×

Suhoća rodnice

suhoća rodniceRodnica ili vagina, dobar je pokazatelj općeg zdravstvenog stanja reproduktivnog sustava žena, stoga je važno redovito voditi brigu o njezinom zdravlju.

U tekstu koji slijedi donosimo vam sve o suhoći rodnice – što je, zašto se pojavljuje, kojim se simptomima prezentira, kada potražiti liječničku pomoć te koje su dostupne metode liječenja.

SUHOĆA RODNICE I MENOPAUZA

Suhoća rodnice ili vaginalna suhoća, neugodno je stanje koje pogađa velik broj žena, a nastaje zbog nedovoljne vlažnosti unutarnjeg (rodnice) i vanjskog (stidnica) intimnog područja, najčešće uslijed promjena u proizvodnji ženskih spolnih hormona – dominantno estrogena.

Stručni naziv za ovo stanje je vulvovaginalna atrofija, odnosno genitourinarni sindrom.

Suhoća rodnice se najčešće javlja tijekom i nakon menopauze zbog smanjene funkcije jajnika, ali može se pojaviti i u bilo kojem drugom razdoblju života te zahvatiti žene svih dobnih skupina.

ŠTO UZROKUJE VAGINALNU SUHOĆU?

Vodeći uzrok vaginalne suhoće obično je ulazak u menopauzu i niska razina ženskog spolnog hormona estrogena, ali postoje i drugi mogući uzroci.

Neki od njih su: 

 • porođaj (poslijeporođajno razdoblje)
 • dojenje
 • kemoterapija
 • kirurško uklanjanje jajnika
 • primjena kontracepcijskih pilula
 • primjena lijekova za liječenje depresije
 • stres
 • uporaba agresivnih sredstava za intimnu njegu 
 • pretjerano ispiranje rodnice
 • Sjögrenov sindrom (autoimuna bolest)

vaginalna suhoća

KOJI SU SIMPTOMI VAGINALNE SUHOĆE?

U normalnim uvjetima, stijenka rodnice obložena je tankim slojem bistre tekućine koja održava njezinu vlažnost, ali i stupanj kiselosti koji je potreban u svrhu spolne reprodukcije.

Pad razine estrogena, negativno se odražava na zdravlje i vlažnost vagine – dovodi do stanjenja vaginalne sluznice i pridonosi smanjenju njezine elastičnosti, a sve navedeno može dovesti do pojave simptoma suhoće rodnice.

Također, zbog zajedničkog razvojnog podrijetla organa genitourinarnog (spolno – mokraćnog) sustava i velikog broja estrogenskih receptora, što ih čini osjetljivijima na promjene koje nastaju s padom razine spolnih hormona, dolazi i do stanjenja sluznice mokraćnih organa što dovodi do pojave učestalih upala mokraćnih putova. 

U simptome i znakove vaginalne suhoće ubrajamo:

 1. osjećaj suhoće
 2. peckanje
 3. svrbež
 4. osjetljivost
 5. učestalo mokrenje
 6. ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava
 7. bol tijekom spolnog odnosa
 8. oskudno, točkasto krvarenje
 9. teškoće u postizanju vrhunca spolnog uzbuđenja 
 10. smanjenu spolnu želju

Bez obzira na uzrok, vaginalna suhoća može značajno negativno utjecati na kvalitetu života, pogotovo kod spolno aktivnih žena, stoga je potrebno pravovremeno potražiti odgovarajuću liječničku pomoć.

menopauza i suhoća rodnice

KADA POTRAŽITI POMOĆ LIJEČNIKA?

Pokretanje teme suhoće rodnice često predstavlja izvor neugodnosti te velik broj žena izbjegava potražiti liječničku pomoć.

Rijetki su slučajevi kada suhoća rodnice ukazuje na ozbiljnije zdravstveno stanje, a kod pojedinih žena ona i spontano prolazi. Međutim, ako nelagoda potraje duže od nekoliko dana ili se pojavi bol praćena krvarenjem prilikom spolnog odnosa, bez odgode, obratite se izabranom ginekologu.

