×

Urodinamika

Urodinamika je medicinska disciplina koja spaja neurologiju i urologiju, a proučava tlakove i protok mokraće kroz mjehur i mokraćnu cijev s ciljem utvrđivanja uzroka inkontinencije ili nepotpunog pražnjenja mjehura tijekom mokrenja. U ovom blogu donosimo vam informacije o urodinamskoj obradi – definiciju, stanja u kojima je indicirana, pretrage koje obuhvaća te detalje o njima.

urodinamika

ŠTO JE URODINAMIKA?

Urodinamika, odnosno, urodinamska obrada je skup pretraga za dijagnostiku poremećaja mokrenja. Njome procjenjujemo funkciju mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Izvodi ju urolog, uroginekolog ili neurolog. Indikacija (potreba za pretragom) za urodinamsku obradu nerijetko se postavlja na ginekološkom pregledu s ciljem postavljanja dijagnoze stres inkontinencije, najčešćeg poremećaja mokrenja u žena. Urodinamika se izvodi kod odraslih i djece.

MOKRENJE

Kako biste lakše razumjeli pretrage koje uključuje urodinamika, najprije je potrebno objasniti normalan ciklus mokrenja. On se sastoji od nekoliko faza. Faza skladištenja mokraće obilježena je nakupljanjem mokraće u mjehuru, pri čemu je  tlak u mokraćnoj cijevi veći od tlaka koji na njega vrši mokraća u mjehuru te je otjecanje mokraće onemogućeno. Dostizanjem veće količine mokraće u mjehur njegova stijenka se rasteže te nastaju živčani signali za kontrakciju (stezanje) glatkih mišića mjehura koju osjećamo kao nagon za mokrenje. Zatim slijedi faza pražnjenja mjehura koja započinje opuštanjem sfinktera uretre (mišića koji između mokrenja zatvara mokraćnu cijev) i mišića dna zdjelice, tlak u mjehuru postaje veći od tlaka u mokraćnoj cijevi te mokraća počinje otjecati iz mjehura u mokraćnu cijev i dolazi do mikcije (mokrenja).

INKONTINENCIJA MOKRAĆE

Inkontinencija mokraće je nevoljno otjecanje mokraće iz mokraćnog mjehura te predstavlja veliko opterećenje i nelagodu za pacijente. Inkontinencija može nastati zbog slabljenja dna zdjelice kod žena nakon poroda ili menopauze (stres inkontinencija),  prirođenih defekata mokraćne cijevi, neuroloških bolesti (npr. ozljeda kralježnične moždine) ili pojačane reaktivnosti glatkog mišića mjehura (tzv. nestabilni detruzor, odnosno hiperrefleksija mjehura – stanje u kojem se mišić mjehura steže prerano, prilikom dospijevanja malih količina mokraće u mjehur). Upravo urodinamika pomaže u razlikovanju i utvrđivanju uzroka inkontinencije.

mikciometrija

KADA JE POTREBNO UČINITI URODINAMSKU OBRADU?

Urodinamsku obradu preporučuje liječnik nakon razgovora s pacijentom i provedenog kliničkog pregleda. Najčešće tegobe i stanja koja zahtijevaju obradu su:

 • inkontinencija (“bježanje mokraće”) tijekom smijanja, kašljanja ili izvođenja vježbi koje uključuju trbušne mišiće ili u mirovanju
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura ili ultrazvukom urotrakta otkrivena (najčešće slučajno) mokraća neposredno nakon mokrenja 
 • neuromišićne bolesti (npr. Parkinsonova bolest, cerebralna paraliza, multipla skleroza) koje se očituju inkontinencijom ili nemogućnošću pražnjenja mjehura
 • ozljede kralježnične moždine
 • učestale infekcije mokraćnog sustava

KOJE PRETRAGE OBUHVAĆA URODINAMIKA?

