliko sati
 • povraćanje
 • želučane tegobe
 • mučnina

 

Prisutnost kamenaca u žučnom mjehuru može uzrokovati iritaciju sluznice i upalu žučnog mjehura (kolecistis). Isti se problem javlja i kod opstrukcije (začepljenja) vrata žučnog mjehura ili žučnih kanala. Opstrukcija cističnog voda (vod koji izlazi direktno iz žučnog mjehura) popraćena je žučnim kolikama (žučni napadaji). Prepoznaju se po izrazitoj boli u gornjem desnom dijelu trbuha te u predjelu ramena i pazuha. Bol može biti oštra, grčevita ili tupa, a započinje iznenadno kada žučni kamenac začepi vod. Bol prestaje ako kamenac dospije u tanko crijevo, gdje završava žučni vod, no ovakva putanja kamenca kroz tijelo može povlačiti i određene komplikacije: 

 • kolangitis (upala žučnih vodova)
 • opstruktivna žutica ili akutni pankreatitis (akutna upala gušterače)
 • ileus (začepljenje crijeva) – u rijetkim slučajevima, ako je kamenac koji dospije u tanko crijevo velik

 

Ponekad se u pacijenata s žučnim kamencima mogu razviti ozbiljniji  simptomi koji uključuju sljedeće:

 • povišena tjelesna temperatura i tresavica
 • žućenje kože i bjeloočnica (simptomi žutice)
 • svrbež i iritacija kože
 • proljev

 

Navedeni simptomi upućuju na infekciju ili upalu žučnog mjehura, upalu jetre ili upalu gušterače, te je u slučaju njihove pojave nužan posjet liječniku.

ŽUČNI KAMENCI – DIJAGNOSTIKA

Na prisutnost žučnih kamenaca može ukazati već fizikalni pregled, odnosno, ispitivanje bolnosti gornjeg desnog dijela trbuha. Krvne pretrage se provode kako bi se utvrdilo postoji li infekcija ili začepljenje vodova, kao i za isključivanje drugih bolesti koje mogu imati slične simptome. Na taj se način mjeri i razina bilirubina u krvi te funkcionalnost jetre. Ultrazvuk abdomena (trbuha) jest brza i neinvazivna tehnika snimanja najčešće korištena za otkrivanje žučnih kamenaca, koja s velikom točnošću omogućuje otkrivanje zadebljanja stijenke žučnog mjehura i prisutnosti žučnih kamenaca promjera samo dva milimetra. Tzv. kolecistografija jest radiološka metoda koja primjenjuje posebno kontrastno sredstvo za prikazivanje žučnih vodova i žučnog mjehura te na taj način omogućuje i zamjećivanje žučnih kamenaca, ukoliko postoje. Zajednička uporaba ultrazvuka i kolecistografije kao dijagnostičkih metoda garantira 98%-tnu točnost rezultata. Rendgenske metode učinkovito pokazuju je li žučovod začepljen žučnim kamencem, no samo se crni pigmentni kamenci vide rendgenom, dok se kolesterolski i smeđi pigmentni kamenci ne mogu prepoznati ovom metodom.

žučni kamenci prehrana

ŽUČNI KAMENCI – PREHRANA

Kod bolesti žučnih vodova i žučnog mjehura potrebno je pridržavati se određenih smjernica za pripremu hrane, kako bi se ublažile postojeće tegobe i spriječilo daljnje formiranje žučnih kamenaca. Preporučuju se lako probavljiva i ne previše začinjena jela, spremljena kuhanjem bez dodataka masnoće ili s malom količinom biljnih ulja – tzv. plant based prehrana. Namirnice koje se preporučuju jesu sljedeće:

 • svježe voće i povrće
 • cjelovite žitarice (pšenica, kukuruz, zob, ječam, riža, tjestenina…)
 • kuhani krumpir
 • nemasno meso
 • perad
 • bijela riba

 

Od namirnica koje sadrže neškodljive masnoće i koje se smiju umjereno konzumirati, tu su:

 • kozje mlijeko i sir
 • maslinovo ulje
 • ulje lana

 

Preporučuje se veći broj manjih obroka na dan, kao i konzumacija jela i pića koja nisu previše vruća, niti previše hladna. 

ŽUČNI KAMENCI – LIJEČENJE

Pacijentima kojima se otkrije postojanost žučnih kamenaca, a ne trpe nikakvu bol niti druge simptome, preporučuje se tzv. pristup čekanjem. Izuzeci od ovog pristupa su osobe s velikim rizikom od razvitka komplikacija žučnih kamenaca ili raka žučnog mjehura, osobe s polipima na žučnom mjehuru te u slučaju da kamenci prelaze veličinu od tri centimetra. Čak i ako žučni kamenci trenutno ne izazivaju nikakve tegobe, potrebno je poduzeti mjere za prevenciju napretka bolesti (poput pravilne prehrane), jer kamenci vrlo rijetko nestaju sami od sebe te u određenom trenutku mogu izazvati bolove ili komplikacije te zahtijevati liječenje.

litotripsija žučnih kamenaca

Ukoliko pate od akutnih žučnih kolika, pacijentima se daju lijekovi za ublažavanje bolova te, po potrebi, za zaustavljanje povraćanja. Kolecistektomija (kirurško uklanjanje žučnog mjehura) uzima se u obzir kod osoba koje su imale jedan vrlo jak ili nekoliko manjih žučnih napadaja, kao i kod osoba koje pate od upale žučnog mjehura ili gušterače. Ovakav kirurški zahvat je česta metoda liječenja žučnih kamenaca, a ujedno i treća najčešća operacija u medicini. Žučni mjehur je organ bez kojeg čovjek može normalno živjeti – žuč tada protječe direktno iz jetre u tanko crijevo. Najčešći je pristup tzv. laparoskopska kolecistektomija, pri čemu kirurg napravi tri do četiri mala reza u trbuhu za umetanje instrumenata za vizualizaciju i odstranjivanje kamenaca. Takva metoda zahtijeva kraći postoperativni oporavak i manje oštećuje trbušnu stijenku, a može se provoditi i kod trudnica s malim rizikom za majku i dijete.

dijeta kod žučnih kamenaca 

Nekirurško liječenje žučnih kamenaca uključuje primjenu lijekova koji izazivaju njihovo otapanje. Ova se metoda primjenjuje kod pacijenata koji se ne žele ili zbog određenih rizičnih faktora ne mogu podvrgnuti operaciji. Efikasno se uzrokuje otapanje žučnih kamenaca kolesterolnog tipa, no mana je u tome što terapija iziskuje više mjeseci ili čak godina, a i djelotvorna je samo na čistim kolesterolnim kamencima manjeg radijusa. Također, metoda se obično ne može primijeniti na osobama koje imaju akutnu upalu žučnog mjehura ili kamence koje zatvaraju glavni žučovod, jer bi u tim slučajevima odgađanje operacije moglo biti opasno. 

Iako mogu uzrokovati ozbiljne tegobe i komplikacije, žučni kamenci se u najvećem broju slučajeva uspješno i efikasno liječe. Također treba imati na umu da je zdrav način života i pravilna prehrana ključan faktor u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. 

 

LITERATURA:

 • Patologija; Ivan Damjanov, Sven Seiwerth, Stanko Jukić, Marin Nola (Medicinska Naklada)

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.