S obzirom na to da se povezuje s boli, peckanjem i svrbežom, suhoća intimnog područja jedan je od glavnih uzroka smanjene učestalosti i kvalitete intimnih odnosa.

Ignoriranje simptoma može rezultirati kroničnom suhoćom rodnice koja je praćena još izraženijim simptomima i često uzrokuje pad samopouzdanja.  

SAVJET:

Uzmite vrijeme za sebe!

Pokušajte stvoriti opuštajuću atmosferu za sebe i svog partnera.

Svijeće, lagana muzika ili duža predigra mogu samo doprinijeti boljem intimnom iskustvu i obostranom zadovoljstvu.

suhoća rodnice u menopauzi

PREVENCIJA I LIJEČENJE SUHOĆE RODNICE

U trenutku kada primijetite da suhoća rodnice značajno utječe na vaše fizičko i mentalno zdravlje, dnevne aktivnosti, odnos s partnerom ili spolni odnos, preporučamo da porazgovarate s izabranim ginekologom o terapijskim mogućnostima.

Hormonska nadomjesna terapija

S obzirom na to da ga tijelo više ne proizvodi u dovoljnoj količini, nadomjesna terapija estrogenom, najbolji je način liječenja.

Kada se javlja prije menopauze, suhoća rodnice može spontano proći nakon uspostave  normalne razine estrogena u organizmu. Suhoća rodnice uzrokovana menopauzom, najčešće se liječi lokalnim i/ili sistemskim pripravcima estrogena. Estrogen se može primjenjivati u obliku krema, tableta ili fleksibilnog prstena koji se umeće u rodnicu i polagano otpušta spomenuti hormon.

Važno je napomenuti da žene koje imaju ili su imale karcinom dojke ili endometrija, nisu kandidati za hormonsku nadomjesnu terapiju.

Nažalost, ulazak u menopauzu, neizbježan je za svaku ženu, ali vođenje zdravog načina života može vam olakšati ovo razdoblje tranzicije i pripremiti vas za novo poglavlje života.

Neke od mogućih metoda prevencije vaginalne suhoće uključuju:

 1. prozračnu odjeću te korištenje pamučnog, a izbjegavanje sintetičkog donjeg rublja
 2. redovitu i pravilnu higijenu intimnog područja (primjena nježnog sapuna bez mirisa)
 3. korištenje proizvoda posebno namijenjenih intimnoj njezi
 4. redovitu seksualnu aktivnost
 5. više vremena za predigru prije spolnog odnosa u svrhu povećanja vaginalne sekrecije

Prilikom odabira proizvoda za intimnu njegu preporučamo one koji su fiziološki najsličniji prirodnim vaginalnim sekretima.

kokosovo ulje za intimnu njegu

Druge mogućnosti liječenja

Kao i svaki lijek, hormonska nadomjesna terapija može imati i neželjene učinke.

Kao alternativu ili dodatak hormonskoj nadomjesnoj terapiji, izabrani ginekolog može vam preporučiti primjenu ovlaživača rodnice ili lubrikanata na bazi vode koji se primjenjuju neposredno prije spolnog odnosa kako bi se ublažila bol i nelagoda.

Isti se preporučuju i kod žena s umjereno izraženom vaginalnom suhoćom kod kojih je primjena estrogena kontraindicirana ili kod žena koje odluče da ne žele primjenjivati hormonsku terapiju.

Važno je napomenuti da prije uzimanja bilo kakvih prirodnih lijekova potražite savjet liječnika, zato što njihovo korištenje može utjecati na djelotvornost propisanog lijeka.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. The Genitourinary Syndrome of Menopause: An Overview of the Recent Data
 2. Treating vulvovaginal atrophy/genitourinary syndrome of menopause: how important is vaginal lubricant and moisturizer composition?
 3. Vaginal Dryness, Cleveland Clinic

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.