×

Menstrualna čašica – da ili ne?

Menstruacija je neizbježan dio gotovo svakog mjeseca u reproduktivnom razdoblju žene. Upravo zbog toga, važno je pronaći načine koji će vam taj dio mjeseca učiniti što ugodnijim i bezbolnijim. Posljednjih godina se u svijetu pojavio novi higijenski proizvod za korištenje tijekom menstruacije – menstrualna čašica.

Menstrualna čašica

Cilj ovog bloga je odgovoriti vam na najvažnija pitanja vezana uz menstrualnu čašicu i nadamo se pomoći shvatiti je li taj proizvod idealan možda upravo za vas.

ŠTO JE MENSTRUALNA ČAŠICA I KAKO DJELUJE?

Menstrualna čašica je fleksibilna zvonkolika posudica s malim drškom na užem kraju. Napravljena je od glatkog silikona ili lateksa i umeće se u rodnicu za vrijeme menstruacije kako bi sakupljala menstrualnu krv. Velika prednost ovog proizvoda je što se može koristiti višekratno, odnosno ne baca se nakon upotrebe već se očisti i nakon toga ponovo koristi.

Kako djeluje menstrualna čašica

TKO JE SVE MOŽE KORISTITI?

Menstrualnu čašicu mogu koristiti sve žene koje imaju menstruaciju, osim onih koje imaju upalu rodnice ili vrata maternice i onih koje su imale nedavni kirurški zahvat u području rodnice, vrata maternice ili same maternice. Također se ne preporuča ženama koje nikad nisu bile spolno aktivne jer je kod njih tehnički otežano umetanje čašice u rodnicu zbog prisutnosti djevičnjaka (himena).

KAKO ODABRATI VRSTU I VELIČINU ČAŠICE?

Na tržištu se može pronaći više vrsta čašica od nekoliko proizvođača (MeLuna Classic, Moon Cup, DivaCup, Lunette Menstrual Cup i dr.), a svaki od njih nudi čašice u najmanje dvije veličine. Manje čašice su namijenjene ženama koje nisu rodile vaginalno, a one veće ženama koje su rodile vaginalno ili imaju jako obilne menstruacije. Također, neki proizvođači nude kraće i duže čašice – duže za žene s duljom rodnicom, a kraće za one žene kojima je vrat maternice spušten u rodnicu. Osim toga, važno je napomenuti da, ukoliko ste osjetljivi na lateks, obavezno koristite samo menstrualnu čašicu napravljenu od medicinskog silikona.

Po potrebi se konzultirajte s vašim ginekologom koji će vam pomoći odabrati najbolju vrstu čašice za vas, uzimajući u obzir:

 • vaše godine
 • duljinu rodnice
 • obilnost menstruacije
 • jakost mišića zdjeličnog dna
 • jeste li rodile vaginalno ili ne
 • prošle infekcije i osjetljivost

KAKO SE KORISTI?

Kada ste odlučili da bi menstrualna čašica bila dobar izbor za vas te nakon što ste odabrali pravu veličinu i oblik, važno je naučiti kako je pravilno koristiti.

Kako se koristi menstrualna čašica

UMETANJE ČAŠICE

Prije prve upotrebe, važno je sterilizirati čašicu kuhanjem u vrućoj vodi 3-5 minuta.

Nakon toga, slijedite navedene korake:

 1. Prije svake upotrebe, dobro operite ruke.
 2. Prstima pritisnite i savijte čašicu na pola, tako da gledajući odozgo ima oblik slova C.
 3. Pronađite udoban položaj. Važno je opustiti zdjelične mišiće prije umetanja čašice u rodnicu. Možete čučnuti, leći, stajati ili sjediti na toaletu – kako vam najviše odgovara.
 4. Polako slobodnom rukom raširite male usne, a drugom umetnite savijenu čašicu u rodnicu. Držite je savijenu sve dok je ne postavite na mjesto.
 5. Otpustite prstima čašicu i pustite je da se sama namjesti. Ona će se zaokružiti čim je otpustite i ponovo poprimiti zvonkoliki oblik. Ako niste sigurni, prstima provjerite dno čašice – trebalo bi biti okruglo, odnosno ovalno. U slučaju da se nije odmotala, lagano okrećite držak čašice za 360 stupnjeva ili je izvadite pa pokušajte ponovo.
 6. Nakon što ste umetnuli čašicu, lagano povucite držak – ako osjetite otpor, to znači da ste je uspješno postavili. Otpor je posljedica vakuuma koji čašica napravi kada se pravilno postavi u rodnicu.
 7. Nakon završetka umetanja, operite ruke.

 

Menstrualnu čašicu možete držati i do 12 sati, ali ne više. Ona može pohraniti količinu krvi kao tri tampona maksimalne veličine. Međutim, ako imate obilniju menstruaciju, trebate je prazniti svakih 5-8 sati. U početku korištenja menstrualne čašice preporučamo češće pražnjenje kako biste ste naviknuli na postavljanje i vađenje te dobili uvid u to koliko često trebate to raditi s obzirom na vaše otjecanje i količinu menstrualne krvi.

Čašicu nakon pravilnog umetanja ne biste trebali osjetiti i s njom možete obavljati sve svakodnevne fizičke aktivnosti.

