×

Prva menstruacija: 5 savjeta kako se pripremiti

Prva menstruacija (menarha) velika je promjena u odrastanju svih mladih žena. Predstavlja prirodni i sastavni dio naših života te kao takva ne bi trebala biti tabu tema.

Ne možemo znati kada će prva menstruacija točno doći, ali uz sljedećih 5 savjeta možeš biti spremnija za njezin dolazak.

prva menstruacija

KADA NASTUPA PRVA MENSTRUACIJA?

Prva menstruacija (menarha) kod djevojčica najčešće nastupa između 12. i 13. godine života. Međutim, sve smo različite i neka te ne zabrine ako se to dogodi ranije ili kasnije. Dolazak menstruacije, osim o rastu i razvoju,  ovisi i o tjelesnoj težini (i pothranjenost i pretilost utječu na vrijeme pojave prve menstruacije), prehrani, tjelesnoj aktivnosti, zdravstvenom stanju, geografskom podneblju. U slučaju da se prva menstruacija ne pojavi do 16.godine, savjetuje se posjetiti ginekologa.

Ne možemo znati točan datum kada će prva menstruacija doći, ali neke promjene nas mogu uputiti da će to biti uskoro – prvi znak spolnog sazrijevanja kod djevojčica je rast dojki, nakon toga javlja se pubična i pazušna dlakavost i zatim prva menstruacija. Menstruacija se javlja otprilike dvije godine nakon početka rasta dojki. Osim navedenih promjena, događa se i niz drugih tjelesnih promjena: pojačano znojenje, masna kosa, akne, rast bokova, nagli rast u visinu. Za razliku od dječaka, kod djevojčica se nagli rast u visinu odvija oko 11. godine i ograničen je nakon pojave prve menstruacije, za razliku od dječaka čiji rast počinje u kasnom pubertetu i traje dulje, pa su u konačnici viši i teži od djevojčica.

kako izgleda prva menstruacija

5 SAVJETA ZA DOLAZAK PRVE MENSTRUACIJE:

1. PRVA MENSTRUACIJA NE MORA BITI OBILNA 

Prva menstruacija često nije obilna, već može biti poput krvavog iscjetka. Neka te to ne zabrine, i takvo oskudno krvarenje računa se kao tvoja prva menstruacija nakon koje sljedeći mjesec možeš očekivati obilnije krvarenje. Krvarenje je uglavnom obilnije drugi ili treći dan menstruacije.

2. SPREMI „OPREMU“ ZA DOLAZAK PRVE MENSTRUACIJE

Budući da nije moguće predvidjeti kada će prva menstruacija točno doći, bilo bi dobro pripremiti potrebnu „opremu“ u slučaju da te menstruacija iznenadi kada nisi kod kuće. U svoju školsku torbu ili torbicu spremi higijenski uložak i papirnate maramice, a od koristi je i rezervno donje rublje. 

Djevojke mogu same odabrati hoće li koristiti higijenske uloške, tampone ili menstrualnu čašicu, no za prvu menstruaciju većina ih zbog udobnosti odabire koristiti upravo higijenski uložak, budući da postavljanje tampona zahtijeva praksu te može biti bolno i neugodno prije započinjanja spolne aktivnosti. 

Ipak, ako te prva menstruacija ulovi nespremnu, nemoj se ustručavati pitati prijateljice ili profesorice u školi da ti posude higijenski uložak. 

koliko traje prva menstruacija

3. U POČETKU MENSTRUACIJSKI CIKLUSI MOGU BITI NEREDOVITI

Menstruacijski ciklus se računa od prvog dana krvarenja do prvog dana krvarenje u sljedećem mjesecu. Uglavnom menstruacijski ciklus traje 28 dana, što znači da od prvog dana krvarenja možeš očekivati sljedeću menstruaciju za oko 28 dana. Normalno je da ciklus traje od 21 do 35 dana. 

Menstruacije su često u početku neredovite, pa tako kod nekih djevojaka treba i nekoliko godina da se hormoni stabiliziraju, a ciklus postane redovan.

4. MENSTRUACIJA MOŽE BITI PRAĆENA NEUGODNIM BOLOVIMA

Menstrualno krvarenje može biti praćeno neugodnim grčevitim bolovima u donjem dijelu trbuha koji najčešće počinju 1-3 dana prije početka menstruacije, vrhunac dosežu 24 sata od početka krvarenja, a zatim se smiruju. Pretpostavlja se da čak 4 od 5 žena pati od bolnih menstruacija. Ponekad su bolovi praćeni mučninom, povraćanjem, proljevastim stolicama, glavoboljom i vrtoglavicom. 

Najučinkovitije prirodne metode suzbijanja boli su redovito vježbanje, tople kupke, termofori i grijane deke. Njihov nedostatak je nemogućnost vježbanja kod žena s izrazito jakim bolovima i obilnim krvarenjem te nemogućnost suzbijanja bolova na taj način u slučaju da nisi kod kuće. 

prva mjesečnica

U slučaju da ni vježbanje ni toplina ne pomažu, ili niste u mogućnosti na takav način probati suzbiti bol, možete uzeti lijekove protiv bolova (analgetike). Preporučuju se nesteroidni antireumatici (eng. NSAID) – ibuprofen ili naproksen. Ženama koje imaju problema s bubrezima, jetrom, želučanim tegobama ili zgrušavanjem krvi, preporuča se primjena paracetamola

Ibuprofen se uzima u dozi 400-600 mg svakih 4-6 sati. Maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti je 2400 mg. Naproksen se uzima u početnoj dozi od 500 mg, a zatim 250 mg svakih 6-8 sati. Maksimalna dnevna doza je 1250 mg. (Preporučeno doziranje odnosi se na primjenu lijekova do 3 dana).

5. NE TREBA TI BITI NEUGODNO, RAZGOVARAJ SA STARIJIMA ILI PRIJATELJICAMA

Sve žene prolaze kroz iste promjene tijekom svog odrastanja. Menstruacija je potpuno prirodni i sastavni dio života svake žene, stoga ti ne treba biti neugodno pitati druge za savjet ili pomoć. Tvoja majka, teta, starija sestra ili prijateljice su sve to prošle i mogu te savjetovati prije dolaska prve menstruacije. Također će ti odgovoriti i na sva pitanja i nedoumice vezane za menstruaciju ili spolno zdravlje. Bit ćeš puno spremnija ako unaprijed stekneš neka znanja o promjenama svog tijela, menstruaciji i spolnom sazrijevanju. 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori:

Menarche – prva mjesečnica ili menstruacija. Dostupno na:

https://www.zzjzpgz.hr/nzl/5/menarche.htm 

Pubertet. Dostupno na:

https://www.zzjzpgz.hr/nzl/97/pubertet.htm 

Your First Period. Dostupno na:

https://www.acog.org/womens-health/faqs/your-first-period 

 

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.
 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.