×

Zašto nastaje rahitis kod djece?

Rahitis kod djece je metabolički poremećaj karakterističan za dječju dob, a uzrokuje ga manjak vitamina D, kalcija ili fosfata. Ti su nutrijenti nužni za izgradnju snažnih i zdravih kostiju, stoga pri njihovu manjku dolazi do mekšanja i slabljenja koštanog tkiva, zaostanka u rastu te, u rijetkim slučajevima, deformiteta kostiju. Uzrok rahitisa može biti smanjen unos kalcija hranom, no u razvijenim zemljama je to rijedak slučaj.

Najznačajniji uzrok rahitisa je nedostatak vitamina D i posljedični poremećaj apsorpcije kalcija iz unesene hrane u crijevima. U nekim slučajevima rahitis kod djece je posljedica manjka vitamina D u majke tijekom trudnoće.

U nastavku pročitajte zašto se rahitis kod djece razvija, kako ga prevenirati te kako prepoznati njegove simptome i liječiti ga.

rahitiskoddjece

ZAŠTO NASTAJE RAHITIS KOD DJECE?

U normalnim okolnostima, paratireoidni hormon (PTH) regulira razinu kalcija u organizmu, i to na tri načina:

 1. PTH smanjuje izlučivanje kalcija mokraćom preko bubrega.
 2. PTH nadzire razgradnju kostiju. Kosti, naime, služe kao spremište zaliha kalcija koje se koriste kada je on drugdje u organizmu potreban.
 3. PTH pomaže stvaranju aktivnog oblika vitamina D, koji je potreban za apsorpciju kalcija i fosfata u crijevima iz hrane.

Ovime PTH nadzire razinu kalcija u krvi i održava je nepromijenjenom, što je iznimno bitno za normalno funkcioniranje organizma. Kod manjka vitamina D događa se sljedeće; smanjena je apsorpcija kalcija u crijevima, čime se kalcij ne unosi u krvotok već probavnim sustavom izbacuje u stolici. Zbog smanjene razine kalcija u krvi, aktivira se PTH koji nastoji normalizirati razinu kalcija, tako da potiče razgradnju kostiju. Upravo zbog toga dolazi do rahitisa – kosti postaju krhke jer se u velikim količinama gube njihovi gradivni elementi.

Djeca u dobi između 6 mjeseci i tri godine pogotovo su podložna rahitisu, budući da u tom periodu intenzivno rastu i njihove kosti trebaju puno kalcija i fosfata. Treba napomenuti da metabolički poremećaj sličan rahitisu može nastati i kod odraslih osoba, samo se tada naziva osteomalacija.

ZAŠTO DOLAZI DO MANJKA VITAMINA D?

Vitamin D se normalno dobiva na dva glavna načina, a to su:

Manjak vitamina D može nastati u slučaju da djeca premalo vremena borave na otvorenom, tako da ne dolazi do stvaranja vitamina D u koži pod utjecajem Sunčevih UV zraka. Naravno, to ne znači da je pretjerano izlaganje suncu ili izbjegavanje krema za zaštitnim faktorom poželjno – ono je nužno za mladu i osjetljivu dječju kožu tijekom ljetnih mjeseci kada je UV indeks visok.

Premalo unošenje vitamina D prehranom također može dovesti do njegova manjka u organizmu te posljedičnog rahitisa. Vitamin D se nalazi primjerice u ribljem ulju, lososu, žutanjku jajeta, određenim sokovima i jogurtima, a može se uzimati i kao suplement u obliku tableta, ampula ili oralnog spreja.

U određenim slučajevima nedostatak vitamina D može biti posljedica njegove manjkave apsorpcije u crijevima, bez obzira na to što dijete unosi dovoljno tog vitamina hranom. Navedeno se događa kod djece oboljele od:

rahitis vitamin d

RAHITIS KOD DJECE – SIMPTOMI

Bolest se obično očituje nakon šestog mjeseca života. Sklonija su mu djeca koja brzo rastu te djeca koja žive na područjima s manje sunca tijekom godine. Jedan od prvih simptoma rahitisa je mišićna slabost, koja se javlja jer nedostaje kalcij potreban za normalno funkcioniranje mišića. Ostali simptomi rahitisa uključuju:

 • oslabljen motorički razvoj bebe
 • bol u kostima ruku, nogu, kralježnice i zdjelice
 • zubi koji zaostaju u razvoju te karijes
 • zaostajanje u rastu
 • zadebljanje kostiju glave (iznad očiju) i zglobova (laktova, zapešća, koljena, gležnjeva)
 • izbočenje prsne kosti
 • skraćene i savijene duge kosti (kosti ruku i nogu)

Promjene koje se događaju na kostima nisu nepovratne, ali je potrebno rahitis što prije liječiti kako ne bi ostale trajne posljedice.

RAHITIS I TRUDNOĆA

U nekim slučajevima rahitis kod djece može biti uzrokom manjka vitamina D u majke tijekom trudnoće. Takva djeca tijekom razvoja u majčinom trbuhu ne primaju dovoljne količine tog vitamina, pa se simptomi rahitisa javljaju unutar nekoliko mjeseci nakon rođenja. Slično se događa i kod preuranjenog poroda, kod djece koja nisu dovoljno dugo boravila u majčinoj utrobi, a time niti primila sve potrebne nutrijente poput vitamina D. Pitajte liječnika za mogućnost uzimanja suplemenata tog vitamina tijekom trudnoće.

Treba napomenuti i da se u majčinom mlijeku ne nalazi dovoljno vitamina D, te da bebe koje se hrane isključivo dojenjem najčešće trebaju uzimati vitamin D u obliku kapi. Naravno, savjetujte se s liječnikom u vezi dohrane bebe te prije nego što bebi krenete davati bilo kakve dodatke prehrani.

rahitis i trudnoća

RAHITIS – DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE

Ako primijetite mišićnu slabost i posumnjate na rahitis kod svog djeteta, svakako što prije potražite liječničku pomoć. Liječnik će tijekom pregleda opipavanjem kostiju djeteta tražiti neke strukturne promjene i ispitivati stupanj nelagode i boli. Analiza količine kalcija i fosfata u organizmu putem krvnih pretraga i analize urina također može biti potrebna, kao i rendgenska snimka određenih kostiju.

Ukoliko se potvrdi da dijete boluje od rahitisa, najčešće će biti dovoljno liječenje vitaminom D i fosfatima kako bi se stanje izliječilo. Pritom se redovito prati napredak liječenja uz dodatne preglede i pretrage. Ako postoje deformiteti kostiju, ovisno o njihovoj prirodi može biti potrebno nošenje posebnih proteza kako bi se rastuća kost ispravno pozicionirala.

Postoji i rijedak nasljedni oblik rahitisa koji ne reagira na uobičajenu terapiju – tzv. vitamin D rezistentni rahitis, stoga je u tom slučaju potrebno primjenjivati posebne suplemente i lijekove kako bi se uklonili svi neželjeni simptomi. Iz tog je razloga, između ostalog, važno pratiti tijek liječenja.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.