×

Kako prepoznati i uspješno liječiti upalu jajnika?

Upala jajnika, poznata i pod medicinskim nazivom ooforitis, vrsta je upalne bolesti zdjelice te se kao takva mora liječiti. Najčešće nastaje kao posljedica bakterijske infekcije, no mogući su i drugi uzroci.

upala jajnika

Radi se o medicinskom stanju koje, ako se ne liječi, može dovesti do neželjenih posljedica kao što su neplodnost i kronična zdjelična bol.

U nastavku bloga saznajte sve o uzrocima i simptomima s kojima je ova bolest povezana te koji su koraci potrebni za liječenje upale jajnika.

Zašto nastaje upala jajnika?

Brojni su uzroci upale jajnika koji variraju od infekcija do autoimunih poremećaja. Upala jajnika najčešće je uzrokovana bakterijskim infekcijama. Česti uzročnici su Chlamydia trachomatis (klamidija) i Neisseria gonorrhoeae (uzročnik gonoreje). Ove infekcije, ako se ne liječe, mogu dovesti do općeg stanja zvanog upalna bolest zdjelice (PID). 

Najveći problem čine asimptomatske upale jajnika koje su obično uzrokovane bakterijama iz roda Mycoplasma. S obzirom na to da je upala bez simptoma često se pacijentice ne javljaju liječnicima i upala traje te rezultira komplikacijama koje je uvijek teže liječiti nego samu upalu u početku.

Iznimno rijetko, upala jajnika uzrokovana je virusima. U prošlosti, virusne bolesti poput zaušnjaka bile su uzrokom upale jajnika, no zahvaljujući cijepljenju, danas je to rijetkost.

Osim nezaštićenim spolnim odnosom, uzročnici mogu dospjeti u rodnicu i prljavim rukama, nečistim ginekološkim instrumentima ili unutarmaterničnim kontracepcijskim sredstvima (intrauterini uložak). Medicinski zahvati (ubrizgavanje kontrastnog sredstva tijekom nekih rendgenskih pretraga) mogu također dovesti do infekcije. Ponekad uzročnik infekcije dolazi do unutrašnjosti ženskog spolnog sustava tijekom vaginalnog poroda, spontanog ili namjerno izazvanog pobačaja.

Veća je učestalost razvoja infekcije za vrijeme menstruacije zbog toga što dolazi do pada lokalnog imuniteta koji pogoduje razvoju infekcije.

Neinfektivni uzroci

Osim infekcija, i druga stanja poput endometrioze i autoimunih poremećaja također mogu uzrokovati ooforitis. U endometriozi, tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice a to je endometrij, raste izvan nje, potencijalno zahvaćajući jajnike. Autoimuni poremećaji poput lupusa ili reumatoidnog artritisa mogu potaknuti tijelo da napadne svoja tkiva, uključujući jajnike.

Koliko je česta upala jajnika?

Ooforitis se općenito smatra rjeđim od drugih ginekoloških stanja poput cista ili PCOS-a (sindrom policističnih jajnika). Iako su sveobuhvatni podaci o učestalosti ooforitisa oskudni, obično se pojavljuje kod mlađih žena reproduktivne dobi koje još nisu rađale, posebno onih koje su seksualno aktivne. Faktori rizika mogu uključivati povijest spolno prenosivih bolesti, zdjelične operacije ili autoimune bolesti.

Kako prepoznati upalu jajnika?

Simptomi upale jajnika ponekad mogu biti nejasni i nespecifični.

bol u jajnicima

Simptomi i znakovi uključuju:

  • bol u donjem dijelu trbuha
  • bol prilikom spolnog odnosa
  • nepravilno krvarenje 
  • povišenu temperaturu
  • neredovite menstrualne cikluse
  • abnormalni vaginalni iscjedak 
  • bolove u donjem dijelu trbuha
  • osjećaj napetosti u donjem dijelu trbuha
  • porast leukocita (znak infekcije) u krvi i ostalih upalnih parametara

Simptomi upale jajnika nisu uvijek jasno izraženi, zbog čega bolest može postepeno napredovati do stadija kronične upale te oštećenja jajnika i jajovoda. Upravo zato je važno redovito obavljati ginekološke kontrole s PAPA testom i ultrazvukom.

Budući da se simptomi mogu preklapati s mnogim drugim stanjima, ključno je javiti se ginekologu radi pravilne dijagnostike.

Komplikacije dugotrajne upale jajnika

Kao i kod mnogih medicinskih stanja, upala jajnika može dovesti do raznih komplikacija ako se ne liječi pravilno i pravovremeno. U nastavku donosimo sve o potencijalnim komplikacijama i značaju brze intervencije.

  1. neplodnost 

Jedna od najozbiljnijih komplikacija upale jajnika je neplodnost. Upalni proces može oštetiti jajovode i jajnike, što otežava začeće. Ako se upala širi na obližnje organe kao što je maternica, to može dodatno pogoršati probleme s plodnošću.

  1. zdjelična upalna bolest

Riječ je o ozbiljnoj komplikaciji koja može nastati ako se upala jajnika ne liječi na vrijeme. Upala i ožiljci mogu stvarati pritisak na zdjeličnim organima, uzrokujući dugotrajnu bol koja može ozbiljno utjecati na kvalitetu života.

  1. ektopična trudnoća

Oštećenje i ožiljci na jajovodima, rezultat neadekvatno liječene upale jajnika, povećavaju rizik od ektopične trudnoće, stanja u kojem oplođeno jajašce počinje rasti izvan maternice. Ovo je ozbiljno medicinsko stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju.