Urodinamska obrada obuhvaća sljedeće pretrage:

 • Cistometriju
 • Profil uretralnih tlakova u mirovanju i naporu
 • Mikciometrija (uroflow – mjerenje protoka mokraće)
 • Elektromiografija
 • Transvaginalni ultrazvuk (izvodi se samo kod odraslih žena koje su imale prvi spolni odnos)

TIJEK URODINAMIKE

Urodinamsko testiranje traje oko pola sata, a nalaz je dostupan odmah nakon učinjene pretrage. Mnogi pacijenti kojima je preporučen urodinamika zapitaju se: “Što je urodinamika, kako se radi?” te “Koliko traje urodinamika?” Stoga ćemo potanko objasniti svaki dio urodinamske obrade u tekstu koji slijedi. 

urodinamika kod odraslih

CISTOMETRIJA

Cistometrija je jednostavna i neinvazivna metoda kojom mjerimo odnos između tlaka unutar mokraćnog mjehura i volumena (količine mokraće) mokraćnog mjehura. Pacijenti se neposredno prije pretrage pomokre. Pretraga se izvodi u ginekološkom položaju postavljanjem katetera u mjehur i rektum (završni dio debelog crijeva), a na područje međice pričvrste se elektrode. Zatim se mjehur puni fiziološkom otopinom te se bilježe promjene tlakova u mjehuru i aktivnost mišića mjehura te ostalih mišića koji sudjeluju u mokrenju. Pretraga može izazvati blagu nelagodu zbog postavljanja katetera. Tijekom pretrage liječnik ispituje pacijenta o jačini nagona na mokrenje.

MIKCIOMETRIJA

Sinonim za mikciometriju je uroflow, a svrha ove pretrage je ispitati protok urina. Pacijent na pretragu treba doći s punim mjehurom. Mikciometrija je bezbolna, neinvazivna, a sve što pacijent treba učiniti je sjesti na posebnu stolicu za mikciometriju (sličnu običnom toaletu) na koju je spojen uređaj za mjerenje protoka te se pomokriti. Ova metoda može se izvoditi kao samostalna ili nakon učinjene cistometrije.

PROFIL URETRALNIH TLAKOVA

Ovom tehnikom mjerimo tlak različitim dijelovima mokraćne cijevi  i utvrđujemo aktivnost sfinktera. Pretraga se također izvodi pomoću katetera, a tlakovi se mjere u mirovanju, za vrijeme kašlja i prilikom mokrenja. Promijenjeni tlakovi prilikom kašlja ili kontrakcije trbušnih mišića govore u prilog stres inkontinenciji.

ELEKTROMIOGRAFIJA

Elektromiografija je metoda mjerenja živčanih impulsa u glatkom mišiću mjehura i mokraćnoj cijevi. Izvodi se postavljanjem elektroda na kožu ili posebnim kateterima u mokraćnu cijev i rektum. Učini se ukoliko postoji sumnja u neurološki poremećaj mokrenja među koje ubrajamo poremećaj provođenja impulsa živcima ili slabost mišića koji sudjeluju u mokrenju. 

cistometrija

TRANSVAGINALNI ULTRAZVUK

Ova pretraga predstavlja ginekološki ultrazvuk koji se izvodi kroz rodnicu. Jednostavna je, sigurna i neinvazivna metoda kojom možemo otkriti mnoge ginekološke bolesti, a tijekom urodinamske obrade koristi se za utvrđivanje anatomskih odnosa mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi unutar male zdjelice.Naime, promijenjeni kut između mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi može dovesti do inkontinencije.

Zaključno, urodinamika je pregled, odnosno skup jednostavnih, sigurnih i neinvazivnih pretraga kojima možemo dijagnosticirati različite poremećaje mokrenja uzrokovane urološkim, neurološkim i ginekološkim poremećajima ili bolestima. 

 

LITERATURA:

 1. Urodynamics in clinical practice
 2. Urodynamic Testing
 3. Urinary Incontinence in Neurological Disease
 4.  Šimunić V i sur. Ginekologija. Zagreb: Naklada Ljevak; 2001

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.