×

Spolni odnosi nakon poroda

Spolni odnosi nakon poroda su često tabu tema. Dolazak djeteta na svijet i posvećivanje pažnje njemu može utjecati na intimnost između partnera. Osim nedostatka vremena i iscrpljenosti, dolazi i do promjena na ženskom tijelu nakon poroda. Nova situacija može biti vrlo zahtjevna te se možete susresti s nekim neugodnim pojavama.

U ovom blogu govorimo o utjecaju poroda na spolne odnose i libido, kontracepciji i začeću nakon poroda te krvarenju tijekom spolnih odnosa, ali donosimo i savjete kako da spolni odnosi budu što ugodniji.

spolni odnosi nakon poroda

KAKO POROD UTJEČE NA SPOLNE ODNOSE?

Spolni odnosi nakon poroda zasigurno će biti drugačiji nego što su bili prije. Mnoge žene će iskusiti neugodnosti i poteškoće prilikom ponovnog stupanja u spolne odnose nakon poroda. Ipak, važno je napomenuti kako nelagoda i poteškoće nestaju kroz nekoliko mjeseci nakon poroda. Preporuka je da se sa spolnim odnosima krene nakon 6 tjedana od poroda.

Najčešći problemi s kojima se žene susreću su:

 • vaginalna suhoća
 • tanka vaginalna stijenka
 • gubitak elastičnosti vaginalnog tkiva
 • perinealna ruptura (puknuće međice) ili epiziotomija (rez od stidnice prema anusu) tijekom porođaja
 • krvarenje
 • bolni spolni odnosi
 • oslabljeni mišići zdjelice
 • osjetljivost stidnice
 • nizak libido (spolni nagon)

 

Hormoni imaju veliku ulogu u oporavku i vraćanju spolnog sustava u stanje prije poroda. Odmah nakon rođenja, koncentracija estrogena pada na razinu na kojoj je bio prije trudnoće. U slučaju da dojite, estrogen može pasti i ispod razine prije trudnoće. Estrogen je odgovoran za vlaženje vagine, stoga njegova niska koncentracija dovodi do vaginalne suhoće. Suhoća može dovesti do iritacije pa čak i krvarenja tijekom spolnih odnosa, a to ujedno povećava i rizik od nastanka infekcije.

Vaginalni porod  može privremeno rastegnuti mišiće vaginalnog kanala te će im trebati neko vrijeme da povrate snagu. Kegelove vježbe su sjajan izbor za oporavak ovih mišića, a o toj temi pročitajte više na našem blogu.

U slučaju da je porod bio carskim rezom, potrebno je određeno vrijeme da se tijelo oporavi od takve opsežne operacije. Neka rez pravilno zacijeli prije nego ponovno stupite u spolne odnose.

koliko nakon poroda se može imati spolni odnos

JE LI NORMALNO KRVARITI TIJEKOM SPOLNIH ODNOSA NAKON PORODA?

Tjedni nakon poroda su obilježeni normalnim krvarenjem – lohijama. Na ovaj se način maternica čisti i vraća u svoju prvobitnu veličinu prije trudnoće, a spolni odnosi u tom razdoblju mogu uzrokovati dodatno krvarenje.

Vagina je često suha i osjetljivija, a vaginalna stjenka je tanka u tjednima nakon poroda. Sva ta stanja povećavaju rizik od upale i oteknuća vagine i njezine stijene te u tim slučajevima nije rijetkost da dođe i do vaginalnog krvarenja. U slučaju da krvarenja ne prestane za 6 tjedana od poroda ili se pogorša, javite se liječniku.

SAVJETI ZA SPOLNE ODNOSE NAKON PORODA

Kako biste bez neugodnosti mogle uživati u spolnim odnosima nakon trudnoće donosimo vam sljedećih nekoliko savjeta:

 • Dopustite tijelu da se oporavi – iako liječnici preporučuju da se sa spolnim odnosima nakon trudnoće pričeka 6 tjedana, vi sami najbolje znate trebate li pričekati još neko vrijeme. Krenite polako s intimnošću kako tijelu ne bi bio šok.
 • Posvetite više pažnje predigri – dopustite vagini da se prirodno navlaži – produžite vrijeme predigre, pokušajte s manualnom stimulacijom ili uključite dodatne aktivnosti prije penetrativnog spolnog odnosa.
 • Koristite lubrikant – možda će vam biti potrebna mala količina lubrikanta dok se hormoni ne vrate na razine prije trudnoće. Kada budete išli kupovati lubrikant potražite onaj na bazi vode jer lubrikanti na bazi ulja mogu oštetiti prezervative i iritirati već osjetljivo tkivo vagine.
 • Kegelove vježbe – Kegelove vježba pomažu u jačanju mišića zdjelice te pomažu i sprječavanju inkontinenciju urina – to je vrlo česta pojava nakon poroda. Također, ova vrsta vježbe pomaže u vraćanju snage i osjeta vašoj vagini.
 • Nađite vrijeme za intimnost – zbog nove bebe u vašem životu te novih obaveza bit će teško pronaći vrijeme za intimnost s partnerom. Predlažemo da u kalendaru oslobodite vrijeme kada biste izdvojili sat ili pola sata za zajedničko vrijeme – na ovaj način ćete izbjeći požurivanje ili anksioznost.
 • Komunicirajte s partnerom – spolni odnosi nakon poroda će biti drugačiji, postoji mogućnost da stvari koje su vam prije bile ugodne više ne budu. Pričajte s partnerom o onome što vam je ugodno, tako ćete lakše prebroditi period neugodnih spolnih odnosa.

bolan spolni odnos nakon poroda

KONTRACEPCIJA I ZAČEĆE NAKON PORODA

Spolni odnosi nakon poroda donose i rizik od ponovne trudnoće, budući da mogućnost začeća postoji već nakon 3 tjedna od poroda. Preporuka je da se sa sljedećom trudnoćom pričeka najmanje 18 do 24 mjeseca kako bi se spriječile komplikacije u trudnoći i osigurali optimalni uvjeti za razvoj ploda.

Kontracepcija koja je preporučljiva odmah nakon poroda je sljedeća:

 • Prezervativi (kondomi)
 • Kontraceptivni implantat
 • Spirala
 • Kontracepcijske injekcije na bazi progestina

spolni odnos nakon poroda carskim rezom

Kontracepcijske pilule koje sadrže kombinaciju estrogena i progestina povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka tijekom prvog mjeseca nakon poroda. Nakon mjesec dana od poroda, ako nema nikakvih drugih kontraindikacija, možete početi koristiti kombinirane kontracepcijske tablete.

Neke žene koriste laktacijsku amenoreju (izostanak menstruacije tijekom dojenja) kao način prirodne kontracepcije, iako takva metoda nije u potpunosti pouzdana. Potrebno je početi koristiti drugi oblik kontracepcije u slučaju ako:

 • je dijete starije od 6 mjeseci
 • dajete djetetu bilo koju drugu hranu (formulu) koja nije vaše mlijeko
 • dobijete menstruaciju (čak i minimalno krvarenje)
 • prestanete s dojenjem po noći
 • počnete rjeđe dojiti
 • postoje duži periodi između dojenja, bilo po danu ili po noći

 

LITERATURA:

 1. Sex after pregnancy: Set your own timeline
 2. What to Expect from Sex After Giving Birth
 3. Sex and contraception after birth
 4. Vagina changes after childbirth

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.