  1. sekundarne infekcije

Ako je primarna upala uzrokovana infekcijom, postoji rizik od širenja infekcije na druge organe. To može dovesti do sekundarnih infekcija, kao što su endometritis (upala unutarnjeg sloja maternice- endometrija) ili pelveoperitonitis (upala zdjelične šupljine), koje su dodatno komplicirane i zahtijevaju intenzivno liječenje.

  1. povećan rizik od drugih bolesti

Prolongirana upala bilo kojeg dijela tijela povećava rizik od drugih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Iako su ovi rizici manje izravno povezani s upalom jajnika, ukazuju na to koliko je važno pristupiti problemu na sveobuhvatan način.

Kako do dijagnoze upale jajnika? 

Dijagnosticiranje upale jajnika može biti izazovno, posebno zbog toga što simptomi često mogu biti nejasni. Međutim, različite dijagnostičke metode mogu pomoći u postavljanju točne dijagnoze. 

model jajnika i maternice

  1. anamneza i fizikalni pregled

Anamneza podrazumijeva uključuje detaljan razgovor s pacijentom o simptomima, medicinskoj povijesti i mogućim faktorima rizika, kao što su spolno prenosive infekcije ili prethodne zdjelične operacije. Nakon anamneze slijedi fizikalni pregled, uključujući ginekološki pregled, tijekom kojeg će liječnik provjeriti prisutnost boli, oticanja ili osjetljivosti. Papa test je neizostavan dio ginekološkog pregleda.

  1. laboratorijski testovi

Uzorci krvi i urina mogu se analizirati kako bi se provjerile razine određenih markera upale ili infekcije. U slučajevima kada se sumnja na bakterijsku infekciju, mogu se uzeti i uzorci vaginalnog iscjetka za kulturu kako bi se identificirali patogeni.

  1. ultrazvuk

Dali se upala jajnika vidi na ultrazvuku?

Odgovor je da. Upalni znakovi su vidljivi, a razlikuju se ovisno o tome da li je riječ o kroničnoj ili akutnoj upali. Akutna je obično praćena jače izraženim simptomima, nastaje naglo obično nakon nezaštićenog spolnog odnosa kada je uzrokovana spolno prenosivim infekcijama. Kronična nastaje nakon perioda od nekoliko tjedana, mjeseci pa čak i godina. Kronična upala utječe na funkciju jajnika i može dovesti do neplodnosti ako se funkcionalno tkivo zamjeni vezivnim tkivom u procesu ožiljkavanja. 

Ultrazvučni pregled zdjelice koristi se za vizualizaciju jajnika i okolnih struktura. To može pomoći u identifikaciji znakova upale, cista ili drugih nepravilnosti koje mogu biti povezane s ooforitisom.

  1. laparoskopija

U težim ili manje jasnim slučajevima, laparoskopija može biti preporučena. Riječ je o kirurškom postupku koji uključuje umetanje tanke cijevi s kamerom kroz maleni rez u trbušnoj šupljini, omogućujući liječniku da izravno pregleda jajnike i okolne strukture. Ovo je invazivniji postupak i obično se koristi kada su učinjene sve dijagnostičke metode, ali je i dalje situacija nejasna.

  1. CT i MR

CT označava “kompjutorsku tomografiju”, dok MR stoji za “magnetsku rezonancu”. Oba su slikovne dijagnostičke metode koje pružaju detaljne unutarnje snimke tijela, uključujući jajnike. CT i MR koriste se kada su drugi dijagnostički testovi, kao što su ultrazvuk i laboratorijski testovi, nejasni ili nedovoljni za dijagnostiku. Ove metode mogu otkriti abnormalnosti poput tumora, cista ili upala, a također mogu biti korisne u identificiranju komplikacija kao što su širenje upale na druge zdjelične organe.

Liječenje upale jajnika

U liječenju upale jajnika mogu se koristiti antibiotici, antivirusni lijekovi, hormonalna terapija, ali i kirurški zahvat.

Ako su bakterije uzrok vaše upale jajnika, antibiotici su obično prvi izbor liječenja. Izbor antibiotika ovisit će o vrsti bakterije koja je izolirana tijekom laboratorijskih testova. U nekim slučajevima, preporučuje se kombinacija antibiotika kako bi se tretirao širi spektar patogena.

model jajnika

Ako su virusi uzrok, mogu se propisati antivirusni lijekovi, iako su ti slučajevi rjeđi.

Kod uznapredovale bolesti i razvoja endometrioze ili autoimunih poremećaja, hormonska terapija može biti dio plana liječenja.

Teški ili kronični slučajevi koji ne reagiraju na lijekove mogu zahtijevati kiruršku intervenciju. Smirivanje boli može uključivati lijekove protiv bolova koji se prodaju bez recepta, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID-a), a također mogu uključivati ​​fizikalnu terapiju.

Upala jajnika može zvučati zastrašujuće, ali razumijevanje nastanka upale jajnika i simptoma koje uzrokuje može biti ključno za pravovremenu intervenciju. 

Rana dijagnostika i adekvatno liječenje upale jajnika ključni su za sprječavanje dugoročnog utjecaja upale na vaše zdravlje.

Znanje je moć, posebno kada je riječ o zdravstvenim stanjima koja bi mogla imati trajne posljedice ako se zanemare ili pogrešno liječe. Naoružani ovim informacijama, možete sudjelovati u vlastitoj zdravstvenoj skrbi i poticati druge da učine isto.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura

  1. MSD Priručnik dijagnostike i terapije: Upalna bolest zdjelice
  2. Mayo Clinic: Pelvic inflammatory disease (PID)
  3. Science direct: Oophoritis
  4. Pub Med: Autoimmune oophoritis

 

 

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.