×

Naučite kako pravilno izvoditi samopregled dojki

Karcinom dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, a čini čak 10% svih tumora općenito. Ne može se točno predvidjeti u kojih će se žena ovaj tumor razviti, stoga je iznimno važno usavršiti metode prevencije, odnosno ranog otkrivanja karcinoma. Određeni čimbenici poput starije životne dobi, pozitivne obiteljske anamneze i loših životnih navika sa sobom nose povećan rizik od nastanka raka dojke. No, tzv. screening testiranja bi trebale raditi sve žene, a ne samo pripadnice rizičnih skupina. Samopregled dojki jedna je od takvih metoda, a u nastavku teksta doznajte sve što o njoj trebate znati.

samopregled dojki

ŠTO TREBAM ZNATI O SAMOPREGLEDU DOJKI?

U kombinaciji s redovitim ultrazvučnim i mamografskim pregledima, samopregled je važan alat u otkrivanju zloćudnih promjena dojki u što ranijem stadiju. Rano otkrivanje karcinoma dojke najčešće je ključan čimbenik u prognozi bolesti, stoga su redovite pretrage i pravilno izvođenje samopregleda grudi od izuzetne važnosti za svaku ženu.

S redovitim samopregledom dojki poželjno je započeti već u ranim dvadesetim godinama života kako biste se upoznali s anatomijom svojih grudi te na vrijeme prepoznali eventualnu pojavu neobičnih promjena. Samopregled je potrebno izvoditi jednom mjesečno, po mogućnosti tjedan dana od početka menstruacije ili uvijek istoga dana u mjesecu za žene koje nemaju menstruaciju te dojilje.

Dojke su osjetljive na promjenu koncentracije ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) te se tijekom mjesečnog ciklusa neprestano pomalo mijenjaju. Tako su pred menstruaciju često bolne i povećane, a u razdobljima praćenim značajnijim hormonskim promjenama, grudi mogu i dulji vremenski period biti bolne i povećane.

kako napraviti samopregled grudi dojki

KAKO SE IZVODI SAMOPREGLED DOJKI?

Samopregled se sastoji od dva dijela – promatranja izgleda i opipavanja tkiva dojki te ga je najlakše izvoditi u sklopu večernje rutine za vrijeme tuširanja u sljedeća tri koraka:

1. ISPRED OGLEDALA

Skinite gornji dio odjeće te oslonite ruke na bokove i stisnite ih prema dolje kako bi stisnuli prsne mišiće koji se nalaze iza dojki. Promotrite svoje grudi u zrcalu. Potražite bilo kakvu promjenu tkiva i kože dojke i bradavice poput crvenila ili druge promjene boje, krasti i ranica, izbočina, uvlačenja kože i bradavica, oteklina i sl. 

Podignite potom ruke iznad glave te ponovno promotrite dojke sa svih strana tražeći bilo kakve vidljive promjene. Ovaj položaj može otkriti mase skrivene iza bradavica. 

2. ISPOD TUŠA

Drugi korak započnite tuširanjem i sapunanjem cijeloga tijela. Mokrim prstima prelazite malim kružnim pokretima preko dojke krećući se kružno, tako da detaljno prođete tkivo samih dojki. Obavezno prijeđite i prostor između i iznad dojki te pazušnu jamu. Koristite desnu ruku za pregled lijeve dojke te lijevu ruku za pregled desne dojke.

Provjerite postoji li tvrdi čvor ili zadebljanje. Pažljivo provjerite ima li ikakvih promjena u odnosu na raniji samopregled.

3. U LEŽEĆEM POLOŽAJU

Treći korak izvodite u ležećem položaju na krevetu. Kako biste što bolje otkrili tkivo dojke, stavite jastuk ili složeni ručnik pod rame i ruku iznad glave. Ispruženim prstima suprotne ruke pritiskajte dojku nježno u malim kružnim pokretima krećući se kružno po cijeloj

dojci. Koristite najprije vrlo nježni pritisak da procijenite osjetite li što drugačije na koži, potom srednji i na kraju čvrsti pritisak da opipate i dublje tkivo. Ponovite ove korake na drugoj dojci nakon što jastuk premjestite pod suprotno rame i podignete ruku iznad glave. 

