×

Kako epilepsija utječe na trudnoću?

Epilepsija je jedno od češćih medicinskih stanja u žena reproduktivne dobi. Žene koje boluju od epilepsije su često zabrinute tijekom trudnoće – zanima ih hoće li dijete biti dobro, hoće li trudnoća utjecati na njihovu bolest te moraju li mijenjati lijekove koje piju. Većina takvih trudnoća završi normalno bez ikakvih komplikacija za dijete te bez utjecaja na samu bolest.

U ovom blogu saznajte sve o epilepsiji u trudnoći – zašto je važno planirati trudnoću, kako će sama trudnoća utjecati na epilepsiju, koji su rizici lijekova za liječenje epilepsije i epileptičnih napadaja u trudnoći te što očekivati od poroda i dojenja u takvoj situaciji.

epilepsija i trudnoća

PLANIRANJE TRUDNOĆE KOD ŽENA S EPILEPSIJOM

Žene koje boluju od epilepsije te uzimaju antiepileptike (lijekove koji sprječavaju epileptične napadaje) i planiraju trudnoću trebale bi nastaviti s kontracepcijom i dosadašnjom terapijom sve dok se ne posavjetuju sa specijalistom neurologom koji ih vodi. Vaše zdravlje je bitno kako bi se i dijete moglo normalno razvijati, stoga se posavjetujte sa svojim ginekologom oko planiranja trudnoće. U slučaju da vam liječnik promijeni lijek ili njegovu dozu, najbolje je da se to dogodi prije trudnoće.

Važno je posvetiti pažnju zdravom načinu života:

 • Hranite se zdravo
 • Uzimajte redovito prenatalne vitamine
 • Spavajte dovoljno
 • Izbjegavajte pušenje, alkohol, kofein te ilegalne droge

 

UTJECAJ TRUDNOĆE NA EPILEPSIJU

Teško je predvidjeti kako će trudnoća utjecati na epilepsiju – postoji mogućnost da ne dođe do nikakve promijene u vašem stanju ili da se ono čak i poboljša. S druge strane, trudnoća uzrokuje fizički i emocionalni stres i povećava umor, stoga napadaji mogu postati češći. U slučaju da se to dogodi, obavezno obavijestite svog ginekologa ili neurologa.

ANTIEPILEPTICI U TRUDNOĆI

ANTIEPILEPTICI U TRUDNOĆI

Lijekovi koji se koriste za liječenje epilepsije mogu imati negativan utjecaj na plod te uzrokovati poremećaje u razvoju – rascjep nepca, poremećaje zatvaranja neuralne cijevi (osnova središnjeg živčanog sustava), abnormalnosti kostiju, abnormalnosti u razvoju srca i mokraćnog sustava. Rizik za ove pojave se povećava s višom dozom lijeka te ako se u terapiji istovremeno uzima više od jednog antiepileptika.

U slučaju da niste doživjeli epileptični napadaj duže od 9 mjeseci prije trudnoće, imate manje šanse za njihov nastanak i tijekom trudnoće, a ako su izostali unazad 2 do 4 godine možete biti kandidat za ukidanje lijekova prije trudnoće. Naravno, o bilo kakvim promjenama vezanih za lijekove prvo razgovarajte sa svojim liječnikom.

Ipak, za većinu žena je najbolje nastaviti liječenje epilepsije i tijekom trudnoće, a kako bi se snizio rizik za dijete izabrat će se najsigurniji lijek u što nižoj dozi.

Oprez! Folna kiselina je važan faktor u razvoju živčanog sustava ploda te se svim trudnicama preporuča njezina primjena u početku trudnoće, no ako uzimate antiepileptične lijekove bit će potrebno i povećati njezin unos, budući da oni imaju antifolatni učinak. Ovaj suplement treba prepisati liječnik jer su potrebne veće doze od uobičajenih.

dojenje i epilepsija

KAKO EPILEPTIČNI NAPADAJI UTJEČU NA TRUDNOĆU

Epileptični napadaji u trudnoći mogu biti opasni za dijete i za majku. Tijekom napadaja može doći do:

 • Usporenja srčane frekvencije ploda
 • Smanjenog dotoka kisika do ploda
 • Ozljede fetusa, odvajanje posteljice od maternice ili pobačaja zbog traume – pada
 • Prijevremenih trudova
 • Prijevremenog poroda

 

U slučaju da dođe do epileptičnog napadaja dok ste trudni, odmah se javite liječniku kako bi vam se prilagodila doza lijeka.

epilepsija u trudnoći

POROD U ŽENA KOJE PATE OD EPILEPSIJE

Kod većine žena koje pate od epilepsije porod prođe bez ikakvih komplikacija te je dozvoljeno koristiti sve metode protiv bolova kao i kod ostalih trudnica. Napadaji se uobičajeno ne događaju tijekom trudova, a ako dođe do njih pokušat će se zaustaviti s intravenskim lijekovima. Produženi napadaji će možda zahtijevati porod carskim rezom.

Česti napadaji tijekom trećeg tromjesečja ukazuju na povećan rizik od napadaja tijekom poroda, stoga će vaš liječnik na temelju toga odlučiti o najboljem načinu poroda kako bi se izbjegao bilo kakav rizik.

DOJENJE U ŽENA KOJE PATE OD EPILEPSIJE

Dojenje se potiče u većine žena koje imaju epilepsiju, čak i kod onih koje uzimaju antiepileptike. Razgovarajte s liječnikom o prilagođavanju doze lijekova već prije poroda te se dogovorite o vremenu uzimanja lijeka – ponekad će biti preporučeno uzimanje lijeka nakon dojenja.

 

LITERATURA:

 1. Epilepsy and pregnancy: What you need to know
 2. Epilepsy and pregnancyhttps://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/existing-health-conditions/epilepsy/

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.