×

Kako prepoznati neurodermatitis?

Neurodermatitis je kronična upalna bolest kože te jedan od učestalijih tipova ekcema – procjenjuje se da je njegova učestalost u populaciji čak oko 12 %. Karakteristika je neurodermatitisa svrbež kože na određenim dijelovima tijela poput vrata, ruku, nogu i prepona, a koža na tim dijelovima s vremenom može zadebljati i postati gruba. 

Kako prepoznati neurodermatitis?

Tipično je zahvaćeno jedno do dva područja kože na tijelu, veličine oko 5-10 cm u promjeru. Smatra se da neurodermatitis nastaje kao negativna posljedica stresa i teških emocija. Iako se ne radi o opasnoj niti zaraznoj bolesti, svrbež koji se javlja kod neurodermatitisa može biti vrlo neugodan i sputavati osobu u uobičajenim aktivnostima.

Kako prepoznati neurodermatitis? 

Klasični simptomi i znakovi neurodermatitisa uključuju:

 • dijelove kože koji svrbe i perutaju se
 • rane i kraste (kao posljedica češkanja)
 • dijelove zadebljale, tvrde i grube kože
 • promjene u boji kože (crvenilo, smeđa ili siva boja)
 • smanjenu elastičnost i bore na koži
 • gruba uzdignuća kože
 • gubitak kose (ako je zahvaćeno tjeme)

 

Svrbež kože se može javiti bilo gdje na tijelu, no najčešći je na:

 • tjemenu
 • vratu
 • ramenima
 • rukama (na laktovima, zapešćima, podlakticama)
 • nogama (pogotovo gležnjevima)
 • preponama te oko spolnih organa

 

Svrbež može biti povremen, ali i stalno prisutan. Osobe oboljele od neurodermatitisa često se ne mogu suzdržati od češanja te ponekad to čine i u snu. Kako prepoznati neurodermatitis?

Uslijed češanja može doći do stvaranja rana na koži, sekundarnih bakterijskih infekcija te posljedično nastanka ožiljaka ili promjena u pigmentaciji kože (tzv. postinflamatorna hipopigmentacija ili hiperpigmentacija – tamnjenje ili gubitak pigmenta u koži nakon upalnog procesa). Uz sve navedeno, svrbež kože može značajno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života.

 

Zašto se javlja neurodermatitis?

Točan uzrok neurodermatitisa se ne zna, no poznato je da se simptomi obično javljaju u svezi s velikim stresom, anksioznošću, emocionalnim traumama i depresijom. Neurodermatitis svoje ime duguje upravo tome što se neurološki simptomi smatraju njegovim glavnim okidačem. U nekim slučajevima ovaj tip dermatitisa prolazi sa smanjenim izlaganjem stresorima, no u nekim se slučajevima nastavlja bez obzira na njih. Svrbež kože tada mogu poticati iritansi poput grube odjeće, uboda insekata i sl.

Pod povećanim rizikom od razvitka neurodermatitisa su osobe oboljele od drugih kožnih bolesti, poput psorijaze ili atopijskog dermatitisa. Također je veća vjerojatnost da će ga razviti osobe koje u obitelji imaju oboljele od nekog tipa ekcema.

 

Kako se liječi neurodermatitis?

Liječenje neurodermatitisa zasniva se na smanjenju simptoma svrbeža, prevenciji češanja te kontroliranju faktora koji izazivaju ili pogoršavaju stanje, poput stresora. Uspješno liječenje u nekim slučajevima samo privremeno otklanja tegobe, koje se s vremenom mogu ponovno javiti i zahtijevati ponovno zbrinjavanje. Za liječenje neurodermatitisa obično se primjenjuje sljedeće:

 • Kortikosteroidi. Radi se o protuupalnim tvarima koje dolaze u obliku krema ili injekcija. Pomažu tako što smanjuju crvenilo, oticanje, svrbež te pospješuju obnovu zadebljale kože.
 • Antihistaminici. Ovi lijekovi također ublažavaju simptome poput svrbeža. Prepisuju se poglavito ako svrbež ometa san te se tada uzimaju prije odlaska na spavanje.
 • Inhibitori kalcineurina ili salicilna kiselina. Obično se primjenjuju ako terapija kortikosteroidima nije bila dovoljno uspješna ili ako se svrbež javlja na osjetljivim dijelovima kože, poput genitalne regije. Ovi lijekovi potiskuju imunološki odgovor te tako smanjuju simptome.
 • Ljekoviti oblozi. U nekim se slučajevima primjenjuju oblozi natopljeni tvarima koje smanjuju podražljivost živaca na zahvaćenom području (desenzibilizacija), što smanjuje svrbež.
 • Kognitivna bihevioralna terapija. Radi se o psihoterapiji usmjerenoj na rješavanje konkretnih problema, poput teškoća s podnošenjem stresa. S obzirom na to da se u podlozi neurodermatitisa najčešće nalaze anksioznost i teške emocije, ovakav pristup može znatno poboljšati stanje.

Kako prepoznati neurodermatitis?

Kako olakšati tegobe?

Uz liječenje, postoje i neke stvari koje možete primijeniti kod kuće za olakšavanje neugodnih tegoba neurodermatitisa:

 • Hladni oblozi. Prije nanošenja krema za neurodermatitis, na kožu stavite mokar, hladan oblog. Osim što će hladnoća biti ugodna, navedeno pomaže da se kreme bolje upiju.
 • Omatanje zahvaćenog područja. Zavoji mogu zaštititi kožu od nesvjesnog češkanja, pogotovo tijekom sna.
 • Kratko tuširanje. Pokušajte tuširanje obaviti unutar 10 minuta, a kod brisanja ručnikom budite nježni. Odmah nakon toga nanesite hidratantne kreme na kožu.
 • Jačanje imuniteta.

 

Uz primjereno liječenje, neurodermatitis može biti u potpunosti izliječen. No tretman treba biti prilično individualan, s obzirom na to da svaki pacijent može bolje ili lošije odgovarati na određene preparate. Bitno je razgovarati s liječnikom i prenositi vlastita opažanja, kako bi se u konačnici postigli što bolji rezultati.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji s kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.