×

Prvi ginekološki pregled nakon poroda

Prije nekoliko dana ste rodile, a sada se vaš svijet okreće oko novorođenčeta. Briga za dijete, dojenje, neprospavani sati su samo dio prvih mjeseci nakon poroda. Iako svu pažnju posvećujete djetetu, potrebno je na vrijeme zakazati prvi ginekološki pregled nakon poroda da vidite oporavljate li se kako treba.

U ovom blogu saznajte čemu služi prvi ginekološki pregled nakon poroda, kada ga zakazati i što možete očekivati od njega, kada se javlja prva menstruacija nakon poroda te koje promijene možete očekivati.

ginekološki pregled nakon poroda

PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED NAKON PORODA – KADA I ZAŠTO?

Prvi ginekološki pregled nakon poroda bi se trebao obaviti unutar 3 do 6 tjedana od poroda, a ponekad i ranije – ovisi je li bilo komplikacija tijekom porođaja ili ne. Svrha ovog pregleda je vidjeti kako se vaše tijelo oporavlja od trudnoće i samog poroda.

Pregled je isti kao i uobičajeni ginekološki pregled, a postoji mogućnost uzimanja i brisa za Papa test. Osim ovog uobičajenog dijela pažnja se posvećuje i veličini maternice – gleda se njezina dinamika smanjivanja, ona se vraća u svoju uobičajenu veličinu kroz dva mjeseca nakon poroda. U slučaju da ste imali epiziotomiju ili carski rez liječnik će provjeriti kako rana cijeli i ima li znakova infekcije.

Na prvi ginekološki pregled nakon poroda dođite s pripremljenim pitanjima kako biste razjasnili nejasnoće koje vas zabrinjavaju.

Također je važno napomenuti liječniku da se osjećate bezvoljni, anksiozni ili nesretni, budući da se možda radi o postporođajnoj depresiji – najčešćoj komplikaciji nakon poroda.

prvi pregled nakon poroda

KADA SE HITNO JAVITI GINEKOLOGU NAKON PORODA?

Iako vam se mnoge promjene na tijelu nakon poroda čine neobične, važno je naučiti koji su to znakovi koji upućuju da se morate hitno javiti liječniku.

Javite se u bolnicu ako primijetite sljedeće:

 • Obilno krvarenje – toliko obilno da vam se jedan uložak potpuno natopi kroz jedan sat ili ako primijetite velike krvne ugruške
 • Crvena ili natečena noga koja je na dodir topla ili bolna
 • Glavobolja koja se ne smanjuje nakon uzimanja lijeka ili glavobolja koja utječe na vid
 • Povišena tjelesna temperatura iznad 38 ° C
 • Rez koji ne cijeli – šavovi nakon poroda ne smiju biti crveni, imati gnojni iscjedak ili uzrokovati bol

 

Nazovite hitnu pomoć u sljedećim situacijama:

 • Bol u prsima
 • Otežano disanje

menstruacija nakon poroda

KRVARENJE NAKON PORODA I MENSTRUACIJA

Nakon poroda javljaju se lohije – krvavi iscjedak. Uzrok ovog krvarenja je ljuštenje stijenke maternice i izbacivanje ostataka ovojnica koje su obavijale plod u njoj. Krvarenje prvih nekoliko dana obično je obilno, ali se smanjuje s vremenom te se nemojte zabrinuti ako će trajati i do nekoliko tjedana.

Prva menstruacija nakon poroda, ako žena ne doji, može se javiti već nakon 6-8 tjedana. Kod dojilja se ne može se točno predvidjeti kada će se ona javiti, može proći 8 tjedana pa sve do 18 mjeseci ili više. S obzirom na to da nije tako jednostavno odrediti kada će se javiti prva menstruacija nakon poroda potrebno je odmah po porodu, prije početka spolnih odnosa razmišljati o kontracepciji.

Prva mjesečnica nakon poroda će biti drugačija od prijašnjih jer se vaše tijelo ponovno privikava na ciklus i hormonske promijene. Možete očekivati sljedeće razlike:

 • Grčevi koji mogu biti jači nego inače
 • Mali ugrušci
 • Obilnije krvarenje
 • Pojačani bolovi
 • Krvarenje koje stane pa opet krene

 

Neredovita menstruacija nakon poroda nije ništa neuobičajeno, stoga se pripremite na različito trajanje ciklusa i uvijek sa sobom nosite higijenske potrepštine kako vas menstruacija ne bi uhvatila nespremnima.

krvarenje nakon poroda

PROMJENE KOJE MOŽETE OČEKIVATI NAKON PORODA

Period nakon poroda naziva se puerperij ili ga možda više poznajete pod nazivom babinje. Ovaj period traje otprilike 6 tjedana, a karakteriziran je vraćanjem reproduktivnih organa u stanje prije trudnoće.

Maternica se ubrzano smanjuje, a nakon dva tjedna se vraća na početno mjesto u zdjelici te se više ne može palpirati (pipati) preko trbušne stijenke.

Vagina nakon poroda bude edematozna (otečena), ali vrlo brzo se vraća u početno stanje. Prva 2 tjedna stijenke vagine će biti osjetljive i lako se ozlijede (nemojte stavljati tampone i izbjegavajte spolne odnose u tom periodu). Nakon 4 tjedna otečenost nestaje, a vraćaju se i prijašnji nabori sluznice.

spolni odnosi poslije carskog reza

Stidne usne nakon poroda, također će biti otečene, kao i cijelo perianalno područje (područje oko anusa i vagine) koje bude osjetljivo i promijenjene boje. Nakon 6 tjedna bi se svi ovi znakovi trebali povući, ali ako su vas šivali nakon poroda onda to može potrajati i duže.

Između drugog i četvrtog dana nakon poroda dojke se uvećaju, a vene na njima postanu još izraženije kao i boja oko bradavica. Na ovaj način se vaše dojke pripremaju za dojenje.

Period nakon poroda može biti vrlo zahtijevan i stresan, ali uživajte u njemu te ne zaboravite brinuti o sebi jer ako ste vi zdravi i sretni to će se vidjeti i na vašoj bebi.

 

Literatura:

 1. Oxford Handbook of Obstetrics and Gynaecology; third edition
 2. Fetalna medicina i opstertricija; J.Đelmiš, S. Orešković i suradnici
 3. Postpartum; Dostupno na: https://www.pregnancyinfo.ca/postpartum/postpartum/vaginal-recovery/
 4. Postpartum Complications and Warning Signs; Dostupno na: https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/postpartum-warning-signs-tips/
 5. Your Postpartum Checkups – When You’ll Go and What to Know; Dostupno na: https://www.whattoexpect.com/first-year/six-week-postpartum-checkup.aspx
 6. What to Expect from Your First Period After Pregnanc; Dostupno na: https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#1

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.