Završite pregled opipavanjem područja ispod pazuha. Ruka koja miruje treba biti potpuno opuštena kako bi se mišići oko pazuha opustili. To možete postići na način da dok sjedite položite opuštenu ruku na malo udaljeni stol ili drugi namještaja te suprotnom rukom duboko opipate cijeli pazuh tražeći povećane limfne čvorove ili kvržice.

DODATNI SAVJETI

Prilikom opipavanja, najbolje je koristiti tri ili četiri prsta kako biste prelazili preko tkiva, a ne ga razdvajali te potom i napipali nešto što vam se čini kao kvržica, a zapravo je normalno tkivo dojke. Drugi korak nije nužno napraviti ispod tuša, možete ga napraviti i tako da nanesete losion na grudi. Bitno je da prstima klizite preko dojki te da se nalaziti uspravnom položaju. Žene s većim grudima trebaju posebno detaljno pregledati dojke u ležećem položaju (treći korak) i fokusirati se na sve tri jačine pritiska.

kada raditi samopregled grudi

TREBAM LI SAMOPREGLED GRUDI RADITI I TIJEKOM DOJENJA?

Kratki odgovor je da. Pokazalo se da dojenje smanjuje rizik od pojave raka dojke tijekom života, a stručnjaci preporučuju minimalno 12 mjeseci dojenja (zbroj svih perioda dojenja ako imate više djece). Samopregled dojki u ovome razdoblju najkorisniji je za otkrivanje problema nastalih uslijed dojenja poput začepljenja izvodnih kanala i cisti prepunjenih mlijekom, upale dojke (mastitisa) i ranica na bradavicama. Kao posljedica dojenja, dojke ponekad promijene svoj oblik te bradavice postanu uvučene. To je normalan proces koji treba uočiti i razlikovati od uvlačenja bradavica koje nastaje kao posljedica moguće zloćudne promjene.

ŠTO AKO STE PRIMIJETILI NEŠTO SUMNJIVO TIJEKOM SAMOPREGLEDA?

Promjene na dojci mogu biti dobroćudne ili zloćudne, a najčešće su, u 8 od 10 slučajeva, dobroćudne prirode. No ipak treba obratiti pozornost na nekoliko znakova koji bi mogli upućivati na to da se možda radi o zloćudnoj tvorbi. Uz opće simptome umora i neobjašnjivog gubitka na tjelesnoj težini, pozornost treba obratiti i na sljedeće simptome:

 

 • gnojan ili krvav iscjedak iz bradavice
 • nabiranje ili uvlačenje kože na dojci
 • kvržica koja je fiksirana i nepomična
 • tvrda poput kamena, nepravilna kvržica koja ne prolazi
 • promjene na bradavici (crvenilo, ljuskanje, ranice, uvučenost)
 • neobjašnjive ranice na dojci
 • promjena veličine ili oblika dojke
 • oticanje jedne ruke.

 

U slučaju da ste uočili neku od ovih promjena, javite se liječniku kako biste provjerili o čemu se točno radi. Liječnik će vas pregledati te, ukoliko je to potrebno, učiniti dodatne dijagnostičke metode poput laboratorijskih pretraga, ultrazvuka, mamografije, aspiracije ili biopsije. 

mamografija grudi

UPORNOST SE ISPLATI

Ženske grudi građene su od tkiva koje je puno neravnina i „grudica” koje na prvu mogu djelovati kao sumnjive tvorbe, stoga prvih nekoliko samopregleda može biti zbunjujuće te vas čak i uznemiriti. Upravo je to razlog zbog kojeg dio medicinskih stručnjaka ne savjetuje provođenje samopregleda. Ipak, samopregled dojki je korisna vještina koja se uči s vremenom. Kako biste znali raspoznati što je na vašem tijelu normalno, a što neobično, samopreglede biste trebali provoditi redovito. Važno je naglasiti kako je samopregled dojki koristan samo u kombinaciji s redovitim ultrazvučnim ili mamografskim pregledima te da kao samostalna metoda probira nije dovoljan.

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor:  www.breastcancercare.org.uk, www.breastcancer.org, www.mayoclinic.org, www.nationalbreastcancer.org

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.