VAĐENJE ČAŠICE

 1. Dobro operite ruke.
 2. Pronađite udoban položaj – ležeći, sjedeći ili čučeći. Važno je da budete opušteni.
 3. Lagano povucite držak čašice i pritom napnite mišiće kako bi pomogli čašici da se spusti.
 4. Primite dno čašice iznad drška i lagano pritisnite te je polako izvucite van. Kada je skoro izvučena, treba je stisnuti da krv ne iscuri.
 5. Nakon što ste izvadili čašicu, ispraznite je u toalet ili umivaonik.
 6. Dobro isperite čašicu toplom vodom, po mogućnosti i blagim sapunom (bez ulja i alkohola) i nakon toga je po potrebi ponovo umetnite.
 7. Operite ruke.

Nakon završetka svake menstruacije, ponovo sterilizirajte čašicu kuhanjem u vrućoj vodi 3-5 minuta.

Menstrualna čašica može trajati godinama ako je pravilno koristite i pohranjujete na suho i čisto mjesto za vrijeme neuporabe.

Vađenje menstrualne čašice

KOJE SU PREDNOSTI KORIŠTENJA MENSTRUALNE ČAŠICE?

Menstrualna čašica ima brojne prednosti, a neke od njih su:

 • sigurnost. Čašica je sigurnija za korištenje od tampona koji, danas rijetko, ali ipak moguće, mogu izazvati toksični šok sindrom. S čašicom taj rizik ne postoji.
 • praktičnost. Čašica je jednostavna za upotrebu i zahtijeva manje odlazaka u toalet za mijenjanje od tampona i uložaka.
 • pristupačnost. Prosječna cijena čašice je oko 200 kn, ali je financijski isplativija od tampona i uložaka jer može potrajati godinama.
 • ekološka prihvatljivost. Higijenski proizvodi poput tampona i uložaka su jako štetni za okoliš, a njihovim se korištenjem stvara velika količina otpada. Budući da su čašice namijenjene za višekratnu upotrebu, predstavljaju jednostavan način da drastično smanjite količinu otpada koji proizvodite.
 • udobnost. Nošenje čašice je udobno i ne ometa vas u izvođenju svakodnevnih aktivnosti. Žene koje koriste čašicu navele su da nema osjećaja suhoće u rodnici koji im se javlja kod korištenja tampona.
 • odsutnost neugodnih mirisa
 • velik kapacitet pohranjivanja menstrualne krvi.

KOJE SU MANE KORIŠTENJA MENSTRUALNE ČAŠICE?

Postoje i neke lošije strane korištenja menstruacijske čašice. Umetanje i vađenje čašice se treba ”istrenirati”, odnosno potrebno je u početku uložiti trud kako bi je naučili koristiti. Svakako je važno naučiti je pravilno umetati jer, u slučaju da nije ispravno postavljena, može doći do prelijevanja krvi.

Također, pražnjenje i ispiranje čašice može biti nezgodno, pogotovo ako ste na javnim mjestima.

Pranje ruku prije i nakon upotrebe je izuzetno važno jer prilikom stavljanja može doći do prijenosa bakterija u prostor rodnice i posljedične infekcije.

Ispravno stavljanje menstrualne čašice

Menstrualna čašica vs. tamponi 

Tamponi 

Kao i higijenski ulošci, tamponi su namijenjeni upijanju menstrualne krvi. No, za razliku od higijenskih uložaka, tampone je potrebno češće mijenjati. Tampon koji je dugo ostavljen u rodnici može dovesti do razvoja suhoće, iritacije ili vaginalne infekcije, a u najgorem scenariju, može doći do nastanka toksičnog šoka. Toksični šok je ozbiljno stanje karakterizirano pojavom visoke temperature, bolovima u mišićima, povraćanjem te proljevom i može biti potencijalno životno ugrožavajuće.

Također, prilikom nošenja, tamponi nisu vidljivi, što vam ostavlja mogućnost da bezbrižno uživate u svakoj odjeći. Tamponi, kao i menstrualne čašice, dolaze u različitim veličinama.

Menstrualne čašice

Menstrualna čašica je fleksibilna zvonolika posudica namijenjena umetanju u rodnicu za vrijeme menstruacije i prikupljanju menstrualne krvi. Za razliku od uložaka i tampona, prednost menstrualne čašice je višekratna upotreba. Naime, nakon upotrebe se očisti i spremna je za ponovno korištenje. 

Čašica za menstruaciju može biti izgrađena od lateksa ili silikona. Izbor najbolje menstrualne čašice je na vama. U odabiru veličine i oblika menstrualne čašice može vam pomoći izabrani ginekolog.

 

JOŠ PONEKI SAVJET…

 • U početku korištenja menstrualne čašice, ukoliko niste sigurni jeste li je dobro postavili, preporučamo nositi uložak.
 • Možete probati umetati i vaditi čašicu nekoliko puta prije menstruacije kako bi bili sigurniji u postavljanje kad vam bude trebala.
 • Na javnim mjestima vam može pomoći nošenje bočice s vodom za ispiranje iznad wc školjke. Svakako prije dezinficirajte ili operite ruke.
 • Dobro održavajte higijenu spolnog područja bez obzira koji higijenski proizvod (uložak, tampon ili menstrualnu čašicu) koristite za vrijeme menstruacije.

Na kraju, uz sve navedene informacije, prednosti i nedostatke, važno je da vi sami procijenite hoće li menstruacijska čašica biti dobar izbor za vas, sukladno vašim željama i potrebama. Svakako preporučamo savjetovanje s ginekologom koji će vam pomoći u odabiru najboljeg higijenskog proizvoda za korištenje tijekom vaše menstruacije, kako bi vam se što više olakšalo to mjesečno razdoblje.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin, u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: Ginekolozi otkrivaju sve što niste znali o menstrualnoj čašici, www.healthline.com, www.webmd.com, www.organicup.com

 

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.