×

Zašto nastaje rahitis kod djece?

Rahitis kod djece je metabolički poremećaj karakterističan za dječju dob, a uzrokuje ga manjak vitamina D, kalcija ili fosfata. Ti su nutrijenti nužni za izgradnju snažnih i zdravih kostiju, stoga pri njihovu manjku dolazi do mekšanja i slabljenja koštanog tkiva, zaostanka u rastu te, u rijetkim slučajevima, deformiteta kostiju. Uzrok rahitisa može biti smanjen unos kalcija hranom, no u razvijenim zemljama je to rijedak slučaj.

Najznačajniji uzrok rahitisa je nedostatak vitamina D i posljedični poremećaj apsorpcije kalcija iz unesene hrane u crijevima. U nekim slučajevima rahitis kod djece je posljedica manjka vitamina D u majke tijekom trudnoće.

U nastavku pročitajte zašto se rahitis kod djece razvija, kako ga prevenirati te kako prepoznati njegove simptome i liječiti ga.

rahitiskoddjece

ZAŠTO NASTAJE RAHITIS KOD DJECE?

U normalnim okolnostima, paratireoidni hormon (PTH) regulira razinu kalcija u organizmu, i to na tri načina:

 1. PTH smanjuje izlučivanje kalcija mokraćom preko bubrega.
 2. PTH nadzire razgradnju kostiju. Kosti, naime, služe kao spremište zaliha kalcija koje se koriste kada je on drugdje u organizmu potreban.
 3. PTH pomaže stvaranju aktivnog oblika vitamina D, koji je potreban za apsorpciju kalcija i fosfata u crijevima iz hrane.

Ovime PTH nadzire razinu kalcija u krvi i održava je nepromijenjenom, što je iznimno bitno za normalno funkcioniranje organizma. Kod manjka vitamina D događa se sljedeće; smanjena je apsorpcija kalcija u crijevima, čime se kalcij ne unosi u krvotok već probavnim sustavom izbacuje u stolici. Zbog smanjene razine kalcija u krvi, aktivira se PTH koji nastoji normalizirati razinu kalcija, tako da potiče razgradnju kostiju. Upravo zbog toga dolazi do rahitisa – kosti postaju krhke jer se u velikim količinama gube njihovi gradivni elementi.

Djeca u dobi između 6 mjeseci i tri godine pogotovo su podložna rahitisu, budući da u tom periodu intenzivno rastu i njihove kosti trebaju puno kalcija i fosfata. Treba napomenuti da metabolički poremećaj sličan rahitisu može nastati i kod odraslih osoba, samo se tada naziva osteomalacija.

ZAŠTO DOLAZI DO MANJKA VITAMINA D?

Vitamin D se normalno dobiva na dva glavna načina, a to su:

Manjak vitamina D može nastati u slučaju da djeca premalo vremena borave na otvorenom, tako da ne dolazi do stvaranja vitamina D u koži pod utjecajem Sunčevih UV zraka. Naravno, to ne znači da je pretjerano izlaganje suncu ili izbjegavanje krema za zaštitnim faktorom poželjno – ono je nužno za mladu i osjetljivu dječju kožu tijekom ljetnih mjeseci kada je UV indeks visok.

Premalo unošenje vitamina D prehranom također može dovesti do njegova manjka u organizmu te posljedičnog rahitisa. Vitamin D se nalazi primjerice u ribljem ulju, lososu, žutanjku jajeta, određenim sokovima i jogurtima, a može se uzimati i kao suplement u obliku tableta, ampula ili oralnog spreja.

U određenim slučajevima nedostatak vitamina D može biti posljedica njegove manjkave apsorpcije u crijevima, bez obzira na to što dijete unosi dovoljno tog vitamina hranom. Navedeno se događa kod djece oboljele od:

rahitis vitamin d

RAHITIS KOD DJECE – SIMPTOMI

Bolest se obično očituje nakon šestog mjeseca života. Sklonija su mu djeca koja brzo rastu te djeca koja žive na područjima s manje sunca tijekom godine. Jedan od prvih simptoma rahitisa je mišićna slabost, koja se javlja jer nedostaje kalcij potreban za normalno funkcioniranje mišića. Ostali simptomi rahitisa uključuju:

 • oslabljen motorički razvoj bebe
 • bol u kostima ruku, nogu, kralježnice i zdjelice
 • zubi koji zaostaju u razvoju te karijes
 • zaostajanje u rastu
 • zadebljanje kostiju glave (iznad očiju) i zglobova (laktova, zapešća, koljena, gležnjeva)
 • izbočenje prsne kosti
 • skraćene i savijene duge kosti (kosti ruku i nogu)

Promjene koje se događaju na kostima nisu nepovratne, ali je potrebno rahitis što prije liječiti kako ne bi ostale trajne posljedice.

RAHITIS I TRUDNOĆA

U nekim slučajevima rahitis kod djece može biti uzrokom manjka vitamina D u majke tijekom trudnoće. Takva djeca tijekom razvoja u majčinom trbuhu ne primaju dovoljne količine tog vitamina, pa se simptomi rahitisa javljaju unutar nekoliko mjeseci nakon rođenja. Slično se događa i kod preuranjenog poroda, kod djece koja nisu dovoljno dugo boravila u majčinoj utrobi, a time niti primila sve potrebne nutrijente poput vitamina D. Pitajte liječnika za mogućnost uzimanja suplemenata tog vitamina tijekom trudnoće.

Treba napomenuti i da se u majčinom mlijeku ne nalazi dovoljno vitamina D, te da bebe koje se hrane isključivo dojenjem najčešće trebaju uzimati vitamin D u obliku kapi. Naravno, savjetujte se s liječnikom u vezi dohrane bebe te prije nego što bebi krenete davati bilo kakve dodatke prehrani.

rahitis i trudnoća

RAHITIS – DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE

Ako primijetite mišićnu slabost i posumnjate na rahitis kod svog djeteta, svakako što prije potražite liječničku pomoć. Liječnik će tijekom pregleda opipavanjem kostiju djeteta tražiti neke strukturne promjene i ispitivati stupanj nelagode i boli. Analiza količine kalcija i fosfata u organizmu putem krvnih pretraga i analize urina također može biti potrebna, kao i rendgenska snimka određenih kostiju.

Ukoliko se potvrdi da dijete boluje od rahitisa, najčešće će biti dovoljno liječenje vitaminom D i fosfatima kako bi se stanje izliječilo. Pritom se redovito prati napredak liječenja uz dodatne preglede i pretrage. Ako postoje deformiteti kostiju, ovisno o njihovoj prirodi može biti potrebno nošenje posebnih proteza kako bi se rastuća kost ispravno pozicionirala.

Postoji i rijedak nasljedni oblik rahitisa koji ne reagira na uobičajenu terapiju – tzv. vitamin D rezistentni rahitis, stoga je u tom slučaju potrebno primjenjivati posebne suplemente i lijekove kako bi se uklonili svi neželjeni simptomi. Iz tog je razloga, između ostalog, važno pratiti tijek liječenja.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.