×

Kako prepoznati normalan vaginalni iscjedak?


Vaginalni iscjedak sastoji se od odljuštenih epitelnih stanica (epitel je tkivo koje pokriva slobodne površine tijela i odjeljuje većinu tjelesnih šupljina), cervikalne sluzi, transudata (ultrafiltrat krvne plazme), elektrolita i bakterija. Uloga normalnog vaginalnog iscjetka je  podmazivanje vaginalne sluznice te zaštita od infekcija. Proizvode ga stanice vagine i cerviksa, a izlučuje se kroz vaginalni otvor. Tekstura, količina i boja razlikuju se s obzirom na fazu menstruacijskog ciklusa i dobi žene. U ovom blogu donosimo vam sve o vaginalnom iscjetku – vrstama iscjedaka u različitim životnim fazama i dobi, bolestima i infekcijama.

iscjedak prije menstruacije

Normalni vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan u rodnici, no može se razlikovati s obzirom na životnu dob, menstrualnu fazu, trudnoću, pubertet i seksualnu aktivnost. Igra važnu ulogu u održavanju zdravlja rodnice i ukazivanju na potencijalnu opasnost. Naime, uloga vaginalnog iscjetka je održavanje vaginalne flore – izbacuje višak bakterija, sluzi, odljuštenih stanica i ostalih tvari koje, ukoliko ostanu unutar rodnice duži period, mogu izazvati infekcije. Normalni pH rodnice iznosi oko 4, a svaka promjena veća od 0.5 znak je infekcije. Kako prepoznati normalni vaginalni iscjedak? Normalni vaginalni iscjedak može se razlikovati u količini između žena, no ne bi vas trebalo zabrinjavati ukoliko iscjedak ima sljedeće karakteristike:

  • Mliječno bijela, prozirna ili blago žuta boja
  • Izrazito blag miris
  • Odsustvo peckanja, svrbeža, boli i nelagode

žućkasti iscjedak

Utječu li hormoni na vaginalni iscjedak?

Na obilnost i strukturu samog vaginalnog iscjetka uvelike utječu ženski spolni hormoni, osobito estrogen. Tijekom folikularne faze (faza u kojoj dolazi do sazrijevanja jajne stanice) i za vrijeme ovulacije razina estrogena je visoka stoga se produkcija vaginalnog iscjetka poveća. Kako starimo, tako se smanjuje i razina estrogena zbog čega je u fazi menopauze i postmenopauze vaginalni iscjedak smanjen. Navodimo nekoliko vrsta iscjedaka uzrokovanih promjenom razine estrogena:

  • Ljepljivi iscjedak – proziran ili svijetlo bijeli, izrazito gust, ljepljivi i „rastezljivi“ iscjedak normalna je i karakteristična pojava za razdoblje netom prije i tijekom ovulacije. Najčešće se javlja oko 6 dana prije same ovulacije
  • Ružičasto-smeđi iscjedak –  često se pojavljuje 1 do 2 dana prije početka i nakon završetka same menstruacije
  • Bijeložuti obilni iscjedak kod djevojčica – uzrokovan je povećanim stvaranjem ženskih spolnih hormona i  česta je pojava kod djevojčica nekoliko mjeseci prije prve menstruacije (menarcha)
  • Mliječno bijeli iscjedak u trudnoći – normalna je pojava i jedan od ranih znakova trudnoće. Kako trudnoća odmiče, tako se povećava produkcija bijelog vaginalnog iscjetka. Ukoliko se uz iscjedak javlja uz obilno krvarenje potrebno je javiti se liječniku kako bi se spriječio mogući spontani pobačaj ploda

 

Hormonska neravnoteža uzrokovana stresom ili određenim zdravstvenim stanjima poput sindroma policističnih jajnika može izravno utjecati na povećanu produkciju i izlučivanje vaginalnog iscjetka.

vaginalni iscjedak

Kakav iscjedak ukazuje na infekciju?

Bilo kakva abnormalna promjena vaginalnog iscjetka može upućivati na problem u rodnici. Abnormalan iscjedak može ukazivati na jednostavnu nadraženost sluznice zbog upotrebe šampona nepovoljne pH vrijednosti, infekciju gljivicama ili bakterijama te spolnu bolnu bolest. Potrebno je obratiti se ginekologu ako osjećate bilo kakvu vrstu nelagode, peckanje, svrbež, suhoću rodnice uz sljedeće vrste iscjedaka:

  • Bijeli grudasti iscjedak – uobičajeno se javlja kod gljivičnih infekcija uzrokovanih poremećenom pH vrijednosti u sluznici. Gljivične infekcije najčešće su izazvane gljivicama vrste Candida albicans 
  • Iscjedak neugodnog mirisa (poput ribe) – normalan iscjedak ima vrlo blag miris dok je pojava snažnog i neugodnog mirisa karakteristična za bakterijsku vaginozu. Bakterijska vaginoza nastaje uslijed poremećaja ravnoteže „dobrih“ i „loših“ bakterija u rodnici. Manifestira se u obliku pojačanog iscjetka sive boje i neugodna mirisa. U simptome bakterijske vaginoze ubrajamo i svrbež rodnice i vanjskog genitalnog područja te bol i peckanje prilikom spolnog odnosa. 
  • Obilan žuto-zeleni iscjedak – javlja se kod infekcije Trichomonasom vaginalisom i praćen je neugodnim mirisom te povećanim pH-om sluznice

bijeli iscjedak

Kako održati rodnicu zdravom?

Rodnica je sastavni dio ženskih reproduktivnih organa stoga je od izuzetne važnosti voditi pravilnu brigu i održati higijenu. Glavna sastavnica vaginalne flore su štapićaste bakterije – laktobacili koji imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja rodnice. Donosimo vam  6 savjeta koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaše rodnice:

  1. Izbjegavajte korištenje sapuna koji nadražuju sluznicu, rodnicu je najbolje ispirati vodom.
  2. Koristite mehaničku zaštitu (kondom) tijekom spolnog odnosa .
  3. Jedite organske jogurte sa živim kulturama, naime takvi jogurti sadrže zdrave bakterije koje pomažu u očuvanju zdravlja rodnice.
  4. Izbjegavajte alkohol – konzumiranje istog pospješuje se razvoj gljivica u rodnici.
  5. Redovito odlazite na ginekološke preglede.
  6. Redovito mijenjate uloške i tampone – dugotrajno nošenje istog uloška ili tampona može dovesti do razvoja infekcije.

Pojava simptoma koji ukazuju na infekciju ili spolnu bolest često izaziva osjećaj nelagode kod žena, međutim bitno je naglasiti kako je to vrlo česta pojava o kojoj se ne bi smjelo šutjeti. Ukoliko osjetite bilo kakve simptome koji navode na poremećeno zdravlje rodnice savjetujemo da se javite ginekologu kako bi obavili ginekološki pregled i spriječili daljni razvitak infekcije.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.